Когато имаш само вариант Б: Шерил Сандбърг за загубата и смисъла да продължиш

Шерил Сандбърг и съпруга й Дейв Голдбърг през лятото на 2014 г. Двамата са изключително популярни както заради собствените си кариери в Силициевата долина, така и като двойка.

© Reuters

Шерил Сандбърг и съпруга й Дейв Голдбърг през лятото на 2014 г. Двамата са изключително популярни както заради собствените си кариери в Силициевата долина, така и като двойка.
"Есето за тъгата на Шерил Сандбърг е едно от най-добрите четива за брака". Така онлайн изданието Vox коментира текста, който Сандбърг, главен оперативен директор на Facebook, публикува в профила си, 30 дни след смъртта на съпруга си Дейв Голдбърг.


Голдбърг беше изпълнителен директор на SurveyMonkey и почина на 1 май при нелеп инцидент на бягаща пътека във фитнес по време на ваканция в Мексико. Сандбърг и Голдбърг са изключително популярни както заради собствените си кариери в Силициевата долина, така и като двойка.


В профила си във Facebook Шерил Сандбърг споделяше чувствата си, докато се бореше с мъката от изненадващата загуба на съпруга си, но текстът й 30 дни след смъртта на Дейв Голдбърг е кулминацията на публичното споделяне на опит. Редица американски издания определиха есето като "сърцераздирателно красиво", "трогателно", "откровено". "Дневник" публикува целия текст. Преводът и заглавието са на редакцията.

Днес (3 юни – бел.ред.) е краят на "шелошим" за моя обичан съпруг – първите 30 дни. Юдаизъмът призовава за период на тежка скръб, познат като "шива", който продължава седем дни след погребението. След "шива" можем да се върнем към повечето ежедневни дейности, но краят на "шелошим" бележи края на скърбенето за любимия.


Мой приятел от детинство, който днес е равин, неотдавна ми каза, че най-въздействащата молитва от само един ред е: "Не ме оставяй да умра, докато съм още жив". Никога нямаше да разбера тази молитва, преди да загубя Дейв. Сега я разбирам.
Мисля си, че когато се случи трагедия, тя предлага избор. Да се предадеш на пустотата, на празнината, която изпълва сърцето ти, дробовете ти, затруднява те да мислиш или дори да дишаш. Или пък да опиташ да намериш смисъл. Много моменти от тези 30 дни аз прекарах изгубена в тази празнота. И знам, че много моменти в бъдеще също ще бъдат погълнати от огромната празнота.


Но когато мога, искам да избера живота и смисъла.


Затова и пиша: да отбележа края на шелошим и да дам от това, което другите дадоха на мен. Макар че преживяването на тъгата е изключително лично, смелостта на тези, които споделиха своя собствен опит, ми помогна да се измъкна. Някои, които отвориха сърцата си, бяха най-близките ми приятели. Други напълно непознати публично споделиха мъдрост и съвет. Така че аз споделям какво научих с надеждата, че ще помогна на някой друг. С надеждата, че може да има смисъл в тази трагедия.


Изживях 30 години за тези 30 дни. Аз съм с 30 години по тъжна. Чувствам се 30 години по-мъдра.


 

Today is the end of sheloshim for my beloved husband—the first thirty days.  Judaism calls for a period of intense...


Posted by Sheryl Sandberg on Wednesday, June 3, 2015


Получих по-дълбоко разбиране за това, какво е да си майка, и с дълбочината на агонията, когато чувам децата ми да плачат, и с връзката, която майка ми има с моята болка. Тя опита да запълни празното място в леглото ми, прегръщайки ме всяка вечер, докато заспивах плачейки. Тя се бореше да задържи своите собствени сълзи, за да направи място за моите. Обясни ми, че мъката, която изпитвам, е и моята, и на децата ми. Разбрах че е права, когато видях болката в нейните очи.


Разбрах, че никога не съм знаела какво да кажа на някого в нужда. Мисля, че винаги съм го правила грешно. Опитвах да уверя хората, че всичко ще бъде наред, мислейки, че надеждата е най-утешителното нещо, което мога да дам. Мой приятел с напреднал стадий на рак ми каза, че най-лошото, което хората биха могли да му кажат, е "Ще бъде наред!". Гласът в главата му крещял: Откъде знаеш, че ще е наред? Не разбираш ли, че мога да умра?


Разбрах през изминалия месец, че той е опитвал да ме научи. Истинската емпатия понякога не е в това да казваш, че нещата ще бъдат наред, а в това да признаеш, че не са. Когато ми казват "Ти децата ти ще намерите отново щастие", сърцето ми казваше "Да, вярвам в това, но знам, че повече никога няма да изпитам чиста радост". Тези, които казваха "Ще намериш нова нормалност, но тя никога няма да е толкова хубава", ме успокояваха повече, защото те знаят и казват истината. Дори простото "Как си?" - почти винаги зададено с най-добри намерения – по-добре да е заменено с "Как си днес?". Когато някой ме попита "Как си днес?" се сдържам да изкрещя: Съпругът ми почина преди месец, как мислиш, че съм?


Когато чуя "Как си днес?", осъзнавам, че този човек знае, че най-доброто, което мога да направя сега, е да преживявам всеки ден.


Научих някои важни практични неща. Въпреки че сега знаем, че Дейв е починал внезапно, не го знаех в линейката. Пътуването към болницата беше непоносимо бавно. Все още мразя всяка кола, която не се дръпваше встрани, всеки човек, който се интересуваше повече от това да пристигне няколко минути по-рано, отколкото да направи място. Забелязах в това, когато карах в много градове и държави. Нека всички се дръпнем встрани. Нечий родител или партньор или дете може да зависят от това.


Научих колко ефимерно може да изглежда всичко – и вероятно е. На какъвто и килим да стоиш, той може да бъде дръпнат изпод краката ти без предупреждение. През последните 30 дни чух от много жени, изгубили партньорите си, как след това множество килими им били дръпнати изпод тях. Някои нямат мрежата от подкрепа и се справят сами, докато са изправени пред емоционален стрес и финансова несигурност. Изглежда ми толкова грешно да изоставяме тези жени и семействата им, когато се нуждаят най-много.


Научих се да искам помощ – научих от колко много помощ се нуждая.


Досега бях по-голямата сестра, главен оперативен директор (chief operating officer), тази, която работи и планира. Това не го планирах и когато се случи, не бяха способна да върша нищо. Най-близките ми поеха щафетата. Те планираха, те уреждаха. Те ми казваха къде да седна и ми напомняха да ям. Те все още оказват голяма подкрепа на мен и децата ми.


Научих, че издръжливостта може да се научи. Адам М. Грант ме научи три ключови неща за издръжливостта и че сега мога да работя и над трите. Персонализация – да осъзная, че не съм виновна. Каза ми да си забраня думата "съжалявам". Да си повтарям, че вината не е моя. Постоянство – да си спомням, че няма вечно да се чувствам така. Нещата ще се подобрят. Всепроникване – че това не е нужно да засяга всяка сфера на моя живот, възможността да отделяш нещата едно от друго е жизнено важна.


Сандбърг и Голдбърг през 2011 г.

© Associated Press

Сандбърг и Голдбърг през 2011 г.


За мен спасение беше да започна прехода към връщане на работа, шансът да се чувствам полезна и свързана. Но бързо разбрах, че дори тези връзки се променят. Много от колегите ми имаха поглед, пълен със страх, когато ги приближавах. Знаех защо – те искаха да помогнат, но не знаеха как. Трябва ли да го спомена? Трябва ли да го спомена? Ако го спомена, какво по дяволите да кажа?


Осъзнах, че за да възстановя близостта си с колегите си, която винаги е била важна за мен, трябваше да ги допусна до себе си.


Това означаваше да бъда по-отворена и уязвима, отколкото някога съм искала да бъда. Казах на тези, с които работя най-често, че могат да ме питат съвсем откровено и че ще им отговоря. Освен това казах, че е ОК да говорят за това как те са се чувствали. Една колежка сподели, че е карала често покрай дома ми и не е била сигурна дали трябва да се отбие. Друга каза, че е била като парализирана, когато съм наоколо, притеснена, че може да каже нещо нередно. Откритото говорене замени страха, че можеш да кажеш или да направиш нещо нередно. На една от любимите ми карикатура слон вдига телефона и казва "Слонът е". Когато се заех със слона, успяхме да го изгоним от стаята.


Същевременно има моменти, в които не мога да допусна хората близо до себе си. Отидох в училището вечерта, когато децата развеждат родителите си в класната стая и им показват своите творби, закачени на стените. Много от родителите, всички от тях много мили, опитаха да кажат нещо, което според тях щеше да е утешително. През цялото време гледах надолу, за да не срещна нечий поглед и да се срина. Надявам се ме разбраха.


Усвоих и благодарността. Истинската благодарност за нещата, които преди съм смятала за даденост – като живота. Колкото и да беше разбито сърцето ми, гледам децата си всеки ден и се радвам, че са живи. Оценявам всяка усмивка и прегръдка. Вече не смятам всеки ден за даденост. Когато един приятел ми каза, че мрази рождените дни и за това не празнува своя, го погледнах и казах през сълзи: "Празнувай рождения си ден, за бога. Късметлии сме, че имаме един друг". Следващият ми рожден ден ще бъде изключително депресиращ, но съм решена да го отбележа в сърцето си повече от всеки друг.


Истински признателна съм на мнозината, които ми предложиха съчувствие. Един колега ми каза, че съпругата му, която никога не съм срещала, решила да покаже подкрепата си като отишла в училището и си взела дипломата – нещо, което отлагала години наред. Да! Когато обстоятелствата позволяват, вярвам повече от всякога в това да се опреш на някого. А толкова много мъже – от тези, които добре познавам, до тези, които никога няма да опозная – отдават чест на Дейв, като прекарват повече време със семействата си.


Не мога дори да изразя признателността към семейството и приятелите ми, които направиха толкова много и ме увериха, че ще продължават да бъдат до мен. В бруталните моменти, когато бях погълната от празнината, когато месеците и годите се разтягаха пред очите ми безкрайни и празни, само техните лица ме изваждаха от изолацията и страха. Благодарността ми към тях няма граници.


Говорих с един от тези приятели за времето за бащи и деца, когато Дейв вече го няма. Стигнахме до идеята да компенсираме за липсата на Дейв. Аз извиках: "Но аз искам Дейв. Искам вариант А". Той ме прегърна и каза:


"Вариант А не е наличен, така че нека да вземем всичко от вариант Б".


Дейв, за да почета паметта ти и да отгледам децата ти, както те заслужават да бъдат отгледани, обещавам да направя всичко възможно, за да взема всичко от вариант Б. И макар че шелошим приключи, все още тъгувам за вариант А. Както пееше Боно "Мъката няма край, и любовта няма край". Обичам те, Дейв.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално
 2. 2 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Всеки сам намира пътя...

 3. 3 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Не важи смисъл от такава публичност, това есе е лично, често се препоръчва да изразяваме мислите и тревогите на лист хартия, така визуализираме и решенията по-лесно!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Браво на Шерил Зандбърг!
  Създала е един литературен шедьовър и трябва да излезе от тъгата,за да бъде и любимия и човек щастлив.

  Tony
 5. 5 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Едва ли можеш да коментираш нещо искрено, ако не си го преживял истински!
  Мога само да благодаря за споделеното!

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  "Не ме оставяй да умеа до като съм жив"!
  Много човешко .

  klimentm
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Всички щастливи си приличат ,всеки е нещстен по своему

 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Голдбърг беше изпълнителен директор на SurveyMonkey и почина на 1 май при нелеп инцидент на бягаща пътека във фитнес по време на ваканция в Мексико.

  убит от бягаща пътека? дарвинова награда...

 9. 9 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Get busy living, or get busy dying.

  -- The Shawshank Redemption

 10. 10 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "Днес (3 юни – бел.ред.) е краят на "шелошим" за моя обичан съпруг – първите 30 дни. Юдаизъмът призовава за....."

  Мерси много,ама....няма нужда! Достатъчно....
  Дайте нещо интересно,а не скука и шаблони,моля,пък били те и отвъдокеански!Ония отвъд океана грам не дават за нас,за Европа,за другите,почти нищо не знаят,ама ний сме хвръкнали да се знаимаваме с тях?! И защо? Знае се,едни домакини тук имат частен интерес и връзки с тия отвъдатлантици и..ти на мен,аз на теб!На ти парици,ама да пишеш за мен! Толкоз!
  Дайте тези(или други) спецове,умняги и гении,които са доказали именно че са такива като са пробили,раздули компаниите и милионите си,ама примерно...в България? А иначе,кое и какво им е интересното и талантливото,да бяха дошли и сторили чудесата(пък и пример да вземем) на българска земя,моля! Проблем ли нещо има или...а? Проблем?

 11. 11 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#10] от "adolfbraunauin":
  [quote#10:"adolfbraunauin"]Дайте тези(или други) спецове,умняги и гении,които са доказали именно че са такива като са пробили,раздули компаниите и милионите си,ама примерно...в България? А иначе,кое и какво им е интересното и талантливото,да бяха дошли и сторили чудесата(пък и пример да вземем) на българска земя,моля! Проблем ли нещо има или...а? Проблем?[/quote]
  ...ами дай ги ти тези примери!!....тук за общочовешки неща става дума, а не за "отвъдокеански"....и да, има проблем - в дървената ти кратуна е проблема...

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Боза.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 13. 13 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Извинявайте ама това е голяма простотия клише до клише, елементарно и плоско

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 14. 14 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "Сандбърг, главен оперативен директор на Facebook..."

  Така е,за директорите винаги се пише и се споменават,директори са!Тежка,мъка работа ще е да си директор,че и оперативен...и не на какво да е,разбирш ли,а на великия фейсбук.Подразбира се че е дадено само на гении,на такива гении...Женени за други гении.Интересно как не знаят или не се сещат за вариант Ц,трети - идваш в девствената свежа България и започваш от нулата,създаваш една българска силициева я долина,я планина,я лицебук някакъв?!

 15. 15 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] Днес (3 юни – бел.ред.) е краят на "шелошим" за моя обичан съпруг – първите 30 дни.


  Юдаизъмът призовава за период на тежка скръб, познат като "шива", който продължава седем дни след погребението.

  След "шива" можем да се върнем към повечето ежедневни дейности, но краят на "шелошим" бележи края на скърбенето за любимия. [/quote]

  еврейското племе навсякъде е била мачкано , унижавано ,изтребвано , мразено.....

  Ето Защо :
  успели са да синтезират мъдрост И в чисто житейски план :

  няма по-разумен подход от този:
  мъртвият е мъртъв- живият Трябва да Продължи !

  ние това не го можем...
  християнството е религия за мъченици ,
  за хора-живеещи в подчинение....
  за хора-чакащи някой да им помогне ,
  да ги "оправи"..........и винаги намираме "помагачи" и "оправачи"

  а Те се справят сами....
  за това едните са Горе , другите..
  вечно Долу , в основата на житейската пирамида

 16. 16 Профил на denver
  denver
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#13] от "Stavrogin":

  Звучи така, защото преводът е дървен и на моменти дори неточен, да не кажа импровизиран.

  А и клишетата какво са? - нещата от живота, които са валидни за всички ни. Те обаче добиват нов смисъл, когато ни се наложи да ги преживеем.

 17. 17 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЧебуPашкин":
  ...обаче пропускаш, че християнството е измислено от евреин, и пъвоначалния замисъл е за разпространение сред евреите...

 18. 18 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#17:"puhcho7"]обаче пропускаш, че християнството е измислено от евреин, и пъвоначалния замисъл е за разпространение сред евреите...[/quote]

  Догматиката Винаги има Таргет , за съжаление

  гледай крайния резултат ,
  играта се бори на голове

 19. 19 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#13:"Stavrogin"]Извинявайте ама това е голяма простотия клише до клише, елементарно и плоско[/quote]

  бре,още един на моето мнение..невероятно! Просто мечешка услуга е да се публикуват такива материали,само за да добие представа(тоя,който все още няма) колко плоско и елементарно ,да, след тежкото лично събитие,сме се отключили за въпросните умотворения... Но да,нали са гении и нечовеци,а не прости като нам,та...ще трябва да се пробутват,няма как! Пък и делови и професионални връзки и задължения имаме с тия отвъдатлантици-все пак траншовете оттам към нам идват,нали? Абе важното е че другарите им от Вокс препоръчват и хвалят,то си е цял навързан бизнес - всички п..дят в една кратуна,викаше баба ми!Баба ми,една много умна,даже мъдра жена.Ама пусто -като не е силициев атлантик тя?! Абе не е важно колко чиниш,важното е кой кому ще те препоръча,нали!

 20. 20 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#18] от "ЧебуPашкин":
  ...Догматиката, а също клишето е в интерпретацията, че христианството е религия на мъченици - нищо общо няма това със смисъла на религията, и христианството в конкретика...
  [quote#18:"ЧебуPашкин"]гледай крайния резултат ,
  играта се бори на голове[/quote]
  ...тука счупи глупомера - религията НЕ Е игра, която се бори на голове!!!....не ми отговаряй, излизам, лек ден ти желая!!!...

 21. 21 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#15:"ЧебуPашкин"]ние това не го можем...
  християнството е религия за мъченици [/quote]

  Така де,ще ловим юдаизма под мишница,няма как...
  Нали това е препоръката,поръката или просто великата констатация? Ама нали именно юдаистите ни изобретиха и дадоха християнството,как да се отмятаме сегичка??
  Какви ти религии,какви ти жизнени поприща,Боже ?!

 22. 22 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#21:"adolfbraunauin"]? Ама нали именно юдаистите ни изобретиха и дадоха християнството,как да се отмятаме сегичка?? [/quote]

  никой не те кара да изповядваш новозаветните постулати...

  има и Стар Завет..но не е за всяка глава
  .......

  не е луд този ,който яде баницата ........

 23. 23 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#12:"Wornoxmaniak Японска вишна сред магнолии"]Боза.[/quote]

  да! но с ацесулфам,цикламат и аспартам !
  демек - модерна боза!
  горните сладки елементи са отвъдокеанско ,даже юдейско изобретение(или поне собственост),нали знаете - на полза роду! За роду една "полза",а за тях друга полза,в зелено полза!

 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#10:"adolfbraunauin"] А иначе,кое и какво им е интересното и талантливото,да бяха дошли и сторили чудесата(пък и пример да вземем) на българска земя,моля! [/quote]

  Хи хи - ей тва Ганю наистина е нагло парче. Викаш, да дойдат да ти направят от техните чудеса, щото си много ценен, инак ще им се разсърдиш.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Всеки е загубил някого по един или друг начин.

  С какво е по-важен Голдбърг от избитите в Сирия, или в целия близък Изток, или от над 1 милион преждевременно завършилите живота си виетнамци заради множество малформации?

  Ще ви отговоря - с нищо.

  Жената е покана за щастие
 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Жалко, че трагедията на една талантлива и известна жена е станала пореден повод за развихряне на най-елементарен антиамериканизъм в този форум.
  Може би стилът на есето не би допаднал на всекиго, но силата да напишеш такива думи, да успееш да събереш силите си за толкова кратко време и дори да изпиташ благодарност - това е за възхищение!

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  След като прочетох текста си зададох въпроса, какво общо имаме с евреите, защото според мен и в скръбта сме много различни...

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak Японска вишна сред магнолии": боза с лимонада

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Според мен причината за толкова много словоизлияния е една-решила е да не се прави на скърбяща вдовица и търси хорското одобрение за това.Иска да живее все едно не е станало подобно събитие,Доста лицемерно ми се вижда.Дали да скърбиш е въпрос на личен избор-не значи,че ако не скърбиш публично и демонстративно,не си обичал човека до теб.Всъщност каквото и да напише ще има хора/основно жени/,които ще я упрекнат за поведението й.

 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#25] от "bgpainter":

  Когато си бояджия по душа, няма голямо значение, дали си български.
  Пропагандната отрова прави още повече трудноусвоимото да изяви яръко отпечатъка на неразбирането, изобщо за какво става дума, поради неадекватно възприемане на смисловия характер на текста.

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#26] от "murttle":

  Как така?
  У нас да си ксенофоб, антисемит и американомразещ е въпрос на чест, гордост и достойнство, защото е противоположно на други ценностни североазиатски критерии, където личното не съществува по традиция.
  Обществените драми, обобщенията на едро е издигнати високо като едното червено знаме, целящо да покрие планетата с меродавните си възприятия на вездесъщ комунизъм.

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Не мога да схвана разгорещеното отричане и обругаване на текста, при това, общо взето по една основна причина - автора е задокеански. Самия подход и идиотски, няма да спорим по някоя от тезите на автора и да ги оборваме или приемаме, а "елементарно Уотсън" - текста е боклук, а тези които го публикуват и особено ако го одобряват са слуги на чичо Сам. Позиция достойна за Работническо дело и за мен е странно, че все още има живи ( пък ако не са и платени) хора, които да я подкрепят.
  Съвсем друго нещо е качеството на текста и тезите в него и дали ги одобряваме или сме съгласни с тях.
  За мен например, авто-публикуването на толкова личен текст, по толкова личен повод не е приемливо, без значение дали самия текст има качества или не съвсем. Човек има или би трябвало да има достатъчно ум и дух, за да се справя с такива чисто житейски неща, а освен това, редно би било да има и някакъв по-близък вътрешен кръг, където да се обсъждат, доколкото е по-добре да се обсъждат отколкото да се затварят в отделния човек, но съвременната бих я нарекъл мода, да се саморазголваш във т.н. социална мрежа ми изглежда, извинявам се инфантилно.

 33. 33 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#30] от "convince":

  Това, че форума е новинавски и има доволно платен антураж изкривява достатъчно. Обаче е крайна форма на лицемерие да се подсмърча от кончината и словоизлиянието на едни напълно непознати хора, някъде си, нейде си. Да, неприятно, но това се случва всеки ден на всеки, дай да правиме жалейки от сутрин до вечер, а?

  Няма пропаганда, просто на мен ми е все едно какво се случва в живота на някой - негова си работа... а особено когато този някой не е от особено обществено значение - още повече.

  Жената е покана за щастие
 34. 34 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#31] от "convince":

  Защо когато някой е несъгласен с някоя евроатлантическа теза той непременно трябва да е северноазиатски ориентиран или ограничен закостенял индивид с нулеви ценности? Не допускате ли, че хората могат да си имат лично мнение и то да си има тяхна ориентация съвсем нищо общо нямаща със евроатлантика или североизтока?
  Да ти отговоря всъщност - ако ти имаш мнение допускаш и че другите имат, ако ти нямаш мнение, няма как да допуснеш, че другите може да го имат - за теб те са аналогични на теб

  Жената е покана за щастие
 35. 35 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#31:"convince"]У нас да си ксенофоб, антисемит и

  американомразещ е въпрос на чест,

  гордост и достойнство, защото е противоположно

  на други ценностни североазиатски критерии,

  където личното не съществува по традиция.
  Обществените драми, обобщенията на едро е издигнати високо като едното червено знаме, целящо да покрие планетата с меродавните си възприятия на вездесъщ комунизъм.[/quote]

  това ни е проблема :
  разсъждаваме на принципа: Сено / Слама....
  а така се дресират магарета и коне

  щом Си ксенофоб , антисемит -
  значи си североазиатец

  щом Не си ксенофоб , антисемит -
  значи си североамериканец ??
  -------
  подобни схеми винаги са били признак на "двуцифрено IQ"

  аз не съм ксенофоб , антисемит , но НЕ съм и североамериканец , НЕ съм и североазиатец

  жокер :отн. Червеното знаме (термин твой) ........
  Догмите ги отмениха през 1989...
  сега Ако можеш - разсъждавай с твоята глава

 36. 36 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#34] от "bgpainter":

  не можеш да му го обЯсниш... , кауза пердутта
  за какво му е на човек да Разсъждава ,
  ако има готови парадигми

 37. 37 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Не беше това, което очаквах. Още веднъж се потвърди, че ако нещо с споделяно от много хора, не е гаранция за качество. Вероятно много хора са го споделили от снобария. Все пак имаше една ценна мисъл, изведена и в заглавието.

  Много пъти жовотът ти поднася само вариант Б. Да не говорим за вариантите от В до Я. Така че избирайте възможния вариант и не си късайте ризите (и душите) заради вариант А.

  Няма шики-мики.
 38. 38 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "bgpainter":
  [quote#34:"bgpainter"]Защо когато някой е несъгласен с някоя евроатлантическа теза той непременно трябва да е северноазиатски ориентиран или ограничен закостенял индивид с нулеви ценности?[/quote]
  ...авторът си е излял болката от загубата на любим човек, само болен мозък може "евроатлантическа теза" да види в това!!...само "евроатлантическа теза" ли, а "еврейския заговор" защо го пропускаш, нали за евреи-евроатлантици става дума?!...

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#38] от "puhcho7":

  МУНЧО с "п", я прочети пак коментар #25, ако искаш даже още 2-3 пъти на глас!

  За какъв го намираш?
  Това е долна петоколона путинуидна подигравка с статията, към която другаря български бояджия се е изповръщал върху една обикновена човешка драма.

  ТОВА е извратеност на някакъв нечовек, фригидно-импотентен, към най-елементарни човшки ценности.
  Уродства от този род са ежедневна духовна мярка за "човешко"присъствие, не за пръв път, не по тази или подобни теми, не само тук, защото това е начин на жиеене, ценности и морал.
  Вътък на съществуване на една анормална ретроградност възпитавана системно и нарочно, много преди 1989, или 1991години...

 40. 40 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#39] от "convince":
  ...ами писал съм го със ирония до колежката, нейния болен мозък визирам, няма нужда да ми се нахвърляш на мен, нямаме противоречия двамата с теб!!...

 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#35] от "ЧебуPашкин":

  Всичко което си изброил, което не си, е верно!
  Но не си отбелязал, че си СССРОССИЙСКИ путинуиден петоколонен трол.
  Подопечен следовник на антинационални български интереси, напълно осъзнато, не като бояджията, който незнае какво пише и как да го напише, поради много по-долното ниво на психично и електронно пространствено пребиваване.

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#40] от "puhcho7":

  Каква ирония и какъв колега?
  Нещата са фатално опорочени, затова трябва настроението да е "гневно", защото с "ирония" бояджията и подобните му петоколоници, занемарили човешките си устои, България тъне в смрадта на застоялото блато на безхаберната аморалност 70 години вече.
  Това не са хора с мнение, те драскат каквото им падне, без да мислят, с цел да нанасят само и единствено вреди на нормалното човешко поведение, ежедневно, ежечастно и винаги.

 43. 43 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#41:"convince"]Всичко което си изброил, което не си, е верно!
  Но не си отбелязал, че си СССРОССИЙСКИ путинуиден петоколонен трол.


  Подопечен следовник на антинационални български интереси, напълно осъзнато,

  не като БОЯДЖИЯТА, който не знае какво пише и как да го напише, поради

  много по-долното ниво на психично и електронно пространствено пребиваване.


  [/quote]

  готин си , посвоему
  даваш ми висока оценка ,

  това , че не съм с ......
  "много по-долното ниво на психично и електронно пространствено пребиваване. " (термин твой )..... ме ласкае ,

  повишава самооценката ми

  да си сложи някой руско знаме+руски ник....
  и да му кажеш - Руски трол....
  това дори цитираните от теб Бояджии ...........
  "Не го Могат "

  време ти трябва , много време

 44. 44 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#42] от "convince":

  Ти верно имаш някакви особено специализирани нужди.
  Дип че не си пазя личните съобщения от преди години да ти изчетът откровенията дето ми ги пишеше.

  До коментар [#43] от "ЧебуPашкин":

  Дори не мисля да убеждавам някого в нещо, особено ако има твърда линия

  Жената е покана за щастие
 45. 45 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  До коментар [#38] от "puhcho7":

  да си чел коментарите, че да коментираш.

  Жената е покана за щастие
 46. 46 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#45] от "bgpainter":
  ...и кое те кара да мислиш, че не съм ги чел?!...всъщност ти дори не ме питаш дали съм ги чел, ами с императивен тон разпореждаш:[quote#45:"bgpainter"]да си чел коментарите, че да коментираш. [/quote]

 47. 47 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "convince":
  ...кротко пич, продължаваш да ми се нахвърляш, ама не си много "кънвинсъбъл"!!...казах ти - нямаме принципни противоречия с теб!!...мога да ти докажа, че с ирония по-ефективно се запушват усти, отколкото с гняв - даваш им възможност да се изживяват като жертви на агресия!!...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK