Новата фаза на гръцката драма: Ципрас не се отказва от референдум (хронология)

Пенсионери са се струпали пред един от 1000-та банкови клона, коит опо изключени еотвориха врати, за да си получат възрастните хора парите.

© Reuters

Пенсионери са се струпали пред един от 1000-та банкови клона, коит опо изключени еотвориха врати, за да си получат възрастните хора парите.Европейската централна банка (ЕЦБ) е запазила без промяна размера на ликвидната си помощ за гръцките банки, а Еврогрупата реши да прекрати контактите си с Гърция до референдума в неделя.


Това са основните акценти от днешното развитие на кризата в Гърция, след като страната стана тази нощ първата развита икономика, пропуснала да погаси дълг към МВФ. Това създава съвършено нова ситуация за кредиторите, правителството в Атина и световните пазари.


В телевизионно обръщение днес Ципрас направи три основни послания към гърците: 1. Референдум ще има, 2. Гласувайте срещу плана на кредиторите, 3. Може да го отменя, ако Еврогрупата предложи нещо, което не мога да откажа.
Премиерът Алексис Ципрас е направил снощи още един опит под условие да приеме плана на ЕС, ЕЦБ и МВФ, но реакцията е доста хладна от кердиторите и изключително остра от крайната левица в партията му.


Дневник проследи на живо случващото се:


22:43 Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази спешното финансиране на гръцките банки на предишните нива, е съобщил банков източник, цитиран от Асошиейтед прес. Източникът посочва, че нищо друго не е било решено днес на фона на спекулации, че властите ще изземат гръцки банкови депозити, за да облекчат дълговото бреме на страната. Източникът казва, че управителният съвет на ЕЦБ ще се събере отново, когато прецени за необходимо.


21:37 Еврогрупата реши да прекрати контактите си с Гърция до референдума в неделя. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е дал нареждане на комисарите да не контактуват с гръцките власти до неделя.


След проведената телеконферентна връзка между 18-те финансови министри,председтелят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, цитиран от БНР: "Няма да има нови преговори нито на ниво Еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите. Просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя. Много съжалявам за тази ситуация, въпреки силното желание на гръцкия народ да е част от Европа и да остане част от еврозоната, което твърдо подкрепяме."


21:22 Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че да се позволи на задлъжняла държава да отложи плащането на дълга си, както поиска Гърция, е като цяло неефективен метод да се помогне на съответната страна да преодолее кризата, съобщи агенция "Фокус", като цитира "Франс прес". "Преди малко повече от 30 години МВФ даде на някои държави с ниски приходи отсрочка по тяхна молба, но във всички тези случаи отлагането (на плащането) не помогна на техните непосредствени финансови нужди или на фундаменталните им икономически проблеми", се казва в декларация на МВФ.


20:30 Питър Шпигел от "Файннешъл таймс", съобщава, че срещата на Еврогрупата ще изпрати в писмо до Ципрас заключенията си от тази вечер и те ще са, че нищо няма да се предприема, докато не мине насрочения от гръцкия премиер референдум в неделя.


20:28 Елени Вавициотис, кореспондентката в Брюксел на атинския в."Катимерини", казва, че в момента атмосферата в евроинституциите е много мрачна. "Източниците ми са много ядосани след изявлението на Ципрас и не знаят да плачат ли, да се смеят ли..."


20:20 Предвидимо "Не!" от финансовите министри от еврозоната за офертата на Ципрас. Според словашкия вицепремиер Петер Кажимир ще се чака резултатът от референдума. "Да не слагаме каруцата преди коня", казва той.
 

 


20:15  Три основни проблема има около предложението на Ципрас, коментира Хюго Диксън от "Ройтерс". Те са свързани с намаления ДДС за островите, заплатите (минималната и колективните договори) и спирането на приватизацията в енегретиката. Една нова програма ще изисква поне 50 млрд. евро за следващите две години, с които да се рекапитализират банките и да се разчистят забавените плащания. Но ще бъде много трудно да убедиш парламентите на еврозоната да одобрят такава сума.


Новата фаза на гръцката драма: Ципрас не се отказва от референдум (хронология)

© Reuters


20:10 Белият дом е убеден, че всички страни в преговорите за гръцката финансова криза искат страната да остане в еврозоната, заяви говорителят Джош Еърнст. Според него САЩ окуражават всички участници да намерят зоната на общия си интерес и да уредят ситуацията.


19:45 Гърците няма да последват премиера си, казват американски инвеститори, анкетирани от Reuters. Те очакват на референдума в неделя гърците да гласуват в подкрепа на плана на кредиторите от 25 юни и, де факто, за оставане в еврозоната.


19:41 Европейските лидери искат да помогнат на Гърция, но не могат в ситуация, в която Атина отхвърля почти всичко. По-добре е да се изчака да се чуе гласът на гръцкия народ в неделя, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


19:40 Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата, каза, че финансовит еминистри от еврозоната ще обсъдят писмото на Ципрас, макар че има малък шанс да напредък след телевизионното му обръщение.


Новата фаза на гръцката драма: Ципрас не се отказва от референдум (хронология)

© Reuters


17:59 Трите основни послания на Ципрас: 1. Референдум ще има, 2. Гласувайте срещу плана на кредиторите, 3. Може да го отменя, ако Еврогрупата предложи нещо, което не мога да откажа.


17:50 След като илюстрира проевропейската си ориентация с напомняне, че се е кандидатирал за председател на Европейската комисия (сега на този пост е Жан-Клод Юнкер) премиерът каза, че като отхвърлят плана на кредиторите, гърците ще окажат "силен натиск за едно споразумение за социална справедливост, което ще накаже корумпираните".


17:39 Няма спор - Ципрас не се отказва от референдума и отново агитира да се гласува с "Не", т.е. против плана на кредиторите. По думите му "Не" е глас не за напускане на Европа, а за "завръщане към европейските ценности". (Начинът, по който говори, не е убедителен - гласът му е приглушен, преглъща на сухо, мънка и подсмърча.)


17:36 Премиерът настоява кредиторите да предложат по-добра оферта след референдума. Все още сме на масата на преговорите и ако тази вечер Еврогрупата ни представи "нещо позитивно", ще продължим напред "със силен мандат от народа".


17:34 Обръщението на Алексис Ципрас започна. Нито дума за отмяна на референдума. Твърди, че допитването на е "за" или "против" членство в еврозоната.


17:31 Финансовият министър Янис Варуфакис уточни, че плакатът с призив "Не", спуснат на фасадата на министерството, не изразява неговат апозиция. Това било дело на профсъюзите, които не поискали съгласие от ведомството.
 


17:30 Словашкият финансов министър Петер Кажимир (страната е в еврозоната) коментира, че истински пробив днес би било правителството на Ципрас да застане в лагера "Да" на плана на кредиторите, да промени въпросите или да отмени изцяло допитването.


17:27 Цял ден борсите реагират позитивно на новините за готовността на Гърция да отстъпи от твърдата си позиция. В Лондон индексът FTSE 100 се повиши със 107 пункта (+1.6%), германският и френският пазари отчетоха +2.5%, на Уолстрийт търговията започна с оптимизъм и повишаване на основния индекс със 170 пункта.


17:15 Най-твърди противници на кредиторите остават привържениците на СИРИЗА (77%), на неофашистката "Златна зора" (80%) и на комунистите от ККЕ (57%). В другия лагер за кредиторите се обявяват симпатизантите на "Нова демокрация" (65%), поревропейската центристка партия To Potami (69%) и старите социалисти от ПАСОК (65%).


17:10 Според социологическо проучване, публикувано в сряда и проведено в периода 28-30 юни (Алексис Ципрас съобщи за референдума в ноща срещу 27 юни – бел.ред.) 54% са казали, че няма да одобрят искането на ЕС, МВФ и ЕЦБ. Всеки трети (33%) е казал, че ще подкрепи плана. Анкетата е публикувана във вестник "Ефимерида тон Синтактон".


Новата фаза на гръцката драма: Ципрас не се отказва от референдум (хронология)

© Reuters


17:04 Мнозинството гърци биха гласували с "Не" на референдума, сочат първите сондажи след насрочването на всенародното гласуване. Преднината от групата, подкрепяща плана на кредиторите обаче намалява.


17:03 Разминаване между Париж и Берлин? Президентът Франсоа Оланд каза, цитиран от "Ройтерс", че не е време за непремерени изказвания и брутално скъсване на отношения, а за диалог и че е "също наш дълг да задържим Гърция в еврозоната".  


16:53: На фасадата на финансовото министерство в Атина бе спуснат огромен транспарант с призив "Не" за референдума в неделя, който трябва да реши дали да се приемат условията на кредиторите.


Новата фаза на гръцката драма: Ципрас не се отказва от референдум (хронология)

© Reuters


16:50 "Боже, каква абсолютна бъркотия!", възклина главният редактор на англоезичния сайт на "Катимерини". Всички очакват обръщение на Ципрас към нацията (не се знае кога), решението на Европейската централна банка дали ще продължи да крепи банковата система на Гърция (не се зна екога), телеконферентен разговор на финансовите министри от еврозоната (насрочен е за 18:30, но едва ли ще реши нещо, особено след твърдата позиция на Берлин).


16:37 "Гръцкото правителство не прави никаква услуга на гражданите си като продължава да прави напълно неверни изявления. Никой не им е виновен за тяхната ситуация", допълни Шойбле.


16:35 Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле остро киртикува властите в Атина и ги обвини, че са виновни за ситуацията в Гърция. "Да се обвиняват останалите може да помага (на политиците) в Гърция, но няма нищо общо с реалността.


16:30 Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в Бундестага, че вратата за преговори с гърците остава отворена, но няма да има срещи, докато не мине референдума в неделя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (221)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  оставам с впечатлението, че Шойбле мрази гръцките комунисти в червата си

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Ще се изпразнят магазините,ще спрат заводите,ще спрат бензиностанциите.След всичко това,не знам какво ще стане.

 3. 3 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Специалистите по Теория на игрите май с изненада са установили, че има и по-добри от тях в тази област. Шойбле е много "висока топка"!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3695 Весело

  "Гръцкото правителство не прави никаква услуга на гражданите си като продължава да прави напълно неверни изявления. Никой не им е виновен за тяхната ситуация", допълни Шойбле."

  Ън така. Да се знае кой кара влака и кой кълве като кантонарски петел колелата му...

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Поумняването на Балканския п-ов е дълъг и тъжен процес.
  Ама все някога ще стане.До неделя има 4 дни - дано са достатъчни.

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 950 Весело

  Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в Бундестага, че вратата за преговори с гърците остава отворена, но няма да има срещи, докато не мине референдума в неделя.

  Немския план за Гърция 1941г се казваше "Марита" а сега се казва БезПарита.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  За да стигнат бюлетините до събота вечерта, трябва днес вече да са на път....

 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#1] от "полувишис":

  Едва ли! Мисля, че нивото му е твърде високо, за да мрази когото и да било, особено пък комунета. Да ги презира да, заслужиха си го.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  пиколото камрад ципрович днес тъжно ближе седалката си и преосмисля прозрението, че със стари дами с блага усмивка и хладен поглед шега не бива. фрау меркел също е тъжна, защото, както е казал другаря гален, post coitum omne animal triste est (т.е., след акта всички животни са тъжни).

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Да лъжат и подвеждат кредитори ,и партньори е било практика на гръцките политици,години наред.Сега как да се повярва на лъжливото овчарче.Това,което е градено с години,ще рухне за дни.

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Весело

  Преди обяд излезе една информация, след обяд противоположна !!!
  Голяма веселба става за тези дето следят новините на тази тема !

 12. 12 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4709 Весело

  Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в Бундестага, че вратата за преговори с гърците остава отворена, но няма да има срещи, докато не мине референдума в неделя
  ---------------------
  Добре ги цака каката.

  Gunter glieben glauchen globen
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Аз викам Ципрас да спре с обръщенията към нацията, че хората явно тотално се объркаха и няма нужда да продължава да ги обърква!

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#12:"Blood Red Skies"]Добре ги цака каката. [/quote]
  Съветът на Европа: Гръцкият референдум не отговаря на международните стандари

  Тя и колегите добре цака.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 15. 15 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 866 Неутрално
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  [quote#1:"полувишис"]оставам с впечатлението, че Шойбле мрази гръцките комунисти в червата си [/quote]

  До коментар [#1] от "полувишис":

  Едва ли мрази някого, освен атентатора, който от здрав и чевръст мъжага го вкара в инвалидната количка.

  Дойчо просто винаги като прави нещо, го прави с план и срокове. Най-големият грях е да му губиш времето за бадева, пък камо ли да го върнеш от отпуск, което стана тази година.

 17. 17 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Мъпет шоу продължава.
  Ципрата вече е в нова роля.
  Кукла барби, която е готова на всичко, само и само за да не известят на целия свят, че е блондинка...

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  ΖΑΚΡΙΒΑΙ!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Situatsiata si e napravo Mafafakis 😁

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  ако само това, което си изброил бяха прегрешенията на Ципрас и Зирофакис, с мед да ги намажеш.

  те обаче се държат адски обидно към кредиторите си и на моменти заемат някаква странна позиция между терористи, продавачи на Илиянци и български бакшиши на копърки... такова поведение е невероятно отблъскващо и непрофесионално за правителство на развита държава, член на ЕС.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 21. 21 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Никой не им е виновен за тяхната ситуация", допълни Шойбле."

  Абе така е г-н Шойбле, ама в рамките на ЕС нещо цяла южна Европа си е "виновна за ситуацията", дори и Франция също натам отива.. а и другите не демострират икономически чудеса, а по-скоро са се закрепили на нивото от около 2008

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Вече ми се повръща от тия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 409 Весело

  Комунизма винаги завършва с равна мизерия за всички. Честито другари. Сега едни 20-30 години преход.

 24. 24 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ами, комунистите са специалисти в тия номера.
  АЙДЕ!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 25. 25 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Свалям му шапка на Шойбле !
  Избрано от Шойбле от днес:

  They aren't doing any favours to their people if they keep misrepresenting the facts,' he fumed on Wednesday. 'It's not others who are to blame for their problems.'

  After months of frustrating talks, he accused the government of Prime Minister Alexis Tsipras of making 'incredibly untruthful claims that are not remotely related with reality'.

  Schaeuble also said Greece was sending mixed signals in debt talks and called on its government to 'clarify its position' before negotiations with creditors can resume.

  He pointed to recent conflicting reports on whether Athens still plans a referendum on Sunday on the bailout terms and whether it would support a yes or no vote, noting that 'all of this is no basis for discussions on serious measures'.

  'That's why first of all Greece must clarify its position on what it wants, and then we will have to talk about it, under conditions that are now far more difficult,' Schaeuble told a Berlin press conference.

  Schaeuble pointed out that the proposal 'to be rejected or accepted doesn't exist anymore and never existed' because the European offer in question was rejected by Athens last week and the aid program formally expired on Tuesday night.

  Since the program ended at the stroke of midnight, 'the legal and actual facts' had entirely changed, he said.

  'We are ready for any eventuality, but we are in a really difficult situation,' he said, blaming 'entirely the behaviour of the Greek leaders, which is no longer comprehensible to anyone'.

 26. 26 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Тези са по-зле и от цирковете в ЦСКА. Шойбле, блъскай смело маляшките комунета и техният господар - плешивото джудже кинта и двайсе Путя !

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Егати безпомощната история. На фасадата на МинФин проснали плакат "Не". Ми да проснат на фасадата на ГЦБ един още по-голям "Пари няма и няма да има", пък да почнат да откриват кабинки за бързо асистирано самоубийство на преминаващите граждани.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Не може да се отрече че гръцките чугуни са много по-способни от нашите. Само за няколко месеца Гърция заприлича на България, а нашите комунета се стараха десетилетия за това...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Ципрас и Варуфакис май затънаха до шия в собствените си лайна.
  (без извинение)

  Плюха, плюха по тройката и по Меркел, но сега май ще се наложи да лижат там, където са плюли.
  А Меркел ги отряза като кисели краставички и колко ли вътрешно се кефи, че може да си върне на тези келеши за всичките им простотии и обиди.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 471 Гневно

  "коит опо изключени еотвориха"

  "Боже, каква абсолютна бъркотия!", възклина главният редактор...

 33. 33 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  При 1.2 млн чиновници и армия и 3 млн пенсионери Гърция е обречена на популизъм.

 34. 34 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "EU defender":е ти Пиночет си имаха - май си забравил да хунтата на черните полковници. Не се сещам да са прогресирали оттогава....

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#20] от "полувишис":

  Значи герм. политици са свикнали на обиди (ежедневие им е дори в вътрешнопартийно), но това което те никак не обичат е да ги разкарваш напред-назад и да не се спазват правила и срокове.
  Те искат да има план, например:
  - начало на преговори (вкл. обиди) = 1 месец
  - намиране на опционални решения = 0.45 месеца
  - дискусия на опционални решения (вкл. обиди) = 1.55 месеца
  - намиране на крайно решение (без обиди) = 5 дни
  - подписване на крайно решение (вкл. банкет, усмивки и напиване) = 2 дни
  - документиране и архивиране на решението = 0.75 месеца


 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Весело

  До коментар [#1] от "полувишис":
  Ами те всички комуняги са си за мразене,ама тези по-"специални",защото са в ЕС.............следователно трябва повече да се мразят-!

 37. 37 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мадафакис явно си мисли, че играе Супер Марио ... само дето монетките нещо ги няма, а животите свършват ...

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  [quote#25:"Додо"]After months of frustrating talks, he accused the government of Prime Minister Alexis Tsipras of making 'incredibly untruthful claims that are not remotely related with reality'. [/quote]

  Зверско евала на Шойбле! Железен!

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":
  [quote#7:"Ф.Нинов"]За да стигнат бюлетините до събота вечерта, трябва днес вече да са на път....[/quote]
  Така де , ама да стигнат до хилядите островчета и още толкоз селца в континенталната част , трябва да се плати на стотици корбчета , гемийки , камиончета , микробусчета , баничарки и прочие. Ама всеки иска кеш, па нема.

 40. 40 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#1] от "полувишис":

  Когато става дума за пари няма място за омраза или любов!

 41. 41 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#28] от "Свинчуга":

  Съгласен съм ,но няма да се учудя ако гръцките комунисти поемат и от българския челен опит. Очаквам раздаване на капачки за буркани в неделя.

 42. 42 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много ми напомня днешния ден на 2 момента от най-новата ни история:1990 г.,когато Луканов обяви мораториум върху плащанията и после ,когато банките фалираха една след друга през зимата на 1996 г и всички излязохме на улицата,докатона 4 Февруари 1997 г.комунистите сдадоха властта.
  Дано гърците да вземат правилното решение,защото те са част от ЕС и НАТО,а и голяма част от гърците не искат ЦИПРАС и СИРИЗА.

  Tony
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  Едно време като бях студент в средата и края на 90-те години на миналия век гръцките студенти в София си живееха живота,харчеха със замах,купуваха си изпитите и ни се присмиваха на нас скромните Бг студенти/най-вече най-вече на тези от провинцията,които живеехме в Студентски Град//.Но сега всичко им се връща и аз с кеф се присмивам на гръцката феноменална глупост--!

 44. 44 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nikolai Tsekov":
  [quote#33:"Nikolai Tsekov"]При 1.2 млн чиновници и армия и 3 млн пенсионери Гърция е обречена на популизъм. [/quote]
  Обречена е на мизерия , драги , мани ти популизма. Той е до време. Мизерията е по-продължителна.


 45. 45 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#43:"bat_plamen"]Едно време като бях студент в средата и края на 90-те години на миналия век гръцките студенти в София си живееха живота,харчеха със замах,купуваха си изпитите и ни се присмиваха на нас скромните Бг студенти[/quote]

  И забележи... тогава са били на драхма

 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  [quote#34:"Nikolai Tsekov"]Пиночет си имаха - май си забравил да хунтата на черните полковници. Не се сещам да са прогресирали оттогава.... [/quote]

  Явно не са изчистили комунистическата зараза. Too bad.

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Ципрас официално заяви, че няма мандат да подписва никакви споразумения с кредитори и затова насрочи референдум.
  Съвсем естествено е да се изчакат резултатите му. А всички нови оферти не могат да бъдат приети като нищо друго, освен като блъф!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Гърците все още имат достатъчно пари в дюшеците. Положението ще стане лошо ако се случи следното: Бъдни Вечер, 2016. Кир Георгис хлопа трескаво на вратата на кир Димитриос в 5:30 сутринта. Кир Димитриос отваря сънен. Георгиос казва "Идвай бързо , пуснаха банани за пръв път тази година, има само 324 души на опашката. Ти ще носиш топа с купоните, а аз ще тикам количката с драхмите".

 49. 49 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#29:"EU defender"]Пиночет й трябва на Гърция! Пиночет!!![/quote]
  Абе остави ги гърците, неко си поживеят малко в социализма, дай го насам тоя Пиночет.

 50. 50 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  [quote#49:"snowball"]Абе остави ги гърците, неко си поживеят малко в социализма, дай го насам тоя Пиночет.[/quote]

  Тук комуноидите са много по-малко от там.

  The best way to predict the future is to invent it.
 51. 51 Профил на today
  today
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Айде да фалират тия, че вече ми писна от цигански номера, хем ходят да се молят за още милиарди, хем си провисват плакати от министерстовото на финансите гърците да гласуват на референдума да не се връщат заемите. То бива, бива наглост, ама като тяхното никъде няма!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 52. 52 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 753 Неутрално

  По-важното е че гърците знаят какво да правят и го правят добре. И забележете ПРЕДПРИЕМчИВОСТТА, качество което гърците имат от векове, а у българите липсва " Докато гръцката икономика и еврото продължават борбата за оцеляване, обикновените гърци започват да вземат нещата в свои ръце. В страната се появяват все повече неформални пазарни структури, подчинени на бартерната търговия, и дори алтернативни парични единици. Официалните власти са наясно с това и дори окуражават предприемчивостта на своите сънародници."http://temadaily.bg/publication/590-%D0%90%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/

 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2556 Любопитно

  Гърците май ще имат нужда от цялото си достойнство и то преди референдума?!

  I Want To Believe
 54. 54 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не мога да ги мисля Гърчетата ...
  Тия са по зле и от Жан Луканов и Орешарски взети заедно

 55. 55 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#52:"BSRD"] В страната се появяват все повече неформални пазарни структури, подчинени на бартерната търговия[/quote]
  Пич, преди хилядолетия финикийците са измислили едни знаци, пари им се вика. Тези предприемчивите сега се връщат хилядолетия назад и ти ги хвалиш. Бравос!!!

 56. 56 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#50:"EU defender"]Тук комуноидите са много по-малко от там.[/quote]
  Вярно, но мене повече за нас си ме е грижа, гърците нека си посърбат попарата.

 57. 57 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ципрас е нагъл до безумие.
  Гърците стоят гладни той продължава с простотия си.

 58. 58 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  както се очакваше, еврото започна да губи стойност. това ще улесни износът на стоки от общността, което е добре, и най вече на гърци, което е още по-добре.

  http://www.bloomberg.com/quote/USDEUR:CUR

 59. 59 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#50] от "EU defender":

  Дрън дрън. Тук комунистите управляват от 70 години на сам без прекъсване, а там - от няколко месеца. Но там поне на са такива национални предатели и безродници като българските. При всички случаи те водят страната която управляват към фалит, разликата е че нашите ни доведоха до фалит поради кражби, престъпност, безродие и некадърност, а техните поради наглост и некадърност. При тях обаче наглостта не е насочена към народа, а към кредиторите. Това е разликата между Гърция и България. Там хората мислят преди всичко за собствената си държава, затова ги уважавам, макар никак да не ги подкрепям и да не съм на тяхна страна в спора с кредиторите.

 60. 60 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 410 Неутрално
 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#58] от "dsx12":

  Ако погледме тримесечния чарт еврото е във възходящ тренд: https://www.comdirect.de/inf/waehrungen/detail/chart.html?timeSpan=1D&ID_NOTATION=1390634#timeSpan=3M&e&

 62. 62 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 409 Весело

  "Начинът, по който говори, не е убедителен - гласът му е приглушен, преглъща на сухо, мънка и подсмърча."

  Като двойкаджия на изпит...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 63. 63 Профил на today
  today
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Да отиват в Кремъл да се молят на рашистите за братска социалистическа помощ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 64. 64 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Финансовият министър Янис Варуфакис уточни, че плакатът с призив "Не", спуснат на фасадата на министерството не изразяв анеговат апозиция. Това било дело на профсъюзите ,които не поискали съгласие от ведомството


  Хахаха, това казва всчико. Ти, ако не можеш сградата, където си министър да управялаваш добре, и не знаеш какво става там, какво да говорим за цялата структура на министреството или за финансите на страната.
  Още няколко седмици хаос в Гърция и няма да се учудя Варуфакис да избяга от страната...

 65. 65 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Пиночет й трябва на Гърция! Пиночет!!!
  +++

  и на нас. cito.

 66. 66 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Преди да пишете първосигнално, поне прочетете статията , германците едва ли са народ който " се връща хилядолетия назад" В германия, например, след идването на еврото се появиха около 20 регионални неформални монетарни системи.
  "Искаме хората да помислят над това… участниците в алтернативните валути се стремят към промяна на паричната система“, казва Кристиян Гелери, упралвяващ директор на местната валута, наречена „Химгауер“. „Искаме да подпомогнем местните инициативи и да свържем местните бизнеси – това е целта ни“.
  http://temadaily.bg/publication/590-%D0%90%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/

 67. 67 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ф.Нинов":

  съгласен, както е вярно, че преди 3 месеца гърция все още не се бе обърнала с корема нагоре. поне легално. освежаващо е.

 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#67] от "dsx12":

  След фалита на Кипър еврото поскъпна.
  Пазарът понякога е гаден и прави точно обратното, от това което широката публика очаква от него.

 69. 69 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 753 Неутрално
 70. 70 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ф.Нинов":

  Ами нормално - когато една система се отърве от токсичната си част е нормално да стане по силна.

  А и "широката публика" често е повлияна от "малко" пропаганда...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 71. 71 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ф.Нинов":

  какво да отговоря на това изказване? пак съм съгласен, с нотата, че всичко което не е забранено е разрешено. това усложнява нещата и често и най-добрите грешат в прогнозата. но това не е моят бизнес. аз се забавлявам с по-точни науки и това улеснява животът ми.

 72. 72 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 409 Неутрално

  17:59 Трите основни послания на Ципрас: 1. Референдум ще има, 2. Гласувайте срещу плана на кредиторите, 3. Може да го отменя, ако Еврогрупата предложи нещо, което не мога да откажа.

  Трета точка направо счупи тъпомера... хахахаха...

  От тук нататък каквото и да ти предложат, не можеш да откажеш - ниска летва си ципурко...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 73. 73 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  "Начинът, по който говори, не е убедителен - гласът му е приглушен, преглъща на сухо, мънка и подсмърча"

  Tova казва всичко

  California Über Alles
 74. 74 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 444 Весело

  (Начинът, по който говори, не е убедителен - гласът му е приглушен, преглъща на сухо, мънка и подсмърча.)

  Някой ще трябва да връща рублите май =)

 75. 75 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Начинът, по който говори, не е убедителен - гласът му е приглушен, преглъща на сухо, мънка и подсмърча"

  Tova казва всичко
  +++

  не, не всичко. сипрович също усеща топъл дъх във врата и остра болка в г*за. лошо. това са 1-те симптоми на СПИН.

 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Струва ми се, че от oxi, oxi, ще стане на ох, ох, ама... това си техен проблем...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Тогава, отново много горди, ще отидат при Германия, за да и предложат тази велика чест, да им отпусне едни 150млрд.

  Лошото е, че гладния стомах е много по-силен от гордостта, но глупавите гърци тепърва ще го усетят.

 78. 78 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До всички коментиращи със злоба и самодоволство, откъде се пръкнахте бе. Аз живея в България и на живо не съм виждал толкова негативност, злоба, и радост от чуждите трудности колкото тука във форума на дневник спрямо гърците. Вярно, че обикновено все едни и същи си коментират едно и също нещо, но пак си е за чудене. Как пък за 6 месеца всички станаха специалисти по Гърция. Всичко оправихме в България та акъл и на другите вече даваме. Жалка картинка. Всеки разбира от комунисти, социализъм, ципрас, путин и т.н. Гръцките проблеми не са се появили последните месеци не се излагайте. От няколко години са в трудност и за това не е виновно последното им правителство.

 79. 79 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо да се отказва, нека народа реши. Това е демокрацията, все пак.

  I'm addicted to the truth.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Абсолютен цирк и излагация. Комунягите и теоритиците на игри така се разиграха,че направиха цяла Гърция за посмешище....

 83. 83 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 409 Весело

  Гърция трябва да включи наем-а на НАТОвските бази в БВП-то си, защото очевидно това е скритата причина за дадените нисколихвени кредити от ЕС, ЕЦБ, МВФ, ELA. Доказателство за това са думите на Обама: "Въпросът за оставането на Гърция в ЕС и ЕЗ е част от националната сигурност на САЩ".

 84. 84 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да не е почивен ден за русофило-левите форумисти? Гледам, че 1-2 нови ника се мъчат да бранят задните части на Малакия. Явно са се снишили, доста им се понасъбра, а още имат да поемат

 85. 85 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ами съвсем естествено и напълно очаквано този нагъл мошеник няма да отмени референдум, без значение от лъжите, приказките и обещанията му.

 86. 86 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Този референдум е единствено за вътрешна консумация, за лични и тесно партийни (на Сириза) цели и интереси, да си запази кожата и някаква репутация, негодникът!

 87. 87 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За какво ще гласуват гърците на този "референдум" - реално срока на предложенията изтече на 30.06.
  Нови предложения няма, на какво ще отговорят с "ДА" или "НЕ"?

 88. 88 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Боже, каква абсолютна бъркотия!"

  Да изгонят спеца по теория на игрите, и да докарат специалист по управление на хаоса.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 89. 89 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  [quote#78:"Modestmouse"]От няколко години са в трудност и за това не е виновно последното им правителство.[/quote]

  Не е. Но сегашното не ги решава, а ги задълбочава, меко казано. Като оставим настрана аматьорщината, начинът на комуникация доведе до абсолютна загуба на доверие. На тези хора се гледа с вече с насмешка, презрение и дори погнуса. На следващото правителство (вероятно скоро) освен обективните трудности му се стоварва и нелеката задачата да се помъчи да заличи тези впечатления. Да покаже, че гръцките преговарящи могат да бъдат коректни и почтенни. Много трудна задача, предвид това как се държат сегашните задници от сириза.

 90. 90 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "(Начинът, по който говори, не е убедителен - гласът му е приглушен, преглъща на сухо, мънка и подсмърча.)"

  Дневник, дръжте малко ниво..
  Всичко разбирам- трепета че Вуте е много зле качва приятно адреналина, но все пак...

  С Ципрас беше до тук, сега следва политическа криза, пожелавам им бързо да сменят този дилетант и да се върви напред.

 91. 91 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "zegi":не се изказвай неподготвен - Гърция има ресурси и ако я накарат да бачка без на главата и да висят 5 млн лапачи, ще си живее както досега!

 92. 92 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  "Да се обвиняват останалите може да помага (на политиците) в Гърция, но няма нищо общо с реалността."

  Колко точно !

 93. 93 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2343 Весело

  - В брой ли ще платите или с карта?
  - С референдум, не ме унижавайте!

 94. 94 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2343 Неутрално


  BSRD
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Отговор

  По-важното е че гърците знаят какво да правят и го правят добре. И забележете ПРЕДПРИЕМчИВОСТТА, качество което гърците имат от векове, а у българите липсва "

 95. 95 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Човек да не повярва, форум без троловете socialen, erebus, tribiri, bobby1945, spice и stenli1

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 96. 96 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#95] от "deutschwagen":какво се чудиш - свършиха и рублите, и драхмите за фабриките за тролове...

 97. 97 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#21] от "ceci_":

  Всъщност Испания, Португалия и Ирландия се справят много добре. Италия е проблемна, защото е нереформирана и има голям проблем с йерархията. Във Франция има социалисти на власт, които не правят достатъчно, а профсъюзите са прекалено силни.
  Не бих казал, че всички са се закрепили на нивото от 2008 (като тук е по-важно да има растеж), но Япония е закрепена на едно ниво десетилетия, обаче пак се развиват.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 98. 98 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#95] от "deutschwagen":
  Ми Кутев го разжалваха... Сега гледам двама бастуни със сходни никове по-горе нещо се пробват...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 99. 99 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Има ли още българи ,които рискуват да ходят в Гърция?

 100. 100 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#91] от "Nikolai Tsekov":

  как ще се оттърват от тия 5 млн лапачи? Газови камери? Гулаг? Белене?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK