ООН: Бежанците и разселените достигнаха 60 млн. през 2014 г.

Повече от половината прогонени от тежки кризи, в това число в Сирия, Афганистан и Сомалия са деца, съобщава Агенцията за бежанците на ООН в своя годишен Доклад на световните тенденции.

© Reuters

Повече от половината прогонени от тежки кризи, в това число в Сирия, Афганистан и Сомалия са деца, съобщава Агенцията за бежанците на ООН в своя годишен Доклад на световните тенденции.Почти 60 милиона души по света са били изгонени от местата, в които живеят, от конфликти и преследване към края на миналата година, сочат данни на агенцията за бежанците на ООН, цитирани от агенция "Ройтерс". Това е най-големият брой разселени хора в историята.


Повече от половината прогонени от тежки кризи, в това число в Сирия, Афганистан и Сомалия са деца, съобщава Агенцията за бежанците на ООН в своя годишен Доклад на световните тенденции.


През 2014 г. средно по 42 500 са ставали бежанци, търсели са убежище или са били разселени отвъд държавни граници всеки ден. Това число се е увеличило 4 пъти в рамките на последните четири години, посочва агенцията.
"Наблюдаваме смяна на парадигмата, попадаме в ера, в която размерът на принудителното разселване, както и реакциите срещу него са много по-големи от всичко, което сме виждали досега", обяви върховният комисар по човешките права на ООН Антонио Гутерес.


Агенцията по човешките права съобщава, че започналият през 2011 г. конфликт в Сирия е най-големият източник на разселени хора и бежанци. Преди края на миналата година в Сирия е имало 7.6 милиона разселени и почти 4 милиона сирийски бежанци, голяма част от които живеят в съседните държави – Ливан, Йордания и Сирия.


"Дори и при този рязък скок на броя на разселените световното разпределение на бежанците остава силно дисбалансирано към по-бедните нации, а не към по-богатите", съобщава Агенцията по бежанците.


В рамките на държавите разселените вследствие на конфликти са 38.2 милиона души – почти 5 милиона повече отколкото преди година. Основен фактор за това са войните в Украйна, Южен Судан, Нигерия, ЦАР и Демократична република Конго.


От общо 19.5 милиона бежанци, които живеят извън страната си, 5.1 милиона са палестинци. Сирийците, сомалийците и афганистанците съставляват повече от половината от останалите 14.4 милиона бежанци.


Общо 1.6 милиона души са потърсили политическо убежище в друга държава миналата година – скок с почти 50%. 270 000 от тях са украинци, които са поискали политическо убежище в Русия.


Много конфликти избухнаха през последните пет години, но много малко са приключили. Едва 126 800 бежанци са успели да се приберат в държавите си през 2014 г., като това е най-малкият брой през последните 31 години.


"Съвършено ясно е, че не можем да се справим с положението", заяви Гутерес. "Време е международната общност да започне да изпълнява задълженията си", добави той.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3577 Неутрално

  Това не е бежанска вълна,нито емигрантска,това е окупация.

 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Като начало могат да се прекратят всички войни !!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  КОЙ е.ба майката на Северна Африка..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7458 Неутрално

  И после от тези разселени деца,които получават грижи ,прехрана,възпитание и образование в приютилите ги държави,се раждат терористи.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  А като раждаха по 7-8 чавета, питаха ли някой?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":

  В Третия свят високата раждаемост е съпътствана и от висока смъртност !!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  ..."Почти 60 милиона души по света са били изгонени от местата, в които живеят от конфликти и преследване"...
  ------------------------------
  Пак лъжат и мажат тези от ООН. Като ги гледам онея от лодките са баш сирийци, кюрди и иракчани, ама много мургави бе- сигурно са били 4 смени на море?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#6] от "angevins":

  В България понеже е ниска... Нея в кой номер свят я поставяме?

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#6] от "angevins":

  Ами да, и аз ако имам 8 деца, половината ще умрат от глад, щото
  няма да мога да ги изхранвам. Ако имам 2, и двете ще са добре.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Не знам какво става, но нещата излизат от контрол заради мащаба им и бързината им. От друга страна, при съвремениния начин на живот, жените ще намаляват още раждаемостта, като броят на семействата също ще намалява. Вижте Турция, Япония, Китай, Щатите. Всеки ще си гледа удобствата, а тях ги има все повече - от Бахрейн до далечния Север. Реално децата на тия емигранти - това ще са последните големи количества изобщо родени деца. Защото пределно ясно е, че повечето от тия бедни млади мъже, които се изсипват по света, няма да имат изобщо семейства или ще бъдат откъснати от старите си такива. Страховити процеси и малка България на пътя на кервана. Само нестандартни подходи ще ни спасят на повърхността.

 11. 11 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Е да ама ти мислиш така, както всички в индустриализираните страни. Но ако основно ще се изхранваш от земеделие както е в Третия свят ще ти трябва работна ръка.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#11] от "angevins":

  Ми да се изхранват с програмиране.
  Ние не сме длъжни да им берем гайлето.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  "Съвършено ясно е, че не можем да се справим с положението", заяви Гутерес. "Време е международната общност да започне да изпълнява задълженията си", добави той.

  Ами, прав е Гутерес. Международната общност в която се включва и ООН трябва да работи много по-активно за решаване на бежанския проблем... което значи, че трябва да сложи край на войните и насилието в Сирия, Ирак, ЦАР, Сомалия, Еритрея, Украйна и много други, да сложи край на дискриминацията и гоненията в Мианмар, както и на палестино-израелския конфликт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bulgarische Motoren Werke":


  [quote#12:"Bulgarische Motoren Werke"]Ние не сме длъжни да им берем гайлето.[/quote]

  За това си прав. На фона на проблемите в Европа и милионите европейци без работа и живеещи в мизерия, новите емигранти само ще създават допълнителни проблеми.

  [quote#12:"Bulgarische Motoren Werke"]Ми да се изхранват с програмиране. [/quote]

  Как да стане като в повечето страни няма стабилност а конфликти.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  [quote#14:"angevins"]Как да стане като в повечето страни няма стабилност а конфликти. [/quote]

  Е, какво, аз ли да им оправя държавите? Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Как ще сложи край на палестино-израелската война? Това е война на Исак и Исмаил! Включително религиозна!

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#16] от "Радио Марс":

  Изходът от този конфликт е само един - ДВУдържавното решение! Няма друг начин, това се осъзнава както от ЕП, така и от САЩ, така и от Ватиканът, Русия, Китай... и почти всички държави по светът. Затова всички те подкрепят това решение. Относно въпросът за палестинските бежанци... трябва да се търси компромисен вариант, като например част от тях ще бъдат компенсирани от страна на Израел, на други ще се даде право да се заселят в Западния бряг, който ще бъде част от бъдещата палестинска държава. А, който не иска да живее там, то те ще продължат да живеят в съседните на Израел държава. Би било добре в знак на добра воля Израел да допусне и няколко хиляди бежанци да се върнат по своите родни места, които днес са част от Израел.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK