Трудът на 170 милиона деца по света е експлоатиран, твърди доклад

Трудът на 170 милиона деца по света е експлоатиран, твърди доклад

© ReutersБлизо 170 милиона деца по света са експлоатирани като работници, лишени са от образование и са изправени пред живот без достойна работа, предупреди в сряда Международната организация на труда (МОТ), цитирана от "Ройтерс".


От фабриките за тухли в Индия до памучните плантации в Узбекистан или насажданията със захарна тръстика в Боливия – трудещите се деца е по-вероятно на по-късен етап от живота си да се примирят с нископлатена работа, пише в годишния доклад на организацията за детския труд.


"Децата, които отпадат от училище и започват да работят рано, са в по-неизгодно положение по-късно през живота си заради липсата на образование и основни умения", казва пред "Ройтерс" Патрик Куин, старши съветник в МОТ.
От 2000 г. насам се наблюдава намаляване на децата работници с една трета. Въпреки това около 5 милиона деца работят в "робски условия" и са около една четвърт от съвременните роби.


Най-много трудещи се деца има в Азиатско-тихоокеанския регион – близо 78 милиона, в Субсахарска Африка те са 59 милиона. Много от тях работят в условия, които ги лишават от благоприятна и защитна среда и ги излагат на стрес.


Над половината от трудещите се деца (85 милиона) излагат здравето си на риск, като работят в опасни условия – мини или строителство, пише в доклада, публикуван преди международния ден за борба с детски труд - петък.


МОТ призовава световните лидери, когато решават за новите цели за развитието през септември, да предприемат цялостна политика за справяне с детския труд и недостига на достойна работа за младежите. Достойна работа трябва да означава продуктивна среда, честен доход, сигурност на работното място, социални придобивки и равни възможности.


Броят на трудещите се деца между 5 и 14 години е намалял от 186 милиона през 2000 до 120 милиона през 2012 г., отбелязва МОТ.


Спадът не е толкова рязък сред по-големите деца, защото много от тях са принудени да напуснат училище рано, за да работят и да издържат бедните си семейства, най-вече в селските райони.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK