Русия и Франция са договорили компенсацията за корабите "Мистрал", твърди РИА

Русия и Франция са договорили компенсацията за корабите "Мистрал", твърди РИА

© Associated PressПредставители на Русия и Франция постигнаха предварително споразумение за сумата на неустойката, дължима на Москва заради загубите по сделката за доставка на бойни кораби "Мистрал", която Париж отказва да изпълни заради санкциите във връзка с украинската криза, съобщава РИА "Новости", позовавайки се на източник във военната сфера.


"През юни успяхме да постигне споразумение, предварително, с двете страни, за това каква сума трябва да плати Франция като компенсация на Русия заради неизпълнението на договора за доставка на корабите "Мистрал". Предварително е, понеже трябва да бъде одобрено от правителствата на двете страни", посочва източникът на агенцията.


По-рано беше съобщено, че руското министерство на отбраната иска 1.163 милиарда евро неустойка, а Франция е склонна да плати за "разходи и загуби" 784.5 милиона долара.
В четвъртък военният съветник на руския президент Владимир Кожин обяви пред РИА, че преговорите за компенсацията на Русия за сделката с корабите "Мистрал" на практика са завършили.


"Преговорите са в заключителната си фаза, в близко бъдеще ще подпишем с французите споразумение за връщане на парите на Русия", заяви Кожин на международно изложение на военноморска техника в Санкт Петербург и добави, че това ще се случи до края на месеца.


В края на 2015 г. заместник-председателят на Военнопромишлената комисия Олег Бочкарев заяви пред "Известия", че Русия се е отказала от покупката на корабите и скоро в Москва ще се проведат преговори за изплащане на компенсация.


"Това, че Русия няма да получи мистралите, вече е свършен факт, в момента се обсъжда единствено каква ще е сумата, която ще бъде върната на Руската федерация", заяви тогава Бочкарев.


Няколко дни по-късно Кожин опроверга думите му и каза, че окончателно решение все още не е взето. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK