Юрген Хабермас: Заплашвайки Гърция, Германия за пръв път открито поиска хегемония в Европа

Юрген Хабермас. Снимката е от 2006 г.

© Associated Press

Юрген Хабермас. Снимката е от 2006 г.Германският философ Юрген Хабермас oстро разкритикува канцлера Ангела Меркел за твърдолинейната й позиция към Гърция. Той я обвини, че по този начин е проиграла усилията на предишните поколения за възстановяване на следвоенната репутация на страната.


Според Хабермас Меркел на практика е наложила ефективно наказание на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас.


"Опасявам се, че германското правителство, включително социалдемократите, проиграха за една нощ целия политически капитал, който Германия натрупа в продължение на половин век", казва Хабермас пред британския вестник "Гардиън". Според него предишни германски правителства са демонстрирали "по-голяма политическа чувствителност и наднационален манталитет".
"Заплашвайки Гърция с излизане от еврозоната, Германия безсрамно се разкри като главния възпитател на Европа и за пръв път открито поиска германска хегемония в Европа", каза философът.


Хабермас смята, че изходът от преговорите между Гърция и останалите страни от еврозоната няма никаква икономическа логика. Аргументът му е че, "токсичната смесица от необходими структурни реформи в държавата и икономиката и още неолиберални постулати напълно ще изтощи гръцкото население и ще убие тласъка за икономически растеж".


"Принуждаването на гръцкото правителство да се съгласи на икономически съмнителен, предимно символичен приватизационен фонд не може да бъде прието по никакъв друг начин освен като акт на наказание над едно ляво правителство", казва Хабермас.


Според него Европа е хваната в политически капан. "Без обща финансова и икономическа политика националните икономика на псевдосуверенните държави членки ще продължават да се отдалечават една от друга що се отнася до продуктивността. Нито една политическа общност не може да удържи такова напрежение в дългосрочен план", казва философът.


"Същевременно чрез фокус върху избягване на открит конфликт институциите на ЕС пречат на необходимите политически инициативи за разширяване на валутния съюз в политически. Само правителствените лидери, събрани в Европейския съвет, са в позицията да действат, но именно те са тези, които не могат да предприемат нищо в името на интереса на единната европейска общност, защото мислят основно за националния си електорат", смята Хабермас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 569 Неутрално

  "Който плаща, той поръчва музиката" е казал "мъдрия" ни народ.

  В ЕС всички искат да поръчват музиката, а немците да плащат. Ми Меркел показа зъби и напъните ще спрат. За жалост съм съгласен с Хабермас, че това ще навреди на европейския проект, но пък от друга страна смятам, че оставането по досегашния модел е два пъти по-вредно.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хер Хабермас, ако не съществуваше тандема Меркел- Шойбле, еврозоната + ЕС наистина щяха да се разпаднат- деструктивните процеси щяха да надделеят над центробежните сили, които крепят 2те структури. Гърция заби меч в сърцето на Европа, но все пак- медалът има две страни- НЯКОЙ Й ПОЗВОЛИ да го направи! Важно е сега ВСЯКА държава, която има вземане- даване с гърция по повод нейния държавен дълг, да иска обезпечение на гаранциите си, които дава за гърция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Любопитно

  Имам чувство че това вече го четох преди няколко дни.Препечатено ли е или се публикува отново?

 4. 4 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Германия вече е хегемон в Европейският съюз.Унижението на Гърция показа това много добре.

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  И ко от туй питам аз? Тоягата трябва - ако в тоя случай е икономическа - още по добре.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Е, трябва и някой да дърпа уши. То не става само със заклинания.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пламен":

  Не че ти противореча, но по-добре германия да е хегемон отколкото гърция, испания или португалия примерно или и трите заедно например.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  За съжаление англичаните отново са прави. Този вариант на ЕС е пред разпад. От тук нататък може да се продължи в 2 посоки, закриване на съюза и връщане към еднонационални държави, гравитиращи отколо Германия, Франция и Англия или ЕСЩ с общо правителство, политика, данъчна и финансова система, което обаче няма как да се случи предвид различията между същите Германия, Франция и Англия.

  Евроатлантида
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Те добре искат немците ама чичо Сам не дава..хаха. Този Ес ми е доста смешен.. Немците не осъзнанат ли че е американски проект..Нима е възможно да са толкова заблудени..?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аман от леви философи!

 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#9] от "ostin22":

  Германия е официално окупирана държава 100 години по договор. Освен това дължи съществуването си и икономическия си просперитет на парите на САЩ. Няма как да има самостоятелна политика.

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"sa6"]или ЕСЩ с общо правителство, политика, данъчна и финансова система,[/quote] Това НИКОГА няма да се случи! Едно е да се прехвърли определен обем държавен суверенитет към ЕС/ еврозоната, съвсем друго една държава без да е победена във война, да се откаже да съществува като суверенна държава! Ако ни бъде зададен такъв въпрос на референдум в България, от мен ще има едно голямо "НЕ" - не желая Третата българска държава - държавата на българите- доброволно да прекрати съществуването си!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Съгласен съм с някои от позициите на господина. Не може да има обща монетарна без обща фискална политика. Не може да липсва солидарност между страните във валутния съюз. Ясно е, че например богати щатове като Калифорния например субсидират на федерално ниво други бедни щатове като Мисисипи.

  Нo има една голяма разлика - ЕС (и в частност ЕЗ) не е федерация, липсва федерално правителство, и каквато и да е обща наднационална политика. Днес е много модерно да се говори за суверенитет. Суверенитетът това, суверенитетът онова. Ние искаме да вземаме СУВЕРЕННИ решения с ЧУЖДИ пари! Ами няма как да стане. Или следваш общите правила и спираш да се правиш на интересен, или си аут.

  Всеки иска да лапа от общия кюп, но никой не иска общо федерално правителство, и еднакви закони (в т.ч. финансови) за всички. Ами няма как да стане. Ако Европа не направи решителна крачка към федерализация, скоро време няма да е фактор на световната сцена. Отделните страни нямат шанс на световната икономическа и политическа сцена, защото конкуренцията, азиатските и американски (южно и северно) гиганти ще ги смачкат. А популистки партии (крайно леви и крайно десни), петоколнки на чужди интереси, постоянно се опиват да подкопаят инициативата за един истински общ европейски съюз.

  Every cradle is a grave.
 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Весело

  Изкуфял дъртак с омекнало сърце. Да дойде тук да види как живеят пенсионерите без някой да ги съжали.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 15. 15 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Откога фразата "върни парите, които си взел назаем и си стегни задника, защото никой не е длъжен да ти плаща масрафите вечно" се разглежда като заплаха?

  Свобода за Надежда Савченко!
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  [quote#12:"logika"]Това НИКОГА няма да се случи![/quote]
  Нуждата ще ни накара!
  Само големите държави имат възможностите да просъществуват в сегашния свят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#12] от "logika":

  а как тогава да се контролират тези, които откажат да спазват правилата като Гърция? Не забравяй че те не спазват правилата но се ползват от облагите, а няма механизъм с който да бъдат изключени. Т.е. правим структура, където всички трабва да бъдат безгрешни т.е. УТОПИЯ!

  Евроатлантида
 18. 18 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ай всички ей такива леви философи да ходят у рикътъ!!! Писна ми от подобни левичарски, криворазбрани простотии..

 19. 19 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Само правителствените лидери, събрани в Европейския съвет, са в позицията да действат, но именно те са тези, които не могат да предприемат нищо в името на интереса на единната европейска общност, защото мислят основно за националния си електорат".

  Какво нещо е да си философ, само с едно изречение(като горния цитат), можеш да обясниш шзофренията, която разкъсва "обединена" Европа

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#13:"Ватник"]Ние искаме да вземаме СУВЕРЕННИ решения с ЧУЖДИ пари! [/quote] Извинете- това не го правим ние, а гърците. Проблема е , че българите ВИНАГИ си плащаме сметките. Обаче...човек се пита- струва ли си българина да работи , за да храни безплатно гърка, а гърка да му се надсмива и да казва- аз съм по-умен от теб, защото не работя, ти ме храниш, а и не можеш да ме изгониш от гърба си, когато в очите ти се присмея... За това- трябва да се запазят националните държави- не ни трябва СЕЩ...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Любопитно


  "Според него Европа е хваната в политически капан."-ЕС беше създаден в името на либералната демокрация.В Гърция беше щедро финансирано нещо съвършено различно.Защо?С каква цел?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Който каже че една загубена война не влияе на нациите дори и след 60 години значи силно се заблуждава. И Германия и Япония се превърнаха в едни боязливи и добрички народи, които все внимават да не кажат нещо грешно и да не стъпят някъде накриво. Колко години може да се таи една вина?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#17:"sa6"]а как тогава да се контролират тези, които откажат да спазват правилата като Гърция[/quote] Много просто- създават се ясни правила как една държава може да бъде ИЗХВЪРЛЕНА от еврозоната/ ЕС, поради неспазване на основополагащи и фундаментални принципи на ЕС/ еврозоната.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Обичайно съм скептичен към Хабермас, но навярно съм бил твърде придирчив. Към тези му изказвания не намирам възражения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#24] от "logika":

  но това не е СЪЮЗ - губи се смисъла от една структура където влизат, излизат, днес я има, утре не. Ами валутата, кой ще разчита на валута, построена върху хазарта?

  Евроатлантида
 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ватник":

  Къв истински съюз,кви 5 лева.. Богатите държави не искат да обеднеят като дават пари на бедните..такова образувание или съюз е невъзможен. Какви единни закони,данъци и подобни като при нас заплатата е 400 евро, а в Германия 4 000 евро.. дървен философ И между другото Калифорния е почти фалирала и едва ли плаща на Мисисипи..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#16:"Храбър"]Нуждата ще ни накара! [/quote]НЯМА такава нужда, която може да ме принуди да искам прекратяване на съществуването на Р. България- НЯМА!!!! Прадядовците ми не са се били за провинция/ щат България в СЕЩ, а за СУВЕРЕННАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ! Това са фактите за мен! Българите не сме продажни като гърците и за единия хляб далеч не всички предаваме държавата си!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Неутрално
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#17] априорно си приел, че ПРАВИЛАТА са чудесни и справедливи? Хм.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Тоя пич е много объркан по всички показатели.
  Никой не заплашва Гърция, просто и съобщават условията, при които може да продължи да паразитира - но вече не изцяло, трябва и да поработва по малко. Гърция съответно може да се съгласи или да откаже, избора е неин и никой нищо не им налага, както и никой не ги е карал насила да вземат 300+ милиарда заеми. Изобщо опитите Гърция да се представя като някаква жертва смайват със слабоумието си. Жертви са тези, които отделят от изкараните си с труд пари за да изхранват гърците, докато последните лежат и стачкуват.
  Изключително глупаво е също да се говори само за Германия. Всички европейски страни правят огромен компромис спасявайки Гърция за пореден път, и несъгласието с това в много от тях е по-голямо, отколкото в Германия.
  Германия не е поискала хегемония в Европа, тя отдавна я има. Тия неща не се получават с поискване.

 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#11] от "sa6":

  Ами точно така е! Германия директно или косвено ще има да си изплаща планът Маршал още дъъълго време.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#26:"sa6"] губи се смисъла от една структура [/quote]
  Напротив- има ли ясни правила как напр. 18 от 29 държави имат право да изхвърлят 1 държава, която умишлено не спазва правилата, съюзът става още по-здрав- защото ВСЯКА държава- член ще знае, че няма 6-5- при неизпълнение на задълженията си към съюза законно останалите държави могат да я изхвърлят!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Весело

  Още навремето Бисмарк е казал:
  Когато искам да накажа една провинция, назначавам за неин управител - Философ...

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#7] слугата си търси господар...

  [#8] а, не! Стига с тия заклинания, че имало само два изхода, и двата гадни!
  Има и трети вариант, може би и четвърти, и пети.
  И то без да са гадни.
  Например, като начало, ако се приеме наистина съюз на народи вместо картел на банкери и чиновници, но се отваря мегдан за маса други възможности.
  Само дето е нужно днешната бюрокрация и спонсорите им да бъдат изметени на боклука.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 36 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Меркел търси постоянно "компромис", а компромис означава и двете страни да са недоволни, само че винаги единият е по-недоволен от другия и като се съберат много компромиси човек вече не е склонен на повече. Компромисът не е решение на даден проблем, а временно съгласие, което не удовлетворява никого освен статуквото, но проблемът си остава заедно с него и докато статуквото продължава да се поддържа, единствено и проблемите ще продължават да се трупат до момента, в който вдче ще са твърде много.

 37. 37 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пореден пример за следвоенните комплекси, които все още определят мисленето на доста хора в Германия. Понеже е сгазила здраво лука в последната световна война (за предпоследната не е по-виновна от всички останали участници, освен заради това, че я е загубила) сега Германия непременно трябва да бъде хрисима и добричка, да търпи дивотиите на всекиго и да му плаща сметките... ангелче също... Дрън-дрън! Хайде, холан!

  Свобода за Надежда Савченко!
 38. 38 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Меркел е прекалено мека и си личи че не може да води целия ЕС, защото за това се искат големи топки. А това изказване на Хабермас няма да го коментирам - страхлив германец, уплашен да не го изкарат нацист.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#28] от "logika":

  Подкрепям позицията против федерализирането на ЕС, защото това НЕ решава нито един проблем и само запазва съществуването на сегашното статукво "правителство-всички останали/управляващи-управлявани".

 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Да настояваш последователно длъжникът да си върне дълговете, не е израз на хегемония, а на почтеност и здрав разум. При това фрау Меркел го направи с невероятно самообладание и търпеливост. Да съзираш "хегемония" в тази обстановка - това си е някаква лична обремененост.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#39:"terorio"]защото това НЕ решава нито един проблем [/quote] Да- и аз мисля така. Не можем и да имаме еднакво развитие, най- малкото защото до 1989г. бяхме с различен икономически строй. Да видим- ако една Ю.К. или ФРГ бяха под руски ботуш, дали нямаше да имат не 3 фалита, по по 1 фалит на всяка петилетка...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  "Без обща финансова и икономическа политика националните икономика на псевдосуверенните държави членки ще продължават да се отдалечават една от друга що се отнася до продуктивността. Нито една политическа общност не може да удържи такова напрежение в дългосрочен план”

  Подкрепям тезата само че не виждам, как би се осъществила... Прехвърляне на функции от националните правителства на Централно-европейско ниво едва ли ще се приеме от някого в близките 20г. Още повече вече имаме горчив опит с Европейската конституция... Ако това все пак някога се случи, трябва да е ясно, че от псевдосуверенна държава, ще се превърнем в нищо повече от една провинция и то най-маргиналната!

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Какви са аргументите, че федерализирането е в правилната посока ? Като цяло коя е правилната посока за начина, по който да се развиваме (без значение държавно устройство) ?
  ЕС не е САЩ, където 90% са стадо зомбирано и управлявано с дистанционно управление от другите 10%, които вземат всички решения, а от тях да не засиси нищо.

 44. 44 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Писна ми от улевели пенсионери да дават акъл. Само се замислете, каквото и да беше направила Меркел, щяха от подземията да изкочат всякакви пощръклели гадове срещу нея. Няма как всички да са щастливи, няма такъв филм. Дори всички сме приели, че така работи в края на краищата и демокрацията - спечелилата най-много гласове партия управлява цялата държава, не само процента, който е спечелила. Ако беше се поддала на Гърция, други гадове щяха да и скочат.

  Затова до дядото - пий си шнапса и зарежи неща от които нищо не разбираш.

 45. 45 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  заради чукундури като тоя, наложили левичарството като основен модел на Европа, предстои разпада на ЕС и изоставането на Европа от САЩ и Далечния Изток - процесът ще е болезнен, драматичен и грозен - соцът води само до това; пак добре ако се отървем и от война и кървища

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 46. 46 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#41] от "logika":

  Да, естествено че ина много големи различия и заради това вместо да се " уеднаквяват", приравнявайки и подчинявайки всички, различията просто могат да помогнат по общия път, защото силата е "единни в многообразието", а не " разлочни в еднообразието'.

 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#17] от "sa6":

  " ..., а няма механизъм с който да бъдат изключени "


  Ей, като хванете някоя простотия и няма отърваване ! Как да няма механизъм за изелючване ? Ти как си мислиш, че някой трябва да чете лекции на правни теми, или да раздава шутове ?
  ПРОСТО СЕ СПИРА ПАРСАТА И " ГОРДИТЕ " СА АУТ !
  Как мислиш, Европа има ли право ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  за съжаление самокритиката на Германия за 2 рата световна война почна да става вече болезнено досадна, ясно е че историята се пише от победителите , но да изкараш Германия като единствени виновник за войната и да и го пилиш на главата вече 70 години е идиотщина

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Постнацистките комплексарщини са почти толкова вредни колкото и самия нацизъм. Едва ли в други страни, освен мързелива Гърция, има увеличение на антигерманските настроения. То това беше и целта на гръцките претенции за репарации и т.н. - да човъркат стари немски рани.

 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Всъщност Германия постигна почти всички цели заложени във войната, разруши колониалната система и сега всеки може да си купи суровини, а не само който има съответната колония, така че никак не е случайно доминиращото място на Германия при равни условия се вижда че тя няма особена конкуренция

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#11] от "sa6":
  100 години? Посмали малко...
  Беше окупирана след войната за кратко, после западните части се освободиха, само ГДР остана под съветска окупация още 40ина години. Накрая СССР фалира и се изнесе, а свободна Германия прибра бедните източни роднини.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#45] от "hhhuuunnnn":

  Европа в случая е представена, като любовница, която бива изоставена от мъжа (САЩ), защото не го е задоволила и се надява да не се самоубие от мъка - правилна ли е илюстрацията ?

 54. 54 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Той я обвини, че по този начин е проиграла усилията на предишните поколения за възстановяване на следвоенната репутация на страната."Глупости,дай да оставим някакви тарикати да разиграват всички в Европа.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  И какво птредлага този господин.Всички да си затварят очите пред номерата на гърците и да продължават да наливат в нереформираната им икономика.Ами дайте всички да правим така,пък германците да работят и да плащат.

 56. 56 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#42:"2.50"]Още повече вече имаме горчив опит с Европейската конституция... Ако това все пак някога се случи, трябва да е ясно, че от псевдосуверенна държава, ще се превърнем в нищо повече от една провинция и то най-маргиналната![/quote]

  Нещо като община община Бойница, Видинско.... в новата федерация...
  Е...ще хвърлят от време на време по някоя пържола - ремонт на старо училище, нов детски кът и други подобни...хуманитарни жестове. Няма съвсем да оставят местното население да измре. 57. 57 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#54] от "chicago514":

  "Тарикати, които разиграват всички в Европа."
  За големите банкови корпорации ли става въпрос ? На германците колко им струваше, за да ги "спасят" ? На ЕС ? Май само в Исландия не им мина номера на "тарикатите".

 58. 58 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#11] от "sa6":

  хммм някои от предишните /преди Меркел /разбраха че номера с хегемонията на Германия в Европа е осъществим НО трябва да участва и Русия /като е било винаги де/ Само че лакомията и тоя път им изяде главата на немците Макар че съм повече от сигурен че ще се преориентират

  гошо
 59. 59 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Весело

  Исландия и Гърция са различни вселени, другаре.
  Не светове, а вселени.
  Разберете тази елементарна истина и престанете да дращите глупости...

 60. 60 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Те, годинките не прощават. Тоз' човек е от дърво - дървен философ.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Ето един пример, защо философи нямат работа в държавните дела. Философското - философу, кесаревото - кесарю.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 62. 62 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#1:"brutester"]В ЕС всички искат да поръчват музиката, а немците да плащат. [/quote]
  Сериозно?! И какво са платили немците?

 63. 63 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 616 Весело

  Цялото световно левичарство орева света... На "идеи" и говорене са много силни, ама на даване на пари хич ги нЕма.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 64. 64 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Къде един ляв демагог да даде интервю освен в "Гардиън" - вестникът на английските социалисти.

 65. 65 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#64] от "xefgo":

  Хе-хе батка, аз написах същото и модераторите не му мислиха много - отковаха ми коментара веднага.

  Но е факт - червеният парцал Гардиън е най-често цитирания източник тук.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 66. 66 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 229 Неутрално
 67. 67 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всички „спецеалисти“ във форума да се запознаят с личността на Юрген Хабермас, преди да се изказват неподготвени (както обикновено).

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 68. 68 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#48] от "stg":


  [quote#48:"stg"]но да изкараш Германия като единствени виновник за войната и ... [/quote]

  При това за хората, които могат да мислят вече е ясно, че не само Германия е виновникът.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 69. 69 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Всъщност,философът казва на Меркел и Шойбле,че вместо да се отнесат хуманно към умиращо куче,те му вадят нож.

 70. 70 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Весело

  [quote#61:"cinik"]Ето един пример, защо философи нямат работа в държавните дела[/quote]
  Комунистите го знаеха това и ето защо решиха "Желю-президент". Да си философства на воля,докато ние оправим работите.

 71. 71 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  Абе, майне либе фройнде..никой не ви бръсне даже и за Мая, пардон, слива. Гърция е в пъти по-важна от Германия , па и от всеки друг в Европата. Янките, янките слушайте какво ви хортуват. Няма мръдане, Гърция е най-важният геополитически фактор. Докато е така, ще си плащате и ше викате "данке". А робити български даже и хляб и сол са приготвили към парите, които са кътале толко време за черни дни..ама требе ги дадат. Нема как, в името на демокрацията

 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Не може в едни райони да се произвеждат компютри и слънчеви панели, а в други краставици и домати. Това води до много голяма разлика в доходите.
  Или това се разпределя равномерно или богатите плащат на бедните, до поносима граница.

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#2] от "logika":

  Пореден проблясък на брилянтна логика! ЦЕНТРОБЕЖНИТЕ сили крепяли структурите!

  Мама ме е научила, като чуя някоя думичка да не я използвам преди да разбера какво означава!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#72] от "hope":

  Може! Всичко е въпрос на остойностяване на труда! Бил Гейтс получава за труда си доходи надхвърлящи няколко стотин пъти моите! Аз обаче далеч не смятам, че съм няколкостотин пъти по-тъп, некадърен или мързелив. Интересно е, че когато става въпрос за някой милиардер зад граница, българите са ОК. Когато се заговори за роден милионер, настава вой до бога.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 736 Неутрално

  ''Юрген Хабермас: Заплашвайки Гърция, Германия за пръв път открито поиска хегемония в Европа''

  няма какво да се сърдят гърците ,
  който получава пари , ще получава и заповеди ,

 76. 76 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Отсега нататък няма да купувам гръцки маслини и гръцки зехтин. Не че досега съм купувал особено много от тях, купувам главно испански маслини и италиански зехтин. Да мрат от глад мързеливите тарикати, които винаги са ни презирали, да не говорим, че са ни и клали десетилетия наред. Кръвожадността на гръцките четници от края на 19 и началото на 20 век е добре документирана в историята. И накрая браво на германците, че се опитват да накарат ципрасите и варуфакърите да поработят поне малко!

  Пазете се от доносника vesolr
 77. 77 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#4:"Пламен"]Германия вече е хегемон в Европейският съюз[/quote]
  Хегемон и съюз са НЕсъвместими неща(дървено желязо)!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 78. 78 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  левичарите като ги нахраниш добре почват да философстват

  Birds of a feather flock together.
 79. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Един съвет към германофилите-гръкофоби! Преди да коментирате толкова компетентно посетете страницата на МВФ и проверете как е изглеждало търговското салдо на Германи преди и след създаването на ЕС. Проверете и как се променят сравнителните данни за Германия, Франция и Великобритания. Може би тогава ще проумеете, че Германия с ЕС постигна това, което целеше с ВСВ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 80 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  "Заплашвайки Гърция с излизане от еврозоната, Германия безсрамно се разкри като главния възпитател на Европа и за пръв път открито поиска германска хегемония в Европа".
  По-спокойно бе, философе. Знаеш ли колко страни в Европа мислят и действат като Германия? И тях ли ще упрекнеш в същото? Ами те са били от различни страни на линията през ВСВ, а почти всички са единодушни с Меркел, много я смятат дори за прекалено отстъпчива.

 81. 81 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  [quote#79:"tribiri"]Може би тогава ще проумеете, че Германия с ЕС постигна това, което целеше с ВСВ. [/quote]
  Е, и? Това с какво прави вашите идеологически събратя по-малко мързеливи? Комунистите сте една стока, освен да крадете и да лъжете, за друго не ставате.

  Пазете се от доносника vesolr
 82. 82 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2002 Любопитно

  [quote#72:"hope"]Не може в едни райони да се произвеждат компютри и слънчеви панели, а в други краставици и домати. Това води до много голяма разлика в доходите.
  Или това се разпределя равномерно или богатите плащат на бедните, до поносима граница. [/quote]
  И как си представяш това разпределение? Германия безплатно да построи и оборудва в Гърция заводи за компютри и панели? А кой пречеше на гърците през всичките тези години, когато бяха богато отрупвани с всякакви субсидии, да си ги построят сами? Не знам дали знаеш поговорката "Господ дава, но насила в кошара не вкарва". Ти се опитваш да го накараш и в кошара да вкарва.

 83. 83 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 922 Неутрално

  добре бе юргене - хем премиерите мислели за националните си интереси повече отколкото за европейския (което е вярно), хем германия незнам си какво зло направила като дефакто спаси евро-зоната и наказа едно мърляшко гръдско правителство, което може само да харчи - това германско поведение не е точно в интерес на общ ЕС

  ама като трябва да плюем отстрани - няма проблем

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 84. 84 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  още един философ заразен с комлекс за вина
  трябва да се гордееш с Германия хер Хабермас а не да се срамуваш , Германия спря руските варвари , Германия спечели време за Щатите за да могат те ефективно да противостоят на червената чума

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 85. 85 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#74] от "tribiri":


  [quote#74:"tribiri"] Бил Гейтс получава за труда си доходи надхвърлящи няколко стотин пъти моите! Аз обаче далеч не смятам, че съм няколкостотин пъти по-тъп, некадърен или мързелив. [/quote]

  Нямам представа колко си умен, но определено не си проумял, че доходът ти не се определя от това колко си умен, кадърен или работлив, а от това колко ценен, търсен и качествен е продуктът, който даваш на потребителите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 86. 86 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Ето тук едно мнение на друг известен човек.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4872485

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Мама му стара, аз да не би да съм чел някакви други новини? Доколкото помня от миналата седмица, най-твърд противник беше Финландия.
  Освен това, господинът ще обясни ли позицията си на прибалтийските държави, Словакия и Чехия? Ако ми каже, че Германия е трябвало да ги "убеди", как се вписва в призива му за немска НЕхегемония?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 89. 89 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#59] от "palav_nik":

  Елементарната истина е, че единствено банките в Исландия бяха оставени да фалират, въпреки че са "too big ro fail".
  Как го разбираш това, след като пишеш за съвсем различно нещо ? Какво е унилалното във "вселената" им, че са успели да схванат, че вината е в банките и в сегашната система, а не в хората и следователно НЕ те трябва да плащат за това, та в САЩ и в ЕС не са успели да го схванат ? По-точно полотическата им аристокрация и защо ?

 90. 90 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Хабермас е много уважаван в Германия.

  Форумът доказва, че малко българи уважават дълбоката мисъл. Няма значение българин ли е, германец или друг.

  Щото от искъро по дълбоко нема. И затова ни управляват неграмотни хора.

 91. 91 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  План А на гърците е да живеят като паразити вечно.
  План Б (ако план А не сработи) на гърците е на германците, финландците и холандците да им писне, да разпуснат Еврозоната и всеки да си въведе неговата валута. Така дълговете на гърците биха изчезнали.
  Затова е пиленето по нервите и настройването на всеки който се подава срещу Германия. Защото без Германия няма евро.

 92. 92 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Моите уважения към този философ, но хайде да не се опитваме да демонизираме Германия по такъв елементарен начин. Просто Меркел отново имаше най-големите "топки" и тя трябваше да каже това, което всички северни страни имаха да кажат! Да не би Холандия, Финландия, Белгия, Литва , Латвия , Естония, Австрия та дори и Малта да имаха по-различно мнение от това на Германия? Те също не искат да наливат пари в една държава, която само седмица преди това удари звучен шамар на всички европейци и тяхната солидарност! Разбирам желанието на много хора Германия да бъде обвинена в това, че се опитва да командва ЕС , но това просто в този случай не беше така. Да не би шефът на ЕК да е немец, да не би шефът на ЕЦБ да е немец? Разбирам , всички други да бяха на едно мнение, а Германия на друго и Германия да се беше наложила - да, тогава бих разгледал хипотезата, че Германия налага своето управление.
  И моля Ви - нека сравним моделите на управление на Германия от една страна и Италия и Франция от друга и да видим кой е печелившият модел? Германците успяха да постигнат балансиран бюджет, докато другите две държави са доооооооооооооста далече от подобна мечта. Да не говорим, че Франция единственно размерът и я спасява за незнам коя поредна година от наказателна процедура заради дефицитът и. Знам, че два пъти в миналото сме заставали на страната на Германия и сме губили. Но сега като гледам техният модел на развитие на Европа и този на "южняците", определено бих избрал германския модел. А вие?

 93. 93 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Меркел и Шойбле защитават позицията на всички работещи хора в Еврозоната, които не искат спестяванията им да изчезнат за да може някои да си харчат на воля за олимпиади, танкове и 800 000 държавни служители.

 94. 94 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#59] от "palav_nik":

  Различни "вселени" са банкерските им мафии, но мнението на повечето е едно и също - кризата е предизвикана от политическия и финансов "елит" в страните им, но докато при първата населението е триста хиляди и много по-лесно може да се справят с мафиотските структури, то при втората населението е десет милиона и размерите следователно са много по-големи, а мафията е обвързана и е част от още по-огромните единосъщи структури в ЕС, което е от голямо значение.

 95. 95 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Заплашвайки Гърция с излизане от еврозоната, Германия безсрамно се разкри като главния възпитател на Европа"
  Според мен няма нищо лошо в това. Що за шизофренно поведение - искаме да живеем като германци, но с поведение на гърци...

 96. 96 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#93] от "johnniewalker":

  Тогава защо национализираха дълга на Гърция, вместо да оставят лакомите и алчни банкери, било те немски или някакви други, да поемат последствията от действията си, продиктувани от жажда за пари ?

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  [quote#43:"terorio"]ЕС не е САЩ, където 90% са стадо зомбирано и управлявано с дистанционно управление от другите 10%, които вземат всички решения, а от тях да не засиси нищо. [/quote]
  Ти живял ли си в щатите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#93] от "johnniewalker":

  Как защитават позицията на " работещите хора", след като хем са платили "грешките" на местните банки, хем и на гръцките и други чуждестранни ?

 99. 99 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#98] от "terorio":

  Аз определено бях против да спасяват банките. Трябваше да ги изкупят както стана във Великобритания, да ги стабилизират и да ги продадат. Само, че там Франция се намеси (защото нямаше достатъчно пари да купи всички закъсали френски банки), а с Франция никой не искаше да се кара.

 100. 100 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#97] от "Храбър":

  Сподели как един гражданин на САЩ може да еъздейства и по какъв начин да повлияе на процесите, които определят заобикалящата го среда и решенията, които касаят обществото и в частност него, за да допринесе за промяна, която НЕ облагодетелства единствено неговия кръг от хора ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK