Би Би Си: В Русия при робски условия работят десетки хиляди севернокорейци

Би Би Си: В Русия при робски условия работят десетки хиляди севернокорейци

© Associated PressДесетки хиляди севернокорейски работници в момента работят в строителството в Русия, при това при условия, които според правозащитни организации могат да бъдат описани като "робски труд", пише International Business Times, позовавайки се на репортаж на Би Би Си. Повечето от тях са съсредоточени в източната част на Русия.


Репортажът на Би Би Си посочва, че севернокорейците работят по големи, често финансирани от руски държавни фондове проекти, например строеж на мостове и сгради. Те живеят в затворени охранявани сгради, до които няма външен достъп.


"Бих предпочел да си бях останал вкъщи. Нямаме избор – идваме тук, работим, и после се връщаме", казва един от работниците. Запитан колко получава за работа си, той отговаря, че не знае, тъй като не му дават заплата.
Интервюиран от Би Би Си предприемач разказва, че не се интересува от източника си на работна ръка, стига да работата да е свършена ефективно и евтино. Правозащитници споделят, че някои от севернокорейците опитват да бягат, но им се отказва статут на бежанци и биват връщани в Северна Корея.


Предоставянето на работна ръка на други държави е един от малкото източници на приходи за затворената севернокорейска икономика, която в момента е изправена пред глад, причинен от тежката суша в страната. Президентът Ким Чен Ун е увеличил броя на работниците, изпращани в чужбина, независимо от санкциите, наложени на Пхенян от няколко световни сили.


"Най-тежката суша в Демократична народна република Корея от 100 години насам продължава, като нанася значителни щети на земеделието", съобщи през юни държавната агенция KCNA. "Водата в резервоарите е на най-ниското си ниво, а реките и потоците пресъхват", добавя KCNA.


По тази причина Ким Чен Ун е удвоил броя на изпращаните в чужбина работници, които носят на Пхенян около 2 милиарда долара приходи годишно, с които се финансират няколко проекта, в това число ядрената програма на страната, съобщава ABC News. Според медията в 40 държави работят 90 хиляди севернокорейци, като в Русия са около 25 хиляди от тях.


Според доклад, публикуван от New York Times през февруари обаче, извън страната работят 65 хиляди работници, които носят между 150 и 230 милиона долара. Американското издание се позовава на North Korea Strategy Center, който работи с бегълци от страната в Сеул и Korea Policy Research Center.


"Северна Корея експлоатира работната си сила и заплатите си, за да запълва личните сметки на Ким Чен Ун", заяви пред New York Times ръководителят на NK Watch Ан Мьон-чул. "Подозираме, че Ким използва част от парите, за да купува стоки на лукса за елита си и да финансира строителния бум в Пхенян, който започна след началото на управлението му."


NK Watchсъбра показанията на 13 бивши севернокорейски работници, които в момента живеят в Южна Корея, и поиска от ООН да разследва "подкрепяното от държавата робство".


Доклад на Asan Institute for Policy Studies също твърди, че печалбите от този труд не се изпращат на семействата в Северна Корея, а влизат директно в държавната хазна.


В доклад Държавния департамент на САЩ от миналата година също се осъжда отношението на Пхенян към ратниците, като правителството се призовава "да сложи край на принудителния труд в затворнически работнически лагери и в чужбина".


"Севернокорейското правителство изпраща работници в чужбина в условията на международни договори с правителства, като голям брой работници са изпратени в Русия и Китай. Тези работници са заплашени от разправа със семействата им ако опитат да избягат или да се оплакват. Заплатите им се депозират в сметки на севернокорейското правителство, което задържа повечето от тях, твърдейки, че те са "доброволни вноски в проектите на правителството", се казва в доклада на Държавния департамент. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK