Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

© ReutersЗадълбочаващата се дългова криза на Гърция накара европейските банкери да направят пауза, но не и да натиснат паник бутона, коментира агенция "Ройтерс" резултата от първия ден на борсите след обявяването на банкова ваканция от Атина.


Макар пазарите да отчетоха рязко понижение, индексите останаха над нивата от предишни кризи.


Акциите от еврозоната се задържаха около цените в началото на годината, т.е. дори преди Европейската централна банка да започне "да печата пари" за наливане на ликвидност в икономиката.
Лихвите на държавните облигации на задлъжнели южни държави като Италия, Испания и Португалия се повишиха, но останаха далеч под пиковете от 2011-2012г. "Скокът" бе от порядъка на 20-30 базисни пункта, а това е по-малко от корекцията през май, когато итнвеститорите завишиха инфлационните си очаквания.


Доходността по испанските и италианските 10-годишни облигации се повиши с по 22 пункта до 2.35% и 2.37%, а по португалските – с 34 пункта до 3.08%. В същото време заради интереса към германските облигации като традиционно убежище при криза доходността там падна с 13 пункта до 0.79%. Така разликата с дълговите книжа на Испания спрямо Германия стана най-голямата от една година насам. Но, за сравнение, в средата на 2012г. инвеститорите искаха по облигациите на трите споменати южни страни доходност над 7%, т.е. два-три пъти по-висока от сегашната.


"Абсолютно съм убеден, че няма да наблюдаваме разпад на европейската интеграция", заяви Аксел Вебер, президент на банковата група UBS и бивш член на борда на ЕЦБ. "Всички усещат, че ще се намери разумно решение. В Европа това винаги отнема повечко време и обикновено рационалните решения идват две минути преди да отворят борсите в Азия", добави той на банкова конференция в Берн.


Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

© Reuters


Някои компании замразиха плановете си за първично предлагане на борсата, но се надяват да го сторят малко по-късно. "Тази седмица всички ще се въздържат, но никой не отменя плановете си", коментира банкер, работещ в този сектор за борсата в Лондон. Негов колега допълва, че "зависи колко дълго ще продължи серията от лоши новини, идващи час след час". Заради несигурността, идваща от Гърция, компании и банки спряха и емисиите на нови облигации в Европа.


Въпреки, че през последните 4 години ограничиха присъствието си в Гърция и се дистанцират от сегашните бурни събития там, европейски банки отчетоха един от най-големите еднодневни спадове на акциите си от 4 години насам. Към 16:30 часа българско време банковият индекс Stoxx Europe 600 слезе с 3% и бяха заличени печалбите от миналата седмица, когато сделката с Атина изглеждаше предстояща.


На Балканите местните цестрални банки обявиха, че на практика са подложили на карантира поделенията на гръцки банки, създали са кордон около достъпа до техния капитал на банките-майки в Гърция, така че да не се пренасят на националните пазари сътресенията в гръцката банкова система.


За някои случващото се дори е добра новина, защото отваря възможности за придобиване на изгодни цени. Китайски държавни банки, брокери на акции и частни инвестиционни компании се отлеждат за нещо подходящо в изпитващите затруднения икономики от еврозоната, но и те засега се въздържат от инвестиране в Гърция.


"Освен това от геополитическа гледна точка не е в интерес на Китай да подкрепя сега Гърция и така да раздразни други от еврозоната. Всяко решение се взима на базата на това каква възращаемост ще има инвестицията", обяснява Вирал Гатани, ръководител на отдела за енергетика, природни ресурси и инфраструктура в хонконгската CIMB Investment Banking.


Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

© Reuters


Елитните акции в индеска Euro STOXX 50 регистрираха най-големия еднодневен спад от 2011г. насам. С нестабилност и спад започна и търговията на Уолстрийт – девет от десетте сектора на индекса S&P тръгнаха на червено с понижение от 1.12%. Същото стана и с Dow (-1.11%) и Nasdaq (-1.30%).


"Не съм сигурен, че това отразява всички лоши новини, които може да се случат. Инвеститорите наистина залагат на това, че Гърция ще напусне еврозоната", казва Лио Троховски, работещ с активи на клиенти за около 194 млрд. долара от името на нюйоркската BNY Mellon Wealth Management.


Във вторник Атина трябва да преведе 1.6 млрд. евро на МВФ, но гръцки официални лица, цитирани от "Ройтерс" директно казват отсега, че това няма да стане. Експресно допитване на агенцията сред икономисти и брокери показа, че вероятността Гърция да отпадне от еврозоната е средно 45%.


Гръцките държавни 10-годишни облигации поскъпнаха в понеделник с близо 16 пункта до над 15% доходност. Данните са на Tradeweb и трябва да се има предвид, че борсата в Атина не работи и има едноседмична банкова ваканция в страната, а иманно гръцките банки държат най-много от държавния дълг.


"Цялата работа е като да хвърляш монета за ези/тура, но личното ми мнение е, че Гърция ще излезе от еврозоната", казва за "Ройтерс" Мариус Дахайм от SEB. "Това правителство бе избрано от мнозинството гърци с обещание да спре болезнените реформи. Поради това допускам, че същите тези хора, гласували тази година за СИРИЗА, ще излязат да гласуват срещу реформените предложения и на референдума в неделя."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK