За 4 дни гърците са изтеглили от банките си 3 млрд. евро

За 4 дни гърците са изтеглили от банките си 3 млрд. евро

© ReutersГърците с депозити в местните банки са изтеглили тази седмица от тях поне 2 млрд. евро от понеделник до сряда. Темпото на закриване на сметки се ускорява бързо от провала на преговорите между правителството и кредиторите през уикенда, казват три източника на "Ройтерс".


Манос Якумис, старши икономически и политически анализатор на сайта Macropolis, съобщи в четвъртък, че днес още 1 млрд. евро са напуснали банките.Този процес засилва вътрешния натиск над властите в Атина бързо да намерят компромис с кредиторите си, за да не рухне банковата система.


Изтеглените средства за първите три дни се равняват на около 1.5% от всички депозити на физически и юридически лица към края на април – общо 133.6 млрд. евро. До тази седмица гърците изваждаха от банковата си система по около 200-300 милиона на ден.


Говорител на централната банка в Атина не коментира споменатите суми и посочи, че данните варират всеки месец, а официалните за месец май ще бъдат публикувани на 26 юни.


Изтичането на ликвидност от банките е постоянен процес от октомври насам, до април са били изтеглени общо около 30 млрд. евро, но през пролетта имаше известно забавяне. Сега източник от банковите среди казва за "Ройтерс", ч еследващите две седмици ще са съдбоносни за държавата и банките и колкото може по-скоро трябва да има споразумение.


В доклад на централната банка от сряда се казва, че за разлика от масовото закриване на депозити в пика на кризата през 2012г., сега гърците държат парите си в страната, а не ги изнасят. "Съотношението между напускащите страната средства спрямо общото намаление на депозитите през изминалите месеци сочи, че значитебен процент от изтеглените средства остават в Гърция", се казва в доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK