Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© ReutersНасроченият едва преди седмица референдум със съдбоносни последици за бъдещето на Гърция в еврозоната приключи в 19 часа и предварителните данни сочат солидна преднина от 20 пункта за противниците на сделката с кредиторите.


Първите официални прогнози излязоха 40 минути преди 21 часа. Страната гласува силно разделена и дълбоко обезверена от безплодните петгодишни опити да бъде изкарана от кризата.


"Дневник" следи на живо събитията от края на изборния ден до 1 часа в понеделник:

Най-важното от съдбовния ден за Гърция:

- Избирателите отхвърлиха с убедителните над 60% плана на кредиторите от 25 юни (макар той да не е вече на масата за преговори).


- Премиерът Алексис Ципрас заяви, че това не е вот срещу Европа, а за по-силен мандат да преговаря още от понеделник (ако има с кого).


- Лидерите на еврозоната се събират извънредно във вторник в Брюксел.


- Германски представители изостриха тона и смятат, че сега "топката е в гръцкото поле", а Ципрас е изгорил с референдума последните мостове към компромис и към програма за милиарди евро помощ.


- Борсите в Азия реагираха първоначално с поевтиняване с 1% на еврото (което не е шокираща корекция)


- Банките в Гърция обсъждат през нощта с централната банка колко пари в брой имат (във вторник би трябвало да отворят врати, но разполагат общо с около 1 млрд. евро). В понеделник сутринта ЕЦБ ще обсъжда да продължи ли с фонда за подпомагането им (най-вероятно да, но до 20 юли, когато Атина трябва да върне 3.5 млрд. евро на системата на еврото)


- Наблюдатели казват, че в неделя Ципрас е постигнал голяма победа, но обществото остава разделено от огромното вътрешно напрежение - 60% са гласували срещу кредиторите си (заради което може да отпаднат от еврозоната),но две трети държат да използват еврото (което скоро може да е само една паралелна валута в Гърция).


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


00:40 Питър Шпигел прави следната прогноза за развоя на събитията в следващите 2 седмици:


- ЕЦБ няма да изтегли ELA, спешното финансиране на гръцките банки (но и няма да го увеличи), а ще поиска още обезпечение срещу използването на тези 89 милиарда евро.
- Управителят на ЕЦБ Марио Драги ще заяви (както бе в средата на 2012г.), че не е в неговите правомощия да извади една страна от еврозоната и това е отговорност на лидерите на ЕС.
- Драги ще постави (може би още във вторник) политическите лидери пред избора техните държави да гарантират правителствените облигации на Гърция, ако искат да се запази ELA; ако те откажат, ЕЦБ ще прекрати действието на ELA, гръцките банки остават без външен източник на ликвидност и цялата банкова система на Гърция рухва, страната е принудена да въведе паралелна валута и фактически е извън еврозоната, макар частично да продължи да ползва единната валута.


00:29 "Току-що Гърция подписа предсмъртното си писмо на самоубиец", коментира преди изборите Мужтаба Рахман от консултанската група "Юрейша". "Единствено французите ще искат да спасят нещо от този вот, но едва ли ще спечелят дебата в еврогрупата", цитира думите му Питър Шпигел от "Файненшъл таймс".


Докато на "Синтагма" победителите ликуват:


00:17 Голямата неизвестна: Какъв е планът на Ципрас и с какво ще се яви той в Брюксел? Никой не знае какво ще обсъжда той в понеделник с лидерите на опозицията при президента. Спекулира се, че може да предложи включване на опозиционни експерти в преговорния екип.


00:15 Вече и официално! Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че е свикал извънредно заседание на лидерите на 19-те държави от еврозоната. То ще започне във вторник в 19 часа българско време в Брюксел.


00:11 В понеделник сутринта ще има конферентен разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, управителя на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, съобщиха от кабинета на Юнкер.


23:58 Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да се запази спешното финансиране за гръцките банки на досегашното ниво, казват източници на "Ройтерс" запознати с темата. Това оставя на гръцките малко време преди да изчерпят вече одобрените 89 милиарда евро и гарантира, че банките остават затворени най-малкото през следващите дни, допълва агенцията. Решението не е окончателно и ще бъде предмет на разговори в понеделник.


23:55 НАЙ-ВАЖНОТО ОТ СЛОВОТО НА ЦИПРАС: 1.Искам преговорите да се подновят веднага. 2. Искам на масата да има предложение за опрощаване на дълг. 3. Ще се консултирам с всички лидери на опозицията.


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


23:52 "Преговорите между Атина и кредиторите ѝ ще започнат утре. Готови сме да преговаряме по плана за реформи и бързото възстановяването на нормалната работа на банковата ни система. На масата за преговори ще сложим и искането да бъде преструктуриране на гръцкият дълг. Помолих президента да свика утре лидерите на партиите, за да представим правителствените предложения и да чуя тяхното мнение", каза още премиерът.


23:48 Още от телевизионното обръщение на Ципрас към народа: "Днешният вот не означава, че Гърция поема към напускане на еврозоната. Гръцкият народ не е отговарял на въпрос за Европа, този въпрос трябва окончателно да изчезне от масата за преговори."


23:45 ПЪРВО ИЗЯВЛЕНИЕ НА АЛЕКСИС ЦИПРАС: "Днес Гърция доказа, че демокрацията не може да бъде изнудвана. Гърците направиха смел избор, който ще промени дебата в Европа. Разбирам, че избирателите ми дадоха мандат не срещу Европа, а мандат за намиране на устойчиво решение. Няма лесни решения, но честни решения може да се постигнат, стига да го желаят и двете страни."


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


23:40 Във финансовите медии и социалните мрежи се обсъжда усилено, че шансовете за Grexit (напускане на еврозоната от страна на Гърция) след референдума са се увеличили от около 50-60% на 75-80%.


23:39 Анализатори очакват централната банка в Атина да поиска от ЕЦБ повече аварийна ликвидност, както и че това искане ще бъде отхвърлено.


23:38 Зад завесата на еуфорията на победителите. Тази нощ се очаква среща на правителството с ръководството на централната банка и на водещите търговски банки за обсъждане на ситуацията с ликвидността на банковата система, останала с много малко пари в брой.


23:28 Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят резултатите от гръцкия референдум, съобщи говорител на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Според Михел Рейнс това няма да стане в понеделник, а по-късно през седмицата. Не е известно дали заседанието им няма да е във вторник преди извънредната среща на лидерите на еврозоната, договорено от Ангела Меркел и Франсоа Оланд.


23:25 ИЗВЪНРЕДНА СРЕЩА НА ЕВРОГРУПАТА.


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


23:23 Канцлерът Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се договорили в телефонен разговор тази вечер, че лидерите на 19-те държави от еврозоната трябва да се съберат извънредно след като гърците отхвърлиха на референдум предложенията на кредиторите, каза правителствен говорител в Берлин, а думите му бяха потвърдени и от Елисейския дворец. Меркел и Оланд са се споразумели още, че резултатът от днешния вот трябва да бъде уважен.


23:21 ИЗВЪНРЕДНА СРЕЩА НА ЛИДЕРИТЕ НА ЕВРОЗОНАТА ВЪВ ВТОРНИК!


23:20 Още от изказването на Шайнмайер: "На първо място трябва да приемем този резултат. Предстои да се направят заключения, но това е решение, което първо и най-вече трябва да се вземе в Гърция и затова топката е в полето на Атина."


23:15 Голямото политическо разместване започна - Андонис Самарас подаде оставка. Лидерът на основната опозиционна сила "Нова демокрация" и доскорошен премиер се оттегля от партийния пост.


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


22:56 БЕРЛИН ОЩЕ ВТВЪРДЯВА ТОНА. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че следващата стъпка след референдума трябва да се реши в Атина, защото топката е в гръцкото поле. Вицеканцлерът, министър на икономиката и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел заяви пред "Тагесшпигел", че трудно си представя преговори за нова програма, след като гърците очевидно са отхвърлили с избора си условията на помощта. "Отхвърляйки правилата на еврозоната... преговори за програма, струваща милиарди евро едва ли са възможни. Ципрас и правителството му водят гръцкия народ по пътеката на безнадеждност. Той изгори всички мостове, по които Гърция и Европа можеха да преминат към компромиса."


22:50 Ииии... Showtime! Борсите в Азия отвориха с поевтиняване на еврото с 1% от  1.111 на 1.099 за един щатски долар. Първите два часа от търговията ще оформят тенденцията за деня. Борсата в Атина не работи вече седмица и не е ясно кога ще отвори врати. Европейската търговия започва след по-малко от 12 часа.


22:44 Финансовият министър продължава с агресивния тон: "В продължение на 5 месеца кредиторите отказваха преговори по същество, затвориха ни банките и подготвяха унижаването ни. Днес гърците ясно заявиха: "Не" на съкращенията, "да" на истинските реформи. Гърците казаха "Не" на лицемерието. Утре ще се обадим на партньорите ни да намерим общ терен за разговори."


22:37 Янис Варуфакис: "Днешното "Не" е едно голямо "Да" за демократична Европа!"


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


22:30 Още нищо не е свършило с референдума - ако банките на Гърция не могат да отворят и свършат парите дори при силно ограниченото теглене на депозити, оставката на победителя Алексис Ципрас не е неизбежна. "Файненшъл таймс" посочва, че на опозицията, съставена от "Нова демокрация", ПАСОК и To Potami, ѝ предстои много работа. През януари те спечелиха заедно повече гласове от СИРИЗА но заради особената система, даваща 50 депутати бонус на партията с най-много гласове, радикалната левица овладя парламента. Това може да се преодолее, ако трите партии се договорят за обща програма и изборна листа от кандидати, както и дори кой - някой четвърти - да е бъдещият премиер.


22:20 Матина Стевис - кореспондентът на "Уолстрийт джърнъл" в Атина съобщава, че от разговорите ѝ с гласувалите срещу плана на кредиторите струи убеждение, че Ципрас ще започне още в понеделник нови преговори.


Централният площад "Синтагма" се изпълва с хиляди празнуващи от победата на своя лагер.

© Reuters

Централният площад "Синтагма" се изпълва с хиляди празнуващи от победата на своя лагер.


22:15 Още остри реакции от Германия. Високопоставеният консервативен депутат Михаел Фукс каза, че "Ципрас причини бедствие и трябва да видим как ще събираме строшените парчета". "няма начин решение да се намери в рамките на 48 часа", каза още заместник-председателят на парламентарната група на ХДС / ХСС . В момента той отговаря за икономиката и енергетиката , малките и средните предприятия и туризма.


22:10 Лидерът на Френския национален фронт поздрави гърците, че като са гласували срещу плана на кредиторите си са "открили пътя за нов подход". Според Марин льо Пен "европейските държави трябва да се възползват от това събитие, за да се съберат на масата за преговори, да оценят провала на еврото и антикризисните съкращения и да организират демонтирането на единната валута, за да се върнем към реален растеж, заетост и намаляване на дълговете".


22:00 Сега е важно Гърция да кандидатства за трети помощен пакет, заяви високопоставен член на управляващата в Ирландия партия "Фиана Гейл". Според Браян Хейс ПЪРВИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА НОВАТА ПОМОЩ вероятно ще включват използване на структурни и кохезионни фондове от ЕС, финансиране от ЕЦБ за стабилизиране на гръцките банки и преструктуриране/опрощаване на гръцкия дълг. В замяна Атина трябва да приложи реформи и да сътрудничи повече в хода на преговорите. "Гръцките политически лидери трябва да забравят за агресивния си и провокативен език." Хейс е евродепутат и бивш министър, който често изказва позицията на премиера Енда Кени пред ирландските медии.


21:54 Външният министър на лявоцентристкото правителство на Италия Паоло Джентилони каза, че "Сега е подходящият момент да се опитаме отново да постигнем споразумение. Но от гръцкия лабиринт няма измъкване в рамките на една слаба Европа, която не расте икономически".


21:40 В Атина по улиците вече празнуват победителите в референдума:


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


21:36 Триумфът за Ципрас е тежко поражение за Андонис Самарас. "Гардиън" съобщава, че в неговата основна опозиционна партия "Нова демокрация" отчетливо се чуват призиви за оставката му като лидер. Срещу бившия премиер се изказа бившата финансова министърка Дора Бакояни. Има признаци, че заради отказа на Самарас да даде път на ново поколение, негови привърженици са гласували с "Не", т.е. против позицията на партията.


21:30 Германските баварски консервативни партньори на Ангела Меркел получиха на референдума аргумент за твърдата си позиция. "Сега трябва да се запитаме дали Гърция няма да е по-добре извън еврозоната. За съжаление, тази страна избра пътя на изолацията", каза Ханс Михелбах, депутат от Християн-социалния съюз. Според него при такъв убедителен резултат в полза на лагера "Не", няма вече основания да ес продължава помощта за правителството в Атина.


21:18 Преброени са 35% от бюлетините и няма никаква промяна в съотношението между двата лагера - гласувалите с "Не" продължават да водят с близо 60% срещу 40% за подкрепилите плана на кредиторите.


21:07 Гърците НЯМАТ ПРАВО НА ДОСТЪП ДО ПАРИТЕ СИ В ТРЕЗОРИТЕ на банките, докато са в сила капиталовите ограничения, заяви зам.-министърът на финансите Надиа Валавани пред  Alpha TV. Тя поясни, че банките и правителството са се договорили засега личните сейф касети в трезорите да останат блокирани.


21:04 Няма планове за спешна среща на министрите от еврозоната в понеделник заради Гърция. Запитан дали нещо се подготвя за Еврогрупата в първия ден от седмицата, източник на "Ройтерс" отвърна: "Няма начин. Министрите не знаят какво да дискутират".


21:02 Резултатът от референдума все още не е равносилен на излизане на Гърция от еврозоната, но борсите в понеделник (азиатските отварят след броени часове) със сигурност ще реагират бурно.


21:00 "Множество партньори на Атина предупреждаваха през последната седмица, че гласуване с "Не" ще означава изгаряне на мостовете към Европа и тласване на съсипаната гръцка финансова система към банкрут, което драматично ще влоши 5-годишната депресия в икономиката. Ако се потвърди, резултатът също така ще бъде унищожителен удар срещу грандиозния проект на ЕС за единна валута. Преди 15 години еврозоната бе създадена с идея да бъде постоянен и неразрушим съюз, а сега изглежда е на крачка от това да изгуби един от членовете си с риск да последват още сериозни проблеми", пише "Ройтерс".


Противници на споразумението с кредиторите ликуват при първите новини за голяма преднина на гласувалите като тях с "не".<br />

© Reuters

Противници на споразумението с кредиторите ликуват при първите новини за голяма преднина на гласувалите като тях с "не".


20:51 Избирателната активност изглежда ще е по-слаба от 63.9%, гласували през януари, когато победи СИРИЗА. При преброени 23% ог бюлетините активността е 57.45%, невалидните бюлетини са 5.56%. 


20:49 Първите официални данни на компанията Singular Logic, наета за преброяване на гласовете, сочат 61% за гласувалите с "Не" (срещу плана на кредиторите) и само 39% с "да". При преброени 20% от бюлетините разликата остава 60.49 срещу 39.51%


20:44 Продължават полярните оценки за случилото се. Според едни "пропагандата изгуби", а според други гърците са показали, че всеки популист може да спечели конкуренцията с ЕС за пропагандиране на посланията си.


20:40 Сред коментарите по социалните мрежи има приветствени като "Сбогом на Европа 1.0, добре дошли в Европа 2.0", критични като "Ухапах ръката, която ме храни" и предложения като "А сега идва ред народите в Европа да бъдат попитани на референдум дали искат Гърция в еврозоната".


20:25 Първите официални данни (при само 10% преброени бюлетини) показват огромна преднина на лагера "Не" от 60 срещу 40 процента:


20:22 ЦЯЛА ГЪРЦИЯ Е ГЛАСУВАЛА ПРЕДИМНО С "НЕ", сочат предварителни официални резултати при преброени 10% от бюлетините:20:19 Резултатът от референдума е легитимен, тъй като повече от 50% са гласували (законът изисква минимум 40% от имащите право на глас), обяви вътрешният министър Никос Вуцис. Според него е била предотвратена хакерска атака срещу организаторите на гласуването.


20:17 След като през седмицата правителството пропусна плащане на задължения към МВФ, новата съдбоносна дата е 20 юли. Ако тогава Атина не преведа 23.5 млрд. евро на ЕЦБ и фондове от системата на еврото, изчезват всякакви шансове да се удължават преговори с кредиторите. Двете седмици до 21 юли може да се окажат много бурни.


Премиерът Алексис Ципрас (вдясно) и съпругата му Перистера (Бети) Бациана (на преден план) пристигнаха вечерта в резиденцията на министър-председателя.

© Reuters

Премиерът Алексис Ципрас (вдясно) и съпругата му Перистера (Бети) Бациана (на преден план) пристигнаха вечерта в резиденцията на министър-председателя.


20:06 Гръцката централна банка ще поиска от ЕЦБ още тази нощ увеличаване на фонда за аварийно финансиране (ELA) на гръцките банки. "Имаме всички основания да го направим, няма никакви основания фондът да не бъде увеличен", каза пред телевизия ANT1 правителственият говорител Сакеларидис.


20:02 "Не вярвам, че ще ни изхвърлят. Готови сме да се срещнем с тях (кредиторите - бел.ред) още тази нощ, каза главният преговарящ Евклид Цакалотос пред Star TV.


20:00 Атина трябва да бърза със сделка, ако иска да спази обещанието на правителството банките да отворят врати във вторник. В петък председателят на банковата асоциация Лука Кацелис каза, че в банковата система има около 1 млрд. евро в брой. Това означава, че парите бързо намаляват и без подкрепа от ЕЦБ - при отваряне на клоновете и сваляне на капиталовите ограничения - еврата в страната ще свършат до обяд на 7 юли.


Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


19:58 Гърция ще поиска ЕЦБ да вдигне тавана на фонда за аварийно подпомагане на гръцката банкова система, заяви правителственият говорител. От седмици насам той е замразен на 89 млрд. евро и се смята, че огромната част от тях вече са усвоени от търговските банки.


19:52  Главният преговарящ с кредиторите от името на Гърция Евклид Цакалотос заяви, че правителството НЕ ОБМИСЛЯ въвеждане на паралелна валута. Според анализ на "Уолстрийт дъжрънъл" това е една от петте възможности след референдума. Сред тях е и въвеждането на валутен борд.


19:51 Гръцкият финансов министър ще разговаря с водещите банкери на страната по-късно тази вечер, съобщи източник от министерството за "Ройтерс".


19:37 "Преговорите трябва да бъдат приключени съвсем скоро, дори в рамките на следващите 48 часа. Ще сторим всичко, за да подпишем сделката бързо", казва правителственият говорител Габриел Сакеларидис.


19:35 Кореспондентът на "Гардиън" Хелена Смит съобщава, че чува как все повече банкомати остават без пари и банките не смогват да ги заредят.


19:33 Преговарящият екип на Гърция "стяга куфарите" и е готов още тази нощ да отпътува за Брюксел, съобщават няколко новинарски агенции и издания.


19:31 В понеделник ще се проведе извънредна среща на канцлера Ангела Меркел с френския президент Франсоа Оланд, съобщи "Ройтерс". Разговорите ще са в следобедните часове в Париж.


В Атина започна броенето на бюлетините.

© Reuters

В Атина започна броенето на бюлетините.


Прогнозите даваха символична преднина на хората, предпочитащи да гласуват с "да" на сделката с кредиторите като по-малко зло за страната им, макар че десетина процента от имащите право на глас се колебаеха.


Но вече има неофициални твърдения, че противниците водят с 8-10 пункта пред привържениците.


Наблюдатели и журналисти веднага предупредиха да не се прибързва с изводите, защото прогнозните данни са с голям допустим процент на грешка. Единственото сигурно е, че Гърция е дълбоко разделена, коментира Ник Малкуцис, главен редактор на англоезичната страница на в. "Катимерини":


ПЪРВИТЕ ПРОГНОЗИ (част от тях не са екзит пол!)


Прогнозните резултата на социологическите агенции сочат по-малка преднина. Според "Метрон" лагерът "Да" на сделката събира около 43%, а противниците ѝ - 49%.


Alpha TV цитира допитване, което не е екзит пол, според което "за "не" са гласували 49-54%, а за "да"  -45-50%.


Прогнозите на маркетинговата MRB Hellas за Star TV сочат същата тенденция - "Не" 51.5%, "Да" 49.5% (при коридор от 46-51% за "Да" и 49-54% за "Не").


Допитване на GPO за MegaGegonota дава преднина на "Не" с 51.5% (коридор от  49.5-53.5%), докато "Да" са гласували 48.5% (коридор за резултата от 46.5-50.5%).


Партиен източник на "Ройтерс" от СИРИЗА вече казва, че сега правителството може бързо да продължи напред и да сключи ново споразумение. Лондонската организация на СИРИЗА побърза да обяви победа:


Премиерът Алексис Ципрас заяви ,че едно гръцко "Не" ще изпрати сигнал на решителност не само, че искаме да останем в Европа, но и да живеем достойно в Европа".


"Наричате това достойнство? Да седиш на опашка пред банкомат за шепа евро?", пита 76-годишен пенсионер, цитиран от "Ройтерс".

Финансовият министър Янис Варуфакис - един от най-страстните привърженици на съпротивата срещу кредиторите - бе посрещнат днес на улицата от мъж с думите: "Елате са видите тълпата, чакаща пред Alpha Bank".


В отговор министърът повтори, че ще подаде оставка, ако изгубят на референдума. Но хората продължиха да питат: "Каква стойност ще имат парите ни? Какво ще можем да си купим с тях?...", разказва "Ройтерс".

Гърция гласува убедително с "Не" (хронология)

© Reuters


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK