Русия видя екологична заплаха в строежа на Транскаспийския газопровод

В коментар, публикуван на сайта на външно министерство говорителят Александър Лукашевич казва, че западните лобисти се интересуват само от икономическите и политическите ползи от газопровода, но за страните от Каспийския регион "безусловен приоритет" би трябвало да е опазването на околната среда.

© grareporter/livejournal

В коментар, публикуван на сайта на външно министерство говорителят Александър Лукашевич казва, че западните лобисти се интересуват само от икономическите и политическите ползи от газопровода, но за страните от Каспийския регион "безусловен приоритет" би трябвало да е опазването на околната среда.Руското министерство на външните работи обяви, че строителството на Транскаспийския газопровод крие заплахи за екологията на региона, пише РБК.


В коментар, публикуван на сайта на министерството, говорителят Александър Лукашевич казва, че западните лобисти се интересуват само от икономическите и политическите ползи от газопровода, но за страните от Каспийския регион "безусловен приоритет" би трябвало да е опазването на околната среда.


Лукашевич подчертава, че в изготвените от ЕС материали, които се занимават с безопасността на Транскапсийския газопровод, "политиката доминира над екологията", а западните природозащитни организации предпочитат да пропускат опасността, която грози каспийските държави в случай на авария на газопровода.
Според Лукашевич действията на лобисти извън региона могат да подрият доверието между петте държави на Каспийско море (Русия, Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Иран), чиито лидери са "потвърдили своята солидарна отговорност за бъдещето на уникалния водоем".


Руското външно министерство е на мнение, че експертизата по проекта, чието изпълнение е "от критично значение за всички околни страни", може да се счита за легитимна и обективна само тогава, когато в нея участват всички заинтересувани страни.


"Проблемите на магистрален тръбопровод, разположен в уникален от всяка гледна точка водоем, трябва да бъдат разгледани преди всичко от гледна точка на екологията, а след това на икономиката. Екологичната страна касае преди всичко страните, разположени около Каспийско море, без изключения. Всички те имат право на глас", пише Лукашевич.


Пред декември 2014 г. комисарят по енергетиката на ЕС Марош Шефчович обяви, че след отказа на Русия от "Южен поток" Южният газов коридор става приоритет на ЕК. В "коридора" влиза и Транскаспийският газопровод. След това представителите на ЕС проведоха срещи с министри от страните около Каспийско море.


В началото на юни министърът на петролната и газова промишленост и минералните ресурси на Туркменистан Мухамментур Халилов обяви, че в хода на проведените в Ашхабад преговори между Туркменистан, Азербайджан, Турция и Европейската комисия е било обсъждано създаването на консорциум на няколко европейски фирми, които да финансират строежа на Транскаспийския газопровод.


Според Халилов в момента се обмислят възможностите за строеж по дъното на Каспийско море между Туркменистан и Азербайджан. В този случай за захранване на газопровода могат първоначално да бъдат ползвани находищата в туркменистанската част на Каспийско море.


По-рано представителят на азербайджанската държавна газова фирма SOCAR Виталий Беглярбеков обяви, че Баку не вижда пречки пред доставките на туркменистански газ по дъното на Каспийско море.


"Признаваме, че границата на секторите между Азербайджан и Туркменистан не е определена точно. Прокарването на газопровода обаче по никакъв начин не противоречи на правния статут на Каспийско море", каза той.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2655 Гневно

  На вас кога пък вие пукало за екологията и опазване на околната среда, толкова глупости натворихте по времето СССР и продължавате да тровите планетата

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  А транс сибирския ?? Много зелени станаха руснаците

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  Ти да видиш мила моя майно льо,болшевик за екология да се грижи.

 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Весело

  Вождовете на световната корупция се интересуват от околната среда ? Егати вица.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами да, къде-къде по-екологични са руските тръбопроводи правени по откраднати от западняците технологии и основно със западни материали, отколкото тези западняци да направят конкуриращ неруски тръбопровод!

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Хахахахахаха!

  "Безсилието на всемогъщите"

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  Ама разбира се, че е заплаха! Само, че не екологична....

 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  А Южен поток е един екологичен и чист, както и турския, разбира се. Изобщо комунистите бягат като дявол от тамян от пазарната конкуренция, защото нямат аргументи срещу нея.

 9. 9 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Виц на деня
  или
  Предозиране.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 10. 10 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 542 Весело

  А Южен и Турски паток? Те еко ли са?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  По какво се отличава той от "Турски паток"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 431 Неутрално

  лелей, колко са загрижени и без конфликти на интереси...
  - Русия дето пресуши Аралско море сега се загрижила за екологията

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  [quote#10:"brutester"]А Южен и Турски паток? Те еко ли са?[/quote]
  Те са наши-родни, социалистически! Значи са екологични!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Някъде гледах статистика на разливите при добив и транспортиране на нефт и там руснаците бяха НЕДОСТИЖИМИ - няколко ХИЛЯДИ пъти над норвежците например....

 15. 15 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  По комисионните

 16. 16 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Е, да се затрие цяло море за да се правят безумни оръжия за руснаците е нормално http://goo.gl/upjH6L
  ...но ако друг дръзне да строи газопровод това е екологична "трагедия"...

  Тези са същото загрижено са здравето ни племе дето дни наред криеха от всички нас че ни засипват с ядрен прах от Чернобил!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 854 Весело

  Колко са жалки блядовете ....

  А, АЕЦ Белене, Бургас-Александуполис, Южен поток, Турски поток са все екологично чисти и безрискови проекти ?!

  Явно джуджето след посиняването от санкциите, е взело же е позеленяло от яд, че ще му резнат и клончето за газа.
  А подчинените като го видели така позеленял ... станали еколози и се загрижили за околната среда.

  Да вземат да си очистят териториите замърсени с радиоактивни вещества около Челябинск и другите заводи за уран. Русия е замърсила територии с площ колкото България с радиоактивни елементи и никак нея е еня.
  Да не говорим, че добре че беше "лошият" запад да плати за утилизацията на ръждясващия ядрен подводен флот на СССР в Мурманск иначе сега там щяха да се раждат с пет ръце и найсе крака, за глави не споменавам, защото за руснаците това е вреден израстък.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Нещата около русия все повече загрубяват.

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Весело

  Хе, ватенките си оправили техната омърляна кочина, па седнали да раздават акъл на другите...

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#15:"ramm_stein"]По комисионните [/quote]
  Питам, защото България също може да заяви, че "Турски паток" е екологична заплаха за Черно море и да изисква спиране на строежа му.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Пропагандата на рашките не спира и за миг. Няма почивка.

  Имало едно време ссср...
 22. 22 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Александър Лукашевич казва, че западните лобисти се интересуват само от икономическите и политическите ползи от газопровода, но за страните от Каспийския регион "безусловен приоритет" би трябвало да е опазването на околната среда."

  Да бе, да то Газпром като се е заинтересувал за екологията на чуждите държави...айде сега, гроздето е кисело... пропагандни врътки тип Грийнпийс

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 23. 23 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  ха, путин бил "екорекетьор"!
  още една от опорните точки на дс пропадна под тежеста на реалния свят...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Комунистическият газопровод - най-екологичният в света!

 25. 25 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#21] от "citoplast":
  Пропагандната машина на Расия не спира и влиза във все по-дълбоките спирали на абсурда.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Типично руско отчаяние. Техните проекти в Черно море по тази логика никога няма да се случат.

 28. 28 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Руското министерство на външните работи обяви, че строителството на Транскаспийския газопровод крие заплахи за екологията на региона"

  Че ка така?? Оно Гринпис и други се гледат под лупа ка руснацити прават с екологията у Арктика и други, па сега руснацити гледат и викат дека екологията са не спазва? Язе не знам с лупа ли гледат или без, ма е го, викат дека не е така. Па можело ли они да прават така??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  Руската наглост е най-голямата в света.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "....Русия видя екологична заплаха в строежа на Транскаспийския газопровод..." Много й здраве на русия! Вместо да се притеснява за неща, които не я касаят, да си гледа силата на сибир, оправянето на собствените си проблеми и да не си тика носа в работите на ЕС. Впрочем- изключително приятно беше днес човек да се разходи по Крайбрежната алея във Варна. Нямаше руснаци, беше спокойно, нямаше напрежение, въпреки, че леко росна към 14:00ч.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 594 Весело

  ""Газпром" е произвела 1260 милиона тона парникови газове през 2013 година. Това е приблизително равно на годишните емисии на Япония.", ти да видиш

 32. 32 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 427 Весело

  По дъното на Черно море няма екологични проблеми, но по дънота на Каспийско има

 33. 33 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Опасността е за монопола на Газпром , а другото е от Лукавия !

 34. 34 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 631 Весело

  Е, който не знае, че руснаците са измислили екологията - вече знае.
  Най-екологичната държава в света, която не допуска компромиси с ЧУЖДИТЕ проекти.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Весело

  КГБейовете вече стават смешни в безсилието си

  ха-хаааааааааа.....

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Весело

  ОХОЛНАТА СРЕДА

  Опазването на ОХОЛНАТА СРЕДА за ГАЗПРОМ И РУСИЯ

  Това е грижата на ИМПЕРСКИТЕ "ЕКОЛОЗИ"

 37. 37 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хахахаха - руснаци и екология!!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 38. 38 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Тия искаха да ни пробутат петролоровод (!!!), танкери да стоварват в Бургас, и ние да печелим от транзитни такси (!!!).
  Безкрайно руско нахалство е да се коментира екологията.

 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Веселяци. Майтапчии. Колкото по-кахърни стават, всчедствие собствените си безумия, толкова по-комичен образ придобиват рашките.

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  Добре е,че Русия се е активизирала по линия на екологията. Но началото е грешно,трябва да започне от Кремъл!

 41. 41 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нахалство или не, въпросът е на лице. Способна ли е Русия да спре Транскаспийският газопровод?

 42. 42 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#1] от "Consumer":

  СССР не присъства на картата от близо четвърт век. Не знам дали си забелязал. http://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_Russia
  И комунистите имат едва 17 процента.


  Иначе всичко си е в реда на нещата. Преследват икономическите си интереси, което е напълно нормално поведение. Още пвеоче, че и Западът също ги прави същите номера. Защо са тези двойствени стандарти?

 43. 43 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#30] от "logika":

  На Варна единственият ѝ проблем са руснаците.
  В никакъв случай варненците или преиждащите от околията селяни.

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#43] от "Riker":Мен не ме интересуват целогодишните проблеми на Варна, а само, когато семейството ми е тук Предпочитам "Рапонги" и "Русалка" БЕЗ руски граждани, руски туристи - изобщо- без рускоговорящи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  Единственият действително екологичен тръбопровод е Транссибирският- по него вместо газ от север на юг "текат" китайци- от юг на север.

 46. 46 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Какво се получава?Май Южен/Турски поток има алтернатива и руснаците изведнъж започнаха да говорят за екология?Кофти е да усещаш как се изплъзват нещата от твоите желания и интереси.

 47. 47 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#20:"Храбър"]Питам, защото България също може да заяви, че "Турски паток" е екологична заплаха за Черно море и да изисква спиране на строежа му.[/quote]
  Това е много добра идея, трябва някой да я прокара в Брюксел.
  Жужето рак ще хване.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 48. 48 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1132 Разстроено

  Рушняците изпълняват цирков номер:
  Хвърляш ла*ната във вентилатора и излишаш във снежнобял костюм под прожекторите

  Няма по-голямо нахалство от рушняшкото!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 49. 49 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Но виж, ако Газняма беше основен акционер във газопровода това щеше да бъде друго нещо! Тогава майната и на екологията

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 50. 50 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  Значи Балтика и Черно море не са уникални природни обекти и там няма проблеми Газняма да строи газопроводи.
  Гледай ти какви чудеса на рушняшаката екология.
  Ами ако Син поток аварира какво ще се получи в Черно море? Какво бълбукане ще бъде и какви боклуци ще изкара газа от дъното?
  Ами Турски поток като е 4 броя Син поток?
  То на Газняма газопроводите не аварират никога.
  Смешници рушняшки ;-(

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 51 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1132 Весело

  [quote#46:"gobay"]Какво се получава?Май Южен/Турски поток има алтернатива и руснаците изведнъж започнаха да говорят за екология?Кофти е да усещаш как се изплъзват нещата от твоите желания и интереси. [/quote]
  Ми то Турски поток ще остане във въображението на путин. Точно както се получи със Южен поток

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 52. 52 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това е само сигнал че при статуквото Русия няма да се съгласи този паток да се построи.... какви методи ще приложи остава да видим. Предполагам че екологията е най мекия намек от тях и най твърдия е блокирането на проекта чрез Каспийския флот.

 53. 53 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Незнам как е възможно тези престъпници си да запазват сериозното изражение на лицето докато говорят за "екологична заплаха".

  ..."Екологична заплаха" от устата на комунист. И то руснак.

  Ако бях на тяхно място и да трябваше да го кажа това, щях най-малкото да се подсмихвам и едва да сдържам смеха си.

  Дори мурзилките на заплата от "Интернет изследвания" не вярват вече на наглите кремълски лъжи.

 54. 54 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1132 Разстроено

  [quote#52:"chushko"]Предполагам че екологията е най мекия намек от тях и най твърдия е блокирането на проекта чрез Каспийския флот. [/quote]
  А дали Баку ще гледа само отстрани? А Техеран?
  Но нали си дойдохме на думата: рушняците (и техните адепти) веднага се хващат за оръжията! Също както във Грузия, Молдова, Украйна и т.н и т.н.
  Дали ще пуснат и ядрени бомби срещу газопровода? Колко му е! Те у Кремъл не са по-разумни!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 55. 55 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#54] от "skara":

  Ами незнам предполагам че между мекия намек и твърдия намек имат няколко намека по средата. А какво ще прави Баку незнам. Те така или иначе "са добре" и не им трябват проблеми. И Узбеките не са зле - нали строят газопровод на изток. Въпросът който трябва да зададеш на партий-пардон-тийм лидера ти е "уот из дъ таим фрейм братчет?"

 56. 56 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  наглостта на рашистанците не познава граници ...

  it comes from inside, just listen ...
 57. 57 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#42] от "Riker":

  Явно ти не си забелязал "по времето на СССР" Чети по-внимателно!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  [quote#43:"Riker"]В никакъв случай варненците или преиждащите от околията селяни.[/quote]
  Ало гражданина!
  Научи се да пишеш без правописни грешки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#5] от "penchoo":

  Руските патоци-единствените екологични патоци на света.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 60. 60 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#58] от "Храбър":

  Къде е грешката, за да се поправя.

 61. 61 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 472 Весело

  Тоя пък к,ви ги ръси!Че още преди перестройката във ВАШЕТО списание *Огоньок* имаше поредици от статии как сте си осрали страната!Да не би да сте я изчистили,че сте се запритеснявали за другите?

 62. 62 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quoteВ коментар, публикуван на сайта на министерството, говорителят Александър Лукашевич казва, че западните лобисти се интересуват само от икономическите и политическите ползи от газопровода, но за страните от Каспийския регион "безусловен приоритет" би трябвало да е опазването на околната среда.[/quote]

  Настроен съм проруски в много отношения, ама принципно и неизменно съм настроен за почтеност, справедливост и честност. Та на това изказване, типично в шменти-капели стайла на евро-американските политици, мога да реагирам само по един начин -

 63. 63 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote]В коментар, публикуван на сайта на министерството, говорителят Александър Лукашевич казва, че западните лобисти се интересуват само от икономическите и политическите ползи от газопровода, но за страните от Каспийския регион "безусловен приоритет" би трябвало да е опазването на околната среда.[/quote]

  Настроен съм проруски в много отношения, ама принципно и неизменно съм настроен за почтеност, справедливост и честност. Та на това изказване, типично в шменти-капели стайла на евро-американските политици, мога да реагирам само по един начин -

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK