"Счетоводителят на Аушвиц" Оскар Грьонинг беше осъден на 4 години затвор

Оскар Гроьнинг по време на процеса срещу него

© Reuters

Оскар Гроьнинг по време на процеса срещу негоДеветдесет и четири годишният Оскар Грьонинг, известен като "Счетводителят на Аушвиц", беше осъден днес за съдействие в убийството на 300 000 души и получи четиригодишна присъда, съобщава "Ройтерс". Агенцията напомня, че това вероятно е последното голямо дело, свързано с холокоста.


Въпреки че самият Грьонинг не е извършвал убийства по време на работата си в концентрационния лагер, прокуратурата доказа, че като е подреждал банкнотите, отнемани от водените в "Аушвиц" хора, е помагал на режима, отговорен за масовите убийства.


Грьонинг, чието дело започна през април, призна "моралната си вина", но твърдеше, че зависи от съда дали ще бъде обявен за виновен. По-рано този месец той каза, че само Бог може да му прости, а той самият няма право да иска това от жертвите на холокоста.
Делото разгледа въпроса дали хората, които са били маловажна част от управленския апарат на нацистка Германия и не са участвали в масовите убийства, носят вина за тези престъпления. Доскоро германската правосъдна система твърдеше, че не са виновни.


Оскар Грьонинг като млад в униформа на SS

© Associated Press

Оскар Грьонинг като млад в униформа на SS


Прокуратурата започна преследване срещу Грьонинг чак след като той взе решение да се противопостави на отричащите холокоста. "Видях газовите камери. Видях крематориумите", казва той в документален филм на Би Би Си през 2005 г. "Бях на рампата, когато се провеждаше подборът за газовите камери", добавя някогашният нацист.


Грьонинг започва да работи в "Аушвиц" на 21 години, като основната му задача била да проверява багажа на пристигащите в лагера, да събира намиращите се в тях банкноти и да ги изпраща на SS в Берлин.


Той винаги е твърдял, че работата му сама по себе си не е престъпление. "Ако това може да е вина, то аз съм виновен, но не по своя воля. По закон съм невинен", казва той пред "Шпигел" през 2005 г.


Грьонинг работи в "Аушвиц" през май и юни 1944 г., когато в лагера са докарани почти 425 000 унгарски евреи, а най-малко 300 000 от тях са убити почти веднага. Срещу него са повдигнати обвинения през 80-те години, но са оттеглени заради липсата на доказателства за личното му участие в геноцида.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK