Сделката "петрол срещу стоки" между Русия и Иран е "на ръба на рентабилността"

Петролна рафинерия край Техеран.

© Associated Press

Петролна рафинерия край Техеран.Схемата за продажба на ирански нефт от руски трейдъри ще бъде реализирана "на границата на рентабилността", пише РБК. Ролята на трейдър вероятно ще бъде изпълнявана от едно от федералните държавни предприятия на Министерство на енергетиката.


Позовавайки се на източник в правителството вестник "Комерсант" пише, че доставките на ирански нефт са "не съвсем бизнес проект", тъй като "ще се провеждат на границата на рентабилността". Според източникът на изданието целта е "да се стабилизира мястото на пазара и Русия да се сдобие с партньор".


Запознат с преговорите източник съобщава, че едно от подчинените на министерство на енергетиката федерални предприятия ще бъде трейдър на иранския петрол. Русия ще купува 300 хиляди барела петрол на ден, след което ще ги продава. Сметките по сделката с иранския петрол ще се водят в местна банка.
На 8 юни министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че Русия ще участва в доставките на ирански петрол. По думите на Новак, парите, получени от Иран от продажбите на петрола могат да бъдат ползвани за закупуване на руски стоки. Преди това министърът подчерта, че в самата Русия няма да се продава ирански петрол. От своя страна заместник-ръководителят на Службата по ветеринарен и фитосанитарен контрол Алексей Алексашенко обяви, че Русия е започнала да доставя зърно за Иран, като първите 100 хиляди тона вече са изпратени.


По-рано министърът на енергетиката на Иран Биджан Зангане обяви, че доставките на ирански петрол от руска страна ще започнат още следващата седмица, а средствата от продажбата им ще бъдат ползвани за покупка на руска стомана, зърно и петролни продукти.


В средата на април заместник-министърът на външните работи Серей Рябков обяви начало на изпълнението на сделка "петрол срещу стоки". Тогава той посочи, че изпълнението на тази схема не влиза в обхвата на режима на санкциите срещу Иран.


Ембаргото върху доставките на ирански петрол беше наложено от ЕС и САЩ заради ядрената програма на Техеран. Очаква се, че въпросът за контрола на ядрената програма ще бъде решен скоро, след което санкциите постепенно ще бъдат отменени, пише РБК.


Преди изпълнението на сделката "петрол срещу стоки" Русия премахна и забраната за продажба на ракетни комплекси С-300 за Иран. 

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "петрол срещу храни" е схема, с която са откърмени и родните комунисто-социалисто-терористи.

 2. 2 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3907 Весело

  Боже!До къде го докара Русия-да си дава нежеланите от никого стоки за петрол,дето има така или иначе в изобилие.От пусто в празно.

 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  И кой ще купува иранския петрол? Северна Корея ли? И ще плаща в рогозки?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Важното е да има обмен на стоки и капитали...... зърно, метали, петролни продукти, ракетки търговия да става....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Олег Генин
  Олег Генин
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И защо трябва да са рентабилни? То е ясно, че целта е друга...

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Весело

  Я какво интересно ново понятие "на границата на рентабилността".....?!Ама то върви с друго много любопитно понятие "не съвсем бизнес проект".................?!То такива "гениални неща" само в Кремъл може да се измислят-!

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":


  [quote#4:"boby1945"]Важното е да има обмен на стоки и капитали....[/quote]То в СИВ това правеха,ама нещо не се получи.Не е важното просто да се въртят едни стоки,ами да се продават на печалба.А тука няма такова нещо...

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Весело

  До коментар [#3] от "Депутат 241":
  Важното е "далаверата" да върви!А това ,че никой не се нуждае от севернокорейски рогозки/и т.н./ никой не го интересува-!

 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  До коментар [#5] от "nuclear_physics":


  [quote#5:"nuclear_physics"]И защо трябва да са рентабилни? То е ясно, че целта е друга... [/quote]Ккава е целта?!Русия да си изгради име на надежден търговски партньор ли?!Малко "недостижимо" ми изглежда...В Първия момент,когато Иран може да търгува свободно,ще забрави "сделаното с теслата" ,както направи Източна Европа само за няколко месеца...

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1345 Любопитно
 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#2] от "yanne":
  Да, бе.
  Даже не мога да повярвам, че рашките са толкова смотани...

 12. 12 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  Стоките купени от Иран по сделката дават работни места в Русия ...(а у нас субсидиите дават безработни и емигранти "). ,ама за това навярно "трябва" висше образование да се досетят някои "гринговци" от форума ."
  А и икономиката отдавна е свързана с политиката ."
  Ако някои форумци не вярват , че политиката държи добе "юздите" на икономиката -то нека си задаът въпроса -а защо се дава субсидии на някои отрасли в икономиката ""

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#9] от "yanne":

  Днес научих нещо интересно! Че стоманата и зърното се делат с тесла!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Тя самата идея за ВЕЛИКА Россия е в застой и запада даже, вие търговията... С какво да търгуват имат само петрол, другото го изкадоха изядоха и изпиха...

  www.soundcloud.com/x2805
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално
 16. 16 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#12] от "Quo Vadis":

  Дава кинти за сметката на Царя, това дава таква сделка...като и такива като Южен поток.
  Въобще руснаците са доказали, че могат да направят губещо всяко едно начинание

 17. 17 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 426 Весело

  Щом в Русия казват,че е на ръба на рентабилността истината е,че няма рентабилност от сделката петрол срещу храни!

 18. 18 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 611 Весело

  Едно време комудетата обясняваха нуждата от комунизъм като почваха от разменната търговия в родовообщинния строй, минаваха набързо през робовладелството, феодализма и громяха капитализма....явно периодично имат нужда да се връщат към разменната търговия и да откриват колелото отново

 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1306 Весело

  До коментар [#7] от "yanne":

  Класическия виц е: разравят една египетска пирамида и намират вътре един египтянин с една камила - живи! Питат го как оцеляхте? А той казва, ами аз сера, камилата яде, тя сере, яз ям. Също като в СИВ...

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#14] от "dj x2805":

  Ама дори и това ли не успяхте да разберете от тази статия!?

  Те петрола ще го внасят. Няма да го изнасят!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#17] от "protivbspdpsatak"

  Дъмпинг в икономиката е вид подбиване на цените, особено в контекста на международната търговия. Възниква, когато една страна изнася стоки на цени по-ниски от националните или на цени под разходите за производство [1]. Според Споразумение на Световната търговска организация (СТО) дъмпингът се осъжда като ценова практика [2].

  Съществуват различни мотиви за съществуването на дъмпинг, като унищожаване на конкуренцията, завладяване на националния пазар и последващо повишаване на цените [1]. Дъмпингът може да е и резултат от реализирането на дългосрочна стратегия, свързана с очаквани икономии при увеличен мащаб на производството, за което са необходими нови пазари. В първия случай говорим за временен, разрушителен дъмпинг. При него използването на мита за повишаване на цените на евтините стоки до равнището на националните е наложителен начин за борба с нелоялната конкуренция. Вторият случай е известен като постоянен дъмпинг и реакцията на внасящата страна може да бъде различна. Единият вариант е да не се предприема нищо и потребителите да бъдат оставени да се радват на по-евтините вносни стоки. Другият вариант, за чиято полза съществуват сериозни теоретични аргументи, е, че едно дозирано антидъмпингово мито може да увеличи националния доход на страната-вносител.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  Абе, а какво значи "на границите на рентабилността"?
  В "руската" РБК вече съвсем са озверели, както и в разни други газети.
  Ако е вярно, че отстъпката на иранците е 5$ на барел, а плащането кд ,викдшрйе ще е със стоки, то разбирам ревът на РБК и защо му "киселее гроздето".

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#12] от "Quo Vadis":

  Ти си направо за Нобелова награда!!

  Разходите за армията също създават работни места. Защо направо не увеличат дела от 40% на бюджета за военни разходи. По-сигурна "инвестиция" изглежда. Иран може да се отметне, пък руската армия никога. Пък и Иран е конкурент на газовите пазари.

 24. 24 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С две думи рашките просто искат, ако се стигне до отмяна на имбаргото, да парират по нататъшното падане на петрола на световния пазар, но дали ще им се получи?! То самата обява за премахване на имбаргото сама посебе си няма как да не доведе до сътресения, макар и Иран да възобнови добива си чак след месеци.

  Имало едно време ссср...
 25. 25 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#22] от "Graf":
  [quote#22:"Graf"]барел, а плащането кд ,викдшрйе ще е със стоки, то разбирам ревът на РБК и защо му "киселее гроздето". [/quote]
  Тука нещо не е наред.
  Или пишещия или устройството на което пишещият пише?

 26. 26 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#12] от "Quo Vadis":

  Ще изпратя писмо до Нобеловия комитет за теб.

  При ниски цени на петрола, Русия има нужда да продава по-големи количества, за да крепи бюджет и платежен баланс. И как си решава проблема? Като търси купувачи и за иранския петрол, подбива цената на собствения си петрол.
  Безценна икономическа практика!

 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  300 000 барела дневно извън пазара който го има Иран? Браво на руснаците, с тези количества единственото нещо което ще постигнат е да увеличат пренасищането на пазара и да свалят цената на собствената си продукция.
  Руската икономическа логика е..................безаналогова

 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  [quote#26:"sasoss"]И как си решава проблема? Като търси купувачи и за иранския петрол, подбива цената на собствения си петрол.
  Безценна икономическа практика! [/quote]
  изпревари ме

 29. 29 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#3:"Депутат 241"]И кой ще купува иранския петрол? Северна Корея ли? И ще плаща в рогозки?[/quote]
  Хващам се на бас, че поне част от иранския петрол ще кацне в Бургас...

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4481 Весело

  Глухият купил билет за кино на кьоравия, а кьоравия билет за концерт на глухия , на това ми прилича тази сделка!

  klimentm
 31. 31 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Нещо не ми се връзва тая "далавера": Щом иранците могат да продават петрол, защо го продават на трети страни, точно през руснаците?! Хеле, пък срещу руски стоки....

 32. 32 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Русия изнася за Иран и търси начин да си вземе парите. Поради ембаргото Иран не разполагат със суха пара.
  Тази търговия, която се опитват да правят, е бартерна и е забранена от световните търговски организации.

 33. 33 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Петрол срещу стоки" - интересно, Иран е производител на петрол, Русия е производител на петрол, пита се в задачата от къде ще дойдат стоките?

 34. 34 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Шистовата революция в САЩ е към края си, още 5-10 години и край. Остава отровената природа, вода, земетръсите. Русия може да си позволи всякакви еквилибристики като споменатата в статията. Понякога икономическата изгода е на много по-заден план от политическата. Важното е, че първите съпки в международната търговия на енергоносители без долари, са направени. Това е тенденцията и тя ще се задълбочава.

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хахаха- петрол е едно; природен газ е друго А ЕС ПРЕДИ русия предложи на Иран сделка- подкрепя падането на санкциите срещу Иран в замяна на доставка на ирански природен газ за ЕС, който да замени руският природен газ Така, че - руснаците пак са изпързаляни

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#33] от "dutch":

  Стоки колкото искаш, може и реекспорт.

 37. 37 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "Коки":

  Прочети отново статията. Руснаците няма да препродават ирански нефт.
  Иран изнася и то много. Най-много на Китай, ЕС, Япония, Индия, Южна Корея, Турция.. Половината от вноса на нефт на Турция идва от Иран.
  Около 18% от износа на Иран отива в ЕС.

 38. 38 Профил на Олег Генин
  Олег Генин
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "Коки":

  Ами защото стоките са-зърно,стомана,никел,уран,оръжие и т.н.. Дане не мислиш, че руснаците ще ги заринат с бяла и черна техника или Лади?

 39. 39 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#36] от "faraon":

  Как се строи и колко струва атомна централа?‌ Пресметни колко нефт трябва да изнесат за да имат атомна централа.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Никой не разбра, че това е просто бизнес. За много примитивни души бизнесът е монопол само на американците.

 41. 41 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  "Сделката "петрол срещу стоки" между Русия и Иран е "на ръба на рентабилността""

  РБК иска да ни каже, че това не е търговия, а гърчове на две страни, които са със санкции от Запада.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 42. 42 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Кое е нерантабилното , продажбата на С - 300 за 800 милиона долара...
  Ми добра сделка си е, руснаците и без това ги имат, продават ги. това им движи предприятията, правят нови проекти и т.н.
  100 000 тона зърно - работи им селското стопанство, продават ги. Едва ли са под себестойността на средните борсови цени. Производителите на зърно си получават сигурен пазар и сигурни пари, които да завъртят за следващата реколта. В ЕС и другите страни държавата направо дотира на площ. Да не е по-различно много... А този ирански нефт няма да остане непродаден от руснаците, ще му вземат цената като на всеки друг нефт.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 43. 43 Профил на 1024
  1024
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Сметките по сделката с иранския петрол ще се водят в местна банка.
  ---
  Ето къде ги стяга чепика някои анализатори.

  Русия е започнала да доставя зърно за Иран, като първите 100 хиляди тона вече са изпратени.
  --
  Други анализатори анализират, че руснаците умират от глад, п'А и тази година зърнената реколта била слаба.

  в самата Русия няма да се продава ирански петрол...
  -----
  Политкоректно не се споменава Китай, като потенциален клиент. Някои ги сърби, че нефта няма да се заплати с долари.

  Абе много е зле Рашата. 44. 44 Профил на Олег Генин
  Олег Генин
  Рейтинг: 217 Неутрално

  300 к барела на ден с 5$ дискаунт на барел=1.5 млн. долара печалба в..ден! Просто математика...

 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "simval":

  За какви санкции говориш?
  20% от нефта в страните от ЕС идва от Иран.

 46. 46 Профил на Олег Генин
  Олег Генин
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#45] от "dissident":

  От началото на 2013 Иран не продава нефт в ЕС.

 47. 47 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#45] от "dissident":

  Приятел, ти не си за това място.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#44] от "nuclear_physics":
  Уфффф...ама Вие и под тази статия ли цъфнахте и вързахте? Даже и сметки правите, и то преди да сте се запознали с оригиналните договори, обективиращи сделките...Ние, българите, пишем "...на ден" , а не "...в ден", г-не Не знам в чие консулство сте работили, но със сигурност не и в българското

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#35:"logika"]Така, че - руснаците пак са изпързаляни[/quote]

  Ами така става, като не са се допитали до такъв икономически капацитет като тебе.

 50. 50 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#37:"dissident"]Прочети отново статията. Руснаците няма да препродават ирански нефт. [/quote]
  Хайде ТИ Я ПРОЧЕТИ: " министърът подчерта, че в самата Русия няма да се продава ирански петрол."
  Ще си го затварят в буркани ли, какво ли????!!!

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#49] от "wallenstein":
  Заас сметка на това, ти усилено защитаваш руските държавни интереси в български форум, като не те е грижа за защитата на българските национални интереси. Е- как да не си мисля, че си чужденец , а не българин?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#51:"logika"]Заас сметка на това, ти усилено защитаваш руските държавни интереси в български форум[/quote]

  Как точно ги защитавам?

 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Весело

  Ха-хааааааа....
  Ухажването на Иран от страна на Русия
  е като СВАТБА НА ТРОЛ С ВЕЩИЦА
  НЕЖЕЛАНИ ОТ ВСИЧКИ
  двете същества са принудени
  да се радват едно на друго
  ха-хаааааааа.......

 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "wallenstein":
  С коментари, в които усилено се опитваш да представиш руската гледна точка за единствено вярна, без да се интересуваш от напр. българската гледна точка. Това се прави само ако един коментатор е руски гражданин/ етнически руснак- не и когато един коментатор е български гражданин/ българин. Българите не сме толкова елементарни хора и подценяването ни води до недобри резултати за вас

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Олег Генин
  Олег Генин
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#48] от "logika":

  Казах ви, че не съм юрист. Не ме четете. Не ме коментирайте. Нито съм длъжен, да ви давам обяснения в кое косулство съм работил. Чистач бях. Точка!

 56. 56 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Разстроено

  бе що все си мисля че гробищата на които трябва да ревем се намират малко по на юг

  гошо
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#55:"nuclear_physics"]Нито съм длъжен, да ви давам обяснения в кое косулство съм работил.[/quote] Не ме и интересува. А грешката, която допуснахте, не е правописна, а стилистична. Тя не се допуска от нито един българин, чийто български език е майчин език...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  След като Русия се сдобие с партньор в лицето на Иран, остава към тях да се присъединят Северна Корея и Венецуела.

 59. 59 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Егати тук има много които разбират по добре от руснаците како им трябва -но това си нашенска черта -все знаем како трябва на другия ,но не и на нас ."

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 60. 60 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#19] от "charlesdegaulle":

  ++++++++++++++++++++++++++

  www.soundcloud.com/x2805
 61. 61 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Русия постепенно вади тухли от доларовата стена на световния алъш-вериш...

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#61] от "venelingeologia":

  Така е, това е целта. Ама дали ще и стигнат силиците и дали няма да попадне в юанския алъш-вериш?
  Или те, китайците са добрички, не са като лошите американци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK