Финансовите министри на еврозоната отказаха да продължат спасителния план за Гърция

Финансовите министри на еврозоната отказаха да продължат спасителния план за Гърция

© Yannis Behrakis, ReutersФинансовите министри на страните от еврозоната са отказали да продължат спасителния план за Гърция. Решението беше очаквано, тъй като няколко страни бяха предварително обявили, че са против подобни действия.


Колкото и да съжаляваме спасителният план ще изтече на 30 юни, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната." Той уточни, че ще има официално съобщение до медиите от страна нa еврозоната, с което гръцкото представителство не е било съгласно. 


Еврогрупата ще има втора среща по-късно днес, за да вземе решение какви мерки да предприеме, за да осигури стабилността в еврозоната. Гърция няма да вземе участие на това второ заседание.
 


"Има "огромен" проблем с доверието. Тези програми работят само ако правителството се радва на доверие... Не е ясно как гръцкото правителство ще оцелее без финансиране.


Няма лесни програми - ако гръцкото правителство не може да предаде това послание своите хора, значи имат проблем с доверието", добави Дейселблум.


На въпрос дали има нещо, което Гърция може да направи, за да остане е еврозоната, Дейселблум заяви: "Гръцките депутати трябва да разберат, че пакетът не е завършен - няма цялостен пакет от Еврогрупата - и трябва да разберат рисковете през следващите седмици. Съжалявам за тези рискове, но те са там.


Гръцкият парламент трябва да разбере къде точно се намираме в този процес, ако са били надлежно информирани за програмата, и какво предстои. Само тогава те могат да вземат "мъдро решение"."Дейселблум добави, че само управителният съвет на Европейската централна банка може да реши дали да предостави спешна финансова помощ на гръцките банки, ако те се нуждаят от такава.


"Гръцкото правителство трябва да изпълни задълженията си към своите кредитори. Това задължение няма да изчезне", заяви той.


Според кореспондент на "Гардиън" най-голямата съпротива за удължаване на финансовия план за Гърция е бил от страна на германския финансов министър Волфганг Шойбле.Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис е напуснал заседанието на еврогрупата, след като предложението на страната за удължаване с няколко дни на изтичащата във вторник помощна програма не е било одобрено. 


На пресконференция Варуфакис заяви, че е обяснил на своите колеги защо не можа да приеме предложенията на еврогрупата.
 


"Спасителните условия водеха към рецесия, финансовите условия нямаха смисъл и нямаше елементи в предложения план, които можеха да сложат край на кризата... Ние нямаме мандата да приемем подобни предложения, но и нямаме мандат да ги отхвърлим без да се допитаме до хората. Ние сме абсолютно решени да намерим изход от кризата."


Според Варуфакис има достатъчно време за продължаване на преговорите и подобряване на предложенията на кредиторите.


"Отказът на Еврогрупата да одобри молбата за удължаване на спасителния план с няколко седмици ще навреди на доверието в Еврогрупата, което може да бъде за постоянно", каза той.


Краят на първата част от заседанието беше съпътстван от хаос, след като пресконференцията на председателя на еврогрупата  Йерун Дейселблум беше обявявана и отменяна няколко пъти, а не беше ясно дали Варуфакис ще се завърне на заседанието.
 


Преди заседанието Дейселблум заяви, че е "неприятно изненадан" от решението за провеждане на референдум и че гърците "очевидно са отхвърлили окончателните предложения от страна на институциите."


По-рано днес премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че в страната ще се проведе референдум за предложения на правителството му план. В момента текат дебати в гръцкия парламент за формулировката на въпросите на референдума, който трябва да се проведе на 5 юли.


Изплащането на дължимите 1.6 млрд. евро на МВФ се смята за възможно, единствено ако кредиторите и правителството се споразумеят в събота за удължаване на помощната програма срещу реформи и отпускането на част от предвидените за следващите 5 месеца общо 15.5 млрд. евро.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK