Земята навлиза в нова фаза на унищожение, твърдят учени

Земята навлиза в нова фаза на унищожение, твърдят учени

© NasaЗемята навлиза в нов период на масово унищожение, твърдят учени от три американски университета. Според тях човечеството този път може да е сред първите жертви, съобщава БиБиСи.


Проучването на университетите в Станфорд, Принстън и Бъркли показва, че гръбначните животни изчезват 114 пъти по-бързо от нормалните темпове. Според учените Земята навлиза в шестото масово унищожение. Последното е било преди 65 млн. години, когато са изчезнали динозаврите.


"Ако това продължи, ще са необходими милиони години, за да може животът да се възстанови и най-вероятно нашият вид ще е сред първите изчезнали", коментира Жерардо Цебалос, който е главният автор на проучването. Резултатите от него подкрепят самостоятелното изследване на университета Дюк от миналата година.
Учените са проверили темпото на изчезване на гръбначни животни през различните етапи в историята на планетата чрез анализиране на изкопаеми. От 1900 г. досега, над 400 вида гръбначни животни са изчезнали. Обикновено такава загуба се наблюдава за период от 10 хил. години, казват учените.


Според тях сред основните причини за случващото се промените в климата, замърсяването и обезлесяването. На база на сегашното темпо, учените очакват, че е възможно пчелите да изчезнат в рамките на три човешки поколения. "Има примери за видове по цялата планета, които практически са ходещи мъртъвци. Режем клона на който седим", коментира Пол Ерлих от университета Станфорд.


Междувременно Международният съюз за запазване на природата изчислява, че всяка година поне 50 вида животни се приближават до изчезването. Около 41% от всички земноводни и 25% от бозайниците са заплашени от изчезване. В момента на най-сериозен риск е изложен лемурът. 94% от всички лемури са под риск, а над една пета от всички разновидности на лемура са класифицирани като "критично застрашени".


Според учените има възможност да се избегне драматичната загуба на биоразнообразието. За целта трябва да се предприемат спешни мерки за консервация, но е необходимо това да стане възможно най-бързо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Алчността и глупостта ще ни унищожат.

 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Според едни други учени Вселената се разширява през последните 14 милиарда години, но след около 5 милиарда ще започне да се свива и след още 18 милиарда нашата галактика ще изчезне...
  Ужас!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Споко бе. Гоуемият брат ще се погрижи. ГМО и клонирани овце ще има колкото искате...

 5. 5 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Защо човечеството е най- застрашено- това не го разбрах.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Статията е продължение на последната енциклика на папа Франциск.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1098 Разстроено

  Това е истинската драма. Но трагедията е в изключително ниското ниво на съ(знание) на огромна част от населението на земята.Защото за да се спре този процес си иска мислене на друго ниво.Доста над мислите за ежедневието и насъщния.А потенциал за справяне с проблема има... Но не трябва да се мисли за бомби,ракети,територии,кой има по големи топки и как да се наложим над съседа...

 8. 8 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 556 Весело

  Носете си новите дрехи.

  ПП:
  Извънземните ще ни спасят, спокойно

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 9. 9 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Необратимо е, колкото и да ни се иска, нещата рано или късно ще стигнат до там. Да не мислите, че расата ни ще се промени и ще стане по-разумна. Явно така е било писано, еволюцията си знае работата, с нас не свършва живота, ще има нови видове, дано по-развити.

 10. 10 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Весело

  Всяко нещо има край,нищо не е вечно.

 11. 11 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Весело

  Ама разбира се !
  Как може, нещо което разполага с около 80 години живот, да смята, че само чрез просто възпроизводство може да оцелее повече от няколко десетки хиляди години !?
  Колко са, да речем 20 хил.години, на фона на само 1 млн. ?
  Алчни наивници

 12. 12 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Доплака ми се...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 13. 13 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"mopper"]еволюцията си знае работата,[/quote]
  Така е, въпреки седемте си милиарда, човешкият род, в този си вид, е на финала. Ако в оставащите ни няколко десетилетия не успеем да преходим в нова фаза на технологичното, общественото и биологическото си развитие, сме загубени.

 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Мноого видове ще изчезнат, преди да изчезнат хората. Тая статия (по-точно информацията в нея) е голяма глупост.

 15. 15 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#1] от "mangiafuoco":

  Ами не се изказвай тогава.

 16. 16 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#10] от "Sabbath":

  Всяко нещо има край,


  Само салама има два края

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 17. 17 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цялата концепция на човечеството е сбъркана, и е невъзможна за промяна. Светът ни се върти около парите, за това ги има и всички проблеми. За пари се убива, за пари се купува вода, за пари се определя нечии живот. Пари се дават за несъществени неща като въоражаване, бюрократщини и хиляди други измислени от нас простотии. И си мислим, че всичко съществува заради нас, и трябва да ни служи на нас боговете. И си мислим, че с развитието на цивилизацията нещата се подобряват, а то е точно обратното. Преди 100 години, нито е имало глобално затопляне, ни озонови дупки, ни километрични боклуци в океаните и тн. и тн. Ние решаваме един пробем и създаваме други 10 на негово място. От това измъкване няма...

 18. 18 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Що бре кавалерино? Ти ще ми забраняваш ли?
  До коментар [#15] от "lechevalier":

 19. 19 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това надминава дори хилядолетният период на Воланд!
  До коментар [#3] от "Депутат 241":

 20. 20 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всичко си е напълно естествено ! Никакъв ужас ! Вечни няма ! Всички сме гости ! А колкото до учените - учени много и мнения много , но умните са малко , това е ! Всеки иска да стане известен с някоя " Ужас!" - глупост !!!

 21. 21 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#13] от "nenad":


  [quote#13:"nenad"]Ако в оставащите ни няколко десетилетия не успеем да преходим в нова фаза на технологичното, общественото и биологическото си развитие, сме загубени. [/quote]

  Животът на Земята се крепи на върховете на дърветата /образно казано/
  Растенията са тези, които успяват чрез синтез и метаболизъм, с участието на Слънцето, да превърнат неорганичната материя в органична.
  В каквато и нова фаза да влезем, не трябва да се забравя къде е началото.

 22. 22 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само троловете не намаляват, напротив.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241"]но след около 5 милиарда ще започне да се свива и след още 18 милиарда нашата галактика ще изчезне... [/quote]
  Ами то такъв е кръговратът в природата. След изчерпване на енергията от първоначалния взреив, ще почне да се свива. Докато стане малко огнено кълбо, след това нов първичен взрив и..."Старата вселена е мъртва, да живее новата". Новата ще е по-голяма и мощна с добавения синтезиран разум, за който се предполага, че има материални измерения. Така е порастнала вселената, от малка искряща точица, до двешната почти безкрайност.

 24. 24 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#8:"dustman"]Извънземните ще ни спасят, спокойно [/quote]
  Да, ама според някои конспиративни теории те и сега управляват Земята чрез САЩ и нарочно ни водят към унищожение, та да ни завладеят богатствата ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 25. 25 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Гневно

  До коментар [#14] от "lechevalier":

  Предпочитам да изчезнат хората - из корен и ЗАВИНАГИ !
  Само създават проблеми !

  Другите животински видове нека останат !

  Те го заслужават..

  ((

 26. 26 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#23:"Judjuk"]Ами то такъв е кръговратът в природата. След изчерпване на енергията от първоначалния взреив, ще почне да се свива. Докато стане малко огнено кълбо, след това нов първичен взрив и..."Старата вселена е мъртва, да живее новата". [/quote]
  Това е май отречена теория. Вселената не просто се разширява, а се разширява с все по-голяма скорост. Така че свиването е под въпрос.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Няма страшно, преди 30г. и повече Любен Дилов написа фантастиката "Не пушете, затегнете коланите." Че цапаме и унищожаваме, рушим еко системи и пр., това е вярно, но природата се възпроизвежда. Според научен доклад от преди 40-50г. вследствие унищожение от хората е изчезнала само една птица, забравих коя, някъде беше по Каймановите острови. Те и за кайманите разправяха, че били изчезнал вид. Такива изказвания имат повече за цел да стреснат някого в смисъл "аз казах ли ти."

 28. 28 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Ако изчезнат пчелите както се говори, ще настъпи сериозна екологична катастрофа и наистина ще има изчезвания.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  ако статията е вярна, алчността и глупостта ще ни унищожат точно толкова, колкото алчността и глупостта на динозаврите са ги унищожили.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Динозаврите поне са били невинни.

 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#22] от "mahjongg":

  това е доказателство за ентропията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#17] от "mopper":

  ама чакайте сега. ако статията е вярна, това е "естествен процес", който сполетява "животиския свят", без значение дали произвежда въглеродни емисии и "руши съзнателно екосистеми", и да се отдава на "консуматорство". иначе би излязла, че и динозаврите са егати консуматорската култура.

  и ако това е така, защо да ви потриса "естественият ход на нещата"?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#30] от "spiegel":

  да, всички сме чели Езоповата басня за "невинния динозавър и коварният хомо еректус"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хи-хи":

  Иронията в случая е че именно ГМО и клонирането могат да се окажат ключови за избягване на подобна катастрофа.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 35. 35 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Разстроено

  До коментар [#16] от "Идеологически диверсант":Не е баш така.Цигарата без филтър също има 2 края и може,да я запалиш от който ти е кеф.Но и тя,като салама в един не много прекрасен момент свършва,дори и по-коварно от салама:ако е качествена,запалиш ли я веднаж,дори и да не дърпаш повече,изгаря от самосебе си и трябва,ако искаш,да пушиш,да палиш нова!Извод: макар и с 2 края и те дори не са вечни!

 36. 36 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#29:"abdelhaqq"]ако статията е вярна, алчността и глупостта ще ни унищожат точно толкова, колкото алчността и глупостта на динозаврите са ги унищожили. [/quote]

  https://www.youtube.com/watch?v=37ivj1HI1DA

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 37. 37 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#31:"abdelhaqq"]това е доказателство за ентропията.[/quote]
  Неумолим закон. Колкото повече част от човешката цивилизация става по-напредничава и организирана, толкова повече се множат тълпите варвари, внасящи в обществото първичен хаос.
  Накрая ще остане скромен на брой задоволен елит, изолиран от беснеещите и воюващи помежду си гладни тълпи. Човечеството ще се раздели на два вида - Човек Разумен и Гнусотник Беснеещ( Това последното е от разказ на Станислав Лем).


  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 38. 38 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 388 Весело

  Според учените Земята навлиза в шестото масово унищожение. Последното е било преди 65 млн. години, когато са изчезнали динозаврите.

  А предишните 5 кога бяха?

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 39. 39 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Според учените има възможност да се избегне драматичната загуба на биоразнообразието. За целта трябва да се предприемат спешни мерки за консервация, но е необходимо това да стане възможно най-бързо.[/quote]
  Аааа, няма такава възможност! За да е възможно, трябва да спрем да се плодим с такива темпове и то предимно във вид на мат'рял, ама това е фашизъм, расизъм, нацизъм и т.н. Освен това трябва някак си да спрем да унищожаваме, потребяваме, плюскаме, замърсяваме и т.н., но тогава ще рухне икономиката ни, поставена на идиотски принципи. Все си мисля, че не е много разумна раса, за която да имаш повече пари, отколкото можеш да изхарчиш, повече имоти, отколкото можеш да обитаваш, повече дрехи, отколкото някога ще износиш и т.н. е по-важно от някакви си там пчели, та струва ли си да бъде спасявана?

 40. 40 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#34:"Николай Цолев"]Иронията в случая е че именно ГМО и клонирането могат да се окажат ключови за избягване на подобна катастрофа. [/quote]
  Как точно клонирането ще спаси човечеството?

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 41. 41 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Обезлесяването е най големият проблем. Това трябва да спре. На второ място трайното отравяне на части от сушата и водите. Ако се вземат мерки, то независещите от хората климатични промени, може и да не засегнат критично. В противен случай Земята ще де "излекува" от нас.

  chavo64
 42. 42 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#38:"not_a_drill"]А предишните 5 кога бяха?[/quote]
  "Учените смятат, че най-мащабната катастрофа в света е великото пермско измиране, случило се преди около 252 млн. години.
  Великото измиране е поставило кръст на повече от 90% от всички морски видове и на 70% от сухоземните животни. То се смята за най-мащабното измиране на всички времена и единственото, предизвикало масово измиране на насекоми. Катастрофата е сложила край на палеозойската ера, която е продължила 288 милиона години и е довела до появата на първите морски животни с твърда черупка и първите наземни растения и животни."
  Има и други, така че нищо чудо да се намираме в началото на поредното измиране.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 43. 43 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#24:"G-man"]те и сега управляват Земята чрез САЩ и нарочно ни водят към унищожение, та да ни завладеят богатствата ...[/quote]
  Аман от мурзилки ! Виж сега мурзи, САЩ може и да са виновни за преврата в Украйна, за Ирак,за индианците, за дето ми спряха Южния поток, ама не ги изкарвай чудовища. Чак пък извънземни... Това ли е новата кремълска доктрина ?
  Искам да ти кажа, че в САЩ много повече от България се обръща внимание на околната среда.Точно с подобни сценарии срещу тоталното ни изчезване от планетата взимат едни от най сериозните мерки там.
  Поздрави на Джуджи !

 44. 44 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Планетата ни има нужда от почивка (няколкостотин милиона години), да си отдъхне от бясното препускане на един вид създаден случайно и да презареди поизчерпалите си батерии (ресурси).

 45. 45 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#43:"jovanoty"] Виж сега мурзи, САЩ може и да са виновни за преврата в Украйна, за Ирак,за индианците, за дето ми спряха Южния поток, ама не ги изкарвай чудовища. [/quote]

  На тебе не може да ти угоди човек ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 46. 46 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#38] от "not_a_drill":

  Основните масови измирания са общо 5 на брой. Те са предложени през 1982 г. и са широко приети днес в научните среди като едни от най-значимите. Те са се случили в края на съответните геоложки периоди. Става въпрос за Масово измиране Ордовик - Силур, Масово измиране Девон, Масово измиране Перм - Триас, Масово измиране Триас - Юра и Масово измиране Креда - Терциер.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 47. 47 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#38] от "not_a_drill":

  Масово измиране Ордовик - Силур:
  Преди 440 млн. години,
  Продължителност: 1 млн години
  Изчезнали видове: 85 %
  Възможна причина: Супернова

  Масово измиране Девон:
  Преди: 360 млн години
  Продължителност: 3 млн години
  Изчезнали видове: 82 %
  Възможна причина: Избухване на супер вулкани

  Масово измиране Перм - Триас:
  Преди: 251 млн години
  Продължителност: 1 млн години
  Изчезнали видове: 96 %
  Възможна причина: Удар с метеорит , Супер вулкани

  Масово измиране Триас - Юра:
  Преди: 210 млн години
  Продължителност: 1 млн
  Изчезнали видове: 76 %
  Възможна причина: Разделяне на суперконтинента Пангея и вулканични изригвания

  Масово измиране Креда - Терциер:
  Преди: 65 млн години
  Продължителност: 30 дни
  Изчезнали видове: 76%
  Възможна причина: Удар с метеорит

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 48. 48 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#8] от "dustman":

  Извънземните са човешката раса от бъдещето, които се връщат назад във времето за да видят какво се е объркало.

 49. 49 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ПЛАНЕТАТА Е 4ОВЕКА ИКОЛКОТО ПО БЪРЗО ИЗ4ЕЗНЕ ТОЛКОВ ПО ДОБРЕ ЗА ОСТАНАЛИТЕ

 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Намаляването на четириногите животни е правопропорционално на увеличаването на двуногите животни*. (с)

  * малко за етимологията на думата "животно". За жалост на русофобите, думата идва от един близък до нашия език. На руски "живот" значи "корем", а "животное" означаващо "животно" на български означава буквално "коремно", т.е. същество, което живее предимно, за да пълни корема си, т.е. да се храни.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ще поживеем и ще видим,дали е вярно

 52. 52 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Много учени станаха напоследък... Правят една статистика/стъкмистика и почват да вадят изводи сякаш са прочели записките на Създателя!

  другари комунисти (ПП, БСП, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 53. 53 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "... гръбначните животни изчезват със 114 пъти по-бързо от нормалните темпове."

  Да влязат Супергръбначните!

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 54. 54 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#38] от "not_a_drill":

  Кога ли? Ами ей тогава...

  http://www.endangeredspeciesinternational.org/overview.html

 55. 55 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#49] от "ergen4ev":

  нм.... мисля,че си прав !

  имаш два плюса от мен..

  ))

 56. 56 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1249 Неутрално
 57. 57 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#51] от "shileto":

  Шиле, моли се да ни тресне някоя комета, че иначе ... Нека го кажа така - арабите много обичат овче месо. Ти сам си прави изводите.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 58. 58 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Любопитно

  [quote#50:"Bulgarische Motoren Werke"]* малко за етимологията на думата "животно"[/quote]
  животно
  Етимология
  Старобълг. животьно, новообразувание от живот.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 59. 59 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  много по важно е, изглежда да се изливат планини от пари всяка година за въоръжение за да се пазим от малоумни араби руснаци и китайци

  veni vidi fugi
 60. 60 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#58] от "G-man":

  Вотевър ю сей, дюд.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 61. 61 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 628 Разстроено

  Desetiletiqta do kraq na veka shte sa sadbonosni za planetata, horata i vidovete. Shte se useti mnogo silno sled 10-30 godini, sled tova shte e ujasno. Na mesta jivotat moje da e priqten, no po-golqmata chast ot sveta shte e razdiran ot voini, teror, klimatichni I ekologichni bedstviq. Gorkite ni deca I vnuci...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 62. 62 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Разстроено

  Вярвам на написаното в статията. Все пак това са едни от най-престижните университети. В изследванията си са професионалисти.
  Изчезне ли биоразнообразието, изчезваме и ние. Пример - пчелите. Ако изчезнат, ние изчезваме в геометрична прогресия. От глад. Повечето от разстенията също, няма да произведат нужните семена. Това с пчелите, доколкото си спомням, Ванга го предрече отдавна. При това доста точно - изчезват без видима причина.

 63. 63 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ужас! Дано човечеството се вразуми и вземе правилните мерки възможно най-бързо.

 64. 64 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  майката Земя ще се отърве от вирусът наречен Човек и ще продължи нататък...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Още няколко хиляди години живот имаме със сигурност. После ще му мислят пряко засегнатите.
  Интересно четиво във всеки случай. Няма обаче да ми развали уикенда.

  heruvim
 66. 66 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#37:"G-man"]Това последното е от разказ на Станислав Лем[/quote]

  ...и накрая героят на Лем се събуди, шот го заудряха по главата с тежкото смукало...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 67. 67 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#62] от "charlesdegaulle":

  аз не "вярвам", защото "вярването" е предмет на религията. но не мога да разбера патосът на такива статии - ако има "цикличност" в изчезването на видовете по такъв начин, защо въобще ми се вменява вина като част от човешкия вид, който "не щади планетата". ако обаче трябва да "щадим планетата, за да го избегнем", значи вменяваме целевост на процесът на "унищожение", ерго той може да бъде повлиян. което пък означава, че повторяемостта на такива епохи е изкуствено нагласен конструкт.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  хората се размножават като хлебарки, някакви идиоти имат по над 10 деца и са много горди с постижението си...

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хи-хи":

  Може Джуджака да изпревари големия брат.
  Ако ботоксовият фюрер припатка и изстреля ядрения арсенал гръбначните ще изчезнат за броени години, а не за няколко поколения

 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Поредните кьорфишеци

  klimentm
 71. 71 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хубавото на апокалипсиса е, че всички ще имат смартфони и ще могат да си кажат "чао". Освен това ще има и видео.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 72. 72 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И ще остана само хлебарките.

 73. 73 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Човека ще намери начина !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 74. 74 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Рано или късно ще се случи. Колкото по-късно, толкова по-добре.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 75. 75 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Разстроено
 76. 76 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#18] от "mangiafuoco":

  Иха, май огъня не само го ядеш, а?

  Ако се забраняха безсмислените коментари, не би било весело

 77. 77 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#57] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Нещо искаше да кажеш, ама явно и сам не си наясно какво точно

 78. 78 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  [quote#34:"Николай Цолев"]Иронията в случая е че именно ГМО и клонирането могат да се окажат ключови за избягване на подобна катастрофа. [/quote]
  Точно тези намеси на човека върху гените могат да отключат нещо много страшно. Вирус, който може да изтреби всички преди да се намери лекарство. Да не говорим колко са вредни някои генетично модифицирани продукти. Пчелите също страдат от това.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 79. 79 Профил на meursault
  meursault
  Рейтинг: 225 Любопитно

  #2 Роси е представител на добронамерена извънземна раса, която е намерила убежище на нашата планета. От името на човечеството се извинявам, че алчността ни ще ви унищожи. Д:

 80. 80 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  http://www.worldometers.info/bg/

  Статистика в реално време. Това е стряскащо. Струва си да го видите.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 81. 81 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 716 Весело

  [quote#0:"Статията"]Земята навлиза в нов период на масово унищожение, твърдят учени от...[/quote]
  Дано не са Английски УчЕни

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 82. 82 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Единственното спасени е за човека е драстичното намаляване на раждаемоста по света, най-вече арбската, индииската, китайската...

 83. 83 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#30] от "spiegel":

  Откъде знаеш?

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 84. 84 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#69] от "debruckere":

  Джуджака е малкото зло. Радвай се, че го има.

 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  [quote#26:"G-man"]Така че свиването е под въпрос.[/quote]
  Не е. Фотонът като свърши енергията си, се превръща в миниатюрна материална частичка. Енергията намалява, масата расте, а общото е константа. По закона за гравитацията, след изчерпване на енергийния ресурс, вселената ще се свива. По-сложен е въпроса с кръговрата на духовния ресурс и дали цивилизационния разум расте и се съхранява. Някои не го вярват, но това е единствения начин вселената да се уголемява.

 86. 86 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Обърнете внимание колко е времетраенето на процеса! Да плачем за нероден Петко е смешно!

 87. 87 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Значи да го удряме на живот.....

 88. 88 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Това че лемурите ще изчезнат е много лошо.Но чак пък да се отрази на човека.През годините са изчезнали много видове като мамута, тура,дронта,саблезъбият тигър,пещерната мечка и много други,но това не се е отразило на човечеството.Всичките предишни масови изчезвания са били в резултат на катаклизми-избухване на вулкани-така наречените сибирски кладенци;сблъсък с метеорит и облъчване с гама лъчи.Дори и при такива катаклизми човечеството има голям шанс за оцеляване заради развитието на науката и технологиите.

 89. 89 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Отчайваща прогноза. Ако може да ни кажат за кога да се приготвим за последното си пътуване - съвсем ще ме успокоят.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  [quote#88:"kermit"]През годините са изчезнали много видове[/quote]

  Така е, едни умират, други се раждат. Отнася се за хора, растения и животни. Като наблюдавам влечугите, при тях няма грешка. Ма за лемурчетата ми е мъчно.

 91. 91 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#82:"maane"]Единственното спасени е за човека е драстичното намаляване на раждаемоста по света, най-вече арбската, индииската, китайската... [/quote]
  Ами не, не е това. Размножаване и колонизиране на други планети е спасението за човечеството.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 92. 92 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1266 Любопитно

  Мдааа
  Ще натиснем тука едни плюсове, ще кажем няколко мъдри думи и утре ще отидем някъде с кола вместо с градския транспорт, ще пазаруваме с найлонови торбички вместо с платнени....и в един момент ще затръбим, че човечеството е на прага на измирането и трябва веднага да променим нещо и ще го направим, но за много видове вече ще е мнооого късно ....

 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Малтус предричаше края на човечеството от гладна смърт,когато бях хлапе предричаха края на цивилизацията от енергиина смърт,нищо от това не се случи и няма да се случи.

  klimentm
 94. 94 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "има възможност да се избегне драматичната загуба на биоразнообразието. За целта трябва да се предприемат спешни мерки за консервация, но е необходимо това да стане възможно най-бързо."

  Демек си признаваме, че за тези видове естественият хабитат ще изчезне...

  I Want To Believe
 95. 95 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 503 Неутрално

  А Ной готов ли е с ковчега?

 96. 96 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 225 Весело
 97. 97 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Звучи ми малко като фантастика

 98. 98 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Според мен ще ни погуби омразата. Наблюдавали ли сте как в присъствието на добри хора едно стайно цвете или растение са свежи и живеят по-дълго. А там, където в дома има омраза или неразбирателство-те не виреят дълго. Та така е и с Планетата ни.
  Убиваме с омразата си всичко. Бавно, но сигурно. Даже оръжия не ни трябват. Организмите ни стават по- податливи на болести, вирусите мутират все по-успешно. Човечеството е много болно. Това ме натъжава.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 99. 99 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  Бъдещите поколения ги чака ад на земята - болести, глад и отровена и унищожена природа. The point of no return се доближава с всяка една година!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 100. 100 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 563 Неутрално

  ее не може ли да изчакат с изчезването
  трябва да дочакаме как русия ще рухне и демокрацията ще победи
  аре по бързо се свърша

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK