Папа Франциск призова за спешни действия за защита на околната среда

Папа Франциск призова за спешни действия за защита на околната среда

© ReutersПапа Франциск поиска в четвъртък бързи действия за спасяване на планетата от екокатастрофа и призова световните лидери "да чуят плача на Земята и плача на бедните". В първия документ за околната среда, който папата публикува, той призовава за "решителни действия тук и сега" с цел да се спре деградацията на околната среда и глобалното затопляне. Коментарът му на практика подкрепя редица учени, според които до голяма степен климатичните промени са предизвикани от човешката дейност.


С изказването си в т.нар. енциклика – общо послание към католиците – Франциск призовава към промяна в стила на живот в богатите държави, потопени в еднократната консуматорска култура и нагласите, които понякога поставят печалбата пред общото благо.


Най-противоречивото послание на папа от половин век насам вече осигури на Франциск критика от страна на консервативно настроение – няколко републикански кандидати за президент на САЩ обвиниха главата на Римокатолическата църква, че се меси в науката и политиката, отбелязва агенция "Ройтерс". Призивът му обаче си спечели приветствия от страна на учени, ООН и природозащитници.
Кардинал Питър Търксън, един от основните сътрудници на папата по изготвянето на енцикликата, отхвърли критиките от страна на американски политици: "Това, че папата не е учен, не означава, че не трябва да се консултира с учени. Журналистите също пишат много неща, след като се се консултирали с експерти", каза Търксън.


Папа Франциск заяви, че защитата на планетата е морален и етически императив както за вярващи, така и за невярващи и трябва да стои преди политическите и икономическите интереси.


Според него политическото късогледство е забавило далновидните дейности за околната среда. "Мнозина от тези, които притежават повече ресурси и политическа или икономическа власт, изглежда, са най-загрижени за маскиране на проблемите или скриване на техните симптоми", пише в текста.


По-рано папа Франциск заяви, че иска да повлияе ключoвата среща за климата тази година в Париж, посланието му допълнително консолидира ролята му на ключов играч в международната дипломация, особено след усилията му зад размразяването на отношенията между САЩ и Куба.


Франциск отхвърля аргумента, че технологиите ще решат всички екологични проблеми и че глобалният глад и бедност ще бъдат преодолени просто с ръст на пазарите. "Изтича времето да спасим една планета, която започва да приличa все повече на една огромна купчина мръсотия и която този век може да стане средище на безпрецедентна разруха на екосистемите", пише в посланието.


В текста от близо 200 страници друга основна тема е разпределението на благата.

© Reuters

В текста от близо 200 страници друга основна тема е разпределението на благата.


В текста от близо 200 страници друга основна тема е разпределението на благата. "Не успяваме да видим, че някои са затънали в отчаяна, унизителна и безперспективна бедност, а други нямат и най-бегла представа какво да правят с притежанията си", твърди папа Франциск.


Навлизайки в дебата за климатичните промени, папата рискува да се сблъска с критика от сърцето на европейския католицизъм – Полша. Страната зависи много от енергия, генерирана от въглища и съответно и отговорна за голямо количество вредни въглеродни емисии.


Консервативният полски вестник "Жечпосполита" заяви преди публикуването на енцикликата, че документът може да е проблематичен за Полша. "Тя вече се интерпретира като антивъглища. Във Ватикана може да се чуят гласове, че е дори антиполска", пише изданието.


"Ройтерс" отбелязва, че за Полша въглищата се свързват и с националната сигурност. Без суровината на страната може да се наложи да внася много повече газ от Русия, правейки я зависима.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK