Банките в Гърция затвориха до 7 юли (хронология)


Премиерът на Гърция официално обяви въвеждането на банкова ваканция и контрол на капиталите. В обръщение към нацията Алексис Ципрас заяви, че това е резултат от действията на Европейската централна банка. Той не посочи колко дълго няма да отворят врати банките и какви са ограниченията върху тегленето и износа на капитали, но според източник на "Ройтерс" препоръката е за 6 работни дни.




"Дневник" предаде на живо за новата драматична фаза от гръцката криза. Следва хронологията до половин час след полунощ.


01.51 Въпросът не е дали акционерите ще изгубят пари, а дали инвеститорите са все още убедени, че дългът, емитиран от страни като Испания, Италия, Португалия, е безопасен.


Преди три години председателят на ЕЦБ Марио Драги успокои кризата, като обеща да направи "каквото е необходимо", за да спаси еврото, и сега ще се разбере дали инвеститорите все още му имат доверие.


Сам Тък, старши анализатор в ANZ Bank New Zealand Ltd, е заявил пред Bloomberg, че се навлиза в "много бурен" период.


"Първоначалната реакция ще е да се избягва еврото. Изглежда почти сигурно, че Гърция няма да се издължи на МВФ и когато това се случи няма да има спасителен план, Европа няма да има законен мандат за спасяването на Гърция... Изправени сме пред цял куп неизвестни."


01.32 Световните фондови пазари едва започват да се подготвят  за новата седмица, но вече изглежда че акциите ще паднат рязко в понеделник сутринта.


Прогнозите са, че основните пазарни индекси в САЩ може да паднат с близо 2%.


Очаква се европейските пазари също да претърпят големи загуби.


00:25 "Европейската идентичност на Гърция е под въпрос", пише в коментар Саймън Никсън от "Уолстрийт джърнъл" по повод предстоящия референдум. Той смята, че това е най-успешната държава, родила се от пепелта на Османската империя и превърнала се в символ на просперитета и стабилността в сравнение с останалата част от Балканите. Но мощни скрити интереси попречиха за ремонт на неработещата политическа и бюрократична системи в страната. Провали се залогът, че вкарването на Гърция в еврозоната ще подейства дисциплиниращо на държавата и икономиката.


00:21 Гърция е фалирала в новата си история досега 5 пъти - първият през 1826г., а последният - през 1932г., припомни "Блумбърг". Освен това откакто става независима през 1830г. страната общо 90 години (почти половината време след освобождението от османска власт) е прекарала в кризи.


00:18 Сред вицовете около гръцката криза и има и доста черен хумор: "Туристите са съветвани да си носят кеш, ако пътуват до закъсалата Гърция. Само не разбрахме ПРЕДИ или СЛЕД военния преврат?"


00:15 Еврото продължава да потъва в началото на азиатската борсова търговия за понеделник:



00:04 Атинският в."Катимерини" твърди, че "поне седмица" няма да работи и борсата в гръцката столица.


00:02 Ходът на Алексис Ципрас да поиска референдум за спасителния план засили спекулациите какво политическо решение може да вземе Гърция, за да се спаси от излизане от еврозоната. Агенция "Ройтерс" представи някои от вариантите.


23:50 Опашките пред банкоматите тази вечер вече са описвани като "безкрайни", ситуацията е особено тежка по островите, пише Хелена Смит, кореспондентът на "Гардиън" в Атина.


Още преди изявлението на Ципрас десетки чакаха пред банкомат в Ираклио на остров Крит.

© Reuters

Още преди изявлението на Ципрас десетки чакаха пред банкомат в Ираклио на остров Крит.


23:45 "Ако днешните новини от Гърция имат значение за цената на петрола, то е, че лихвите ще останат ниски за по-дълго време. Добра новина за американските производители. Накъде ще поемат цените на петрола в понеделник? Нагоре, защото ниските лихви ще стимулират потреблението, или надолу, защото ниските лихви подкрепят снабдяването с петрол на САЩ?", пише Ед Крукс, базиран в Ню Йорк редактор на "Файненшъл таймс" по въпросите на американската индустрия и енергетика.


23:40 Едва ли някой се е съмнявал коя ще е водещата новина на утрешната преса в Европа:



23:39 "Ако гърците гласуват на референдума с "Не", остават единствено два пътя към отваряне на банките: а) спасяване на депозитарите, б) напускане на еврозоната", коментира Хюго Диксън от "Ройтерс". Според колумниста на агенцията. Според него телефонен разговор между Обама и Меркел в този късен час има смисъл, ако се полагат усилия Гърция да остане в еврозоната и да се удължи помощната програма, но според изхода он референдума. "Ако гърците гласуват с "Не" - незабавен край на програмата, ако гласуват с "да" - тя продължава, да кажем, с още 6 седмици до сформирането на ново правителство".



23:25 Македонската централна банка нареди на всички банки в страната да изтеглят депозитите си в банки в Гърция. Освен това се въвеждат "превантивни мерки" за ограничаване в бъдеще изтичането на капитали към Гърция.


23:23 За да влязат в сила изброените препоръки, трябва одобрение от правителството и указ на президента.


23:20 Препоръчаният лимит от 60 евро на ден ще важи за притежателите на КАРТИ НА ГРЪЦКИ БАНКИ, за собствениците на чуждестранни банкови карти е в сила лимитът, определен от издателите на картите.


23:18 Според препоръката на Съвета за финансова стабилност банкоматите НЯМА да работят в понеделник, 29 юни, допълва агенцията.


Пред сградата на парламента в Атина отново се появиха части за борба с безредиците.

© Reuters

Пред сградата на парламента в Атина отново се появиха части за борба с безредиците.


23:15 Съветът за финансова стабилност е препоръчал да се наложи ограничение за теглене с карти от банкомат до 60 евро на ден, потвърждава източник на "Ройтерс"


22:37 ЕЦБ може да спре да подкрепя гръцките банки на 20 юли, коментира "Ройтерс". Тогава Гърция трябва да плати на централната банка на еврозоната за държавни облигации на стойност 3.5 млрд. евро. Засега ЕЦБ подкрепя фонда за спешна ликвидност за гръцката банкова система, но без да повишава тавана от почти 90 млрд. евро в него.


22:28 Банките няма да работят до 7 юли (вторник), а лимитът за теглене на пари е 60 евро на ден, съобщава "Гардиън", цитирайки финансовото министерство в Атина. Сумата е шокиращо малка.


22:26 СИРИЗА свиква голям митинг в понеделник вечер на централния площад "Синтагма" в Атина, за да каже "не" на предложените от кредиторите мерки. Лозунгът е "Гръцкият народ не може да бъде изнудван и тероризиран. Защитете демокрацията!".


Протестиращи в подкрепа на радикалната левица и срещу кредиторите издигнаха в Атина надпис НЕ (на гръцки OXI).

© Reuters

Протестиращи в подкрепа на радикалната левица и срещу кредиторите издигнаха в Атина надпис НЕ (на гръцки OXI).


22:23 Еврото незабавно поевтиня на борсите. Към 22 часа българско време единната валута се търгуваше с 1.5% по-евтино спрямо долара - 1.101 щатски долара за едно евро срещу 1.116 долара в петък вечерта.


22:20 В Съвета за финансова стабилност на Гърция, който заседава тази вечер, участват финансовиятминистър Янис Варуфакис, заместникът му Димитрис Мардас, управителят на централната банка Янис Стурнарас, ръководителят на Гръцката банкова асоциация, председателят на гръцкия фонд за подпомагане на закъсали банки HFSF и директорът на регулатора Комисия за капиталовите пазари.


22:15 Гръцкият съвет за финансова стабилност е препоръчал банките в страната да не отварят в продължение на 6 работни дни, съобщава "Ройтерс", цитирайки източник, запознат със съдържанието на решението. Ако има и официално потвърждение, това означава, че до референдума в неделя гръцките банки няма да работят с клиенти.


22:12 "Гръцката криза е катастрофа за Атина и колосален провал за ЕС", заявява в коментар на Йън Трейнър за лондонски "Гардиън". Според него "начинът, по който са се държали европейските правителства през последните дни не оставя много надежда за умението им да се справят с кризи. (...) Те са уверени, че финансовото рухване на Гърция може да не плъзне из валутния съюз. Никой не знае как хаосът - ако Ципрас спечели референдума следващата неделя - ще засегне икономически и политически еврозоната. Но това си е политическа отрова. За европейските лидери петте години провал с Гърция означават, че накрая всички за губещи."


Банките в Гърция затвориха до 7 юли (хронология)

© Reuters


22:05 "Страната ни се нуждае от това да остане в сърцето на Европа и в зоната на еврото. Господин Ципрас трябва да продължи преговорите. Ако не може да го направи лично, трябва да потърси широк национален консенсус", каза бившият премиер Самарас.


22:00 Външният министър Никос Коцияс е извикал посланиците в Атина в министерството, за да обсъди последните събития.


21:53 Лука Кацели, управител на Националната банка на Гърция (най-голямата частна банкова група, контролираща българската банка ОББ) призова от ефира на Skai TV към спокойствие. "Преживяваме безпрецедентни моменти", добави тя


21:27 Лидерът на опозицията Андонис Самарас призова властите да анулират референдума, насрочен за неделя, 5 юли, и да се сформира правителство на националното единство.


21:22 "Хеленик петролеум" веднага обяви, че започва да приема от клиентите на рафинериите си разплащане "с всички законни средства". Това се тълкува като застраховка срещу блокиране сметките им и дефицит на пари в брой. Компанията успокои населението, че разполага с достатъчно гориво в запас, за да снабдява пазара месеци наред, както и че рафинериите ѝ работят нормално.



21:15 В поредица съобщения в профила си в "Туитър" Ципрас зае безкомпромисна позиция, изразена и в обръщението му: " Последните решения на Еврогрупата и ЕЦБ имаха една цел - да се опитат да задушат волята на гръцкия народ. Те няма да успеят Ще се случи точно обратното - гръцкият народ ще застане твърдо и с още по-голяма решителност. В следващите дни ни е нужно търпение и единство. Банковите депозити на гърците са напълно сигурни. Същото важи и за пенсиите и заплатите - те са гарантирани. В тези критични часове трябва да помним, че единственото нещо от което можем да се страхуваме, е самият страх. Достойнството на гръцкия народ пред лицето на шантажа и несправедливостта ще изпратят сигнал на надежда и гордост из цяла Европа."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (307)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  честито на печелившите

 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ваканция без край ще има,ако левите не се вразумят и вземат разумните решения.а не да се крият зад народа и измисления в 12 и пет пишман референдум !

 3. 3 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално
 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво на Ципрас и Варуфакис! Браво на гърците, че не клекнаха на Фонда и се борят за справедлива Европа! Горд Народ! Велика Нация! Евалла!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе!

 7. 7 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 513 Любопитно

  Интересно, маслините ще поскъпнат или ще поевтинеят?

  Попътен вятър в главите!
 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Време е правителството на СИРИЗА да падне.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Кой теглил, теглил. Кака ... пардон, Гърция фалира.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  Табела на Маляшка Банка:ю

  "CLOSE-T"

  Ммъка за Соц-а в EU воден от СерГея .......

  Музика Зорбас .... на мах !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1606 Любопитно

  [quote#4:"socialen"]Браво на Ципрас и Варуфакис! Браво на гърците, че не клекнаха на Фонда и се борят за справедлива Европа! Горд Народ! Велика Нация! Евалла! [/quote]

  Хапчетата другарю, хапчетата.
  Тия герои обрекоха милиони на глад и мизерия, но за тебе е важно ,че във фантазиите ти са наритали IMF. И какво от това ? IMF ще изчезне ли , нещо ще се промени ли ? Освен съдбата на 10 милиона човека ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на cougari
  cougari
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Достойнството на гръцкия народ пред лицето на шантажа и несправедливостта ще изпратят сигнал на надежда и гордост из цяла Европа.

  А на бас че няма

 14. 14 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нефертити":
  [quote#8:"Нефертити"]Време е правителството на СИРИЗА да падне.[/quote]
  Е как да стане, като държавният сектор ги крепят? А именно държ. сектор докара Гърция до това положение.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читателят":

  Ще падат, като гърците от клоните ако не свалят навреме СИРИЗА.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Това звучи отчайващо: "Банковите депозити на гърците са напълно сигурни. Същото важи и за пенсиите и заплатите - те са гарантирани. В тези критични часове трябва да помним, че единственото нещо от което можем да се страхуваме, е самият страх. "

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Време беше..тая трагедия гръцка да свършва и Европа да се концентрира върху далеч по-важни неща като това как да се върне към силен растеж, как да спре ислямистите на своя територия и лудото джудже в червения дворец..

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Безплатен обяд няма и в Гърция вече.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Очаквам още утре вечер да запалят парламента.

 21. 21 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ваканция без край ще има,ако левите не се вразумят и вземат разумните решения.а не да се крият зад народа и измисления в 12 и пет пишман референдум !

 22. 22 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  В европейските медии се съобщава, че банките остават затворени до референдума. Поне една седмица без банки си е нов световен рекорд за една уж развита страна.
  Да не е сега човек в кожата на гърците.


  До коментар [#4] от "socialen":

  Ако издържат без пари една седмица, наистина са велики!

  heruvim
 23. 23 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Комунистическа пропаганда и действия на живо.
  Да очакваме хунтата отново в Гърция.

 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#14] от "staska":

  Гладът е по-силен от любоФФта към комунизъма.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Само дано гръцките клонове у нас да не зкъсат,че става страшно!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 975 Неутрално

  R.I.P Горд народ на Гърция

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#23] от "raven":

  В края на тази седмица вероятно.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "acarid":

  И аз. Но това само изпуща парата, а после?

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":
  Вече дойде времето за сиртаки на бос крак и гладен стомах-!

 32. 32 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Успех на СИРИЗА да се справят.

 33. 33 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Гърците си падат по ваканциите...които имат пари, отдавна са си ги изтеглили от банките...да му мисли "гордият гръцки народ"...

  Форумът е в будна кома...
 34. 34 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  С комунисти - толкова!

 35. 35 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#4] от "socialen":

  Така е, браво. Даже едно ГОЛЯМО БРАВО от името на турския и българския хотелиерски бизнес по морето. БРАВО.
  Гледай сега утре като почнат "канцелите" поради форсмажор.
  Гледйа как има да връща взети пари на пред, непохарчени и вложени в банка, която Ципурас затвори и мисли май да превалутира служебно влоговете.
  Гледай и не сваляй очи от сцената, как се баталясват бизнеси за милиарди в рамките на едно тъпо решение за референдум и пословична наглост.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 36. 36 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#4:"socialen"]Горд Народ! Велика Нация! Евалла! [/quote]

  баси великото - да харчиш парите на хората и като искат да им ги върнеш да се правиш на селски тарикат

  четеш ли глупостите, които пишеш

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 37. 37 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Вижте двете видеа, пита ги «гласува ли някой за Сириза?»

  http://www.protothema.gr/greece/article/488526/o-kuprios-pou-trolarei-tous-psifoforous-tou-suriza-sta-atm/

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 38. 38 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  ...Достойнството на гръцкия народ пред лицето на шантажа и несправедливостта ще изпратят сигнал на надежда и гордост из цяла Европа......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  "...сигнал на надежда и гордост..."

  Грешите, др. Ципрас.
  Този път всичко е загубено, дори и честта.

 40. 40 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#32] от "xalikarans":

  Дай още десетина лозунга...!!!

 41. 41 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До 6-ти юли ???
  Тези са комунисти-самоубийци.
  Маляките ще ги изринат още утре с палежи и погроми в Атина

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#5:"Путинофил-русофоб за 3 рубли на пост!"]Да идват генералите![/quote]
  в натовска държава !!!?? наистина си заслужаваме политиците ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на trifo_pl
  trifo_pl
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#7] от "Читателят":

  "Интересно, маслините ще поскъпнат или ще поевтинеят?"

  Не, просто ще играят ролята на валута

  ЦацаRatУрааааааааа!
 44. 44 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1144 Весело

  Няма по-нагло нещо от завършен комунист. В същност има - това е гръцкия комунист от Сириза. Как може ЕС, ЕЦБ, МВФ и целия останал свят да са такива гадни изнудвачи и да не дават на горките гърци милиарди за пенсии и заплати? Мошеници!

 45. 45 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#19] от "dann5":

  А бе, работодателят му и него го изгониха днес. а това кара с един пост под всички статии. Няма кой да напише друг.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 46. 46 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 452 Неутрално

  тоя е хитрец, не го подценявайте....

 47. 47 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нефертити":
  [quote#24:"Нефертити"]Гладът е по-силен от любоФФта към комунизъма.[/quote]
  Социалист сметки не плаща. Остави любовта. Не можеш да накараш държавния служител да си плаща сам. Е, резултатът е виден.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 48. 48 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Банките в Гърция затвориха
  .................................
  Надлъгването между гърците и техните кредитори очевидно нализа в етапа "ва банк"!...

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Ваканция до 7 ми юли и максимално теглене по 60 евро на карта на ден от който банкомат работи, ако има такива.

  С други думи - пари нема, действайте...

 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  в момента отвори валутната търговия в Нова Зеландия.
  €1 се търгува за $1.10.
  Демек -> Няма паника на Титаника.

  https://www.comdirect.de/inf/waehrungen/detail/chart.html?timeSpan=1D&ID_NOTATION=1390634

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ф.Нинов":

  Проблемът не е еврото, и да падне, само ще се усили немския износ.

  Проблемът е да не скочат лихвите на останалите прасета, но те засега са доста примерни, т.е. опасност от заразяване няма почти никаква.

 55. 55 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Играта свърши преди десетина дни, когато излезе доклада на централната им банка.
  Сега следват последиците от действията на специалиста по теория на игрите и оня малоумник Ципрас- кръстоска между нашите Сиреров и Бареков.
  "Започва трагедията"...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 56. 56 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всичко свърши смешници. И по тихо пред банкоматите, че ще събудите българите....

 57. 57 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#4] от "socialen":

  Имам нужда от 100 000 лева , обещавам , че ще бъда горд, ще се боря за демокрация и няма да ти ги върна , а ти трогнат от борбата ми , ще ми дадеш още толкова . Става ли ?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  И да няма ваканция, като няма пари все тая.

  Имало едно време ссср...
 61. 61 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Гръцката криза е катастрофа за Атина и колосален провал за ЕС", заявява в коментар на Йън Трейнър за лондонски "Гардиън". Според него "начинът, по който са се държали европейските правителства през последните дни не оставя много надежда за умението им да се справят с кризи."


  Тоест, няколко стотин милиона жители на страните от еврозоната трябва да бачкат като гламави, да плащат сметките на тарикатите от юг и когато им писне и дръпнат шалтера, това е и техен личен провал!?!?!?!? WTF?

 62. 62 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ф.Нинов":

  Те тва не разбраха от Сириза. Грексита е вече изчислен и пазарите са готови. Не сме 2011.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 751 Разстроено

  Това какво означава за българския клон на Alpha Bank, който функционира по гръцките закони? Депозитите в него дори не са гарантирани от нашия Фонд за ГВБ, ами от гръцкия такъв.
  Ще работи ли?

 65. 65 Профил на Zoom
  Zoom
  Рейтинг: 237 Неутрално

  " ... Достойнството на гръцкия народ пред лицето на шантажа и несправедливостта ще изпратят сигнал на надежда и гордост из цяла Европа."

  А къде остана заговора на световния империализъм ...?
  Леле какъв патос, все едно слушам Станко Тодоров!!!

 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#54] от "abdulhazred":

  не само германския износ, но и френския, италианския, испанския, холаднския, австрийския, гръцкия... та дори и българския износ ще бъдат облагодетелствани.

 67. 67 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#54] от "abdulhazred":

  Е, сега след като се отърваха от наглата Гърция, ЕЦБ колкото и да печата никой няма да каже гък.
  Който тръгне да спекулира с дълговете на Португалия или Испания, ЕЦБ ще му даде такъв отговор (печатани евра), че не знам дали ще му останат пари на спекулантина за един сандвич.
  ЕЦБ е в състояние да задава тон на пазара.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 68. 68 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Гръцката криза е катастрофа за Атина и колосален провал за ЕС"

  Така е! Ако апокалиптичните проповеди за Гърция се сбъднат и тя стане провалена държава и изпадне в гражданска война, това може да ссе пише само на сметката на Еврократите. Ако Гърция вземе, че се възстанови бързо и се върне към растеж, това пак показва какъв провал е била политиката на еврократите. Както и да свърши тази трагедия, Европа се провали!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 69. 69 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 723 Весело

  Докато баце не поемe диригентската палка на първи оправяч на всички времена и народи, надежда всяка оставете.

 70. 70 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Трябва да се спомене, че лимита при наложения капиталов контрол е 60 евро.

 71. 71 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  банките затворени за 6 дни, 6 часа и 6 минути.

  "слочаенос?????? не мисла!!!!111"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 72. 72 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#25] от "bat_plamen":

  Гръцки клон у нас е само Алфа

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 818 Неутрално

  От една страна да фалира Гърция би било справедливо. От друга страна най-големите невинни странични жертви ще бъдат икономиките на България и Македония, също както през 90те и сръбската криза.

 76. 76 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Дали това по някакъв начин ще се отрази на българските клонове на тези банки?

 77. 77 Профил на Агент Гоце
  Агент Гоце
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1997 година народа изгони комунягите от парламента и правителството падна. Гърците какво чакат сега? Или са съгласни с това което се случва?!? Знае ли човек тия дни.

  А на другаря Ципрас и малките деца не му вярват че депозитите са сигурни, кого въобще се опитват да заблуждава тоя?

 78. 78 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  До коментар [#64] от "Ριζοσπάστης":
  [quote#64:"Ριζοσπάστης"]Това какво означава за българския клон на Alpha Bank[/quote]
  А ОББ, а Пиреос?

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Преди малко прочетох много важната подробност,че банкоматите ще дават само по 60€ на денонощие.

 81. 81 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#76] от "Х":

  http://dif.bg/depositors/banks/

  Погледни най-долу какво пише за гарантиране на влоговете в Алфа Банка. ( не са гарантирани от Фонда за Гарантиране на Влоговете)

 82. 82 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#74] от "socialen":

  последните 10-на години преди кризисната 2009-та, няколко социалистически правителства на Гърция лъжеха за размера на външния си дълг и дефицитите.

  май е много изгодно да пропуснеш този важен факт.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 83. 83 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  СИРИЗА свиква голям митинг в понеделник вечер на централния площад "Синтагма" в Атина, за да каже "не" на предложените от кредиторите мерки.

  Според мен гърците ще кажат "Да" в неделя и с това ще започне политическият хаос в Гърция. Следват няколко правителства в рамките на месеци и т.н. Но връщане назад вече няма!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#80] от "batgosho":

  Това е достатъчно!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 723 Весело

  Честито на ваканцуващите в Гърция.

 86. 86 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 581 Весело

  Е и какво стана др.Erebus?-Теория на игрите,Американски професор,млад и перспективен младежки лидер-Гърция танцува
  Европа плаща?-Ей го на гледайте Скай/ТВ-лайв-площад Синтагмата-и че видите че такива гроздове от вбесени гърци не е имало от падането на полковниците!
  Най големия -гръкомразец с лупа да беше търсил-такъв пордот да си опропасти страната-немаше да намери!
  Да Вие вкусно!

 87. 87 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 751 Разстроено

  До коментар [#78] от "staska":
  Те са регистрирани по нашето си, българско законодателство, за тях не трябва да има проблем.
  Но клонът на Алфа не е, затова за него питам.
  Той е практика нещо като отдалечено работно място на гръцката майка собственик на наша територия.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#88] от "barcelonski":

  Много си "назад" нещо с материала, влез "в час"

 90. 90 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 434 Весело

  "лимитът за теглене на пари е 60 евро на ден"

  Е за узакис и по некое евро за палене ще има =)

 91. 91 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ципрас: "гръцкият народ ще застане твърдо и с още по-голяма решителност".
  Къде ще застане гръцкият народ? Пред празните тенджери?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 92. 92 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#4] от "socialen":


  [quote#4:"socialen"]Браво на Ципрас и Варуфакис![/quote]
  Да си жив и здрав дълги години. Добре, че има такива като теб за да си спомням за партийните секретари които всеки ден ни промиваха мозъците с ей такива глупости...и да помним от какво зло сме се отървали...

 93. 93 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "socialen":

  Абе ти троле под всяка тема едно и също ли пишеш? Гордо ли е като си ял да не платиш? Велико ли е някой друг да ти плаща сметката? Гордо и велико ли е да се освобождаваш от политическа отговорност, когато в момент, когато нямаш практически избор прехвърлиш тази безизходица на съгражданите си, 60% от които дори не разбират какво значи паричен съюз и единна валута? То и ти не знаеш де, какво ли те питам. Знаеш ли какво значи да не разполагаш с емисионен инструмент за финансиране на дълга и дефицита си? Знаеш ли какво значи да фалираш в чужда валута? Не знаеш, нали си ограничен комуняга... Айде бягай в Сибир!

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#92] от "BGman1":

  всяка година след 1989 е като нова година за нас
  жалкото е, че все още има живи партийни секретари, политкомисари и техните деца, които копнеят за връщането на социализма и на трудови войски.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#91] от "Lady Zeppelin":


  [quote#91:"Lady Zeppelin"]Ципрас: "гръцкият народ ще застане твърдо и с още по-голяма решителност".
  Къде ще застане гръцкият народ? Пред празните тенджери?[/quote]

  Ще застане пред трудовите борси в Европа. И аз самият, принуден от обстоятелствата, работя и живея извън България от 2007 година. Та искам и гърците да видят какво е.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 99. 99 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#74] от "socialen":

  ++++++++++ Много добър коментар! Много забавно е, когато някой пълен лаик, дето е назубрил няколко либертариански мантри и вече си мисли, че е хванал господ за шлифера се сблъска с някой, който знае за какво става дума. В този форум това се случва много често. Затова е и толкова весело тука!

 100. 100 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Във фейсбук попаднах на готин виц, който малко ше променя:
  Попитали един грък:
  Как ще платите - в брой или с кредитна карта?
  Гъркът: Ама моля Ви, не ме унижавайте така! Ще платя с референдум!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK