Украинската Ощадбанк поиска от Русия $691 млн. обезщетение за анексирането на Крим

Украинската Ощадбанк поиска от Русия $691 млн. обезщетение за анексирането на Крим

© ReutersУкраинската държавна Ощадбанк подаде иск срещу Русия за компенсации, свързани с анкесирането на Крим от Москва миналата година, пише РБК. Банката е поискала 15 милиарда гривни (691 милиона долара по днешен курс), обяви на заседание на правителството премиерът Арсений Яценюк.


"Обръщам се към всички други украински държави фирми да последват примера на държавната Ощадбанк с цел да бъде поискана отговорност от Русия", заяви министър-председателят.


Още през есента на 2014 г. министерство на правосъдието оцени загубите за Украйна, причинени от анексирането на Крим на над 1 трилион гривни, което към онзи момент с равняваше на приблизително 85 милиарда долара, напомня РБК.
"Тези загуби не включват стойността на полезните изкопаеми в морския шелф. Това са само преките загуби, възникнали от незаконното отнемане и създаване на пречки за ползването на имуществото на нашите държавни фирми, министерства и ведомства", каза тогава министърът на правосъдието Павел Петренко.


Тогава той каза, че към министерство на правосъдието ще бъде създадено специално подразделение, което ще се занимава с търсене не обезщетение за загубите, породени от анексирането на Крим и връщане на незаконно отнетите от Украйна средства.


Петренко поясни също, че Украйна ежедневно губи пари заради загубата на контрол над пристанищата на полуострова, а "Русия добива и краде" газ от черноморския шелф, който право принадлежи на Украйна. "Това може да се определи като пропусната ползва", заяви министърът.


След това Яценюк обвини Русия в кражба на 2.2 милиарда кубически метра украински газ на обща стойност 1 милиард долара.


"Искаме да чуем отговор от Русия по въпроса за връщането на Украйна на 2.2 милиарда кубически метра газ, които Русия открадна чрез "Черноморнефтгаз" на територията на Автономна република Крим. Това са, малко или много, 1 милиард американски долара по цените на руската "Газпром", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK