"Уикилийкс": САЩ са провеждали икономически шпионаж срещу Франция

"Уикилийкс": САЩ са провеждали икономически шпионаж срещу Франция

© Patrick Semansky, Associated PressАгенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е следяла комуникациите на двама последователни френски министри на финансите и е събирала информация за френските договори за износ, търговия и бюджетни преговори.


Според новите документи, публикувани от "Уикилийкс", подслушваните министри са били Франсоа Бароан и Пиер Московиси, който оглавяват министерството на финансите в периода 2011 г. - 2014 г., предаде "Ройтерс".


Твърденията идват дни, след като беше съобщено, че САЩ са шпионирали френските президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд в периода 2006 г. -2012 г.
Според "Уикилийкс" материалите, публикувани съвместно с в. "Либерасион" и информационния уебсайт "Медиапар", показват, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла комуникациите на висши френски официални лица и е събирала информация за договори за износ на Франция в продължение на десетилетие.


Сред шпионираните служители са били бившите финансови министри Франсоа Бароен и Пиер Московиси, според материали за извършваното от АНС следене между 2004 и 2012 г.


Други документи показват, че между 2002 и 2012 г. АНС е събирала информация за предложени френски договори за износ на стойност над 200 милиона долара в области като телекомуникациите, енергетиката, транспорта и здравеопазването.


В документите не се споменават конкретни френски компании.


Друг изтекъл документ показа обобщение на телефонен разговор между Московиси, който сега е комисар по икономическите въпросите на Европейския съюз, и френски сенатор, в който двамата обсъждат лошото състояние на френската икономика и продължаващите преговори по бюджета.


Миналата седмица Московиси заяви, че ще бъде шокиран, ако се окаже е бил обект на наблюдение и ще поиска обяснение от властите в САЩ. "Неприемливо е между съюзници и приятели", написа той.


Говорителят на министерството на външните работи на Франция отказа да коментира в понеделник.


Във Вашингтон, АНС и Службата на директора на Националното разузнаване също не са пожелали да коментират


Представители на американското разузнаване нееднократно заявиха, че САЩ не извършва електронно наблюдение за търговски изгоди.


Някои американски и европейски източници за сигурност са изразили загриженост, че най-новите чувствителни документи може да са били предадени на "Уикилийкс" от неизвестен досега източник, а не от бившия служител на НСА Едуард Сноудън.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK