САЩ ще разположат в България 155 морски пехотинци за 18 месеца

САЩ ще разположат в България 155 морски пехотинци за 18 месеца

© Велко АнгеловЧаст от морската пехота на САЩ с танкове, бронирани машини и артилерия ще бъдат разположени през септември в България в отговор на притесненията в Европа от ролята на Русия в събитията в Украйна, съобщи "Асошиейтед прес".


В четвъртък ген. Норман Кулинг, командващ американската морска пехота в Европа и Африка, заяви, че 155 души, въоръжени с 4 танка Abrams, 6 леки бронирани машини и 3 гаубици трябва да се разположат в началото на септмври в района на полигона Ново село.


"Определено нашето намерение е да убедим руснаците и господин Путин да се въздържат от агресия и да се завърнат към общността на мирните държави", каза генералът, докато в Брюксел протичаше срещата на министрите на отбраната на НАТО.
Според Кулинг освен, че ще действат като възпиращ фактор, американската част ще обучава български, румънски и други войски в продължение на следващите 18 чесеца. Така ще се подобри и способността на частите на САЩ да действат с партньорите си при използването на различно оборудване и методи.


"В идеалния случай, кулминацията на това са интегрирани учения, в които части от все повече съюзнически армии ще бъдат в състояние да искат огнева поддръжка от артилерията на военните от другата държава, наши танкове да помагат на техни пехотни части и обратно", обясни генералът.


Изданието на морската пехота допълва, че американските военни ще са от Black Sea Rotational Force и поне три 6-месечни смени ще влизат и напускат България. Крайната цел е да се изградят комбинирани бойни части, което е една от мерките на НАТО и на американското европейско командване за гарантиране териториалната цялост на съюзниците на САЩ, обясни кап. Ричард Улш, говорител на Корпуса на морската пехота за Европа и САЩ.


"С тези танкове и артилерия ще подсилим колективната способност на нашия корпус и партньорите ни. Това допълнително подчертава позицията, която винаги сме поддържали - че заедно ще посрещнем кризите, свързани със сигурността, само че сега вече ще можем да го правим с танкове и артилерия".


САЩ вече провеждат маневри със съюзниците си в други държави в Европа. В съседна Румъни яв четвъртък адмирал Марк Фъргюсън каза, че последните учения са демонстрирали способността на НАТО да тренира и действа в Северна и Източна Европа. Като добър пример той изтъкна временното прехвърляне през юни на командване на обединените сили на алианса от Италия в Румъния за учения с участието на 1000 военни от 21 държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK