Проучване: Европейците в НАТО не биха защитили страна член, нападната от Русия

Президентът на Русия Владимир Путин при днешното си посещение в Италия. Зад него вляво е италианският премиер Матео Ренци

© Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин при днешното си посещение в Италия. Зад него вляво е италианският премиер Матео РенциПолитиците и военните в НАТО може непрекъснато да дават уверения, че при руска агресия срещу страна член, ще я защитят, но мащабно допитване до общественото мнение показва, че по-малко от половината европейци в натовски държави са склонни да спазят задълженията си по съюзния договор.


Повече от половината от германците, французите и италианците казват, че страната им не бива да използва военна сила, за да защити партньорска държава от алианса, ако Русия я нападне.


Това е основният извод от проучване на Pew Research Center в осем натовски държави: САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия и Полша. Отделно проучване е проведено в Русия и Украйна.
Единствено в САЩ и Канада над половината население (съответно 56% и 53%) подкрепят използване на военна сила срещу Русия, ако тя нападне някой от съюзниците им. Дори с техния принос към крайния резултат, средно 48% от анкетираните са за военен отпор на руснаците при сериозен въоръжен конфликт с някоя от съседните им държави, докато 42% са против.


Германците са най-неохотни – 58% от тях казват, че страната им не бива да се намесва. Над две трети от европейците (68%) смятат, че САЩ ще са по-склонни да защитят съюзник, отколкото техните собствени държави, като приложат Член 5 от договора за колективна отбрана.


Данните демонстрират политическото колебание и слабост, от което, според ръководството на НАТО, се възползва Русия. Президентът Владимир Путин се опитва да увеличава тези различия, за да намали натиска на санкциите и да засили съмненията на европейците към защитата, която им обещава НАТО, коментира "Файненшъл таймс".


Проучване: Европейците в НАТО не биха защитили страна член, нападната от Русия


Населението в големите държави членки на НАТО обвинява Русия за конфликта в Украйна. Общо 39% от населението в държавите членки на алианса смятат, че Русия носи основната отговорност за конфликта в Донбас. На второ място са сепаратистите в Донецка и Луганска област (18%).


За мнозина Русия също е военна заплаха за съседните й държави, но от анкетираните страни само в Полша повече от половината смятат Русия за голяма заплаха. В същото време по-малко от половината поляци (48%) смятат, че армията им би защитила друга страна от НАТО, ако я нападне руската армия. Нещо повече - поляците на с асигурни и че Америка ще им се притече на помощ. Според 49% САЩ ще ги защитят като съюзник, но 31% не вярват в това.


Малко са хората, които подкрепят изпращането на оръжия в Украйна. Средно 41% от анкетираните в натовските страни одобряват такъв сценарий, докато за него настояват 54% от украинците.


Над половината украинци искат страната им да стане член на НАТО (53%) и особено на ЕС (67%). Мнението на анкетираните в натовските страни е различно - там се подкрепя по-скоро членство в НАТО (средно 57%), отколкото в ЕС (50%). Германци и италианци са против приемането на Украйна в НАТО, а германци и французи (италианците са на граничните 47%) са против влизането на страната в ЕС. За еврочленство на Украйна се обявяват 65% от испанците, 60% от поляците и 53% от британците.


В Украйна мнозинството не вижда бъдеще в Евразийския икономически съюз, в ядрото на който стои Русия. В контролираната от Киев част от страната делът на избралите този отговор е 81%, но дори в смятаните за проруски части на Източна Украйна така смятат 61%.


Икономическа, а не военна помощ


В отговор на кризата 70 от населението в осемте държави смята, че Западът трябва да предостави икономическа помощ на Украйна. 


Населението в трансатлантическия съюз обаче демонстрира неохота за по-активна намеса в конфликта, особено военна. Сравнително малък дял (41%) подкрепят изпращането на оръжия. 


С продължаването на кризата в Украйна взаимната неприязън между Русия и Запада нараства. Едва 25% от населението в изследваните държави имат благоприятно мнение за Русия. Едва 12% от руснаците пък гледат положително на НАТО. Половината от населението на Русия смятат НАТО за голяма военна заплаха.


Проучване: Европейците в НАТО не биха защитили страна член, нападната от Русия


Имиджът на Путин


Същевременно имиджът на Владимир Путин се подобрява с ескалирането на конфликта. Голямо мнозинство от населението одобрява действията на президента във вътрешната и външната политика, а в същото време руснаците са все по-недоволни от икономическата ситуация през 2014 г. Днес те са по-склонни да кажат, че действията на Путин в Украйна вреди на имиджа на Русия по света.


През последните години общественото мнения за Русия и Путин в осемте изследвани натовски държави се влошава, сочи изследването на Pew. Авторите на доклада обаче подчертават, че през последните 12 месеца в хората в Германия, Италия и Испания гледат малко по-добре на руския президент.


Очаквано, най-лоша е репутацията на Русия в Полша – само 15% от поляците гледат добре на Русия. Във Великобритания този дял е 18%.


27% от германците имат положително мнение за Русия, което е с 8 процентни пункта повече от миналата година. През 2010 г. обаче този дял е 50 на сто.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (393)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Ясно е кои са приятелите ни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само пълни наивници кълват на тази кука.И сред тях са БГ ''политиците''.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело
 4. 4 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много правилно, цялата тази психоза е много изкуствено създадена, за да се полъжат по разумните европейци.

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Най добре е да няма повече войни в Европа...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Това не е работа на "конвенциалния" европеец , а на военните!

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Едва 25% от населението в изследваните държави имат благоприятно мнение за Русия.
  --------------------------------------------------------------
  Струва ми се,че това е
  ДАЛЕЧ ПО-СЪЩЕСТВЕНОТО
  и е ПО-ПОДХОДЯЩО
  КАТО ЗАГЛАВИЕ

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#5:"sto67nes"]Най добре е да няма повече войни в Европа...[/quote]

  Дано да те чуе тоя, чиято армия без отличителни знаци води братоубийствена война в съседна (славянска и православна) държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Фактите си остават, че ако Натовска държава бъде нападната от Русия и другите не я защитят, НАТО се разпада. Това го осъзнават всички лидери. Ако Путин е толкова луд да пробва.

 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Московското джудже си мисли, че е велик играч на покер. Само че с един чифт в ръката и нагло блъфиране, няма как да излъже останалите.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#7:"Hawaii"]Струва ми се,че това е
  ДАЛЕЧ ПО-СЪЩЕСТВЕНОТО[/quote]

  За мен и това е съществено:
  "Над две трети от европейците (68%) смятат, че САЩ ще са по-склонни да защитят съюзник, отколкото техните собствени държави, като приложат Член 5 от договора за колективна отбрана."

  Това показва, че европейците са егоисти, свикнали да се крият зад широкия гръб на Америка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Трябвало е да включат и въпрос- съгласни ли са жителите на дадена страна да получат военна помощ от съюзниците си, когато те самите биват нападнати!
  Нека имаме предвид, че НАТО не се управлява от общественото мнение.

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Излиза,че ЕС/по-големите страни в него/ предпочитат САЩ и Канада да свършат черната работа с Русия.Такова двуличие в ЕС.

  Tony
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Начи, ако руснаците отидат да си вземат Аляска, бих предпочел да съм по-далечко. Един вид по приказката "Когато се ритат атовете..."

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  Не са питали форумците на Дневник. Голяма част са готови да застанат на амбразурата с голи гърди, или каквото могат да прежалят.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]Това показва, че европейците са егоисти, свикнали да се крият зад широкия гръб на Америка.[/quote]

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Ако се случи няма да е сефте определено...

 18. 18 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 356 Неутрално

  "Проучване: Европейците в НАТО не биха защитили страна член, нападната от Русия"

  Сега стана ли ви ясно на всички, така наречени европейци в този форум, колко много им пука и за България?! Ама не, нали сме били европейска и натовска държава, трябвало срещу Русия. Като няма да ни защитят, тогава да си обират палапуртите и да си изнасят НАТО-вските бази от тука! Казах аз, че един ден България ще се превърне в бойно поле и никой няма да го е еня за нас.

  Да живее България и българският народ.
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Разстроено

  "Над две трети от европейците (68%) смятат, че САЩ ще са по-склонни да защитят съюзник"

  Още от края на ВСВ Европа разчита само на САЩ за защита! Това е безумие, особено сега, когато Пут*ин си мисли, че всичко му е позволено! Реакциите на ЕС (влкючително меките санкции) са абсолютно неадекватни!

 20. 20 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ... Европейците в НАТО не биха защитили страна член, нападната от Русия ...

  ... но мащабно допитване до общественото мнение показва, че по-малко от половината европейци в натовски държави са склонни да спазят задълженията си по съюзния договор...

  +++

  безсмислено проучване/статия. решенията на НАТО, както и на всяка друга военна организация не се вземат на улицата. безсмислието се доразвива със "статистиките", че путин го харесват но не го харесват, но само ~ 20 % го харесват, но руснаците вече не го харесват. последно? ще го любим ли жожо или не?

 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#16] от "Никола Георгиев":

  Въпроса е само един: Колко пари сте готови да прежалите?
  Психозата и изкуствено нагнетяване на напрежение има само една цел. Повишаване разходите за "отбрана". Този филм сме го гледали преди 30 години.

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Същото ми каза и американец в чата по друг повод-че по-скоро би убивал американските войници, от колкото да ги прати да защитават Европа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Както винаги САЩ трябва да вадят кестените от горещия огън. Не се и съмнявам че без тях Европа с ще се превърне в това което не искаме - зависеща от капризите на Москва и кагебиста!

  klimentm
 24. 24 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Провокативен въпрос насочен към нормалния редови европеец, с което се обезмисля проучването.

  Имало едно време ссср...
 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  [quote#18:"Massive atack"]Като няма да ни защитят, тогава да си обират палапуртите и да си изнасят НАТО-вските бази от тука! Казах аз, че един ден България ще се превърне в бойно поле и никой няма да го е еня за нас. [/quote]
  СИДЕРОВ, ТИ ЛИ СИ ?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Европейците си гледат в собственото канче и хич не им пука какво става по света и у нас...

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Любопитно

  Ама защо се сърдите на проучването? То казва ясно -
  "Световният шериф е длъжен да се погрижи за безопасноста ни! Това му е работата!"
  САЩ са единствената световна геополитическа сила. Трябва да се грижи за сигурността на планетата. Хайде моля, двуполюсният режим, студената война свършиха. Нали Рейгън победи?

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Гневно

  [quote#14:"Реформиран Соросоид"]Начи, ако руснаците отидат да си вземат Аляска, бих предпочел да съм по-далечко.[/quote]

  Нека се пробват! Ама и през ум не им минава! Дори и на Пут*ин - може и да сънува такива, мокри сънища, но ...

  Това означава ли, че очаквате, ако Русия нападне България, САЩ да "предпочетат да са по-далечко"?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":Това показва, че европейците са реалисти - на Америка й е лесно да води войни на чужда територия!
  Както казва старата създадена при Сталин руска поговорка: "Легко тебе советскую власть хаяти, за синем морем живучи"! - "Лесно ти е на тебе съветската власт да псуваш, като си живееш отвъд синьото море"

 32. 32 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето затова трябва да си купим западно оръжие и да можем да разчитаме на армията си!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 33. 33 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#23:"klimentm"]Както винаги САЩ трябва да вадят кестените от горещия огън. Не се и съмнявам че без тях Европа с ще се превърне в това което не искаме - зависеща от капризите на Москва и кагебиста!
  [/quote]

  Хайде вземи с другите политагитатори и уточнете опорните точки. Хем Русия е пред разпад и края и се вижда, хем пък ще напада Европа. Едното изключва другото!

 34. 34 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Поръчкова анкета от страна на джуджето. Пробва да види дали ще му мине номера и верните му кучета като Сидеров дали ще залаят. Има си чл. 5 от договора и той ще се спази, в това число и ние трябва да го спазваме за друга държава.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#21:"dissident"]Този филм сме го гледали преди 30 години.[/quote]

  И знаем как свърши - с тоталния разпад на съветската империя. Няма СССР, няма СИВ, няма Варшавски договор, няма "национално-освободителни движения", няма "световна социалистическа система".

  Нямам нищо против да го гледам още веднъж.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Германците са ясни, но останалите...
  Не дай си Боже да се налага, май ще трябва да разчитаме на "лошите" американци.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Ясно е кои са приятелите ни.[/quote]
  грънци . просто европейците знаят къде е русия и разбират кой кога и как напада , за разлика от масово статистически американски ......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#27] от "palav_nik":Европейците са си патили от две войни на тяхна територия и то в недалечно минало.
  Американците и канадците - не. Затова само те показват преобладаване на войнствените настроения.


 39. 39 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "sto67nes":

  за последното хилядолетие войни в европа е имало непрекъснато, с цикъл ~ 20 години. медицински факт.

 40. 40 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#6:"SSmart"]Това не е работа на "конвенциалния" европеец , а на военните! [/quote]
  Уф, като знам, че и ти си натовски военен ... Дано да няма много като тебе.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 41. 41 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#15:"dissident"]Голяма част са готови да застанат на амбразурата с голи гърди, или каквото могат да прежалят. [/quote]
  А другарят дисидент, както винаги, ще избяга.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 42. 42 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Страшна снимка сте сложили.
  Много ехидна и самодоволна физиономията на Путин.

 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#35] от "Norman Granz":
  Споко - има още империи, военни съюзи и т.н.

 44. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  На 5-ти март 1946г Чърчил чете известната реч за Желязната завеса. През 1961г се вдига берлинската стена. На 9-ти ноември 1989г стената падна и се сложи край на Студената война.
  През тези 46 години постоянно се дрънкаше оръжие. Нито веднъж едните не нападнаха другите, но се похарчиха огромни пари за въоръжение. Нямате си представа колко складове претъпкани с оръжие и боеприпаси имаше в България. Сега гърмят и избиват хора.
  По едно време се бяха поуспокоили, но явно не се харесва на тези дето произвеждат оръжие и сега всичко пак започна както бе преди години. Ще трябва пак да купувате и да се въоръжавате. Дано да не е в степен както преди години, защото сега всичко ще трябва да си плащате, а нямате пари за тези неща.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  СВОБОДНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Това проучване мяза на некои от Андрешко Галъп Интеррашанал.

  Цел: едничката ни надежда да е добрата стара Америка.

  Америка е твърде далеч, значи да се уповаваме на запад,
  ама в северна Азия.

  Нещо под достойнството на който и да е Европейски Съюз.

  NO PASSARAN.

 46. 46 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#41] от "G-man":

  А ти Г точка какво ще направиш? Ще се запишеш доброволец в Афганистан да громиш талибаните щото били нападнали Сащ?

 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#41] от "G-man":

  Аз избягах преди да станете капиталисти и натовци. Сега си плащам данъците и както вас нямам думата за какво се харчат парите.

 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Консуматор за война се стяга

  Калин Руменов  Могат ли разглезените деца на световното консуматорско общество да бъдат превърнати в бойни единици, издържащи на поносим глад и студ и оцеляващи без кабелна телевизия. Съществува ли толкова вдъхновяваща идеология, която да зарази консуматорите и в името на която те да се откажат от десерта си за неопределено време. Възможна ли е поне краткосрочно опияняваща идея, която да накара малки, средни и големи производители да дават всичко за фронта и всичко за победата, докато жените им износват старите си рокли. И как, по дяволите, да си направим голяма хубава война, без да я усетим по стомасите си, без да намаляваме собствените военни запаси в хладилниците, без да ставаме от диваните, без да държим излезли от мода дрехи в гардеробите и без да се излагаме с амортизирани автомобили. Как да поживеем в реално военно време, без реално да изпитваме лишения – това е днес световният въпрос за войнофилите, които си поръчват война в социалните мрежи, все едно си поръчват пица през интернет.

  Би трябвало да е нелепо, докато подрънкват оръжията, да си говорим за праскови, ябълки и кой на кого ще плаща бракуваната стока. Мирише на война, а някои се тревожат за гниещ зарзават и живи оплакват руснаците, че са им нарушени човешките права да консумират френско сирене, италиански салами, шотландска скумрия и пресни плодове. Това нали трябва да е някакъв майтап, или всичко е напълно сериозно. Толкова сериозно, колкото подхожда само на сериозни консуматори. Които досега са се губили само в супермаркета, докато търсят чери домати и рукола, но винаги са успявали да стигнат живи до касите - колко му е тогава да се оправят и в пресечена местност.

  За връх на цинизма в днешното разглезено време вече се приема да се появиш на терасата и да кажеш на събралите се отдолу консуматори – хайде, разотивайте се, ще ядете хляб, като няма пасти. Война е все пак, не може всичко да тече по мед и масло, защото няма кой да събира мед, нито да бие масло, нито има кой да ги внесе. Опитайте да посъветвате потенциалните бойни единици да преживяват с празна филия и те ще направят велика антивоенна революция, защото само с хляб отдавна не се живее. Те искат избор и дори не искат да слушат разкази от първо лице за военни дажби. Те искат да има и първо, и основно, и нещо сладко, а накрая да остане още толкова храна за изхвърляне.
  Консуматорите са неосъзнати пацифисти и това е може би най-добрата световна новина. Ако новата война се размине, ще бъде само заради тях и техните дебели задници. За да бъдат обаче те осъзнати и да проумеят, че консуматорското общество може да произвежда всичко, само не и класически войници – трябва да поживеят известно време в условията на ембарго, забраняващо вноса на максимален брой стоки. Това ще си бъде генерална репетиция за истинска война и на когото му допадне – да заповяда на фронта.

  Останалите ще си останат вкъщи да чакат премиерата на новия най-модерен смартфон, за да изтеглят безплатно всички нужни и ненужни приложения, особено онова за промоциите в големите търговски вериги – защото не се знае дали няма да докарат тук бракуваните праскови и ябълки и може да се отвори възможност да ги изядем евтино. Кой обаче ще пише софтуер и ще произвежда телефони, след като на заводите ще им се наложи да изпълняват предимно военни поръчки. Кой ще шие модерните парцалки за разпродажбите в мола, след като текстилната индустрия ще бъде заета с производството на униформи. При такива перспективи дали не е е по-добре да се откажем от войната, преди да е започнала, защото май няма да ни понесе, ако спрем да консумираме, както си знаем.

  Не можем като предишните поколения да преживяваме по военному с картофи и качамак, не можем с години да носим един чифт обувки, не можем да имаме само по едно сако и два панталона, не можем да не сменяме пералнята си на три години и да не си купуваме всяка година все по-голям телевизор, не можем вече пети месец да разнасяме този телефон, защото морално остаря и ставаме смешни в очите на консуматорското общество, което е консумирало all inclusive почивка в чужбина и е качило охранени снимки във Facebook.
  Какво му е лошото на това общество, че трябва да си нарушаваме лайфстайла, да си причиняваме запек от сухоежбина и да си изтървем сериала. Ако ще правят война – да я правят по-бързо и да приключват до довечера, защото искаме, като седнем на масата, на нея да има от пиле мляко. И дано победят тези, които имат по-хубави стоки с по-лъскави опаковки – все пак и след войната ще трябва да се консумира.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#46:"wallenstein"]А ти Г точка какво ще направиш? [/quote]
  Аз ще защитавам Родината си. Ненапразно съм служил в армията 11 години. Ако бъдем нападнати от Русия, сам ще се явя за доброволец. Други въпроси?

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 50. 50 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#12] от "gozambo":

  Не се, не се, колко да не се. Член 5 е автоматичен, ама изпращането на армия на война обикновено се гласува от парламентите. А там общественото мнение оказва голямо влияние. Но е факт, че при една реална война общественото мнение се сменя много бързо, особено ако ти си следващия. А и е факт това, което казаха и по-горе - не се ли защити един съюзник на практика НАТО се разпада. А това е доста голям залог, който европейците не мисля, че ще оставят ненаказан. Но също така е и факт, че Русия може да превземе балтийските страни на практика за 2 дни, преди какъвто и да е корпус за бързо реагиране да може да се разположи и след това да играе картата с ядреното оръжие.

 51. 51 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#49] от "G-man":

  Не се измъквай като мокра връв. Става въпрос да биеш не за БГ, а за друга натовска държава, примерно за Сащ в Афганистан.

 52. 52 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дано не ни се налага да проверяваме колко готовност имаме за война с КОГОТО и да е било. Съгласен съм, че е леко шашкащо обаче колко уклончиви отговори са дали повечето хора.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 53. 53 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#51:"wallenstein"]Става въпрос да биеш не за БГ, а за друга натовска държава, примерно за Сащ в Афганистан. [/quote]
  Ами не мога, минах 50 години. Няма да ме вземат. Иначе щях да отида с някоя българска мисия в Афганистан. Ето, SSmart е ходил, макар да е русофил.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 54. 54 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "G-man":
  Единадесет, и да не са те изгонили, а какво оръжие владееш, щото руските рпг гърмят на място!

 55. 55 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#51] от "wallenstein":

  Какво общо има Афганистан с чл. 5?

 56. 56 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  [quote#36:"Jessika"]Не дай си Боже да се налага, май ще трябва да разчитаме на "лошите" американци. [/quote]
  Американците ще се бият за интересите си в Европа до последния европеец.
  Но европейците поумняха.

 57. 57 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Любопитно

  "Това е основният извод от проучване на Pew Research Center в осем натовски държави: САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия и Полша."

  От изброените,само Полша е била газена от руския ботуш.
  Що не дойдат да ни питат нас,страните който бяха под руски гнет 45 години.
  Естествено че трябва да защитим съюзниците си.В това е силата на НАТО и Путин го знае много добре.Затова и иска да всее разкол.

 58. 58 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Весело

  [quote#34:"pedro"]Поръчкова анкета от страна на джуджето. [/quote]

  Да видим дали съм разбрала - всичко, което се разминава с твоето мнение по даден въпрос, е поръчано и платено от "джуджето"?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 59. 59 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  в пост 39 споменах добре документиран факт: за последното хилядолетие войни в европа е имало непрекъснато, с цикъл ~ 20 години. забавно е да се види, че сетнатия от дневник тъпомер отчита 'минус'-и. кой по дяволите имбесил би казал, че в EU войните не текат non-stop? кой? кой? моля кретените чукнали 'минус' да направят 1 крачка пред строя.

 60. 60 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#48] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Много добре написано.
  Страните членки на НАТО отдавна мамят с военните си разходи. България не умее да го прави, отчита под 2% разходи и сега я натискат за повече.
  И как го правят другите държави: Най-напред АБСОЛЮТНО всички разходи, които отиват за военните са от бюджета за отбрана. Това включва и пенсиите. Както и училища и болници. Обикновените войници ги хранят изключително добре. Богати българи не могат да се хранят със сьомга, а с това хранят италианските войници.
  Когато младежите като цивилни живеят добре и когато като войници живеят добре, ще е много трудно тези млади хора да воюват, защото войната е много мръсна работа, във всяко отношение.

 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Весело

  [quote#57:"meet"]Естествено че трябва да защитим съюзниците си.[/quote]

  Винаги може да се пишеш доброволец, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#55] от "Yard":

  Ами Сащ обявиха, че са нападнати и така легализираха агресията си в Афганистан.

 63. 63 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1119 Гневно

  Егати страхливите европейци!Мен някой,ако ми атакува члена,майката ще му разгоня!!!

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  През 1939 (или по рано) Германия нападнала Европа за втори път и краят й не се виждал (на Германия) къде 1942 година... 1944. Разпаднала се чак през 1945.

  Обединението отнело други 45 години.

  ДНЕС ЕВРОПА Е ОБЕДИНЕНА КАТО НИКОГА ПРЕДИ.

  ТВЪРДО РЕШЕНА ДА ОТСТОЯВА СВОЕТО ЕДИНСТВО.

  До коментар [#33] от "wallenstein":

  Хем Русия е пред разпад и края и се вижда, хем пък ще напада Европа.

  Едното изключва другото!

 65. 65 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#57:"meet"]От изброените,само Полша е била газена от руския ботуш. [/quote]

  И е единствената държава от източна Европа в алианса, която има нещо като армия. Кого да питат иначе - Балтийците, които нямат танкове? Нас, дето не можем да сглобим 5 боеспособни изтребителя, ако не дай си боже се наложи? И да ни питат кел, файда, даже да сме много готови за борба. Важното е какво мислят държавите, които имат наистина някаква военна тежест в НАТО.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 66. 66 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#49:"G-man"]Аз ще защитавам Родината си. Ненапразно съм служил в армията 11 години. Ако бъдем нападнати от Русия, сам ще се явя за доброволец. Други въпроси? [/quote]
  Само един, този дето са питали при изследването: Готов ли си да защитаваш друга държава? Например Полша или Румъния или всяка една членка на НАТО?

 67. 67 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#54:"capricorn2014"]щото руските рпг гърмят на място! [/quote]
  Руските РПГ гърмят на място, руските бойни самолети сами падат, китайците се смеят на руските танкове ... живот, какво да правиш.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 68. 68 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Въпросът е некорекнто зададен или манипулативно предстаявен. Отговорът е че всеки европеец с малко мозък не би се конфронтирал с Русия в името на американските търговски интереси.

  Евроатлантида
 69. 69 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Ясно е кои са приятелите ни[/quote]
  Винаги е било ясно.
  Руснаците.

 70. 70 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  След завладяването на Крим от Русия, доста хора си опресниха отношението към евроазиатската империя.
  То и Хитлер е бил предлаган за нобелова награда за мир
  Ако Путлер си позволи нова наглост, тези отношеноия вероятно ще се променят - не в негова полза.

  Birds of a feather flock together.
 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Ми така си е - ако Путин се пробва да вземе Аляска, ти какво ще направиш?
  Може и обратното - ако Обама тръгне да взема Камчатка, ще се навреш ли между шамарите по балкански или ще предпочетеш да гледаш сеира?

  Хубаво ще бъде ако Алфа Рисърч направи едно такова изследване за България

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  И преди столетие е било така. Мирните и благодентстващи държави са били небрежни със сигурността си.
  Въпреки небрежността имправени пред избор народите в Европа избираха трудната сигурност.
  Така беше и през студената война. Милиони борци за мир в Европа но винаги с оръжие на разположение.
  Вчера съобщиха, че Германия ще строи противоракетна отбрана. О когото зависи вече е взел решение.

  подпис
 73. 73 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Любопитно

  [quote#9:"Yard"]Фактите си остават, че ако Натовска държава бъде нападната от Русия и другите не я защитят, НАТО се разпада. [/quote]

  Вероятно сте прав!
  Какво следва обаче, ако НАТО отговори? Тогава изглежда, всичко се разпада...

  I Want To Believe
 74. 74 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Благоприятно мнение на западняк към Русия означава, че западнякът се надява Путин да не е толкова луд, че да натисне ядреното копче.
  А неблагоприятното - че може и да е луд.

  Toва показва анкетата!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 75. 75 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "27% от германците имат положително мнение за Русия, което е с 8 процентни пункта повече от миналата година."
  Започнали са да проглеждат.

 76. 76 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#63] от "Sabbath":

  Самата Европа е окупирана от 1945 г.Но не от руснаци.Последните окупанти руснаци си заминаха преди 25 г.Другите не мърдат .

 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#68] от "sa6":
  "всеки европеец с малко мозък не би се конфронтирал с Русия в името на американските търговски интереси"

  В името на американските търговски интереси категорична НЕ. Но в името на опазването от руско управление категорично ДА.

  подпис
 78. 78 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Весело

  [quote#70:"rldkfl"]То и Хитлер е бил предлаган за нобелова награда за мир [/quote]
  А Обамата даже я получи

 79. 79 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#61] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Когато Русия нападне някоя страна от НАТО,тогава пак ще си говорим.
  До тогава,а и след това НАТО трябва да е единно в позицията си по отношение на Русия?
  И друго,ако Русия нападне България ти би ли защитила родината си или не?Че ми е мноо интересно,като как така поклонниците на Путин ще се биете срещу Русия?

 80. 80 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#66:"dissident"]Готов ли си да защитаваш друга държава? Например Полша или Румъния или всяка една членка на НАТО? [/quote]
  Въпросът ти е безсмислен. Каквото и да отговоря, няма да значи нищо, тъй като съм извън военен отчет. Бих искал да отговоря с "да", но армията не е опряла точно до мен в момента, че да ме пращат някъде.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 81. 81 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "G-man":

  Ами оръжието в нашата армия е руско така че по добре си стой в къщи!

 82. 82 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Разстроено

  [quote#71:"Реформиран Соросоид"]ще се навреш ли между шамарите по балкански или ще предпочетеш да гледаш сеира? [/quote]

  Със сигурност няма да "си гледам сеира"! Това не е за мен, а за тези като Тато, който за перестройката разправяше да се снишим!

 83. 83 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#72:"Иван К"]Вчера съобщиха, че Германия ще строи противоракетна отбрана[/quote]

  Пак си чел само заглавието. Нищо няма да строи Германия, а ще заменя стари системи с нови.

 84. 84 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#80:"G-man"]но армията не е опряла точно до мен в момента, че да ме пращат някъде[/quote]

  Ти затова и си толкова ербап по форумите.

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Консуматор на пропаганда за война се стяга?

  Кален във Велика Октомврийска Социалистическа Революция,
  Велки строежи на СССР,
  Велика Световна отечествена война,
  Велика Студена... с горячее сердце.

  Консуматор Путин ли ще нападне НАТО?

  Пред Куриере де ла Сера лично обясни, че това би било болна идея.

  Днес или утре ще се съвещава с Папата в Рим.

  Цапате уважаеми медии с ваши си консуматорски стремления.

  До коментар [#48] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Консуматор за война се стяга

  Калин Руменов

  Могат ли разглезените деца на световното консуматорско общество да бъдат превърнати в бойни единици, издържащи на поносим глад и студ и оцеляващи без кабелна телевизия...

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#69:"horilka"]Винаги е било ясно.
  Руснаците.[/quote]

  Руснаците винаги са били врагове на България иникога не са криели презрението си към нашия народ, история и национално достойнство.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#79] от "meet":

  Русия няма да напада Европа.

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Единствено в САЩ и Канада над половината население (съответно 56% и 53%) подкрепят използване на военна сила срещу Русия, ако тя нападне някой от съюзниците им."
  Те подкрепят война срещу Русия и без да има причина.

 89. 89 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#74] от "Депутат 241":

  Винаги Запада е започвал войни с Русия.
  Русия ги е завършвала.......в столиците им.

 90. 90 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#87] от "log_on":
  [quote#87:"log_on"]Русия няма да напада Европа.[/quote]
  Бе той Путин каза че и войска не е пращал В КРИМ.
  И тези дето сега ги ловят украинците и те не са руски войници с назначение да воюват в Украйна.
  Изобщо може да му се има доверие.

 91. 91 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#81:"capricorn2014"]Ами оръжието в нашата армия е руско така че по добре си стой в къщи! [/quote]
  Ами аз съм си вкъщи. Ако дойдат зелени човечета, все ще намеря начин да им навредя, имам предимство - познавам си къщата, а те са на чуждо място.
  Що, ако дойдат руснаците, ти колаборационист ли ще ставаш, демек, национален предател?

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 92. 92 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Весело

  [quote#79:"meet"]И друго,ако Русия нападне България ти би ли защитила родината си или не?[/quote]

  Разбира се. Както бих я защитила, ако я нападне САЩ, Турция или Папуа-Нова Гвинея.
  Само че тук въпроса е друг, дали бих защитила, примерно Полша, ако Русия я нападне. Ами не, не бих. Просто защото не ми пука за Полша.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 93. 93 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  До коментар [#86] от "Norman Granz":

  Да разбира се,а американците са пускали детски играчки от самолетите си за българските деца.

 94. 94 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абе вие наистина ли вярвате, че някой изнежен и презадоволен финансово европейски граждананин ще тръгне да воюва с руска армия за да защитава чужда държава ? Само пълни наивници вярват в това. Не само с руска армия армия ами и с турска не би воювал никой европеец. Никой не би тръгнал да мре за да защитава далечна и чужда държава, особено пък източноевропейска !

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 95. 95 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#0:"tema"]Европейците в НАТО не биха защитили страна член, нападната от Русия[/quote]
  Ловът на вещици, заченат от Вашингтонската клика, продължава!

  "Само болен човек може да си представи, че Русия ще нападне НАТО, някои страни просто спекулират със страха по отношение на Русия". - заяви руският президент Владимир Путин в интервю за италианския вестник Il Corriere della Sera.
  „Искам да ви кажа, че няма защо да се страхувате от Русия. Светът се е променил дотолкова, че здраво мислещите хора не могат да си представят такъв мащабен военен конфликт в наши дни."

  Провокациите на Вашингтон едва ли могат да учудят, интелигентният и разумен човек. Затова са и този писъци до небесата. Затова и образованието, с всяка измината година губи качествени показатели, превръщайки подрастващите в лесно-манипулируемо, кредитно-консуматорско стадо!!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 96. 96 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Весело

  [quote#80:"G-man"]Въпросът ти е безсмислен. Каквото и да отговоря, няма да значи нищо, тъй като съм извън военен отчет.[/quote]

  Можеш да се пишеш доброволец, кой ще те спре?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 97. 97 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#92] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  [quote#92:"Barcelina #Je suis la libertad"]Разбира се. Както бих я защитила, ако я нападне САЩ, Турция или Папуа-Нова Гвинея. [/quote]
  И това е нещо.Поздравления все пак.

 98. 98 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Russian Soldiers' Deaths Raise Ukraine Questions"

  http://news.sky.com/story/1499223/russian-soldiers-deaths-raise-ukraine-questions

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 99. 99 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#90] от "meet":

  Споко,нали подарихме България на САЩ.
  Защо се тормозиш за чужди проблеми и грижи?

 100. 100 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Ясно е кои са приятелите ни.[/quote]
  Нищо не ти е ясно!! Приказки от Шехерезада, за непълнолетни наивници!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK