Девет души, които предсказаха гръцката криза още през 90-те години

"Смятам, че в момента еврото е в медения си месец. Надявам се да успее, но имам много малки очаквания за това. Мисля, че разликите между различните страни ще се увеличават и асинохронни шокове ще им навредят", казва през 2000 г. Милтън Фридман

© Associated Press

"Смятам, че в момента еврото е в медения си месец. Надявам се да успее, но имам много малки очаквания за това. Мисля, че разликите между различните страни ще се увеличават и асинохронни шокове ще им навредят", казва през 2000 г. Милтън ФридманВъпреки че проблемите на Гърция излязоха на преден план чак през 2009 г., известен брой икономисти, политици и преподаватели посочваха възможните пречки пред монетарния съюз още през 90-те години, пише "Блумбърг".


Още през 1992 г. в статия за London Review of Books икономистът Уин Годли изказва своите притеснения. "Какво ще се случи, ако цяла страна (…) понесе структурни щети? Ако това е суверенна държава, тя може да обезцени валутата си. Може след това да търгува в условия на пълна заетост, стига хората да приемат намаленията в реалния си доход. Това очевидно е невъзможно в икономически и монетарен съюз, а тази възможност е опасна, освен ако не бъдат създадени федерални бюджетни схеми, които да изпълняват разпределителна функция... Ако страна или регион не разполагат с възможността да обезценяват валутата си и ако не е обект на система за фискално изравняване, нищо не може да я спре от кумулативно и смъртоносно западане, което в крайна сметка би довело до напускане като единствена алтернатива на бедността и глада", пише той.


През 1997 г. към негативните прогнози се присъедини и германския политолог Арнулф Баринг. "Монетарният съюз в крайна сметка ще доведе до гигантска изнудваческа операция. Ние, германците, ще искаме фискална дисциплина, а останалите страни ще обвиняват тази дисциплина за финансовите си проблеми и оттам ще обвиняват нас. Освен това ще гледат на нас като на икономически проблем. Рискуваме отново да станем най-мразените в Европа", прогнозира Баринг.
В статия за Eastern Economic Journal, публикувана през 1999 г., икономистът Матю Форстейтър изразява притесненията си за бъдещето на единната валута. Той смята, че в рамките на еврозоната инвеститорите, които се съмняват в дълга на дадена страна, просто могат да купят дълг от друга, без да носят валутен риск. В резултат на това обаче невъзможността страна да привлече инвеститори води до невъзможност за разходване. В случай че приходите на на дадена страна намалеят заради забавяне на икономиката, инвеститорите биха поискали балансиран бюджет чрез намаляване на разходите. "Самата структура на монетарния съюз пречи на страните да провеждат контрациклична политика, дори и да има политическа воля за това. (…) страните няма да са в състояние да провеждат координирана фискална и монетарна политика", пише Форстейтър.


Костас Симитис

© Associated Press

Костас Симитис


През декември 2008 г. бившият  гръцки премиер Костас Симитис говори пред парламента за икономическите данни на страната. "Кредиторите са наясно, че икономическите данни, които Гърция представя, нямат нищо общо с реалността... еврозоната смята, че Гърция трябва да бъде принудена да вземе заем от МВФ, така че следенето на гръцката икономика да стане задължение на фонда, не на Европейската комисия", каза той.


Монетаристът и нобелов лауреат Милтън Фридман в реч пред Bank of Cаnada през 2000 г. предупреди за рисковете на еврото. "Смятам, че в момента еврото е в медения си месец. Надявам се да успее, но имам много малки очаквания за това. Мисля, че разликите между различните страни ще се увеличават и асинохронни шокове ще им навредят", каза той.


Стефани Бел Келтън в свое есе от 2002 г. прогнозира, че "възможностите за стабилизиране на еврозоната не изглеждат големи". Страните, които искат да подобрят условията, при което заемат пари, ще трябва да намаляват дефицитите си и да целят бюджетен излишък. Това обаче би довело до малко внимание, отдавано на стабилизацията на производството и заетостта. "Обратно, страните, които следват принципите на "стабилни" финанси, няма да могат да имат големи контрациклични дефицити, тъй като кредиторите няма да искат да дават достатъчно средства при желаните условия", смята тя.


Маргарет Тачър

© Associated Press

Маргарет Тачър


Според автобиографията на Маргарет Тачър през 90-те години Желязната лейди е предупреждавала, че в монетарния блок не могат едновременно да участват силни и слаби икономики. "Имахме аргументи, които могат да убедят и германците, които биха се притеснили от отслабването на антиинфлационните политики, и бедните страни, на които трябва да се каже, че няма да бъдат спасени от последиците на единната валута, която ще унищожи икономиките им", пише тя.


Още през 2001 г икономистът Уорън Мослър прогнозира проблеми в еврозоната, тъй като политическата й структура не позволява на отделните държави да се борят с финансови кризи. "Историята и логиката сочат, че правителствата и банковите системи на 12-те държави от еврозоната ще бъдат поставени на изпитание. Пазарните сили ще доведат до криза на ликвидността, която в крайна сметка ще зарази цялата платежна система на еврозоната. Единствено неизбежната, понастоящем забранена, пряка интервенция на ЕЦБ ще може да ги спаси, което ще доведе до създаването на суверенна страна", смята Мослър.


Икономистът Рандъл Рей също критикува структурата на еврозоната в своя книга от 1998 г. "В рамките на монетарния съюз монетарната и фискалната политика са разделени в името на ценовата стабилност. Бюджетната политика е обвързана с критерии, които ограничават отношението дефицит към БВП и дефицит към дълг. Еврозоната ще има централна банка, но не е и фискален орган. Все едно всеки член на монетарния съюз да опитва да провеждат бюджетна политика в чужда валута", пише той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Весело

  с мене - 10

  седеньето го зголемува задникот
 2. 2 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Тоест, десни икономисти и политици, които не обичат да харчат чужди пари и им е било пределно ясно. Е, и бай Коста с невероятно мъдро заключение през 2008 г.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Аз също я предрекох през 2004 г. на стария форум на ИПИ и пуснах предупреждение във форума на МФ, фискалният резерв да не се инвестира в гръцки ценни книжа. Също както предрекох и енергийния балон у нас, само където предсказах, че цената на тока ще скочи двойно за 3 години, то пък взе че направо падна правителството.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  а какво е влиянието ви върху държавната ни политика, ако не е тайна, ако приемем, че например на Р. Гечев е 1?

 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Всъщност само Костас Симитис е говорил за Гърция, останалото са алабализми - "бедните страни", "отделните държави", "цяла страна", "различните страни" и тям подобни...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 6. 6 Профил на todorov_g
  todorov_g
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Значи все пак имаше полза от тази криза, за да може да се анализира къде са слабите места на настоящия валутен съюз и да се предприемат промени.

 7. 7 Профил на Ivan Milanov Petrov
  Ivan Milanov Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът на статията май забрави да спомене Филип Багус - небезизвестният автор на книгата "Трагедията на еврото". Там доста детайлно се обяснява защо на еврото му е спукана работата.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Любопитно

  Не е така чак 2011г. стана ясно ,че нещата ще тръгнат много на зле когато ЕЦБ и ФЕД инсталираха своето творение Лукас Пападимос стана ясно ,че Гърция ще бъде жертва на финансовите анархисти !
  А иначе е ясно ,че сценария на финансовите социопати е писан в лабораториите им още със стартирането на еврото като валута!
  Цяла южна Европа ще влезе в положението на Гърция защото това е и крайната цел.
  То си е ясно ,че протежетата на Милтън Фридман са зад машинациите и корупцията в Брюксел която многократно отменя демократичните процедури под претекст за финансова спешност!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  [quote#3:"cinik"]фискалният резерв да не се инвестира в гръцки ценни книжа[/quote]
  Абе тези книжа си носят доходност и даже си имат от време на време завидно висок пик!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4425 Весело

  Колко много верни предсказания са записани пост фактум?!

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Много чудно какво за предсказване има че след като взимаш милиарди да покриваш бюджетни дефицити рано или късно ще гълташ вода То и сега не трябва да си гений да разбереш какво я чака България с взимането на милиарди за покриване на текущи плащания ( вкл корупционни ). Ама както и с Гърция корупцията рулез а това какво ще става след това ще го мисли нашия Ципрас след няколко години

 12. 12 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А, Стиглиц и Кругман що ги нема тука, бе? Ама и те са го предсказали тия дни, сигурен съм.

 13. 13 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Не е трудно да се предскажат такива неща! Повечето хора със средна икономическа култура успяват да предскажат доста събития, често обаче от това не следва нищо. Трбва да си известне човек, че поне няукоюй след време да каже, ааа, ето, еди си кой го беше казал еди си кога.
  Трудно е най-вече да се дават идеи и мнения за работеща алтернатива на една или друго решение!
  Защото критиката е лесната част, работещите модели са трудното нещо!

 14. 14 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Цитираните в статията хора, са изразили скептицизъм в устойчивостта на еврото, базирайки се на фундаментални икономически процеси, които по принцип подлежат на контрол...
  Но не прочетох нито един от тях да предрича апокалипсис в Зоната по причина, че Гърция може да прахоса предоставените заеми без да и хрумва мисъл, че тези пари подлежат на връщане, дори напротив, за нея ще е унижение да ги връща...
  И не разбрах дали политиците и учЕните и днес дори, осъзнават каква заплаха за неподготвените кредитори може да се окаже "гордостта" на народ, на когото му е подаден пръст, а той иска да отхапе ръката до лакътя...

  Форумът е в будна кома...
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#3:"cinik"]Аз също я предрекох през 2004 г. на стария форум на ИПИ и пуснах предупреждение във форума на МФ, фискалният резерв да не се инвестира в гръцки ценни книжа.[/quote]Имам познат, който навремето работеше в БНБ (сега в ЕЦБ) и той през 2005-та каза, че Гърция до 3 години ще рухне. И верно така стана. Лошото е, че направи подобни прогнози и за Белгия и поне още една страна, която забравих, макар и с уговорката, че на тях ще им трябва малко по-дълго време. До тук, слава Богу, поне във втората част от прогнозата си не е познал.

 16. 16 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ghost":

  но не са очаквали, че в световната икономика шутове като Кругман ще имат влияние. То даже Круман тогава е бил доста по-нормален, изперкването му е от по-скоро.

 17. 17 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Еврото е елегантния и мирния начин Германия пак да командва Европа. Обаче не е толкова лесно. Първия от 4-те бушона изгърмя. Остават Португалия, Испания и Италия.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хаха! Значи най-сетне стана ясно, че Германия иска да хапне гръцко и заемите са били съвсем целенасочено давани за "угояване" на гърците ... преди Коледа.

  А ние сега ще се врем да приемаме еврото...

  Вече свикнах да ме трият без причина
 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#17:"Darcas"]Еврото е елегантния и мирния начин Германия пак да командва Европа.[/quote]
  Не се учат от историята и германците. Опитват се да създадат нова, поредна германска империя и забравят за съдбата на всички досегашни - идва време, когато робите които създаваш, накрая ти отрязват имперската глава. Няма начин да просъществуваш заобиколен от гладни "варвари". Да се молят да не се срути Франция. Няма да остане нищо елегантно и мирно.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#4] от "ungeheuer":

  При 3 000 000 гласували, около 1/3 000 0000

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Споменатите 9 души "говорят" на висок стили и предвиждат нещата далече извън 4 годишния мандат, какъвто имат политиците обикновено...
  Затова и политиците не бръснат много, много такива като деветимата големи в икономиката...
  Най-не ги бръснат спекулантите с държавни облигации .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Проблемите на евро-зоната идат от липсата на политическа твърдост за прилагане на иначе ясните иконом. правила за функциониране на подобен валутен съюз.
  Или казано съвсем просто: ако политиците бяха твърди дори още при самото приемане на Гърция в евро-зоната, то сега нямаше да има тези циркове.
  Другият политически проблем е, че не са уговорени ясни, недвусмислени и безапелационни правила по темата "какво правим с държава, която не спазва правилата". Подобни 'спасявания' и безсмислени напъни да се вкарат в норми гръцките икон. показатели водят до чудовищно пилеене на ресурс.
  Гръцкото общество трябва да бъде оставено да изживее увлеченията и заблудите си. Само така Европа ще бъде истински полезна. В противен случай гърците ще продължат да имат шизофренично отношение и ще бъдат дълбоко убедение, че еврото извира от банкоматите, а не от данъкоплатците на останалите държави.

 24. 24 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 653 Любопитно

  Лекарят е бил наясно от самото начало , че лечението води до смърт , но въпреки това е предизвикал болестта ?

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#4] от "ungeheuer":

  Виж ми коментарите оттолу, защото днес ми се сбъдна поредната "прогноза". Въпреки че това за мен е игра с белязани карти. Наслушал съм се на "Бате к*ре, кфоч пуснеме за пред теа парцали, къдеч' ни глеът довечера со двулитровки у ръцете?":

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/20/2557105_ochakva_se_dobra_rekolta_na_pshenica_obiavi/?ref=id&_ga=1.183270438.1896754414.1434445967

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "... което в крайна сметка би довело до напускане като единствена алтернатива на бедността и глада..."
  Гърците няма какво да чакат.Да подават молба и да излизат от ЕЗ.

 27. 27 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Без да съм финансист, аз отдавна твърдя, че не трябва да приемаме еврото. Дори във валутен борд, запазваме някакъв фискален суверинитет. А премахването на дадена валута е несъмнено по-лесен и безболезнен процес от (повторното) въвеждане.
  И не на последно място. Вроденото ми подозрение, че нашите политици щяха да направят същото като гърците.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "През декември 2008 г. бившият гръцки премиер Костас Симитис говори пред парламента за икономическите данни на страната. “Кредиторите са наясно, че икономическите данни, които Гърция представя, нямат нищо общо с реалността... еврозоната смята, че Гърция трябва да бъде принудена да вземе заем от МВФ, така че следенето на гръцката икономика да стане задължение на фонда, не на Европейската комисия”, каза той."


  Важното е театрото за пред немския и френски гласоподаватели да върви! Там залогът е огромен!

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Така е, мислещите и знаещи хора стават неудобни. Политиката изисква нещо да се скрие или нарече с друго име, но това не променя същността на нещата и процесите...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Айде да не злорадстваме, че и нашата икономика я няма. Живеем на парите от емигрантите.....

 31. 31 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#5] от "Daniboy":

  след 5 години ще ви стане по-ясно, като бомбите в Италия и Испания ще направят гърците да изглеждат доста незначителни. Особено италианците.

 32. 32 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Странно защо имаш толкова минуси на вярно твърдение?

  До коментар [#17] от "Darcas":

  Елегантен не бих казал.Но германците отдавна бяха наясно.Може би ще се намери накой да систематизира изказванията или изпуснати реплики на официалните им лица.Картината ще е потресаваща.
  Към всички други:Въпрос с повишена трудност:След като еврозоната е набрала солидна инерция в посока разпад,защо еврото е далеч от историческия си минимум?

 33. 33 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Колев":

  Валутния борд е несравнимо по-зле от еврото.Освен това има и много гибелни пробойни.Скоро Гъция ще изглежда като оазис сред пустиня за българите,

 34. 34 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  "През декември 2008 г. бившият гръцки премиер Костас Симитис говори пред парламента за икономическите данни на страната. "Кредиторите са наясно, че икономическите данни, които Гърция представя, нямат нищо общо с реалността"

  Е това се казва наглост. Не сме виновни, че лъгахме, защото според мен те знаеха.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 35. 35 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Все едно всеки член на монетарния съюз да опитва да провеждат бюджетна политика в чужда валута"

  България като цяло прави точно това последните 18 години и като цяло успяваме да се развиваме. Просто така се отнема на политиците възможността да си правят кефа за сметка на спестяванията на хората.

 36. 36 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#33] от "jelev_jelqzko":

  Какво му е зле на борда? Виж икономиката ни преди и след борда.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 37. 37 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мърмор":

  Най-близката история показва ,че германия прави това което и наредят!Канцлер акта май не е само мит!?

 38. 38 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#18] от "Никола Георгиев":

  Много точно уловена тенденция.Но............!Пропускаш как богатия север се е наложил над бедния юг?С гражданска война с мисля към 800 000 жертви.А робството е отменено към 1908г мисля.Та еврото да играе ролята на гражданската война!???Войната е продължение на икономиката с други средства?!Не знам ,но и аз често обмислям посочените аналогии.

 39. 39 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darcas":

  Португалия, Испания и Италия са приети в ЕЗ с неимоверно силния натиск не на Германия, която до последно се е съпротивлявала, а на Франция. Франция е искала да има зад гърба си подкрепата на латинофонските държави срещу мощния икономически натиск на Германия. Тия тънки национални сметчици още отначалото отравят атмосферата в ЕЗ. Гърция е будела съмнение още през 1998-9 година, но накрая я приемат, след като гръцката статистика фалшифицира основни данни. Оказва се, че целият военен бюджет липсва в разходната част на държавния бюджет, под предлог, че е военна тайна. Установява се също така, че гръцката статистика не събира редица икономически данни, които останалите страни обичайно събират, поради което икономическите данни не са съпоставими. Тогава гръцкото статистическо управление направо измисля подходящи данни и ги представя на ЕЦБ. Всичко това се открива по-късно, няколко години след създаването на ЕЗ, чиято страна-учредител е и Гърция.

 40. 40 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  "Ако това е суверенна държава, тя може да обезцени валутата си. Може след това да търгува в условия на пълна заетост, стига хората да приемат намаленията в реалния си доход. Това очевидно е невъзможно в икономически и монетарен съюз"

  Днешно време е фактически "невъзможно" и за страни, които не са в монетарен стюз. Например, в Бразилия много се говори за обезценяването на валутата като решение, ама би донесло поне толкова негативи колкото би помогнало. Нали като хората като "приемат" намаления в реалния доход веднага ще спадне потреблението, а отделно ще се реализира и редистрибуция на доходите, която допълнително ще натисне инвестициите за сметка на спестяванията, което не върши работа за излизане от рецесия. Да не говорим какво ще стане с резервите и външния дълг.

  Иначе е вярно, че ще трябва да има повече интеграция в бъдещето, иначе ЕЗ може и да не оцелее. Но това може спокойно да става с течение на времето, когато всички са готови за това. И в никакъв случай няма да помогне за византийските номера. Тряба да спрат.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 41. 41 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  " Той смята, че в рамките на еврозоната инвеститорите, които се съмняват в дълга на дадена страна, просто могат да купят дълг от друга, без да носят валутен риск. В резултат на това обаче невъзможността страна да привлече инвеститори води до невъзможност за разходване. В случай че приходите на на дадена страна намалеят заради забавяне на икономиката, инвеститорите биха поискали балансиран бюджет чрез намаляване на разходите. "

  Случаят с Гърция до 2008 показа точно обратното. Еврозоната наистина беше единна зона за инвеститорите, ама заради лъжите на византийците това вече никога няма да го има.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 42. 42 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Направи ми впечатление, че Пол Кругман, който (до днес) изразяваше подкрепата си за правителството на Ципрас, липсва от списъка на прозорливите икономисти.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 43. 43 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 279 Весело

  И тук е успял да се провре един нобелов лауреат. Тия нямат изтребване.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 44. 44 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  Хм, съмнения като че ли се прокрадват в редакционната линия на Дневник.
  Посочените ''предсказания'' на цитираните икономисти не касаят конкретно държавата Гърция / както внушава заглавието на статията/,
  ...а за любимото Евро - като систематично грешен валутен съюз.
  Но карай да върви, все пак редно е да се отчете - появата на подобна ерес в Дневник е похвална. Различните гледни точки обогатяват и облагородяват търсещия истината индивид.
 45. 45 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Daniboy":
  Да, повечето икономисти говорят за един възможен сценарий. И да има риск при валутен съюз на различни по сила икономики. Но в случая сценария сработи не по обективни а субективни, психологични причини. Иначе как ще обясним липсата на проблеми при останалите слаби и малки икономики като тези на прибалтийските републики, или от централна Европа? Защо точно Гърция, която е най-дълго и най-облагодетелствана от членството в ЕС и ЕЗ от малките и "бедни"държави изпадна в това положение?

 46. 46 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  по принцип на държавите не бива да е позволено нищо, което здравомислещ човек не би направил.
  Здравомислещ не би харчил повече отколкото изкарва продължително време, а когато го прави, ще е с ясна идея защо и как ще върне парите. Да се вземе кредит просто за да се изяде и изпие е връх на глупостта в личен план, но когато го прави държава, се гледа с друго око. А то е все толкова тъпо, че и повече. Никой нормален не би заел пари на патологично мързелив и затънал до гуша в дългове индивид, а Гърция бива буквално заливана с пари. Тези пари са изкарани от нормалните работещи европейци, а тия които ги раздават са напълно наясно, че няма да бъдат върнати. И т.н.
  В един съюз спазването на дисциплина и следването на правилата са абсолютно задължителни. Фирма с голям брой мързеливци няма шанс, както и такава в която всеки прави каквото си иска, а правилата са просто за сведение. Съвсем същото важи и за съюзите и държавите.

 47. 47 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#19] от "zethron":

  Къде видя тези глупости?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 48. 48 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darcas":

  И как "командва" Германия, дрОгарю? Еврото е проект за интеграция и мир, а Германия е просто лидер в момента.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 49. 49 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Комундантче, попитах те вече в друга тема с какво ти е виновен Пападемос, да ми обясниш конкретно. Ти мълчиш и само повтаряш глупостите си като счупен съвеЦки грамофон. Прави ли ти впечатление, че Пападемос идва средата на Ноември 2011, а гръцката икономика е в свободно падане от 2008?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#31] от "ungeheuer":

  Не сте прав за Италия, те имат достатъчно висок коефициент на спестявания. А и икономиката им не е касово-парична като в Гърция, а има и значителен обем промишленост, както и данъчното събиране за бюджета функционира. Испания също е поела пътя към възстановяването като нормална развита икономика, все пак това са доста структурно различни икономики.

 51. 51 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#50] от "daskal1":

  признавам, че по-бавно вървят към бездната, но със сигурност тенденцията е на зле. Аз изобщо не знам как европейските икономики я мислят социалната държава, но според мен ако няма много радикални реформи, които не се очертават, Европа ще загуби световното лидерство, на което се радва сега, а стандартът на европейците ще се срине осезаемо.

 52. 52 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Милтън има доста статии на тема защо еврото ще е катастрофа през 90-те, най-лесната за смилане е от 1997.

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  [quote#32:"jelev_jelqzko"]Странно защо имаш толкова минуси на вярно твърдение? [/quote]
  Защото тук читателите искрено вярват ,че кризата в Гърция е защото са си боцкали от маслинките и са щракали с пръсти докато Германия ограбва Европа и останалата част от света, тъй като получава износна субсидия заради еврото, което е по-евтино, отколкото би била германската марка, заради слабостта на другите страни от валутния съюз.
  Ама икономическите познания на либералните ентусиасти са скромни и или не разбират или не искат да разберат какво всъщност се случва !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#52] от "ungeheuer":
  Абе както си прочел от лиебртарианския лидер смятай ,че е точно обраното ! И то кризата не е на Гърция а финансовите лешояди !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Че то тази криза не са я предсказали само тези 9 човека. Преди 6-7 години един приятел, работник в паркинги и гаражи ми я предсказа също. Тогава го гледах тъпо и неразбиращо. Казваше :
  "- Не може да дават пари на някой с ясната идея, че взимащия ще ги харчи по начин по който няма да може да ги върне. После ще се опитат да ограбят Гърция. Цялата тая система с тези заеми е порочна и мръсна."
  Така, че той макар и прос човек, ще е 10-тия познал. Ако имат интерес "дневник" да им дам данните му и снимка как къса билетчета за синя зона, та да го сложат и него в статията.
  Само да не се окаже, че такива заеми кризите ще бъдат предвиждани от милиони хора, не от 9.

 56. 56 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Цитата на Симитис е меко казано "наглост"! Точно той беше министър-председател на Гърция и неговият подпис стой под договорите за преисъедиянване към еврозоната. Той е един от главните виновници за" замазването на очите" на обикновените граждани.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#55] от "jovanoty":

  Та това си е политика и практика на фирмите за бързи кредити, държащи на щат яки момчета с бухалки!
  Разлика виждаш ли?
  Значи остава само частта, когато ще настъпи момента за "прилагане политиката на бухалките" към Гърция!

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#57:"lone_wolf"]Разлика виждаш ли?
  Значи остава само частта, когато ще настъпи момента за "прилагане политиката на бухалките" към Гърция![/quote]
  Май си прав !
  Ама аз все си мисля, че гърците трябва да си платят за охолния живот който са придобили с въпросните глупави заеми. Ама пък чак да допуснат да им се ограби държавата, заради някакви алчни кредитори, не мисля, че е редно.
  Според мен варианта за споделената отговорност е най-правилния.Всеки да духа супата, ама от двете страни, за да споделят отговорността.

 59. 59 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дрън-дрън та пляс. А КОЙ прогнозира, че кризата ще настъпи защото политиците ще се сдушат с банкстерите за да излъжат Брюксел и ще им се размине, че и ще успеят да прехвърлят частния дълг на целкупното европейско население? Предполагам подобни прогнози са в графата комунистическа хибридна война.

 60. 60 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Срамота! А моето име къде е?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 61 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Кризите са нещо нормално и лесно могат да бъдат предсказани ако се разгледа отблизо политическата култура в икономически аспект на правителствата, особено за държава в която властта се прехвърля почти по наследство.

  Защото икономическите кризи не се раждат от разположението на планетите в зодиакалните знаци, раждат се от икономическите политики на правителствата!

  До коментар [#3] от "cinik":

  Форума на ИПИ беше хубаво място.

  Отделете време навреме.
 62. 62 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  В този ред на мисли икономическата катастрофа над постсъветска Русия е неизбежна и то съвсем скоро, след като един и същи човек я управлява десетилетия и всичко зависи от него.

  Отделете време навреме.
 63. 63 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Арнулф Баринг. "Монетарният съюз в крайна сметка ще доведе до гигантска изнудваческа операция. Ние, германците, ще искаме фискална дисциплина, а останалите страни ще обвиняват тази дисциплина за финансовите си проблеми и оттам ще обвиняват нас. Освен това ще гледат на нас като на икономически проблем. Рискуваме отново да станем най-мразените в Европа", прогнозира Баринг.
  Е това си е за Нобелова награда. Казано преди толкова години. Или казано на кратко: "Докато умните се наумуват, лудите се налудуват."

 64. 64 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#11] от "sqrt":

  има съществена разлика между възможността на българия да взима кредити, и тази на гърция. Гърция винаги е била ограничавана във възможността си да взима кредити от високите лихви. А лихвите им бяха високи заради риска да девалвират драхмата малко преди падежа на някоя голяма партида и да платят с вестници. След като беше взето решението че гърция ще бъде приета, лихвите им паднаха драстично. Даже и преди официално да ги приемат, лихвите бяха нереално ниски, защото на всички им е ясно че след като са в еврозоната, ще бъдат спасени при евентуален проблем. Един вид гърция от страна с кредитния рейтинг на аржентина или перу, стана страна с кредитния рейтинг на германия.

  Това българия няма как да го повтори, даже и да иска. Поне не и докато има валутен борд.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 65. 65 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#15:"Николай Николов"]направи подобни прогнози и за Белгия и поне още една страна, която забравих, макар и с уговорката, че на тях ще им трябва малко по-дълго време. До тук, слава Богу, поне във втората част от прогнозата си не е познал.[/quote]

  Tях ги спасява това, че ЕЦБ почна да приема дълговите книжа на тези държави за обезпечение, за да ги финансира на 0,5% лихва. Така се отива към японския сценарий - огромни дългове, нулеви лихви, свито потребление. Белгия се стегна и запуши кацата. По-зле от нея са Австрия, Испания, Италия.

  В Централна Европа пък е много зле положението с "публично-частните партньорства", които Стив Ханке нарече най-корумпираното явление, което има измислено. Това пак са дългове, само където вместо главница плащаш "фиксирана такса на частния партньор". По жълтите павета често може да засечеш разговори, че е време и българската рая да бъде избачкана по тази линия. Няколко министъра от това и предните правителства бяха започнали да са мятат и да са раздават много сериозно по темата, дори в момента се чуват разни гласчета, засега само от по-задните редове на певческия хор. Но ако няма освирквания от публиката, диригентът ще помаха и на предните редове.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 66. 66 Профил на har53470052
  har53470052
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз "предсказах", че гърците ще доят, докато има ЕС, мен защо ме няма?!!!!

 67. 67 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#64] от "DareDebil":

  Е да взима заеми на висока личва тогава ептем ще е овапцаме

 68. 68 Профил на har53470052
  har53470052
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И яя първо Британия да си оправи баланса, който е 500% минус БВП-външен дълг и тогава да говорят за Гърция.

 69. 69 Профил на har53470052
  har53470052
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Уаууу, примерната България, където средната заплата е колкото на мързелив гръцки пенсионер.
  Първенци на социалистическият труд.. опа исках да кажа първенци на европейскокомунистическият труд.

 70. 70 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#68] от "har53470052":

  британия може да се финансира сама, гърция не може. Като британия дойде на дереджето на гърция, тогава можеш да им туряш ред какво да правят. Ако гърция можеше да се финансира, никой нямаше да му пука ако ще и 1000% да имат.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 71. 71 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Това се дискутираше много сериозно в края на 90те и преди да се въведе Еврото. Веднъж заключени без собствена валута която да могат да девалвират по-слабите държави са обречени. Гърците са ясни. Те са екстремен случай и трябва да фалират със или без Евро. Но какво да кажем за всички останали по-малки държави. Единствената държава която печели от това е Германия. И това е ОК до време. В един момент наистина ще станат най-мразената нация и това не е добре нито за тях нито за ЕС.
  Този дисбаланс можеше да се адресира при самото създаване на Еврото чрез по-различни регулации и различна ЕЦБ. Германците се опънаха тогава и Франция за момент си помисли че е сериозна икономическа сила и застана на страната на Германия вместо на страната на Бриранците.
  Погледнете кои силни страни не са в ЕЗ и Еврото - Британците и Швейцарците! С какво са известни те? Финанси и банки! Интересно защо точно тези две държави не искат да използват Евро?

  California Über Alles
 72. 72 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif А":

  швеция, норвегия и дания не са баш слаби страни

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 73. 73 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif А":

  "слабите" страни са обречени само ако продължават по старо му, с нещата които ги правят слаби. Вместо да потънат защото икономиката им е по-слаба от валутата, можеха да засилят икономиката си, конкурентоспособността. Девалвацията на валутата не е единственият начин да се постигне това, даже е най-калпавият. Но не, гърците решиха с пълни шепи да черпят от ползите на силната валута и високия кредитен рейтинг, да трупат колосални дефицити и отрицателно търговско салдо, вместо да взаимстват това което прави "силните" страни силни.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 74. 74 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Весело

  Девет души, които предсказаха гръцката криза още през 90-те години
  Хаха е защо ги криха до сега --има много повече даже и тези който са носители на Нобелова по икономика но на европйският елит и по специално на кръвописката тройка
  не беше в техен интерест даже и тези който превидиха кризата 2008г-но както пише в библията "Нищо скрито не остава на този свят"

 75. 75 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#73:"DareDebil"]можеха да засилят икономиката си, конкурентоспособността. Девалвацията на валутата не е единственият начин да се постигне това, даже е най-калпавият.[/quote]

  До коментар [#73] от "DareDebil":

  Другия начин е да намалиш заплати, пенсии и да съкратиш социалните разходи - за деца, за училища, за медицина .... ако си мислиш че това може да се направи лесно .. значи нищо не разбираш от политика.
  А Швеция, Дания и Норвегия са малки и слаби икономики. Норвегия има силен социален фонд базиран на добива от петрол но кати икономики не са нищо. GDP на Швеция е на 22 място след Нигерия. Норвегия е между Тайван и Австрия на 27 място въпреки огромния си доход от петрол а Дания е чак на 34 място по-зле от Тайланд и ЮАР. В тази статия се говори за реална икономика а не че нашите Ганювци се впечатляват от чистотата и от магазините на някоя държава. Но дори и това не е важно и не разбирам защо даваш този пример. Важна е разликата между икономиките а дали "слабите" са достатъчно слаби според твоите или моите стандарти. GDP на Германия е 3.8 трилиона на Дания е 340 милиарда.

  California Über Alles
 76. 76 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Пълни сме с експерти по форумите, ама икономиката ни е най-смешната в ЕС и извън него. Ей това не мога да си го обясня

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 77. 77 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Без суверенно правителство със съответните федерални/конфедерални прерогативи,което да,стои редом до ЕЦБ, еврото винаги ще опъва нервите на борсите и ЕЗ ще се върти от криза,нисък растеж и отново криза. Последните години се пренастроиха нещата в тази посока,но отново само наполовина. Политическата част липсва. Свидетели сме на сложна амалгама от преговори,размити отговорности и пируети на ръба на Лисабонските договорености и съответните национални конституции. И това при всяка малко по-сложна ситуация....

  ThePirinEagle
 78. 78 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif А":

  Извини ме,но това което пишеш са само общи приказки

  [quote#75:"Pontif А"]Другия начин е да намалиш заплати, пенсии и да съкратиш социалните разходи - за деца, за училища, за медицина .... ако си мислиш че това може да се направи лесно .. значи нищо не разбираш от политика. [/quote]
  Да увеличаваш заплатите(най вече държавните) и пенсиите с повече от икономическия ръст и приходите в бюджета разумно ли е ?-т.е печелиш 1000 лева и харчиш 2000 лева и единствения начин това да продължи е да вземаш заеми.............докато балона се спука-за това ли Германия ти е виновна ?
  [quote#75:"Pontif А"]А Швеция, Дания и Норвегия са малки и слаби икономики. Норвегия има силен социален фонд базиран на добива от петрол но кати икономики не са нищо. GDP на Швеция е на 22 място след Нигерия. Норвегия е между Тайван и Австрия на 27 място въпреки огромния си доход от петрол а Дания е чак на 34 място по-зле от Тайланд и ЮАР.[/quote]
  Малки и слаби икономики ?
  БВП на Гърция 237.59 милярда долара
  http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp
  БВП на Норвегия 500.01 милярда долара
  http://www.tradingeconomics.com/norway/gdp
  БВП на Швеция 570.59 милярда долара
  http://www.tradingeconomics.com/sweden/gdp
  БВП на Дания 341.95 милярда долара
  http://www.tradingeconomics.com/denmark/gdp
  Даже,малка дания има по голяма икономика от Гърция.
  Та Германия и общата валута ли са виновни .............или едните работят здраво и умно ,а други не.
  За ниво и качество на образование,бизнес среда,качество на админситрацията между гореспоменатите държави и Гърция няма смисъл да се говори.................или и за това е виновна общата валута и Германия.

 79. 79 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Нещо ми липва в тая картинка, и то е - какво ще се случи ако една държава от Еврозоната, в която са наливани общи и частни милиарди, е крала 20 години безнаказано от общата каца? Мисля, че на никого от горе посочените не му е минало на ум, че именно Гърция ще е троянският кон в Еврозоната, а не по-бедните страни.

 80. 80 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#32] от "jelev_jelqzko":

  Защото и останалият свят не е цъфнал

 81. 81 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Самият факт, че всяка държава в еврозоната води собствена финансова политика на фона на съществуването на ЕЦБ (която пък няма никаква власт да каже на която и да е от тях какво да прави) говори достатъчно, че еврото е един балон.

  Представете си БНБ да не командва парада у нас, а всяка област да си прави каквото ще включително и да си печата левове. Варна печата едни, София други.. Ябланица фалира - давайте да я спасяваме, щото излиза от България.

  Ясно е като бял ден, че ЕЦБ не е ФЕД и докато ЕЦБ действа по този начин еврото за нищо няма да става.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 82. 82 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  "Ние, германците, ще искаме фискална дисциплина, а останалите страни ще обвиняват тази дисциплина за финансовите си проблеми и оттам ще обвиняват нас. Освен това ще гледат на нас като на икономически проблем. Рискуваме отново да станем най-мразените в Европа", прогнозира Баринг."

  Пророчески думи отпреди близо 20 години.
  Трудно е обаче да се каже кой имаше повече изгода от еврото. Досега на гърците никак не им беше зле. След меда изглежда идва и жилото. Съседите май се оказаха неподготвени...

 83. 83 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif А":

  не съм казал че може да се направи лесно, лесно се прави взимането на заеми за поддържането на тия "заплати, пенсии и да съкратиш социалните разходи - за деца, за училища, за медицина ...."

  Понеже взеха грешния завой, сега ще трябва така или иначе да съкратят всички тия неща, по един или друг начин. Има необходими и важни неща, които не е добре да се режат, има и излишна мас която трябва да се изреже колкото е възможно по-бързо и дълбоко. Тази мас са високите заплати и надбавки на държавните служители които нищо не правят, високите пенсии,и въобще огромният брой държавна администрация. Да оставиш болниците без лекарства, вместо първо да изметеш 50% от държавната администрация е геноцид срещу собственото население. Заплатите на държавните служители не бяха толкова високи преди да текнат кредитите. Ръстът на заплатите в гърция е 70% за 10 години. ЗАЩО го имаше този ръст, ако не бяха вдигали заплатите и социалните разходи до нива които бюджета им просто НЯМА как да поддържа без огромни външни заеми, нямаше да им се налага сега да режат.

  За теб силна икономика и голяма икономика явно са едно и също, докато на практика някои от най-големите икономики са доста слаби. Дания била силна колкото тайланд, викаш няма значение че тайланд е 67 млн души, а дания 5.5 млн. Аз също не разбирам защо даваш тези примери. Скандинавските страни точно имат едни от най-свободните икономики, редовно са в челните места по привлекателност за бизнес, гърция е в дъното. В същото време имат и едни от най-високите пенсии и социални разходи. За правенето на една икономика привлекателна не се искат много пари, хонг-конг, тайван, южна корея го направиха буквално от нищото, шепа рибарски селища сега са технологично развити мегаполиси.

  Дания е 340 млрд бвп, колкото беше горе-долу гърция преди кризата. Коя икономика е по-силна? Що никой не говори за спасяването на скандинавските икономики, все около гърция, португалия, испания и италия се въртят нещата. Гърция и португалия са уж съизмерими с дания, да си видял някой да се вайка и да се чуди как да спасява дания и да им отписва дълг??? Някой в дания да протестира от наложените от четвъртия райх мерки за икономии?

  [quote#71:"Pontif А"]Веднъж заключени без собствена валута която да могат да девалвират по-слабите държави са обречени. [/quote]

  Щом дания и норвегия са слаби държави според теб, и имат собствена валута, кога беше последния път когато са девалвирали кроната??? Не ми изглеждат особено обречени, ако ще и да не са цъфнали и вързали съвсем, пак са по-добре от франция примерно, която е втора икономика в европа.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 84. 84 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif А":

  италия е на 9то място по БВП в света, и четвърто в европа, с БВП 1.8 трлн евро. Италия ли по-често е девалвирала валутата си до приемането на еврото, или дания? По твоята логика, италия трябва да е силна икономика, пък се говори за спасяването им и че са следващата гърция. Що така?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 85. 85 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#84] от "DareDebil":

  Виждам че обичаш да спориш със себе си без да се опиташ да разбереш какво пишат другите.
  НИкога не съм ти давал Гърция за модел. Те ще фалират със или без Евро и сегашните помощи дори няма да предотвратят този фалит. При тях освен невероятно раздутия обществен сектор има и проблема за несъбиране на данъци. Очевидно такава държава не може да съществува.
  Примера с трите държави които ти даваш за пример също не е правилен защото това са държави без корупция със силни традиции на добра фискална дисциплина.
  По-правилния пример е Литва и Латвия. Те се оправиха но с цената на сериозни жертви. Ако имаха собствени валути които при криза естествено се девалвират, населението щеше да бъде по-малко засегнато. При девалвация твоите продукти и услуги стават привлекателни за всички докъто вносът който помага да чуждите икономики става прекалено скъп и спада. Това е естествен механизъм който помага на икономики изпаднали в криза. Ако нямаш собствена валута този механизъм изчезва.
  До тук съгласни ли сме?
  Каква е разликата между САЩ която се състои от 50 държави със собствени икономики, закони и конституции и ЕЗ която обхваща 19 държави?
  1. Централизиран Федерален бюджет за САЩ няма такъв в ЕЗ. Този общ бюджет и федерални такси позволяват на САЩ да прелива пари от една държава в друга без политически проблеми. Например Щата Кънектикът всяка година прехвърля 5% от своя GDP към Алабама и Мисиспи. И на никой това не му прави впечатление. Хайде сега го приложи това към ЕЗ - Германия ще трябва да прехвърля всяка година 170 милиарда към ... да речем Естония и Словакия (нарочно не давам за пример Гърция, защото повечето Българи обезумяват и не могат да мислят след като чуят това име). Това никога няма да стане без страхотна политическа криза в Германия. Не не смеят да си увелизат военния бюджет на 3% та какво остава да дават безвъзмездно 5% на който и да било.
  Явно без общ ЕЗ бюджет неравностите само ще се задълбочават и няма инструмент който да го корегира това нещо.
  2. Свободно движение на хора и пари. В САЩ не е проблем да се преместиш от Щат с депресирана икономика в Щат с растяща икономика. В Силикон Вали когато има криза по 1000 семейства на дена напускат района и отиват да живеят и работят в други райони или щати. Това е невъзможно в ЕЗ. Поне 20% от хората с които работих преди 20 години сега живеят и работят в други щати. И на никой не му пука от това. Пенсията им е същата, социалните данъци и услуги същите, банката същата. Малко по-слозно е за един Естонец да отиде за живее в Сицилия или Португалия и след 3 години да си намери работа в Германия и отиде там ... а след години да се пенсионира в Ирландия. Това прави и този втори механизъм за потушаване на кризи недостъпен.

  California Über Alles
 86. 86 Профил на har53470052
  har53470052
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#70] от "DareDebil":

  Как точно се самофинансира? Т.е. искаш да кажеш, не си обслужва външният дълг. Понеже няма начин, държава на която БВП е едва 20% от дълга да го обслужва.
  И добре, ако Британия не си обслужва дълга, защо Гърция или България, трябва да го правят?
  По силата на....силата?

 87. 87 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#86] от "har53470052":

  не, въобще не искам да кажа това, великобритания си обслужва всички дългове. Ти кога последно си чул великобритания да просрочи плащане към кредитори на ДЦК??? Има начин да го обслужва и го прави. Дългът на ДЪРЖАВАТА великобритания е под 100% от БВП, частният дълг няма нищо общо. Гърция не може да си обслужва държавните дългове без чужда помощ, изразяваща се в спасителни програми, опрощаване на дълг, разсрочване, нереално ниски лихви по боклучавите им облигации изкупувани от ЕЦБ и разните механизми за спасяване на удавници създадени специално заради тях.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 88. 88 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#85] от "Pontif А":

  кое точно не разбирам от това което си казал? Има коренна разлика да не съм съгласен с това което казваш и да не го разбирам. Гърция за модел? Къде видя че смятам че си ми дал гърция за модел??? Девалвацията не е естествен механизъм за нищо, девалвацията е АБСОЛЮТНО същото нещо като намаляване на заплати, само че подмолно. Девалвацията винаги е следствие на калпава икономическа политика. След като кризата вече е на вратата, да, девалвацията е най-лесният начин за глътка въздух. Скандинавските страни не са станали ей така магически с ниска корупция и добра фискална дисциплина. Ти каза, да потретим, че дания, швеция и норвегия са СЛАБИ защото имали нисък БВП, каза преди това че слабите държави без собствена валута която да девалвират като стане напечено били обречени... и двете са абсолютно грешни, и колкото и пъти да го прочета, няма на 128мия път да си помисля че имаш право.

  Вносът в случая на гърция са и всичките им енергоносители, не знам на кои чужди икономики помага точно девалвацията, ама със сигурност няма да помогне на тяхната икономика с изключително ниска добавена стойност и БВП създадено от 80% потребление.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 89. 89 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#85] от "Pontif А":

  мечта на много хора е да се преливат пари от едни държави в други, това е абсолютно ненужно и необосновано, и аргумента "в сащ го правят така" не важи, никой не го интересува какво правели сащ и какви пари прехвърляли. Гърците какво точно ще жертват за да могат без политически проблеми да получават трансфери от германския бюджет? Да не мислиш че в атина и солун ще постелят на "федералните" немски данъчни инспектори и пркурори? Те туристите им ги замерват с камъни, бирниците ще ги бесят по стълбовете.

  Неравностите не се задълбочават, а излизат наяве неравности които винаги са си били там, просто 10 години бяха замазвани. Или преди да влезе гърция в ЕС бяха по-равни на ФРГ, ама откакто влязоха, германия дръпна а гърците им се влоши положението? 70% ръст на заплатите в гърция как точно станаха ако не с трансфер на едни пари от север на юг? В САЩ като има федерален бюджет, що има неравности в различните щати? Като преливат от един щат в друг, кога детройт ще се изравни с ню йорк, бостън или сан диего?

  ИМА общ бюджет на ЕС, германия е най-големият нетен донор, полша е най-големият нетен реципиент, преди това беше гърция. Прехвърлянето на пари от здрави икономики на болни не е лекарство, както много ясно се вижда в гърция. Гърция е лапнала над 500 млрд евро под формата на еврофондове, субсидии, нисколихвени кредити и т.н. Какво имат да покажат насреща? Икономика пристрастена към дотации, тотално нефункционираща, с огромна маса търтей научени на безплатен обяд.

  В европа пък какъв е проблема да се преместиш? Хиляди гърци си намериха работа в германия и англия, испанци също, в коя голяма държава в европа не е пълно с българи и румънци? Било малко по-сложно, еми не е чак толкова сложно. 2 млн българи като се изнесоха покрай перманентната криза в българия, това как точно помогна да се потуши тя?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 90. 90 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#85:"Pontif А"]Ако имаха собствени валути които при криза естествено се девалвират, населението щеше да бъде по-малко засегнато.[/quote]

  Викаш при девалвацията не лева по жан виденово време, населението въобще не го усети, а?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 91. 91 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#88:"DareDebil"]Къде видя че смятам че си ми дал гърция за модел??? [/quote]

  До коментар [#88] от "DareDebil":

  След което в три поста непрекъснато ми обясняваш за Гърция. Умно!
  Германия не е дала безвъзмездно пари на никой, ако беше така Гърция нямаше да има дълг. Напротив даже бъркотията която Дойче банк забърка с Ирландските банки не беше понесена като загуба от кредитора - Дойче Банк, както си беше според закона. Беше оказан натиск върху Ирландия и Парламента им гласува ужасно скъпа програма за "спасяване" на никому ненужна банка и дълга беше прехврълен от крадиторите на народа на Ирландия. Всичко това със знанието и активното съдействие на Германското правителство. Това беше направено по модела на Американските фондове за стабилизиране от 2008г. Но докъто САЩ е една държава с обща валута и имаше необходимост от това. То Ирландците бяха заставени да го направят от немците без да има нужда от това.
  Девалвацията не е нещо което правителството прави. Това е директна реакция на пазара. При всяко положение е нещо което става автоматично за разлика от намаляване на заплрати и пенсии ... което политически е по-трудно. Девалвацията не е лекарство а болкоуспокояващо! За да излезнеш от кризата пак трябва да си направиш структурните реформи, просто боли по-малко.
  А да сравняваш емиграцията на един милион Българи за период от 20 - 25 години с възможността да се местиш от днес за утре в Америка е просто глупаво. Емиграция е едно местена за работа е дуго. Несравними неща! Аз ако трябва да отида на работа в Орегон или Ню Мексико ми е необходимо два дни. Рентвам си камион, товаря си багажа който искам да взема с мене, другия го слагам на сторидж за $100/месец и след два дни започвам работа там където я има. Не случайно в САЩ масово хората се пенсионират в Айдахо, Флорида или Аризона. Защото в тези щати се живее по-лесно и евтино на пенсия. Мобилността на населението намалява натиска по време на криза и прелива хора там където са необходими. Аз мога да си продам къщата в Калифорния и да си купя подобна в Айдахо и с останалите пари + минимална социална пенсия да живея до края на живота си. Да видим дали Гръцките пенсионери или Българските ще могат да го направят. Всичко това влияе на икономиката на района или страната. Не е панецеа, няма да оправи структурните проблеми ако ги има но определено помага. В Европа не ми обяснявай че някой Испански пенсионер ще се пресели в Словения за да му стига пенсията - просто не се прави това в Европа и има причина за това.

  California Über Alles
 92. 92 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#91] от "Pontif А":

  и след като ми отговаряш на пост за италия че не си ми давал гърция за модел. Хитро! Как няма да ти говоря за гърция след като статията Е ЗА ГЪРЦИЯ?!?!?

  Еврофондовете са безвъзмездно прехвърляне на пари в бюджета на страните членки. Тези пари не се връщат.

  Сериозно ли дойче банк забърка бъркотията в ирландия? Колко загуби на дойче банк конкретно пое правителството на ирландия, ама по-точно ако може, с цифрички? Викаш шестте местни ирландски банки си бяха добре, ама баш заради дойче банк и немският натиск правителството беше принудено да им поеме загубите. Какво точно беше активното съдействие на германското правителство? Даде им безвъзмездно бира да си гасят уйскито?

  Това че ти не си чувал за английски и немски пенсионери които си купуват къщи в испания въобще не значи че няма такива. Те даже в българия бая имоти бяха накупили. Ама няма да ти обяснявам, щом не искаш.

  [quote#91:"Pontif А"]Емиграция е едно местена за работа е дуго. Несравними неща![/quote]

  И какво им е несравнимото? Колко хора емигрират по други причини освен работа?!?! Стотици хиляди гърци и испанци си намериха работа в германия след 2008ма. Нали това беше уж много важно, мобилността на работната ръка по време на криза, ама като става между щатите е едно, в ЕС било по-иначе. Колко време мислиш че трае преместването с камион от испания до германия? Месец? Два?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 93. 93 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#92] от "DareDebil":

  Имам чуството че се ядосваш нещо. Не разбирам защо.

  Аз съм живял и работил във Франция и Германия. По-голямата част от живота си съм прекарал в САЩ. Също доста пътувам и прекарвам по няколко месеца в Азия. Мисля че мога да видя разликите. Мисля също че мога да ги обясня равилно. Доста хора са ме разбрали когато сме говорили по този въпрос. Имам предвид хора от различни страни от Европа, Америка и Азия.
  Честно казано нямам нужда да доказвам нищо. Всичко е въпрос на мярка. Разбира се че Испански лекари и инженери отиват да работят в Германия. Имам познати в Испания. Сина им работи във Франция. Но също има сериозен дебат за това как Испания губи квалифицирани кадри. Има сериозен дебат защо Меркел е де факто президент на Европа след като Испанците не са я избирани нея. И както виждаш дори от статията има дебат за тези неща.
  В САЩ няма такъв дебат. И както ти казах гогато има "ъптърн" или разтеж на икономиката в Силикон Вали - което преди беше 3 годишен цикъл, всеки ден по 1000 семейства просигат в Бей Ериа. И това е в продължение на месеци. И говорим за един район! Дори не един Щат. Ако ми кажеш че всеки ден в Хамбург в продължение на месеци пристигат по 1000 семейства Испанци ... ОК. Тогава ще имаме сравиними събития. Иначе имаме иронични сравнения. Ако си образован човек ще разбереш каква е разликата. Но още по-важно е нещо друго. Кои хора могат да се преливат лесно от едно депресирано място на друго където има отворени работни места? Ако само лекари и инженери имат тази мобилност това не помага толкова за намаляване на напрежението. Колко келнери, готвачи, шофьори и строителни работници могат да направят тази транслация? Съвсем нрмално е в САЩ да са многократно повече най-малко заради общия език. На един Унгарец ще му бъде по-трудно да научи Немски и след 3 години Испански и после Естонски ако наистина трябва да се мести където е работата.
  Ако не можеш да схванеш каква е разликата ще бъде трудно да разбереш и как работи този механизъм.

  California Über Alles
 94. 94 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  [quote#85:"Pontif А"] Например Щата Кънектикът всяка година прехвърля 5% от своя GDP към Алабама и Мисиспи. [/quote]
  Добре, прехвърлят пари, ама Алабама и Мисисипи как си оправят икономиките? Що не правят гръцките номера и да обърнат кинтите в лесен живот, щото нали догодина идват още кинти от баламите в Кънектикът? От друга страна, когато при криза в някой щат, населението се изнесе, как се оправят нещата в щата? Нали точно тези дето работят и правят стойност (дето пълни хазната) се изнасят и няма стойност за облагане с данъци и за харчене в щата?
  За общият език си прав — дава страхотни възможности дори на най-глупавите хора.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 95. 95 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#93] от "Pontif А":

  в хамбург може да не пристигат 1000 семейства на месец, може и да пристигат, ама не са само испанци. Bay Area има население към 7.5 млн, хамбург е 1.7 млн, викам да има малка разлика. Шофьори, строители, водопроводчици достатъчно неквалифицирани ли са за тебе? Какво напрежение намаляват като се изнесат от полша, унгария, испания и гърция? Гърците по телевизора си казаха в прав текст, много от познатите им са заминали за германия, ама те били горди и щели да стоят в гърция защото е тяхна родина. На тях каквито и условия да им постелиш за мобилност, пак ще си стоят в гърция.

  Следващия път като попаднеш на някои сериозен дебат защо меркел била де факто президент на европа без да са я избирали испанците, им преведи на испански "който плаща, той поръчва музиката". Ако гърция, ирландия и испания не им трябваха немските пари, нямаше даже и да са чували за меркел. Ако си бяха излязли от еврозоната да си върнат меките валути дето викаш че били много важни в криза, също нямаше да я чуват.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 96. 96 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#93] от "Pontif А":

  гледам повтаряш едно и също по десет пъти, пък никъде отговор на нито един въпрос, за дойче банк и ирландия, за италия, разбрахме че след като си говорил с много хора и си ги убедил че си прав, сега се учудваш защо не съм съгласен с теб, можеш да спреш да повтаряш колко били мобилни в щатите и колко добре се справяли с кризите. Не изглежда много да са се справили с последната, 7 години анемичен растеж, работещите все още са по-малко отколкото преди кризата, ама щом в бей ериъ са ок нещата, значи и маерика е наред. Където ид а удари криза, всички просто се втурват към бей ериа и нещата се оправят.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 97. 97 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#96] от "DareDebil":

  Да ти кажа честно нямам време да ти отговарям. А и е трудно да спориш със селски тарикати за които вътрешната политика на ЕС се състои в "който плаща той поръчва музиката". Ти си победител!

  California Über Alles
 98. 98 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#97] от "Pontif А":

  да, имаш време само да дойдеш, да си изтропаш километричните постове, да плеснеш с ръце и да си врътнеш при първия поставил под съмнение небивалиците ти.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 99. 99 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#98] от "DareDebil":

  Не са ти ясни тия работи.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK