Икономисти и банкери: Grexit все още може да се случи

Икономисти и банкери: Grexit все още може да се случи

© ReutersГърция може да е избегнала засега отпадане от еврозоната (т.нар. Grexit), но икономистите не са убедени, че сделката с кредиторите от ранните часове на понеделник е добре и за двете страни. Освен това според допитване на Reuters според тях вероятността за Grexit само е намаляла, но не е изчезнала.


Анкета сред почти 60 икономисти, проведена в първите 24 часа след новината, показа, че те са предимно скептични относно това, че тя е добра за гърците и Европа. Две трети (35 от 53 отговорили) казват, че Гърция просто няма активи за 50 млрд. евро, които да бъдат приватизирани от договорения специален фонд. Това е близо 20% от БВП и предишните опити за раздържавяване донесоха минимален успех. "50 млрд. е доста оптимистично", казва Ник Стаменкович от RIA Capital Markets. "Какво ще направят, ще продадат остров Крит?", допълва негов колега.


Доминиращо мнозинство (54 от 58 отговорили) смятат, че Гърция се нуждае от някаква форма на облекчаване на дълговете, за да бъдат фискалната ѝ позиция и икономиката в устойчиво състояние. "Изобщо не е решен фундаменталният проблем за това, че те просто не могат да си обслужват задълженията. Затова мисля, че бързо ще стане ясно, че Гърция все пак ще трябва да напусне еврозоната в името на това да получи по-голямо опрощаване на дълга и подобряване на конкурентоспособността", прогнозира Джонатан Лойнс, старши икономист за Европа на Capital Economics. Той е сред само деветимата икономисти, които продължават да дават поне 50% шанс за Grexit.
Повечето икономисти понижиха до 30% вероятността от напускане на еврозоната. Това е значително под 55% от миналата седмица (най-високият показател за всички времена), но все пак остава на нивото, на което беше в средата на юни.


Вероятно една от причините да се запази и толкова висока вероятност въпреки сделката е, че Германия успя да вкара в заключителния документ на финансовите министри от еврозоната сценария за временно изваждане на Гърция "поне за 5 години" от еврозоната. Този сценарий изчезна от решението на лидерите на 19-те държави, но за икономисти самата му поява вече поставя валутния съюз под сериозен риск.


"Демонстрирането, че една страна може не само да напусне еврозоната, но и да си вземе "отпуска" от нея, да преструктурира дълга си, да девалвира валутата си и да се върне, носи потенциално морален риск", допълва Лойнс от Capital Economics. "Други икономики вече ще знаят по време на преговори, че има подобна възможност."


Германските икономисти също са скептични и сред тях преобладава мнението, че еврозоната скоро няма да се стабилизира, съобщи "Дойче веле".


Луц Гьобел, президент на Сдружението на семейните фирми, смята, че става дума единствено за отлагане на фалита, защото Гърция никога няма да плати дълговете си: "Просто ще продължим да хвърляме пари в огъня." Според Гьобел най-тежко в случая ще пострадат европейските данъкоплатци, които "отново ще бъдат принудени да откупят малко време срещу много пари".


Предпазливо изчакване – така може да се обобщи позицията на Марсел Фрачер, президент на Германския институт за икономически изследвания. Рано е още да обявяваме споразумението за успех, казва той. То е просто първа стъпка в усилията да се спре сривът на гръцката икономика. Но как гръцката държава отново ще стане платежоспособна, каква ще е новата структура на банковата система и откъде ще дойдат импулсите за икономически ръст – тези въпроси засега остават без отговор, казва Фрачер. Независимо от всичко това споразумението е "добър резултат за Европа и за Германия" – обобщава икономистът.


Условията са строги, но тъкмо поради това от тях ще има полза цялата еврозона. Ето защо споразумението е и "предупредителен изстрел за Европа", заявява в своя декларация Сдружението на германските банкери. Банкерите припомнят още, че гръцкото правителство трябва да се придържа към споразумението, защото в противен случай няма да бъде възстановено доверието към гръцката държава. Дали обаче това наистина ще се случи? Йорг Кремер, главен икономист на "Комерцбанк", е настроен скептично: "Просто сегашното правителство в Атина изобщо не е убедено в необходимостта от реформи."


Кризата не е приключила и това е особено показателно за сериозните различия вътре в еврозоната. Кремер смята, че тази зона е тежко разцепена. Според него Германия и страните от Северна и Източна Европа държат на такъв валутен съюз, какъвто предвиждат Маастрихтските договори: здраво стъпил върху стабилни държавни бюджети, пазарна икономика и независима централна банка. Южноевропейците обаче (начело с Франция) предпочитат валутен съюз, в който не се спазват стриктни бюджетни правила, а централната банка е зависима от политиката. Кремер смята, че тези различия ще имат дълготрайни последствия: "След като няма консенсус за необходимите реформи, Европейската централна банка за жалост ще бъде принудена да замазва нерешените проблеми чрез една доста свободна парична политика."


Конструкцията на еврогрупата тежко се пропуква, смята и Юрген Михелс, главен икономист на баварската "Ландесбанк". Според него проблемите на Гърция са решени само временно, защото ще бъде много трудно да се прокарат спешните мерки и дълбоките реформи: "Ето защо отговорът е един: Grexit? Не сега, а по-късно."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Разбира се, че може!
  Тези мерки освен да се гласуват, трябва и да се приложат и да се изпълнят!
  Как ще стане това нещо в Гъррция! Лично аз, трудно мога да си го представя.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9118 Неутрално

  Проблем е и дали мерките и законите ще минат през гръцкия парламент.

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Никой не очаква от гърците да гласуват реформи. Затова и изходът е отдавна предизвестен - Гърция извън еврозоната поне за 5 години!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "...Икономисти и банкери: Grexit все още може да се случи.." Разбира се, че е така! Споразумението на еврозоната е ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор, а не КРАЕН договор, той трябва да бъде одобрен от 19 парламента, мостовото финансиране за гърция от всички ЕС държави не е осигурено; гърция не плати ВТОРА вноска на падежа към МВФ, а едва ли който и да е нормален човек вярва на кир ципура, че грекзит е избегнат...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Много по-вероятно е да има Grexit, отколкото да няма. А и Grexit може да бъде във всеки момент в времето оттук нататък....

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Колко му е Ципрас да го бламира собствената му партия, виждали сме го това в нашия парламент. Като не приемат законите, излитат с 200 от Еврозоната и се раждат.

  Дела трябват, а не думи.
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  Grexit е най-доброто решение и за двете страни: ЕЗ и Гърция!

 8. 8 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Пък и не виждам как ще върнат 400 милиарда, като сега показаха че немога да върнат и 2 милиарда. По добре навънка и да харчат колкото изкарват, и те така. Както е казано в статията, хвърлят се пари в огъня, с намерение да угасне.

  Дела трябват, а не думи.
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ацз мисля, че етапа МОЖЕ, премина и вече гърците се нагласиха на положението ВЪН.

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Не, че въвеждането на драхмата (или каквото измислят) ще реши някакъв проблем в Гърция. Но неизбежният срив може да подейства отрезвяващо на мнозина други.
  А според мен вероятността за грекзит изобщо не е намаляла. Просто беше отговорено на гръцката наглост.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 11. 11 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  От статията става ясно че главният кредитор на комшиите още си държи на Grexit така че скоро се очаква включване.


  "Според него Германия и страните от Северна и Източна Европа държат на такъв валутен съюз, какъвто предвиждат Маастрихтските договори: здраво стъпил върху стабилни държавни бюджети, пазарна икономика и независима централна банка. Южноевропейците обаче (начело с Франция) предпочитат валутен съюз, в който не се спазват стриктни бюджетни правила, а централната банка е зависима от политиката."

  Които не е съгласен да дава на гордите елини другите нямат желание .

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Grexit все още може да се случи - кьорфишек !

  Е как точно ще се случи ?
  Нали писаха ,че веднага след ОХИ ще ги гонят от еврозината и ЕС пък най-много да се случи Grexit за финансовите спекуланти които освен Гърция са омотали още 5-10 държави в икономически трудности от които им спада БВП и съответно възможностите да си покриват текущата сметка защото северно европейските "доброжелатели" които паразитират в южноевропейски икономики гледат да не плащат никакви данъци докато за тях бюджетите се източват с колониални закони !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "Южноевропейците обаче (начело с Франция) предпочитат валутен съюз, в който не се спазват стриктни бюджетни правила"
  ====================
  За това се казва че "гарвен гарвану око не вади" Цоциалистите взаимно се потдържат.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Най-вероятно гръцкият народ няма да приеме споразумението. Вече не 61 процента , а много повече ще рипнат като им бръкнат в джоба.От едната гордост и инат няма да допуснат да ги разпродават.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Мдаааа...
  Ама не бива, че после лошо...

 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Любопитна съм, гърците за какво точно са харчели заемите, които ЕС им е отпускала през годините...???
  И кога малката снежна топчица, търкулнала се от Олимп, прерастна в огромна смазваща лавина...

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  [quote#11:"mititu"] Маастрихтските договори: здраво стъпил върху стабилни държавни бюджети, пазарна икономика и независима централна банка. [/quote]
  Добре де ама пазарния принцип на икономиката спусната планово от Брюксел налага модел в който Южна Европа се експлоатира от Северна Европа!
  Ама южняците били "мързеливи" което обяснява всичко !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3807 Весело

  "Ето защо отговорът е един: Grexit? Не сега, а по-късно."

  Фанариотите били уж много учени и лукави хора, а сами се пуснаха по пързалката и няма спиране. Вече никой не може да обвини германците, че насила са изритали гърците, след като Ципрас не може да изпълни договореното...

 19. 19 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#6:"Infernus"]Колко му е Ципрас да го бламира собствената му партия, виждали сме го това в нашия парламент.[/quote]
  Като излязат на улицата утре вечер 700 х. държавни служители... сбогом на договорките.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#16:"Ghost"]за какво точно са харчели заемите[/quote]
  Харчене - за военна техника...

  Другото е дофинансирания и преки бонуси, но харчене, много милиарди за техника от Германия и Франция. И това е интересно, нали? Тези пари реално не са влизали дори в държавата...

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Блумбърг": Ципрас приличаше на бито куче
  Кредиторите наредиха на гръцкия премиер да приеме помощ от 86 млрд. евро и да запази Гърция в еврозоната, твърди агенцията

  Последната спасяваща еврото среща на върха се превърна в решаваща за гръцкия премиер Алексис Ципрас.Думите на Меркел, че с идването на новата власт в Гърция преди пет месеца "доверието е било разбито", са европейският начин да се каже, че за популиста Ципрас е време да си ходи. Кредиторите наредиха на гръцкия премиер да приеме помощ от 86 млрд. евро и да запази Гърция в еврозоната.

  "Гръцкото правителство прие на практика всичко," каза премиерът на Малта Джоузеф Мускат в интервю след нощния маратон. "Той прие всички решаващи и важни точки", допълни той.

  Двама длъжностни лица, които наблюдавали Ципрас в Брюксел, описаха гръцкия премиер като "бито куче", чиято единствена останала опция е да се подчини на волята на кредиторите.

  По време на преговорите, Ципрас постигна няколко малки тактически победи, задържайки контрола върху приватизационния фонд от 50 млрд. евро от продажба на държавни активи, цел, която беше недостижима при предишните две спасителни програми.

  Ципрас избегна директната конфронтация с верните привърженици на СИРИЗА у дома, казвайки на европейските лидери, че ще предприеме действия срещу всеки, който би се възпротивил на внезапното му решение да се преклони пред външни икономически сили.

  Въпросът в Атина е дали Ципрас ще събере основните политически партии в Гърция в коалиция на националното единство и ще успее да избяга от политическата вина от приетите драстичните бюджетни съкращения, които осъждаше толкова дълго време.

  Каквато и да е личната съдба на Ципрас, Гърция трябва да приеме в сряда редица отхвърляни доскоро мерки, за да запази перспективата си за финансиране. Другата възможност на Ципрас е да съхрани състава на сегашното правителство, което протака преговорите и доведе страната до излизане от еврозоната, "Доверието трябва да бъде възстановено, гръцките власти трябва да поемат отговорност за това, за което се съгласиха", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

  Някои хардлайнери смятат, че Гърция се е съгласила прекалено лесно. Холандският премиер Марк Рюте твърди, че започването на преговорите за третия спасителен пакет ще бъдат твърде далечни.

  Европейската среща на високо равнище на 26 юни беше кулминацията за европейската фрустрация, на която Ципрас пристигна, за да преговаря за исканията на кредиторите, а се върна и свика референдум, за да ги отхвърли.

  Народният вот произведе желаният от Ципрас резултат, докато европейският ултиматум, комбиниран със затворените банки и задълбочаването на икономическото бедствие, го убедиха, че може би германците са предлагали по-добра сделка.

  17-часовата среща, продължила до понеделник сутринта, беше повече мъчение, отколкото преговори. "Ние бяхме изправени пред трудни решения и трудни дилеми", заяви Ципрас след срещата.

  Почвата беше подготвена по-рано в събота и неделя, когато финансовите министри сложиха за първи път на хартия възможността за гръцки изход от еврото. Нямаше значение, че вдъхновеният от Германия възможен "тайм аут на Гърция от еврозоната" беше сложен в скоби, индикирайки, че излизането все още е спорно. Въпросът е, че заплахата за Гърция намери своето място в официалната документация, макар и за кратко.

  Новият гръцки министър, Евклид Цакалотос чрез своето "технократско поведение" беше представен като чужд на идеите на предшественика си Варуфакис. Френски официален представител обаче заяви, че този път подвеждането е било от страната на кредиторите.

  След пристигането на лидерите, големите критики дойдоха от малките страни. Докато Меркел беше неразгадаема, словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че "морално право е да бъдем строги към Гърция". "Гърците ще направят най-добре, ако напуснат еврозоната сами, напишат си домашното и после се върнат обратно. Това просто е мъчение за всички", заяви той.

  http://www.bloombergview.com/articles/2015-07-13/tsipras-has-vandalized-greece

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разбира се, че бъдещето не е ясно. Единственото, което може да се предскаже е, че гърците няма да се залетят да работят и ще стачкуват до дупка. Винаги е било така и няма причина да се надяваме на обратното. Все пак смятам, че водещите фигури в еврозоната до последно ще се опитват да удържат положението, защото крайно леви с гръцко мислене има във всички страни и те при малко охлабване ще се опитат да прилагат гръцкия сценарий. Защо гърците да могат да папат и да не плащат, а испанците да не могат!?!

 23. 23 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Плановата" икономика на Ирландия и прибалтийските стани каква е и кой ги експлоатира,Че едните за 3-4 години изплуваха от блатото,а другите наваксват с добра скорост

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 2004 Весело

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Простите хора винаги имат прости обяснения.
  Поне прочете ли кои са кредиторите на Гърция? И какво се случи с лошите банкстери?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#17:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]налага модел в който Южна Европа се експлоатира от Северна Европа! [/quote]

  И в какво се изразява експлоатацията?

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 2004 Весело

  До коментар [#20] от "ВЕЛКОВ":

  Ъхъ. 300 млрд за военна техника.
  Що си не пиете апчетата?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 27. 27 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  До коментар [#20] от "ВЕЛКОВ":

  А защо според теб са взимали тая военна техника,от кой толкова ги е страх и задължил ли ги е някой ??

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#25] от "mrx10354190":


  [quote#25:"mrx10354190"]И в какво се изразява експлоатацията?[/quote]
  Част от отговора е в пост 20.

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#20] от "ВЕЛКОВ":
  300 000 000 000 за военна техника??? Боже, та тия са по-въоръжени от Турция и САЩ взети заедно...

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3807 Любопитно

  Разделението северна-южна Европа не е много точно.
  Малта по някакви си свои причини също е против оставането на гърците в ЕЗ...

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Весело

  [quote#16:"Ghost"]Любопитна съм, гърците за какво точно са харчели заемите, които ЕС им е отпускала през годините...??? [/quote]
  Най-много пари се харчат за "европейски изисквания" , като иде реч на европейски изисквания Брюксел гласува за тях често заедно с пускането им на поточните линии на европейските промишлени концерни , дали е носеща конструкция , пак врата на летище , нова изолация за магистрала, или някаква нова Е-добавка за храните няма значение ! Конкурентите изпадат от класацията ,ако произведе нещо в Гърция ще са им необходими 1-2 години за да направят иновацията която се изисква от ЕК, но след 2 години ще излязат по-нови европейски изисквания ! За иновациите на Зийменс които са най-успешни в Европа по поглъщане на бюджетни средства изобщо няма да говоря!!!
  С други дими повечето пари които се раздават за инфраструктурни проекти се връщат при немците или при техни партньори в колониите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  [quote#20:"ВЕЛКОВ"]Харчене - за военна техника... [/quote]

  Сериозно ли говориш...500 милиарда евро за оръжие...???
  И с какво толкова са се въоръжили...???

  Форумът е в будна кома...
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  "Изобщо не е решен фундаменталният проблем за това, че те просто не могат да си обслужват задълженията. Затова мисля, че бързо ще стане ясно, че Гърция все пак ще трябва да напусне еврозоната в името на това да получи по-голямо опрощаване на дълга и подобряване на конкурентоспособността”

  Aко напусне, кой ще я финансира и на какво основание? Без да говорим, как ще реагират самите гърци, на които в края на краищата им се понасъбра множко...

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ghost":

  Аз ще кажа. Моя позната имаше фризьорски салон в Атина с две работни места. По програма за безработни нае четири фризьорки на по половин работен ден. Държавата им плащаше по 500 евро заплати и половината осигуровки, а тя плащаше четири половинки осигуровки, т.е. две цели. Само това и прибираше цялата печалба. Така четири години. Това може да не изчерпва всички казуси, но е показателно.

 35. 35 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#31] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това което описваш се нарича ПРОГРЕС!!!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  До коментар [#33] от "2.5":

  Защо трябва някой да ги финансира почват да работят здраво,простират се според изработеното и след време сами ще им предложат помощ

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 38. 38 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 300 Неутрално

  [quote#37:"mititu"]

  До коментар [#33] от "2.5":

  Защо трябва някой да ги финансира почват да работят здраво,простират се според изработеното и след време сами ще им предложат помощ [/quote]
  До хуманитарна ще се докарат скоро

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3472 Весело

  [quote#37:"mititu"]Защо трябва някой да ги финансира [/quote]

  Защото обикновено фалитът върви със “затруднен достъп” до финансовите пазари, (хипер)инфлация и пр.
  Само конят в “Животинската ферма” бачкаше “все по-усилено”!

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  До коментар [#39] от "2.5":

  Да затова затягаш колана и почваш да работиш,да правиш реформи и се съобразяваш с тези който дават парите ако не ти харесва просто не ги взимаш и почваш като" конят в “Животинската ферма”"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 41. 41 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Няма нужда от никакви коментари....Утре 15. юли сряда Гърция ще реши какво ще прави.....Пред парламента ще има поне 100 хиляди души.... Вътре депутатите ще пешат по ясната и точна програма на ЕС. С две думи гордите елини излизат от еврозоната, фалират и вземат съдбата в своите ръце и прочие или приемат ултиматума......и изпълняват каквото им кажат .... Това е избора до който се докараха на гол тумбак чифте ОХИ.........

 42. 42 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Базисен проблем на Гърция са високите заплати. При такива високи заплати няма нито рентабилно производство, нито износ.
  Гръцката икономика не може да генерира високо-технологични продукти.
  Единствено спасение - намаляване на заплатите (първо в държавния сектор), а после автоматично и в частния.
  Може да стане по 2 начина:
  - бързо - с излизане от еврозоната (не разбирам защо се свързва с излизане и от ЕС); нова валута; обезценяване (по Жан Виденов).
  - бавно - с оставане в зоната, но бавно намаляване на заплатите. Като цяло, втория начин е по-малко болезнен, но много продължителен. Ще бъде свързан в вечни стачки и протести в Гърция.
  - по-бавно -

 43. 43 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Икономистите предвиждат без кръчмар.

  Ето това е интервю на Фалиракис - http://greece.greekreporter.com/2015/07/14/varoufakis-greece-was-working-on-a-drachma-plan/

  Работил си е човека от януари още за грекзита и хич не се е шегувал. Резултата го виждате в момента.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Весело

  [quote#24:"Цецо"]Простите хора винаги имат прости обяснения. [/quote]
  И аз това казвам ! Гледате Босфор Ти Ви сутрин и сте на ясно с цялата икономическа обстановка около гръцката гриза !
  Ама понеже уважавам твоите познания ще ми обясниш ли нещо за Лукас Пападимос? Вчера като питах за него защо е имплантиран в Гърция бившия професор по икономика от Колумбийския университет в Ню Йорк - водещ икономист и финансов експерт на Федералния резерв на САЩ . Същия с любезното съучастие на ЕЦБ точно когато натоварват Гърция с въпросните на 200 милиарда - нищо не ми казаха феновете на Grexit, даже ми изтриха 5 коментара за да съм в бан и да не споря с дежурните либерални ентусиасти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Сегашното споразумение не е нищо повече от временно отлагане,и само след година две ще се окаже,чè ситуацията е по-тежка. Мога да оприлича Гърция на тумор-ако не се вземат радикални мерки и туморът не се изреже,всички знаем какво следва..Ситуацията с Гърция е такава.И съм абсолютно сигурен,чè сегашното гръцко правителство няма да изпълни почти нищо от обещаното-стачките вече започнаха-първо държавните служеители,днес фармацевтите,утре кой знае кой...

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Весело

  [quote#35:"mititu"]Това което описваш се нарича ПРОГРЕС!!! [/quote]
  ПРОГРЕС , ПРОГРЕС еврейския БундеСССР върви към ПРОГРЕС като разпарчетосва Гърция и още няколко държави под бюджетна обсада или как ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Според него Германия и страните от Северна и Източна Европа държат на такъв валутен съюз, какъвто предвиждат Маастрихтските договори: здраво стъпил върху стабилни държавни бюджети, пазарна икономика и независима централна банка. Южноевропейците обаче (начело с Франция) предпочитат валутен съюз, в който не се спазват стриктни бюджетни правила, а централната банка е зависима от политиката."
  Щом са договори, трябва да се спазват, нали така? Иначе ако всеки си прави бюджета както си иска, накрая се оказва, че другите трябва да го спасяват от фалит.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  [quote#42:"1mp"]- бързо - с излизане от еврозоната (не разбирам защо се свързва с излизане и от ЕС);[/quote] Защото никоя държава от ЕС извън еврозоната НЕ ИСКА да плаща част от дълговото бреме на гърция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Весело

  [quote#45:"eurogi"]Мога да оприлича Гърция на тумор-ако не се вземат радикални мерки и туморът не се изреже,всички знаем какво следва.[/quote]
  Туморът не е Гърция , все да се направи ампутация на счупен палец от крайник при вторични мозъчни тумори и да се очаква тялото да очакваме оздравяване !
  Сложността на проблема е в ЕК и от там цялото ЕС ще го закъса и то неизбежно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#27] от "mititu":


  [quote#27:"mititu"]А защо според теб са взимали тая военна техника,от кой толкова ги е страх и задължил ли ги е някой ?? [/quote]
  Военното лоби е силно в Гърция. Иде реч за комисионни и корупция...

 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ghost":

  Къде ги изцепи тия 500 милиарда...
  За стотина иде реч...
  Корвети от Франция и подводници и други нещица от Германия...

 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#26] от "Цецо":

  Къде съм казал, че са 300? Изброил съм три неща. Разделете на 3, ако нямате мозък да разсъждавате...

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#48] от "logika":


  [quote#48:"logika"]Защото никоя държава от ЕС извън еврозоната НЕ ИСКА да плаща част от дълговото бреме на гърция. [/quote]
  Кой ти каза? Я питай Борисов, пък тогава да говорим...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  [quote#53:"ВЕЛКОВ"] Я питай Борисов,[/quote] С политика не се занимавам и за това не я коментирам, но :"...Бойко Борисов: България няма да плаща сметките на Гърция 20:45 | 23 октомври 2011.." http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-9755539 "...България няма да плаща сметките на Гърция, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов ...Така че следващите поколения ще полагат огромни усилия в тези държави, за да заплатят този "хубав живот" - да работиш малко, а да взимаш много пари. Ние бихме могли да плащаме, ако Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) стане инструмент за плащане, защото ние сме акционери в банката, каза още премиерът. Много по-интересно и много по-важно е дали България, дали примерно ЕИБ ще участва във всичките тези мероприятия, които се провеждат, каза Борисов и уточни, че ако това стане, ще трябва да се увеличи капиталът на банката, при което ще участват всички акционери. " разбира се- всеки политик може да промени мнението си за 4 години. Но за сега не съм разбрала, че и България ще плаща гръцкия дълг...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  И какво излезе?
  Че на 05.07.2015-та, гърците не гласуваха с "ОХI" а с "ОХ"!

  Да разлая троловете!!
 57. 57 Профил на Zlati Nik
  Zlati Nik
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#20:"ВЕЛКОВ"]Тези пари реално не са влизали дори в държавата... [/quote]

  Няма как да не са влезли в държавата, щом народа има над 100 милиарда само спестявания. Откъде иначе са дошли тези пари? От трудолюбие, може би?

 58. 58 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  До коментар [#50] от "ВЕЛКОВ":

  Само това ли ??? През парламента не минават ли харчовете бюджет това онова Или каквото каже лобито се пазарува ??

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#57] от "Zlati Nik":

  От 300 милиарда не са влезли 100. Другите 200 са влезли. Много ли е сложно за осъзнаване, егати...

 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Весело

  До коментар [#56] от "lone_wolf":


  [quote#56:"lone_wolf"]И какво излезе?
  Че на 05.07.2015-та, гърците не гласуваха с "ОХI" а с "ОХ"! [/quote]
  Или с "ХI"... скоро ще разберем.

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#58:"mititu"] През парламента не минават ли харчовете бюджет това онова [/quote]
  Ми минават, бепроблемно. Процент има за всички от сърце...
  До коментар [#58] от "mititu":

 62. 62 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#60] от "ВЕЛКОВ":

  А, туй "Пак ги излъгахме!" си е в реда на нещата, да го чуем от гърците, но тогава вече ще го отнесат (като куцо пиле, домата)!
  Знаеш!
  "Можеш да лъжеш един човек цял живот; група хора дълго време; но не можеш да лъжеш всички, вечно!"

  Да разлая троловете!!
 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#62] от "lone_wolf":

  Така е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK