ЕЦБ не отпусна нови пари за гръцките банки

От централата на ЕЦБ заявиха, че оставят на същото равнище тавана на средствата, с които централната банка на Гърция може да спасява закъсали търговски банки в страната.

© Reuters

От централата на ЕЦБ заявиха, че оставят на същото равнище тавана на средствата, с които централната банка на Гърция може да спасява закъсали търговски банки в страната.Европейската централна банка реши на извънредно заседание в неделя да запази механизма за предоставяне на спешна ликвидност за гръцката банкова система, но също така и да не отпуска нови средства за тази цел.


Фондът ELA на гръцката централна банка, който се контролира от ЕЦБ, остава на пределното ниво от петък (89 млрд. евро) и гръцките банки трябва да се справят с толкова средства. Ако възможностите на ELA не стигнат да отговарят на темпото на теглене на пари от гърците, банките ще трябва да наложат някакви ограничения.


Решението от Франкфурт идва броени минути преди насроченото за 16 часа в Атина заседание на  Съвета за финансова стабилност на Гърция. На него ще се обсъжда какво да се предприеме в новата ситуация, съобщи финансовото министерство. В него участват Варуфакис, заместникът му Димитрис Мардас, управителят на централната банка Янис Стурнарас, ръководителят на Гръцката банкова асоциация, председателят на гръцкия фонд за подпомагане на закъсали банки HFSF и директорът на регулатора Комисия за капиталовите пазари.
Ето какво се казва в официалното съобщение на ЕЦБ:


"Управителният съвет на ЕЦБ днес приветства решимостта на министрите от страните от еврозоната да предприемат допълнителни мерки за подобряване стабилността на икономиките им и да бъдат готови на решителни стъпки за заздравяване на Икономическия и валутен съюз.


След решението на гръцките власти за проведат референдум и да не продължават програмата на ЕС за подпомагане на Гърция, Управителният съвет декларира, че ще работи в тясно сътрудничество с Централната банка на Гърция за поддържане на финансовата стабилност.


При тези обстоятелства Управителният съвет реши да запази тавана на средствата за предоставяне на спешна ликвидност (ELA) за гръцките банки на нивото, което определихме в петък, 26 юни 2015 г.


Управителният съвет е в готовност да преосмисли тези решения."


Гръцките банки използват фондовете за спешна ликвидност от февруари насам, когато централните банкери на еврозоната отрязаха достъпа им до своите редовни заеми.


89-те млрд. евро в спешни заеми (ELA) бяха одобрени от управителния съвет на ЕЦБ, съставен от ръководителите на националните централни банки и шестимата водещи служители на ЕЦБ. Две трети от членовете с право на глас в Съвета трябва да гласуват за определяне на всяко искане за ELA от Централната банка на Гърция.


Без никакви нови средства от ЕЦБ, гръцките банки може да имат сериозни проблеми, за да уважат тегленията по депозити, които се очакват преди референдума на 5 юли.


Това увеличава натиска върху воденото от СИРИЗА правителство да наложи контрол върху капитала, за да се ограничят тегленията от кредиторите на страната. Атина също така може да избере да затвори банките утре, за да предотврати масово изтегляне на депозити.


Милиарди евро напуснаха гръцката банкова система през последните седмици, след като отношенията между Атина и международните й кредитори се влошиха.


"Ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с Централната банка на Гърция и ние силно подкрепяме ангажимента на държавите-членки да се предприемат действия за справяне с нестабилността на икономиките от еврозоната", заяви председателят на управителния съвет на ЕЦБ Марио Драги.


Управителят на централната банка на Гърция Янис Стурнарас обеща днес да направи всичко, "за да се гарантира финансовата стабилност" на страната си и да се избегне хаос в гръцката икономика, се посочва в комюникето на Европейската централна банка (ЕЦБ).


"Банката на Гърция, като членка на Евросистемата, ще вземе необходимите мерки, за да гарантира финансовата стабилност на гръцките граждани в тези трудни обстоятелства", заявява Стурнарас, цитиран в комюникето на ЕЦБ.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK