Почина Сюлейман Демирел, преживял два преврата като премиер в Турция

Почина Сюлейман Демирел, преживял два преврата като премиер в Турция

© ReutersБившият турски президент Сюлейман Демирел, който в два от седемте си мандата като премиер бе свалян от военен преврат, почина в сряда на 90 години, съобщиха местните медии.


Той ръководи правителство през 60-те и 90-те години и бе президент между 1993 г. и 2000 г. Демирел е бил настанен неотдавна в болницата "Гювен" в Анкара с инфекция на дихателните пътища. "Господин Демирел бе в съзнание до последния момент и се сбогува мирно и достойно", каза лекарят му Айлин Чезур.


Роден в селско семейство в западната провинция Ъспарта през ноември 1924 г., Демирел завършва инженерство. Той е първият турчин, избран през 1954 г. за стипендиант на фондация "Айзенхауер" и години наред представлява в страната си компанията Morrison Knudsen.
Първото му идване на власт е след победа на парламентарни избори, проведени 5 години след преврата от 1960 г. Подкрепен от генералите, разчитащи, че ще могат да го контролират, Демирел става най-младият премиер в историята на страната - едва на 40 години.


Тогава той ръководеше Партията на справедливостта, наследила последователите си предимно от селските райони от бившата Демократична партия, забранена от военните. Той ръководи нестабилни коалиции в периода преди идването на власт на умерените ислямисти на Реджеп Тайип Ердоган през 2002 г.


Демирел нямаше деца, а привържениците му го наричаха Баба (Татко). Анализатори казват, че той е бил феноменален в умението да оцелява в политиката в продължение на половин век. Той разбираше прекрасно турската политика, говори се, че е можел да назове по име кмета на всяко по-голямо населено място, но слабостта му беше, че не умееше да реализира добре идеите си, коментира "Ню Йорк таймс".


Според доминиращите настроения в определен момент Демирел бе ту проевропейски реформатор, ту яростен противник на плурализма. Той се съюзяваше със социалисти, ислямисти и дори полуфашистки формации от крайната десница. Два пъти свалян с преврат - през 1971 г. и през 1980г., Демирел никога не постави под въпрос водещата роля на генералите в турската политика, макар че фамилното му име означава на турски "желязна ръка".


Запитан в интервю защо толкова често сменя политическата си ориентация, той отговори: Dün dündür bugün bugündür (Вчера си е за вчера, днес си е за днес), което стана е неговият най-прочут цитат.


Прагматизмът му в политиката не бе белязан от успехи в икономиката. През 70-те години страната затъна в криза и стагнация, висока безработица, инфлация над 100% и зле управляван външен дълг.


Той бе противник на кюрдския национализъм, изпращаше армията срещу кюрдите и си затваряше очите за арестите и изтезанията на кюрдски активисти. Мнозина смятат, че по стил той е бил по-близо до автократите от Централна Азия, отколкото до лидерите на Югоизточна Европа.


Значителна част от сегашните икономически успехи на Турция се дължат на наследника му и негово протеже Тургут Йозал, който с реформите си успя да създаде фундамента на по-устойчиво развитие и модернизация на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK