Епидемията от ХИВ ще се възроди, ако не се усилят мерките срещу инфекцията, сочи нов доклад

Епидемията от ХИВ ще се възроди, ако не се усилят мерките срещу инфекцията, сочи нов доклад

© ReutersСветът може да стане свидетел на нова голяма епидемия от ХИВ, ако страните не успеят да увеличат финансирането и разширяването на достъпа до лекарства в следващите пет години, според нов доклад, предаде вестник "Гардиън".


Анализът на общата комисия на UNAIDS и Lancet подчертава "крехката възможност" за поддържане на напредъка по отношение на ограничаването на смъртните случаи и инфекции и предполага, че постигнатият напредък през последното десетилетие може лесно да бъде загубен.


"Ние трябва да се изправим пред трудните истини - ако настоящият темп на новите случаи на ХИВ инфекции продължава, простото поддържане на изградените вече мерки няма да са достатъчни, за да не се увеличат петкратно смъртните случаи от СПИН в следващите пет години", каза проф. Питър Пайът, директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, и водещ автор на доклада.
Детската смъртност е спаднала драстично, след като ООН определи за своя цел да намали с две трети смъртните случаи на деца под пет години, а разпространението на ХИВ инфекции е намаляло с 44% през последното десетилетие. Въпреки това, докладът подчертава случаи на обратни тенденции в някои страни.


В Индонезия разпространението на ХИВ е нараснало с 50% между 2005 г. и 2013 г., докато в Уганда новите инфекции са отбелязали ръст от 90 000 през 1999 г. до 170 000 през 2011 г., което в връщане към нивата, наблюдавани две десетилетия по-рано.


Последните проучвания също са открили ясни доказателства за възраждане на епидемиите от ХИВ сред хомосексуалните мъже в Западна Европа, Северна Америка и Азия.


"Разширяването на устойчив достъп до лечение е от съществено значение, но това няма да е от съществено значение", каза Пайът. "Трябва да дадем нов тласък на усилията за превенция на ХИВ, особено сред населението с най-висок риск, и да премахнем правната и социална дискриминация."


На други места процентът на новите случаи на ХИВ инфекции не намалява достатъчно бързо и това, съчетано с бързото увеличаване на населението в някои от най-засегнатите страни, увеличава броят на хората, живеещи с ХИВ, които ще се нуждаят от антиретровирусно лечение, за да останат живи.


"Трябва да действаме сега. През следващите пет години имаме малък прозорец на възможност да засилим мерките и да сложим край на епидемията от СПИН до 2030 г.", заяви Мишел Сидибе, изпълнителен директор на UNAIDS. "Ако не го направим, човешките и финансовите последици ще бъдат катастрофални."


Поддържането на настоящите усилия за ХИВ лечение и профилактика ще изисква инвестиции в размер до 2% от БВП, и най-малко една трета от общия размер на държавните разходите за здравеопазване в най-засегнатите африкански държави. Докладът призовава за спешно международно финансиране за страните с ниски доходи и високи нива на ХИВ инфекции.


"В момента световните мерки струват 19 млрд. долара годишно, а ще отнеме 36 млрд. долара годишно, за да се постигне целта на ООН да се сложи край на СПИН като заплаха за общественото здраве до 2030 г.", заключава докладът, публикуван в Lancet.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK