Банковите ограничения в Гърция може да продължат с месеци

Банковите ограничения в Гърция може да продължат с месеци

© ReutersКонтролът на капиталите в Гърция, въведен в нощта срещу понеделник, вероятно ще продължи месеци наред и банките вероятно ще се нуждаят от милиарди евро нови средства или дори може да се окажат национализирани след продължително финансково възстановяване.


Това твърдят източници от банковите среди, цитирани в понеделник вечер от "Ройтерс". Специалисти казват пред агенцията, че решението за отварянето на банките и отмяната на извънредните финансови мерки може да се окаже по-трудно от въвеждането им.


Кредиторите на страната казват, че вратата за преговори остава отворена, но ако в неделя референдумът каже "не" на офертата им, това ще е сигнал за напускане на еврозоната.
"В най-добрия сценарий те ще се минат през банковата ваканция, ще намерят начин да отворят банките, да стабилизират системата - точно, както стана на Кипър - и да се заемат с последиците от недостиг на ликвидност и растящ брой необслужвани кредити. През това може да се мине", коментира източник от компании, занимаващи се с преструктуриране. "Но рискът е, ако на практика имаш банкрут на държавата заедно с банкрутирала банкова система."


Гръцки източник от банковите среди допълва: "При лошия сценарий навлизаме в непознати води и всичко може да свърши в развалини и национализирани банки".


Близо четвърт от депозитите, или около 40 млрд. евро, са били изтеглени от банките тази година преди налагането на ограниченията.


Когато се видя, че намаляват шансовете за сделка, ЕЦБ отказа искане на Гърция да увеличи за пореден път размера на извънредната помощ, която отпуска на гръцките банки, макар да се смята, че ще запази механизма да действа до референдума.


В момента в банките работят предимно технически персонал и екипите по зареждане на банкоматите с пари в брой. След като в понеделник бе блокирано тегленето на пари в брой, от вторик банкоматите трябва да заработят, но с лимит от 60 евро на ден от гръцки банкови карти.


"След като веднъж започнеш да затваряш банковата система, нещата се развиват бързо с всеки следващ ден на банкова ваканция и започваш да осъзнаваш последиците. По-лесно е да затвориш банките, отколкото да ги отвориш. Необходим ти е много ясен план какво ще последва, когато ги отвориш", обяснява специалистът по преструктуриране.


Размерът и продължителността на ограниченията зависят от ликвидността на гръцките банки и солидността на баланса им.


Те разчитат на 89 млрд. евро от фонда за аварийно подпомагане с разрешението на ЕЦБ, но вероятно те почти са изчерпали капацитета му, посочва "Ройтерс".


Властите се опитват да ограничат изтичането на капитали, но и трябва да внимават да не намалят прекалено парите в брой в икономиката или да не затруднят твърде много населението.


Планирането за това как да заработи отново банковата система следващата седмица е почти невъзможно и поради несигурността дали ЕЦБ ще продължи да отпуска ликвидност, дали референдумът в неделя няма да поведе страната към напускане на еврозоната, както и от предполагаемата политическа парализа след допитването.


Една седмица на финансов контрол може да се окаже достатъчна да разтърси гърците и да ги върне към реалността


и опасностите, произтичащи от това да не се договорят с кредиторите. Ликвидността на банките е най-належащият проблем, но и платежоспособността им също изисква внимание още сега, казват анализатори. Освен това се влошава икономика и се трупат загуби от необслужвани кредити и притежаването на държавни облигации.


Ако фондът за спешна ликвидност ELA спре да им помага, банките може да се окажат национализирани или раздробени на по-малки нови банки в един продължаващ години наред процес на преструктуриране на гръцките финанси и икономика.


"Ройтерс" допълва, че премиерът Алексис Ципрас вероятно осъзнава политическите рискове, които пое с въвеждането на капиталов контрол. Когато Аржентина замрази през 2001г. достъпа до депозитите, гневът на народа бе толкова силен, че президентът и наследникът му подадоха оставки в рамките на един месец.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pataklamabg
  pataklamabg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Само Искров ще ги оправи гърците, да го вземат и без това скоро ще си търси нова работа.

 2. 2 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 980 Неутрално

  кайне евракис - кайне сиртакис.
  стара гръцка поговорка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#1:"pataklamabg"]Само Искров ще ги оправи гърците, да го вземат и без това скоро ще си търси нова работа.[/quote]

  Искров - едва ли !

  но може да вземат Христодулос Христодулу (бившият гуверньор на Кипър)....
  който "изобрети" моделът Bank of Cyprus....
  акции вместо пари по депозитите

  дано на нас не ни се налага да ползваме този "челен опит"

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  Гърция е най добрият нагледен пример на поговорката - кой каквото си направи сам и господ не може да му го стори !

 5. 5 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако се откажат от еврото май ще им бъде по-лесно. Назначава се някакъв начален курс и по него се обменят депозитите в банките. После курсът се освобождава и колкото се обезценят - толкова. Народът плаща за тарикатлъка на политиците.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Ами така става като дадеш властта в ръцете на национал-популисти.

 7. 7 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ето как ЕЗ могат да пречупят гърците - ще ги подържат на сухо няколко седмици и накрая само трябва да кажат "я вземете си изберете едно нормално правителство, с което да договорим спасяването на Гърция". И Ципрас излита със скоростта на светлината от премерският пост. Ако държи на здравето си ще го направи доброволно.

  Предполагам, че ще им стигне един или два месеца неполучаване на заплати и пенсии за размислят дълбоко гърчолята.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Всъщност гърците би трябвало да победят в себе си балканския синдром на инат към всичко, да схванат отчайващата ситуация, в която се намират и да гласуват с "ДА" на референдума, за да могат да се надяват, че поне децата на децата им ще започнат да живеят някакъв по-сносен живот.
  Сиреч да минат по пътя на своите северни съседи, живели десетилетия наред и живущи дори и понастоящем в немотия. Но при българите нещата като че ли вървят към оправяне, та днешното поколение в България е онова, което би било поколението в Гърция след петдесетина години.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#5:"bilbotorbins"]Назначава се някакъв начален курс и по него се обменят депозитите в банките. После курсът се освобождава и колкото се обезценят - толкова. Народът плаща за тарикатлъка на политиците. [/quote]
  А кой политик би имал топки да го направи това? Ами нали ще влезе в историята като унищожител на нацията!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на svukov
  svukov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гърците не искат купона да свърши. На референдума те ще изберат еврото/Европа/Меркел. Ципрас ще си подаде оставката,ще има избори. Леля Меркел и чичо Оланд ще наредят на драго ми е Драги да даде пари за бонбони на непослушните деца(гърците) и старата песен ще се завърти отново. А ние тука си чешем езиците.

 11. 11 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Това означава, че дъщерните банки в България и региона отиват на тезгяха. От това в България обаче ще спечелят мутрите, на които им е трудно да вземат нов лиценз за банка и си търсят банка за продан (пресен е случаят с продажбата на Токуда).

 12. 12 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 523 Весело

  Охи, охи , охи ще стане ох,ох,ох.

 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#5] от "bilbotorbins":

  директно отказване от еврото не могат да направят. За да излязат от ЕЗ трябва да излязат от ЕС и да не я видят скоро отвътре. Гърците ще останат в зоната, но ще въведат паралелна валута, друг шанс нямат. И разбира се одържавяване на банките и превалутиране на останалите влогове. Ако решат да правят реформи може и фиксиран курс да вкарат, както стана с лева.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  "Една седмица на финансов контрол може да се окаже достатъчна да разтърси гърците и да ги върне към реалността"
  Много се забави тази седмица,трябваше по-рано да се събудят гърците.

 15. 15 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Всеки път, когато някой народ си повярва, че е повече от другите и те са му длъжни с нещо, бива наказван от собствената си глупост. Когато на един народ и неговите политици им се струва, че всички са срещу тях, би трябвало сериозно да се замислят, дали не е точно обратното.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 16. 16 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 583 Неутрално

  сравнението с Кипър е некоректно. Случаите са различни. Кипър въведе банкова ваканция при сключено споразумение с кредиторите. С Гърция такова споразумение няма, което отваря множество неизвестно как ще се процедира.

  plamenhristov5
 17. 17 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 486 Неутрално
 18. 18 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Изглежда и гърците си намериха своя Виденов, но пак изкараха късмет. Нашето беше "Виденова зима", а сега е лято - на плажа, сиртаки, узо и приказки по масите

 19. 19 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "bilbotorbins":

  Народа сам си ги е избрал тези политици. Особено последния - Ципрас. И голяма част от този народ се е облажил от тези тарикатлъци. То не бяха 13 и 14 пенсия и заплата. И бонуси за това, че идваш навреме на работа.
  И всичкото това на заем. А сега всички в Европа трябва да плащаме за това.

  Защо тези гръцки политици, които са взимали кредитите и фалшифицирали отчетите не са в затвора. Защо западните банкери, които са раздавали кредитите от чужди пари на вложителите, не си понесат вината и не върнат бонуси и заплати.

  Защо Меркел, Оланд, Лагард и сие превръщат частният кредит в обществен, като прехвърлят задълженията към ЕС, ЕЦБ и МВФ.

  Sofianec
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK