Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

© ReutersЗадълбочаващата се дългова криза на Гърция накара европейските банкери да направят пауза, но не и да натиснат паник бутона, коментира агенция "Ройтерс" резултата от първия ден на борсите след обявяването на банкова ваканция от Атина.


Макар пазарите да отчетоха рязко понижение, индексите останаха над нивата от предишни кризи.


Акциите от еврозоната се задържаха около цените в началото на годината, т.е. дори преди Европейската централна банка да започне "да печата пари" за наливане на ликвидност в икономиката.
Лихвите на държавните облигации на задлъжнели южни държави като Италия, Испания и Португалия се повишиха, но останаха далеч под пиковете от 2011-2012г. "Скокът" бе от порядъка на 20-30 базисни пункта, а това е по-малко от корекцията през май, когато итнвеститорите завишиха инфлационните си очаквания.


Доходността по испанските и италианските 10-годишни облигации се повиши с по 22 пункта до 2.35% и 2.37%, а по португалските – с 34 пункта до 3.08%. В същото време заради интереса към германските облигации като традиционно убежище при криза доходността там падна с 13 пункта до 0.79%. Така разликата с дълговите книжа на Испания спрямо Германия стана най-голямата от една година насам. Но, за сравнение, в средата на 2012г. инвеститорите искаха по облигациите на трите споменати южни страни доходност над 7%, т.е. два-три пъти по-висока от сегашната.


"Абсолютно съм убеден, че няма да наблюдаваме разпад на европейската интеграция", заяви Аксел Вебер, президент на банковата група UBS и бивш член на борда на ЕЦБ. "Всички усещат, че ще се намери разумно решение. В Европа това винаги отнема повечко време и обикновено рационалните решения идват две минути преди да отворят борсите в Азия", добави той на банкова конференция в Берн.


Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

© Reuters


Някои компании замразиха плановете си за първично предлагане на борсата, но се надяват да го сторят малко по-късно. "Тази седмица всички ще се въздържат, но никой не отменя плановете си", коментира банкер, работещ в този сектор за борсата в Лондон. Негов колега допълва, че "зависи колко дълго ще продължи серията от лоши новини, идващи час след час". Заради несигурността, идваща от Гърция, компании и банки спряха и емисиите на нови облигации в Европа.


Въпреки, че през последните 4 години ограничиха присъствието си в Гърция и се дистанцират от сегашните бурни събития там, европейски банки отчетоха един от най-големите еднодневни спадове на акциите си от 4 години насам. Към 16:30 часа българско време банковият индекс Stoxx Europe 600 слезе с 3% и бяха заличени печалбите от миналата седмица, когато сделката с Атина изглеждаше предстояща.


На Балканите местните цестрални банки обявиха, че на практика са подложили на карантира поделенията на гръцки банки, създали са кордон около достъпа до техния капитал на банките-майки в Гърция, така че да не се пренасят на националните пазари сътресенията в гръцката банкова система.


За някои случващото се дори е добра новина, защото отваря възможности за придобиване на изгодни цени. Китайски държавни банки, брокери на акции и частни инвестиционни компании се отлеждат за нещо подходящо в изпитващите затруднения икономики от еврозоната, но и те засега се въздържат от инвестиране в Гърция.


"Освен това от геополитическа гледна точка не е в интерес на Китай да подкрепя сега Гърция и така да раздразни други от еврозоната. Всяко решение се взима на базата на това каква възращаемост ще има инвестицията", обяснява Вирал Гатани, ръководител на отдела за енергетика, природни ресурси и инфраструктура в хонконгската CIMB Investment Banking.


Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника

© Reuters


Елитните акции в индеска Euro STOXX 50 регистрираха най-големия еднодневен спад от 2011г. насам. С нестабилност и спад започна и търговията на Уолстрийт – девет от десетте сектора на индекса S&P тръгнаха на червено с понижение от 1.12%. Същото стана и с Dow (-1.11%) и Nasdaq (-1.30%).


"Не съм сигурен, че това отразява всички лоши новини, които може да се случат. Инвеститорите наистина залагат на това, че Гърция ще напусне еврозоната", казва Лио Троховски, работещ с активи на клиенти за около 194 млрд. долара от името на нюйоркската BNY Mellon Wealth Management.


Във вторник Атина трябва да преведе 1.6 млрд. евро на МВФ, но гръцки официални лица, цитирани от "Ройтерс" директно казват отсега, че това няма да стане. Експресно допитване на агенцията сред икономисти и брокери показа, че вероятността Гърция да отпадне от еврозоната е средно 45%.


Гръцките държавни 10-годишни облигации поскъпнаха в понеделник с близо 16 пункта до над 15% доходност. Данните са на Tradeweb и трябва да се има предвид, че борсата в Атина не работи и има едноседмична банкова ваканция в страната, а иманно гръцките банки държат най-много от държавния дълг.


"Цялата работа е като да хвърляш монета за ези/тура, но личното ми мнение е, че Гърция ще излезе от еврозоната", казва за "Ройтерс" Мариус Дахайм от SEB. "Това правителство бе избрано от мнозинството гърци с обещание да спре болезнените реформи. Поради това допускам, че същите тези хора, гласували тази година за СИРИЗА, ще излязат да гласуват срещу реформените предложения и на референдума в неделя."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  тя паниката ще е следващите дни.. Като почнат да получават тоалетна хартия с гръцки знаци.. ще разберат..

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Просто след първата гръцка криза нещата са преструктурирани, и вече гръцкия фалит далеч няма да има такова влияние върху еврото. Да, няма да е приятно, но и няма да е фатално.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Нормално. Банките отдавна са подготвени за този сценарии пък и те отдавна не дължат (освен гръцките банки) гръцки ДЦК-та. Облигациите са при ЕЦБ и страните от ЕЗ. И малко има при спекуланти, които се носят по острието на бръснача от години.

 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Като гледам и еврото скочи с 2%.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 825 Любопитно

  "Във вторник Атина трябва да преведе 1.6 млрд. евро на МВФ, но гръцки официални лица, цитирани от "Ройтерс" директгно казват от сега, че това няма да стане."

  Новината вече се потвърди от много места. В същото време Сириза си организира партийни митинги срещу сделката с Европа...

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Мина време, всеки се подготви за евентуален фалит.

 7. 7 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Гръцкият фалит ми напомня за очакванията за 0:00 на 01.01.2000 г.
  Блъфа не мина.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 825 Весело

  А кога ще отворят гръчките банки не е ясно...

 9. 9 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#4] от "grand funk railroad":

  Направо се върна над нивата от петък!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1241 Весело

  Това е, което Ципи не разбра, след 2008-ма Европа си върза гащите и вече изход на Гърция въобще не е опасен за Еврозоната.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Каквото и да се случи утре, Гърция вече няма да е същата. Околният живот свърши. Дано днешното бягане покрай банкоматите им е било за урок и да поработят малко...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#6] от "chepokalipsis":
  До коментар [#7] от "Иван Петров":

  И на мен също ми се струва, че след толкова трепетни емоции фалита на Гърция, излизането й от еврозоната и дори от Европейския съюз - ако се случат - ще бъдат приети с не по-голям интерес от прогнозата за времето.


 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#4] от "grand funk railroad":

  след 10 дни ще е с 20% нагоре ,няма страшно ,иначе криза няма

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  на 6 ти бе , само не е ясно на кой 6 ти

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Европа може без Гърция. Гърция не може без Европа. Но трябва доста да се постараят, за да останат в Европа....

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 395 Весело

  Аууу, светът не свърши, ужас за ципрасчо и Мадафакис!

  Къде са гордите елински тролове да кажат за края на ЕС, ЕЗ, неолиберализма, масоните, илюминатите, рептилите и там не знам какво още.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  "...Банките в Европа минаха първия "гръцки тест" без паника..." Тъй , тъй- и какво стана сега с твърдението, че гърция НЕ Е изчислена, калкулирана и пресметната до последния евроцент? Какво стана, драги руски мразилки, преквалифицирали се сега в защитници на гърция? Не ще тази ми ти еврозона да се разпада, а най- големият ви враг- европейските банки- почти не са мръднали - що ли е така? Може би защото европейските банки не ползват вашите специализирани и висококвалифицирани финансови услуги? Не играйте в игри на късмета- не ви върви и това си е- родени сте без късмет

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Значи напразни се оказаха надеждите и пророчествата на Варуфакис и Ципрас,че ще срутят Еврозоната.А може би след фалита на Гърция,тя ще бъде даже по-силна.

 19. 19 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#10:"The Shadow"]Това е, което Ципи не разбра, след 2008-ма Европа си върза гащите и вече изход на Гърция въобще не е опасен за Еврозоната. [/quote]

  Интересно тогава защо 6 месеца Берлин се пазари с Атина, а не я пусна по канала още тогава. И защо така яростно се дебнат кой ще мигне първи през последните дни и дори часове.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 20. 20 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#17:"logika"]преквалифицирали се сега в защитници на гърция[/quote]

  Ти какво защитаваш, разпад на еврозоната? За това ли се хилиш всеки ред, не виждаш ли че цялата еврозона е задлъжняла, как мислиш ще се излезе от това ? Днес пред очите ти зоната се разпада и трябва да си със много ограничен мироглед за да си мислиш, че няма да засегне и други страни.
  Когато Детройт фалира, във Тексас не са се хилили като бавно развиващи и да искат да Детройт да се маха, за да не ги хранят другите щати. Целия заводски дефект на еврозоната е че държавите вътре да могат да се кредитират помежду си, вместо това да го прави централна власт.
  Тексас да финансира Детройт и вторите ако не могат да си платят какво ? Става пълнометражен комедиен сериал...

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  [quote#4:"grand funk railroad"]Като гледам и еврото скочи с 2%.[/quote]

  Отрязването на гангренясалия крайник (в случая - пръст) може да има само оздравяващо въздействие върху организма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "на практика са подложили на карантира поделенията на гръцки банки, създали са кордон около достъпа до техния капитал на банките-майки в Гърция"

  - Ето на това му се казва свободен пазар и либерализъм ...... за наивници кой иска , да вярва... моли, кръсти и метани да мята

 24. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  При само икономически критерии, Гърция отдавна беше извън борда, но все още не съм сигурен, че по политически измишльотини няма да и се налеят милиарди "за последно".
  Но както някой по-горе написа, лесният живот в Гърция свърши, това изнудване дойде малко в повече на европейските политици и за да не загубят гласове в собствените си страни, отношението ще е коренно различно.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  кога банките са били в паника ? винаги паниката е в политиците . банките просто обявяват фалит . или видяхте паника при леман , примерно , или при ктб

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Като раздадат драхмите. 178 милиарда евро депозити изпускат ли се? Я едно превалутиране в драхми и изплащане след една година по курса за деня...Всъщност може да са милостиви - да им дават на месец да теглят по 100 евро в драхми.
  Също както Първа частна банка навремето - дават ти една пачка левове - равностойност на 100 долара на месец и бягаш да търсиш някой да продава долари,независимо от загубата, че след няколко часа курса се сменя...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#18] от "rosiraycheva50._":

  За тяхно съжаление, двамата, взети заедно, нямат силата на Сергей Станишев...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Айде почна се пак масовото самодоволство, че Гърците ще фалират и нямало да се отрази на никой. Били мързеливи гърците, щото ние сме много по-работливи. Като зомбирани всички изпитват душевна наслада от гръцките проблеми.
  А не е ли по-плашешто, че западните сили се опитат всячески да задушат всяка държава, която не им играе по свирката. Всички експерти са единодушни, че този дълг, които гърците имат е абсолютно неизплащаем и е абсолютно нереалистично да се плати всичко и няма как да стане, затова е нужен компромис ама не се прави, но важното е българина да е доволен от чуждите трудности.
  Медиината пропаганда, която мощно представя гледната точка на кредиторите и ничия друга също е нещо плашещо.
  Не е ли време да си зададем въпроса, как се стига до такъв дълг и нормално ли е да се подстрекават всички държави да трупат дълг. И още повече тези уж мерки, които западните сили налагат за спестяване дали наистина ще доведат до намаляването на дълга ама няма кой да мисли, нищо че ние не сме добре дайте да се радваме, че другите са зле.

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1689 Весело

  До коментар [#16] от ".!.":

  Седят на опашка пред банкоматите с по 4-5 карти....как се живее с 60 евро на ден? Съвсем ще заприличат на българи...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#22:"abdul15"]ама ти си адвокат и не можеш да смяташ, [/quote] Да, да, и един мармот завива путлер в станиол Виждам, че доста от мразилките направо откачиха от яд, че банките в ЕС реагираха толкова добре на началото на грекзита

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitko11":

  Тежко е, да, и аз не мога да си го обясня!

  Е нищо де, скоро няма да им се налага, утре фалират, после спират и спешната помощ. 2000 банкомата от 7000 вече били празни, скоро само ще си се редят.

  Може пък да почнат да пишат по форумите за по 10 ст. на пост, тогава ще станат като български тролове. Дай им някой съвет, за да се справят по -добре в работата

 32. 32 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 395 Любопитно

  [quote#13:"edin drug"]след 10 дни ще е с 20% нагоре ,няма страшно ,иначе криза няма [/quote]Смяташ, че до 10 дни ще има паритет евро-долар?
  Доста смела прогноза!Ако си вярваш трябва да си си напазарувал доста долари.

 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#19] от "Репей":
  Защото другарю, Репей, като имаш болен малък пръст на крака гледаш да го излекуваш, когато обаче гангреняса и всички шансове за оздравяване клонят към нула - ампутираш. Засега по-леките лекарства като убеждаване за умерени реформи,събираемост на данъци срещу още пари не работят и ще бъдат приложени по-силни / може би дори изключаване от ЕЗ /,ако и това не помогне следва напускане на ЕС / но едва ли ще се стигне чак дотам/....

 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":
  Извинявай,чак сега видях,че си ме изпреварил със сравнението за ампутирането на пръста
  И аз не видях с какво друго да сравня "тежеста" на гръцката икономика....

 35. 35 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Всъщност се оказа, че инвеститорите въздъхнаха с облекчение. Страховете за еврозоната? Да видим: Еврозоната се движи в график от 2% ръст за годината, и колко добро съвпадение- гръцката икономика е равна на 2% от общата на ЕЗ

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  У гърците има 800 млд евро. Както и да си ги подхвърлят, все са си техни. У нас колко има?

 37. 37 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1241 Весело

  Другарки и другарЕ, лЕвата революция отново не се състоя!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  [quote#33:"thepirineagle"]Защото другарю, Репей, като имаш болен малък пръст на крака гледаш да го излекуваш, когато обаче гангреняса и всички шансове за оздравяване клонят към нула - ампутираш. [/quote]
  това е така . тук и по сега действащ медицински протокол . а иначе в много държави (съседни и от скоро съюзници нам ) има крайник съхраняваща хирургия , което пък е световен медицински протокол ... точно този протокол/стандарт се опитват да приложат . един пример е удачен , когато е обоснован , съвременен и изискващ не много усилия . успех с ампутациите . ампутация на мозък , също имаше точно название ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Е престараха се!В Азия търговията започна така че към този час трябваше да има паритет Е/$.Ако това стане до месец ,пенсионирам се с добра рента.Иначе продължавам да работя за 10$ на ден.Не мога да Ви дам по убедителни аргументи,че очàквам срив в еврозоната,а борсите ясно показаха че е/$ са скачени съдове почти 1/1.Има алогични разминавания в котировките,флага е червен.Някой ще се удави предстои да видим кой.

 40. 40 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Гърция вече е отписана от Меркел. Съвсем малко вероятно е референдумът да бъде да се подпише сделката, но дори да е такъв изходът, ЕС вече ще оттегли предложението.

  Всички усилия на ЕС са неутрализира шокът от отписването на 300 млрд дълг (които лично според са провизирани на 100% от частните инвеститори, но и от публичните инвеститори).

  Другата главна грижа е да демонизира излизането на Гърция и да се обяснят всички бъдещи негативни последствия за гръцкия народ. В момента цяла Европа знае по-добре какъв сценарии очаква Гърция отколкото самите гърци. Грекзитът ще бъде и предупреждение за Испания, Португалия и Италия.

 41. 41 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#40] от "1i":

  $273млрд.-Ройтерс.Но дълг според достъпните източници на информация.

 42. 42 Профил на neliohd
  neliohd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар #28.

  Именно компромис трябва. Дългът на гърците е отписан, но това което искат кредиторите е гърците да покажат че са финансово отговорни и че ще могат да си плащат новите заеми които са готови да им дадат. А те и това не искат. Все едно да си спряла да плащаш един заем и да отидеш в банката да искаш друг като им кажеш че пак няма да го платиш. Кой ще ти даде?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Такова злорадстване не съм си и представяла, че може да има! Българите били добри и чувствителни хора, състрадателни и съпричастни. Може, но не в този форум!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 44. 44 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#19] от "Репей":

  Защото въпроса не е нито икономически, нито финансов.
  Въпроса е политически.
  Трудне се пресмята политическия ефект от напускането на един член на ЕС и ЕЗ

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 45. 45 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ния":

  Не е злорадстване уважаема.
  Не вярвам някой от пишещите тук, които в различни варианти предвиждаха грекзит да е особено щастлив от фалита на Гърция.
  Целия присмех се излива върху неадекватния им избор и шайката безотговорни политици, влачещи упорито Гърция в бездната.
  След година-две ще търсят някой смел и радикален политик.
  Дали г-н Балцерович би се съгласил да поеме Гърция?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#28] от "Modestmouse":

  Аз съм съгласен, че голяма част от натрупания дълг е наистина неплащаем. Всъщност това го знаят и самите кредитори и отдавна са преглътнали загубите.

  Въпроса днес е какво от тук натам? Ти какво предлагаш - да се помогне на Гърция? Как? Като и се наливат още и още милиарди и я насърчат да продължава по - старому?

  Защо точно това предлага Ципрас - дайте ни пари и ни оставете на мира.

  Преговорите нямат резултат, защото Ципрас реално не предлага абсолютно никакво решение на проблема, той просто търси отлагане

 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#39] от "jelev_jelqzko":

  Всъщност паритет евро-долар си е едно съсвен нормално отношение и мисля, че като цяло е добре за Европа.

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  [quote#42:"neliohd"] Дългът на гърците е отписан[/quote]

  Сериозно! Я, я виж дали и нашият не е отписан! Златни ти уста бе!

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Все повече и повече специалисти по финанси отписват Гърция като член на еврозоната.
  Хубавото е, че сриването на еврото, на което наглеците Ципрас и Варуфакис се надяваха не се получи. Явно докато горните двама си мислеха, че разиграват кредиторите, пазарите се подготвиха за такава развръзка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK