От утре леко се разхлабват правилата за теглене на пари в Гърция

Банките утре ще отворят, след като принудително бяха затворени за три седмици и в страната беше наложен капиталов контрол.

© Yiannis Kourtoglou, Reuters

Банките утре ще отворят, след като принудително бяха затворени за три седмици и в страната беше наложен капиталов контрол.Ограниченията за теглене на пари в Гърция от утре леко ще бъдат смекчени, като вложителите ще могат да теглят до 420 евро на седмица, ако тази сума не е била теглена в рамките на предишната седмица. Запазва се обаче валидният досега лимит от 60 евро на ден, съобщават гръцките електронни медии, цитирани от БТА. 


В същото време, за да облекчи гърците, които учат в чужбина, правителството разрешава и прехвърлянето зад граница до 5000 евро на тримесечие. 


В новото постановление на правителството се дава също възможност на ползващите се от здравни услуги в чужбина да имат достъп до 2000 евро в брой.
Банките утре ще отворят, след като принудително бяха затворени за три седмици и в страната беше наложен капиталов контрол. Очаква се бизнес транзакциите да бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката. 


Съобщението за отварянето на гръцките банки дойде непосредствено след като премирът Алексис Ципрас освободи министри, обявили се срещу строгите икономии, поискани от кредиторите в замяна на нов спасителен заем за страната,


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK