Чехия и Словакия протестират срещу руски филм за Пражката пролет

Чехия и Словакия протестират срещу руски филм за Пражката пролет


Външните министерства на Чехия и Словакия официално протестираха днес пред Русия по повод внушенията в излъченият по държавния телевизионен канал "Россия 1" филм за Пражката пролет от 1968г. Посланиците в Прага и Братислава бяха извикани във външните министерства, за да им бъде поискано обяснение.


"Варшавският договор. Разсекретени страници", бе показан на 23 май и според правителствата на двете държави заблуждава руските зрители. Авторите му твърдят, че нахлуването на войските на Варшавския договор, включително от България, е било приятелско действие за защита на Чехословакия от заплахата от преврат, подкрепян от Запада и НАТО.


Чешкият външен министър Лубомир Заоралек е запитал посланик Сергей Кисельов "как е възможно след като минаха толкова години, в които за окупацията се извиниха не само представителите на СССР, но и властите на днешна Русия, да се появява такъв документален филм по руската държавна телевизия".

Възмущението си изрази по-рано в понеделник и словашкото външно министерство. "Показването по телевизията на този филм, в който се съдържа опит да се пренапише историята и да се фалшифицират исторически факти, вреди на заявленията за добросъседски отношения между Русия и Словакия. Настояваме да се уважава истината за събитията от 1968г., които станаха за Чехословакия и гражданите ѝ голяма и продължителна трагедия", се казва в изявлението от Братислава.


В текста се допълва, че авторите са използвали "изкривяване на историята" и "стари идеологически клишета" за оправдаване на нахлуването на съветските войски и последвалата окупация.


Братислава изразява "неприятна изненада", че това се случва скоро, след като Словакия категорично е отхвърлила опити да се ревизира ролята на Червената армия в освобождаването на Европа от нацизма. "Победата си е победа, но окупацията си е окупация", се казва в изявлението.


Дипломатическото напрежение съвпада с отпътуването за Москва на премиера Роберт Фицо, който от 2 юни започва официално посещение в Русия.


Чехия и Словакия протестират срещу руски филм за Пражката пролет


Всъщност, филмът е посветен на това дали бившия СССР е бил агресивна сила и как от края на Втората световна война САЩ се стремели към световно господство. "СССР беше пречка пред американското глобално господство, но те искаха да го отстранят с чужди ръце и на чужд атеритория", са казва във филма.


"Европа беше идеална за тази цел. Започнаха да сплашват населението със съветска заплаха и да призовават американците да ги защитят от Червената мечка."


За събитията в Чехословакия от 1968г. се говори като за "действително сериозно изпитание за страните от Варшавския договор", включително защото в Западна Германия близо до чехословашката граница непрекъснато протичали учения на НАТО. 


Владимир Лобов, бивш началник на Генщаба на Варшавския договор директно заявява ,че "блокът НАТО се подготвяше за навлизане в Чехословакия и в Прага и имаше подготвени войски". Като илюстрация за това се използват кадри от пропаганден съветски филм, в който между другото с патос се казва, че за половин година през 1968г. страната била посетена от 368 000 "западни немци".


Във филма се съобщава също, че в сградата, в която се е помещавал щабът на Варшавския договор в Москва днес върви усилен ремонт, за да бъде настанена там централата на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ). Тя е събрала около Русия 5 бивши съветски републики (Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан) и чрез нея Москва има планове да повиши геополитическия си статут.


Любопитна подробност, спомената във филма, е че оградата и портите, водещи към малкото имение, са докарани от Червената армия от Берлин като трофей, където са украсявали входа към Зоологическата градина и Райхсканцлерството – последното убежище на Адолф Хитлер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK