Сърбия откри паметник на убиеца от Сараево Гаврило Принцип

Сърбия откри паметник на убиеца от Сараево Гаврило Принцип

© Associated PressВ неделя Сърбия откри паметник на Гаврило Принцип – убиецът на австроунгарския принц Франц-Фердинанд, съобщава агенция "Ройтерс". Убийството на принца от босненския сърбин дава началото на Първата световна война преди 101 години.


Много сърби смятат Принцип за панславянски герой, чиито изстрел на 28 юни 1914 г. слага края на векове чуждестранна окупация на различните нации, които създават Югославия, посочва агенцията.


Други обаче го разглеждат като терорист – фанатизиран националист, чието действие дава начало на войната, в която загиват 10 милиона войници и се слага край на съществувалия дотогава световен ред.
Първото мнение беше официалната държавна доктрина по време на съществуването на социалистическа Югославия, но разпадането й през 90-те години доведе и до различни позиции по отношение на убиеца на Франц-Фердинанд.


"Гаврило Принцип е герой, символ на идеята за освобождение", заяви сръбският президент Томислав Николич на церемонията по откриването на паметника, на която присъстваха няколкостотин души. "Другите могат да мислят каквото си пожелаят", добави той.


Двуметровата бронзова статия е подарък от босненската автономна Република Српска – един от двата региона, които споделят властта в Босна след завършилата през 1995 г. война, в която загинаха 100 000 души.


Паметникът е издигнат на площад, близо до сградата на сръбското правителство и финансовото министерство – недалеч от белградския ресторант, който Принцип посещавал често приживе и в който заедно със съучастниците си планирал убийството на принца.


Босненските мюсюлмани и католици не споделят уважението на сърбите към Принцип. Преди година босненските сърби построиха собствен паметник на убиеца, с което отбелязаха стогодишнината от убийството на австро-унгарския престолонаследник.


Принцип умира от туберкулоза в затвора през 1918 г. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK