Епидемията от ебола в Гвинея затруднява борбата с малария

Епидемията от ебола в Гвинея затруднява борбата с малария

© ReutersЕпидемията от ебола в Гвинея попречи на борбата с маларията в страната, съобщи Би Би Си, позовавайки се на експерти. Според тях 74 000 случая на малария са останали нелекувани през 2014 г., защото клиниките са били затворени или защото пациентите са били прекалено уплашени да потърсят помощ. 


Според експертния доклад, публикуван в жунала Lancet Infectious Diseases, смъртните случаи вследствие на малария след избухването на епидемията от ебола ще надхвърлят смъртните случаи от ебола в страната – 2444 към момента.


И ебола, и малария причиняват треска, поради което мнозина може да се опасяват да отидат на лекар.
Д-р Матеуш Плучински и колегите му са наблюдавали клиники в Гвинея и техните пациенти преди и по време на кризата с ебола. Обект на изследването са били 60 здравни заведения в повечето окръзи, засегнати от заразата, и 60 в незасегнати района, както и рецептите, предписвани за малария преди и по време на епидемията.


С избухването на епидемията от ебола амбулаторните прегледи намалели драстично – близо два пъти в някои възрастови групи. Броят на лекуваните случаи на малария намалял с до 69%.


Същевременно нивата на превантивното или "за всеки случай" лечение с лекарства срещу малария са намалели леко или са останали без промяна.


Експертите от САЩ предупреждават, че в резултат на това смъртните случаи вследствие на малария ще се увеличат. Междувременно епидемията от ебола, изглежда, утихва.


Според световната здравна организация (СЗО) през последните няколко седмици са регистрирани 10 случая на ебола в Гвинея. В началото на годината те бяха стотици


Според д-р Франко Паньони от Световната програма за малария на СЗО нелекуваните случаи са се превърнали в допълнително бреме за вече претоварена здравна система в страните, пострадали от ебола. Той подчертава, че е важно да действията за ограничаване и превенция на ебола да са съпътствани с усилия за диагностициране и лечение на малария.


В края на 2014 г. СЗО препоръча масова борба с маларията без значение от симптомите в райони, тежко засегнати от ебола. Това се случи в Либерия и Сиера Леоне, но не и в Гвинея.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK