"Адевърул": Румънците в руския черен списък - война за "Трансгаз", армията и Молдова

Бившият министър на външните работи и историк Адриан Чорояну коментира включването си в списъка в своя профил във Facebook. "Режимите отминават, страните остават", заяви Чорояну и посочи, че присъствието му в списъка засилва неговото убеждение, че "единственото решение за преодоляване на всички кризи остава диалогът и личните свободи, включително свободата да кажеш на всяка инстанция и на всяка власт, че понякога може да сгреши".

© Associated Press

Бившият министър на външните работи и историк Адриан Чорояну коментира включването си в списъка в своя профил във Facebook. "Режимите отминават, страните остават", заяви Чорояну и посочи, че присъствието му в списъка засилва неговото убеждение, че "единственото решение за преодоляване на всички кризи остава диалогът и личните свободи, включително свободата да кажеш на всяка инстанция и на всяка власт, че понякога може да сгреши".Руска рулетка - война за "Трансгаз", армията и Молдова. Към кого се е прицелил Путин чрез петимата "нежелани" румънци". С това заглавие румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА, коментира черния списък на руското външно министерство с имената на 89 политици и европейски представители, на които е забранено да влизат в Русия.


Петте румънски имена в списъка изглеждат избрани случайно, твърдят анализатори, потърсени за коментар от "Адевърул". Най-малко един от тях - историкът Адриан Чорояну, дори не работи в системата, която би привлякла антипатията на Русия, посочва изданието, но припомня, че Чорояну е бивш министър на външните работи. 


Останалите румънски имена в списъка са: Еуджен Томак (лидер на дясната опозиционна партия Народно движение, застъпник на Република Молдова), анализаторът Юлиан Кифу (бивш президентски съветник), енергетикът Георге Хацеган (заместник генерален директор на компанията "Трансгаз") и бившият командващ военноморския флот Тибериу Кодан, посочва "Адевърул" и отбелязва, че критерият на Москва остава неясен. 
"Адевърул" представя подробности от биографиите на петимата "нежелани" в Русия румънци, като на първо място се спира на заместник генералния директор на "Трансгаз" Георге Хацеган. 


"Трансгаз" е техническият оператор на националната система за пренос на природен газ, който се занимава с международния транзит, както и с разпределение и проектиране в сферата на преноса на природен газ. Важността на компанията е неоспорима в контекста на битката за ресурси, енергийна независимост и пазари за дистрибуция, посочва "Адевърул". 


Източници от "Трансгаз" са заявили пред вестника, че включването на името на Хацеган най-вероятно е случайно, като целта е по-скоро да се изпрати сигнал към ръководството на Румъния. "Трансгаз" е бизнес партньор на "Газпром", напомня "Адевърул", но допълва, че Румъния е сред страните, които имат собствено производство на газ и могат да задоволят нуждите си от собствена продукция. Развитието на "Трансгаз" няма как да радва Изтока, който вижда в румънската конкуренция заплаха за влиянието, което все още упражнява Русия над останалите държави в света, пише "Адевърул".


Бившият съветник на президента Траян Бъсеску Юлиан Кифу не пожела да коментира списъка, като посочи, че информацията за имената в него не е официална. "Адевърул" напомня обаче, че в коментарите си, публикувани във вестник "Евениментул зилей", Кифу се е проявявал често като остър критик на политиката на Русия и на Владимир Путин.


Включването в списъка на бившия командващ военноморския флот Тибериу Кодан е още по-голяма изненада, оценява "Адевърул" и посочва, че на този пост Кодан е координирал ученията и мисиите, в които румънски военни са участвали в рамките на структурите на НАТО в Черно море.


Бившият министър на външните работи и историк Адриан Чорояну коментира включването си в списъка в своя профил във Facebook. "Режимите отминават, страните остават", заяви Чорояну и посочи, че присъствието му в списъка засилва неговото убеждение, че "единственото решение за преодоляване на всички кризи остава диалогът и личните свободи, включително свободата да кажеш на всяка инстанция и на всяка власт, че понякога може да сгреши".


Лидерът на "Народно движение" Еуджен Томак научи новината за включването си в списъка в Кишинев, където откри парламентарно бюро, съобщава "Адевърул". Томак коментира пред изданието, че вероятно постоянните му предупреждения в публичното пространство за "руската заплаха" се създали притеснение. Томак посочи, че Москва се меси агресивно в процеса за стабилизиране на Молдова с "ясен дневен ред срещу интересите на Република Молдова".


Вестник "Гъндул" цитира мнение по същата тема на новия румънски посланик в САЩ Джордже Майор, който е бивш директор на Румънската служба за разузнаване. Според Майор забранителният списък на Русия е част от "нова студена война", а Румъния трябва да анализира възможността за приемане на контрамерки, ако се наложи. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 646 Любопитно

  "амията"

  Кой не е закусвал?

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2912 Весело

  Баба Меца пак е в кръгова отбрана. Никой не я обича и уважава...

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  Въртят, сучат - в крайна сметка всичко до г*за им опира...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":


  [quote#3:"Norman Granz"]Въртят, сучат - в крайна сметка всичко до г*за им опира..[/quote]Ами само това имат.Само това могат да предложат на външния свят.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Румъния - 5, а ние само един. И там румънците са по-напред от нас.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Чудесно - първо това, после и простотиите с пражката пролет. Политиката на Путин и Лавров вече се свежда само до сила- заплахи, демонстрации и т.н. Това би имало смисъл само ако можеха да завладеят света и да нямат опозиция на земята. Тогава биха били един вид световен диктатор.

  Но докато не се случи това политиката им е просто тъпа. Заради его губят съюзници - последен пример - Чехия и Словакия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Отчаяните ходове на фюрера следват един след друг, а самоизолацията и пропадането на руското влиянието се затвърждава. Добри новини, още повече след загубата на бастион Куба и шутовете от Сърбия и Македония.

 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#7:"xefgo"]Отчаяните ходове на фюрера следват един след друг[/quote]

  Пут*ин наистина проигра всичките си "козове" и сега си смуче пръстите, какво да поднесе на робите си за все по отчайващото и окаяно положение в Русия.

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Дали да не се очаква и скарване с КНДР... Може на пръв поглед да е абсурдно но знае ли човек...

 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Добре е вече да се казва с кого НЕ ВОЮВА рассийката, а не с кого воюва.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Весело

  Неадекватните руснаци пак се изложиха с глупостите си.

 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Сега мурзиляка ще ми каже, че са приятели с Китай и Индия.
  Истина е, че с Индия не воюват защото нямат обща граница.

  С Китай войната е в ход, но оръжието е от по-друго естество - едни малки клетчици с опашчици Влизат с милиони в ... там където трябва
  А в Далечния Изток се ражда една нова нация - руси деца с дръпнати очи
  Кой ще е губещия - е, той е добре известен.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1568 Весело

  Комично изглеждат тези забрани от страна на Путин за пътуване в Русия - просто никой не се натиска да ходи там.
  Получава се като в поговорката "видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак".

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Русия на Путин изпада във все по-тежка "безпутица".
  Хак им е.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Въпросът не е, кой е в списъка,а че има списък.

 16. 16 Профил на 1916
  1916
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "rosiraycheva50._":

  Точно така!Русия много обича да изглежда велика и за това и трябва по - "велик " списък .Не че някой се е засилил натам .С такива действия руските управляващи изглеждат още по - жалки . Малко се чувствам засегнат , че в този списък има само един българин - нещо не е наред !

 17. 17 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 466 Любопитно

  [quote#9:"magelan"]Дали да не се очаква и скарване с КНДР... Може на пръв поглед да е абсурдно но знае ли човек... [/quote]
  И обединение!
  Дай Боже, онези измъчени души много изстрадаха!

 18. 18 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Има и още добри нивини !!!
  Евро парламента замразява отношенията с Русия.
  Достъпът до Европейския парламент на посланика на Руската федерация в Брюксел и на още един руски дипломат ще бъде ограничен, предаде БТА.

  майтапа
 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Браво на Путаран,ся какво ще правят горките от списъка...
  Най-добрият агент на ЦРУ за всички времена!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK