Между Източна и Западна Германия остават големи икономически и социални различия

Канцлерът Хелмут Кол, по време на чието управление беше извършено политическото обединение, размени западногерманската за източногерманската марка и обеща бързо развитие за бившите комунистически провинции.

© Associated Press

Канцлерът Хелмут Кол, по време на чието управление беше извършено политическото обединение, размени западногерманската за източногерманската марка и обеща бързо развитие за бившите комунистически провинции.От доходите през религиозното самосъзнание до колите, които карат, големите разлики между германците от бившите Източна и Западна Германия са налице и днес, 25 години след обединението им, сочи публикувано днес изследване, цитирано от "Ройтерс".


Много от тях дори не се харесват помежду си, като една трета от източногерманците смятат западногермаците за арогантни. Авторите на изследването от Берлинския институт за население и развитие казват, че Германия се нуждае от още едно поколение, за да бъдат изгладени тази различия.


"Резултатите от изследването не ни изненадват", каза пред репортери директорът на института Райнер Клингхолц. "Така, както и тогава, двете части на Германия са изключително различни", добавя той.
Канцлерът Хелмут Кол, по време на чието управление беше извършено политическото обединение, размени западногерманската за източногерманската марка и обеща бързо развитие за бившите комунистически провинции.


Редица фактори, сред тях остарялата икономическа структура и начин на живот, наложени на гражданите от комунистическото управление обаче пречат на интеграцията. "Обединението не е политически акт, а дълъг процес", казва Клингхолц.


Въпреки че икономическите разлики намаляват, а миграцията на запад почти е спряла, според изследването източногерманските работници печелят средно една четвърт по-малко от тези на запад, работят повече и са по-малко продуктивни.


Няколко града в Източна Германия, например Дрезден и Лайпциг се развиват бързо, но въпреки това собствеността в тях струва наполовина по-малко, отколкото на запад, сочи изследването.


Месеци преди отбелязването на 25 години от обединението на 3 октомври, най-резките разлики се наблюдават в нагласите на хората. Приблизително три четвърти от източногерманците не са част от религиозна общност, докато в западните провинции ситуацията е обратната.


В страна, която обръща голямо внимание на автомобилите, изборът на марка също е от значение – на Запад се карат два пъти повече BMW-та, докато източногерманците по-често предпочитат Skoda. Приблизително 30% от жителите на западните провинции смятат, че е по-добре мъжът да работи на пълно работно време, а жените да стоят у дома – два пъти повече, отколкото на изток, където жените по традиция работят.


Една четвърт от населението, или приблизително 19 милиона германци, са родени през последните 25 години, като според доклада те ще бъдат половината от населението през 2040 г. когато ще бъде отбелязана и петдесетгодишнината на обединението. "Дотогава, най-късно, ще имаме една нова Германия", казва Клингхолц.

Коментари (189)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Много ясно, комунизма не прощава, откъдето е минал следват нещастие за хората, разруха и дълги години нищета. След време и СК ще "гръмне" и направо не ми се мисли колко трилиона ще трябва да се излеят, че поне малко да се очовечи, и пак ЮК ще е значително по-развита. А и промиването на мозъците на населението в соц. държавите дава отражение за поколения напред.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на barking_dog
  barking_dog
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Не мога да си представя, кога ще намалее разликата между България и Източна Германия...

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 991 Неутрално

  То обещаването не е като даването. Има ли една страна, където демокрацията да не е излъгала надеждите? За нашата демонокрация няма даже какво да говорим.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Нагледно доказателство за верността на "Два свята, единият е излишен". За двете Кореи да не говорим.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  ГМО.

  Социализмът модифицира генетичния код на цели нации.

  Ходил съм много пъти в Източна Германия при соца - дотам пускаха милиционерите на правешкия многотомен мислител. Беше рай в сравнение с нашенската пустош и дивотия. А после, когато отвориха границите, се оказа на свой ред пустош и дивотия в сравнение с онова оттатък.

  Първите няколко седмици след падането на стената цели колони Трабанти се изсипваха в Западен Берлин, за да гледат витрини, неон, супермаркети, Мерцедеси, живот.

  Западните немци напомпахи ТРИЛИОНИ марки и впоследствие евро, за да ги вдигнат на крака. Но те - неблагодарниците - до ден днешен, след една ефективна смяна на поколенията, продължават да мрънкат и мърморят за соца, за Вартбурзите, Трабантите и Ладите, за гарантираните летни отпуски и гарантираното безделие и безвремие.

  Не бих искал дори да си представя пред какви гаргантюански проблеми ще бъдат изправени трудолюбивите и способни южнокорейци, когато династията на Кимовете най-после се капичне и им се наложи да осиновяват 30 милионна лабораторни плъха, за да ги очовечават в продължение на десетилетия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  ..така е..от където мине соца...трева не никне....

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Щом комунизма за 45 години успя да съсипе дори едни германци, и още не могат да се променят, какво остава за нас ... казвам го с огромна тъга - те все пак живеят в Германия, докато тук петата колона е безмилостна, промитите мозъци за "двойните освободители и братушки" са все още ужасно много ... на тях едно поколение може и да им е достатъчно, но на нас ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Ще има я,45 години ЩАЗИ под вещото ръководство на Кремъл моделираше главите на хората в немислещи канчета.Трудно става обратния процес -от не мислещо канче да направиш мислеща глава.

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  Петдесет години разделение, после петдесет години обединение.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 11 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 448 Любопитно

  [quote#4:"Мондиана"]Два свята, единият е излишен[/quote]

  Знаеш ли всъщност какво се казва в този цитат?

 11. 12 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Никой не казва, че до въвеждането на еврото, Германия наля около около един трилион марки в икономиката на източните провинции и два пъти повече даде на Русия за съгласието й за обединението на двете Германии.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 12. 13 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#2:"wwt10374306"]Не мога да си представя, кога ще намалее разликата между България и Източна Германия... [/quote]
  Обаче пък, вече няма разлика м/у България и Западна България. Но кога ли ще се обединим?

 13. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Комунизмът е сатанистка религия увреждаща душите и умовете на поразените от него. Ленин казва, че комунизмът ще победи в света когато не остане нито една капиталистическа страна с която да се сравнява. Това е най-човеконенавистната идеология пръкнала се някога под слънцето виновна за смъртта и за проваленият живот на милиони хора.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 14. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Най-добрият пример за последствията на комунизма. При нас той за 45 години направи това, което не направиха 200 години византийско и 500 години османско дладичество.

 15. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  освен това няма нито един източногермански отбор в Бундеслигата....

 16. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  И това е може би най- неосакатената от съветското робство част от Източна Европа с най- богатите братовчеди!

  Кога ли и ние ще се отърсим от северноазиатските мурафети така дълбоко внедрени в по- мързеливата и по- глупавата част от нашите сънародници, тези със сърпа и чука отпечатан на г.за?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 17. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  [quote#12:"Captain Shakespeare"]Германия наля около около един трилион марки в икономиката на източните провинции[/quote]
  Да напомня, но източните провинции (ГДР) бяха витрината на соца, и въпреки налетите 1 000 000 000 000 марки все още са далеч от западните провинции, а някои у нас още въздишат по полуфалиралите и полубракуваните ни соцгиганти (в които освен работници се трудеха стотици хора от стопанското, партийното, профсъюзно и комсомолско ръководство).

 18. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  най-интересният факт е как все още няма източногерманец (гражданин на ГДР до 1990 г. ) с благосъстояние над €100млн.
  Във всяка друга източноевропейска страна има милиардери.... дори и таквиз като Албания.

 19. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3341 Весело

  До коментар [#1] от "today":

  "комунизма не прощава"

  Първата мисъл, която ми мина през главата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 21 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  Комунизмът ако слезе в Ада и там ще стане катастрофа

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 21. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Виж, някой от нас сме живяли при соца. Не ни давай да четем за него. Ние го познаваме от близо. Не икономическото дередже подтискаше хората а идеологическият натиск. Това, че не ти се позволява да имаш мнение различно от официално налаганото, че не можеш да идеш до Триградското ждрело без да подадеш молба в Районното управление на МВР и да чакаш да ти се разреши. Че ако искаш да влезеш в Университета трябва и ти и родителите ти да сте били лоялни към властта или членове на Партията. Безумията бяха безкрайни

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#15:"spiegel"]При нас той за 45 години направи това, което не направиха 200 години византийско и 500 години османско дладичество.[/quote]

  Много пъти съм давал пример с моето семейство. Прапрапрадядо ми, съвременник на Пушкин и Наполеон, е бил търговец, пътувал от Виена до Багдад (напълно свободно), за да продава стока, сключва договори и трупа пари. Синовете му са умножили богатството. Прадядо ми е завълшил (през ОСМАНСКО "ИГО"! ) две висши образования в чужбина - Санкт Петербург и Женева. Дядо ми еследвалв Клуж и Монпелие -през "монархо-фашизъма".

  Нищо от това не беше достъпно за социалистическия пролетарий, който нямаше право да притежава земя, да се занимава с частен бизнес, да създаваработни места (наричаше се експлоатация) или да учи в чужбина.

  Последното не се отнасяше за такива като Людмила Живкова, която бе пратена с държавни пари да следва в Оксфорд, но бе изритана поради онаследената си тъпота и резистентност на всякакви когнитивни дразнители...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Тоя "разказ" можеш да го ползваш за тоалетна хартия. Голямата част от хората помнят на живо соца. Иди го пробутвай при някой пъпчив тинейджър, той може и да ти се върже на глупостите.

 24. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#23] от "Norman Granz":
  [quote#23:"Norman Granz"]Последното не се отнасяше за такива като Людмила Живкова, която бе пратена с държавни пари да следва в Оксфорд, но бе изритана поради онаследената си тъпота и резистентност на всякакви когнитивни дразнители...
  [/quote]

  не го знаех това за Людмила Живкова и Оксфорд. защо ли не се учудвам, че правешкият самороден гений е бил срамно изритан от сърцето на английското висше образование

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 25. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":
  Да, от турско българинът излезе със самоуправление, собственост, национална църква, собствена демократична образователна система, икономически елит, който даваше пари за университети и велики личности, които за 20 години направиха от България процъфтяваща и уважавана европейска държава. От комунизма излезе с атомизирано общество, без собственост, с разбита църква, идеологизирано образование, кадесарски елит, който окраде народа си, и без личности.

 26. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#25] от "полувишис":

  В първа част от мемоарите си Батето описва подробно за докторската работа на Людмила и за техният престой в Лондон.
  Докато тя е била в университета, той е гледал английска телевизия правейки планове да създаде от БНТ най-читавата изпочноевропейска телевизия.

 27. 28 Профил на Говори Блиц
  Говори Блиц
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Ти да не си наследник на Евлоги или Христо Георгиеви? Шегувам се. Всичко, което си казал, е напълно вярно.

 28. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":


  [quote#3:"Bulgarische Motoren Werke"]Има ли една страна, където демокрацията да не е излъгала надеждите? [/quote]Че къде е виновна демокрацията тук?!Тя защо не е виновна на западногерманците?!Как все се оказва виновна на свикнали на мързел и живели в комунизъм хора?!Без значение източногерманци или българи?!Май не е до системата,а до хората,а?!И до вредата,която нанася комунизма на манталитета,морала и способността да се работи качествено работа.

 29. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Любопитно

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":Ви ли ми обяснил,след като соца е бил толкова хубав,защо всички искаха да избягат и държавата беше обградена от телена мрежа и убиваха на границата?!Ти за себе си дали си си отговорил на този въпрос?!Кой бяга от хубавото?!Или май не е било толкова хубаво,а?!

 30. 31 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тази кръвожадна идеология, наречена комунизъм, трябва да бъде изкоренена така, както е дошла - със смърт. За да може наистина да се появят поколения, които не мислят по безделнишки и подчиненчески.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 31. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#13] от "portocala":


  [quote#13:"portocala"]Обаче пък, вече няма разлика м/у България и Западна България. [/quote]Всъщност сега е обратно от преди 25 години.Източна е по-развита.Но то това е до югоносталгията в Западната..

 32. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Месеци преди отбелязването на 25 години от обединението на 3 октомври, най-резките разлики се наблюдават в нагласите на хората. "
  25 години след обединението не могат да бъдат заличени следите, оставени от социализма върху манталитета на германците. Това са най - значителните щети от социализма, за заличаването на които е необходимо най - много време.
  Даже не ми се мисли колко време ще ни трябва на нас да ги преодолеем.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 34 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Немците си платиха скъпо за обединението и то не само на мужиците (преносно и буквално). Около събитията при падането на стената е имало доста задкулисни уговорки с останалите страни на европейската сцена. Франсоа Митеран навремето е дал съгласие за обединението на Германия под условие, че бъдещият икономически локомотив на Европа безкористно ще подкрепи и включи в проекта за общата европейска валута, въпреки че марката от десетилетия е била една от предпочитаните резервни валути, подкрепяна от желязна банкова дисциплина. Френските политици (и не само те) винаги са се страхували от силната финансова дисциплина на Германия и нейният "лош" пример и влияние върху останалите пазари. Социално-либералните елити в Европа отдавна разчитат на евтини пари (инфалция, субсидиране, помощи) за "подкупване" на определени класи от електората и точно отва влиза в противоречие с дисциплината в най-мощната икономика вв Ервопа. Еврозоната е един вид потушаващ механизъм на тази хегемония, който на всичкото отгоре позволява именно на определени по-безотговорни членове (с раздути социални системи) да бъркат в общата каца с мед, без да поемат отговорности за това с надеждата големият бачкатор да ги измъкне от кашата всеки път, когато преядат.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 34. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#21] от "полувишис":


  [quote#21:"полувишис"]Комунизмът ако слезе в Ада и там ще стане катастрофа [/quote]Ще настане леден апокалипсис там и ще си внасят лава...

 35. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#25] от "полувишис":


  [quote#25:"полувишис"]не го знаех това за Людмила Живкова и Оксфорд. защо ли не се учудвам, че правешкият самороден гений е бил срамно изритан от сърцето на английското висше образование [/quote]А сина на Живкова е пратен в Швейцария(пак на наши разходи) и там е осъден за изнасилване.Такава им е семката...

 36. 37 Профил на Valeri Milanov
  Valeri Milanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#22] от "barel":Що лъжеш така.Прадядо ми е бил буржоа,лежал е в белене.Никой от рода ми е нямал проблеми с висшето образование.

 37. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#30:"yanne"]защо всички искаха да избягат и държавата беше обградена от телена мрежа и убиваха на границата?[/quote]

  Бас ловя, че няма да получиш смислен отговор.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#28:"Том Улфи"]Ти да не си наследник на Евлоги или Христо Георгиеви? [/quote]

  Нещо подобно. Прапрадедите ми са дали пари за една от първите гимназии в България, прадядо ми е бил първият й директор (1888).

  Уредил се е с връзки, демек...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":


  [quote#38:"Norman Granz"]Бас ловя, че няма да получиш смислен отговор.[/quote]Разбира се,че няма.Комунизмът в много отношения не се различава от исляма.Аз гледам на него като на вид религия,и то доста зверска.Та по същия начин не може да получиш смислено обяснение защо някой ще се взриви на оживен площад и ще избие десетки хора,вкл. деца и жени,които на никого не са виновни.

 40. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#19:"Ф.Нинов"]най-интересният факт е как все още няма източногерманец (гражданин на ГДР до 1990 г. ) с благосъстояние над €100млн.
  Във всяка друга източноевропейска страна има милиардери.... дори и таквиз като Албания.[/quote]

  Може би същината на проблема е именно налятите трилиарди марки? Т.е. източните немци са си нещо като гърци....

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#40:"yanne"]Комунизмът в много отношения не се различава от исляма.[/quote]

  Много точно! ++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Има един много хубав филм по темата "Goodbye Lenin"

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 44 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3054 Весело

  "Редица фактори, сред тях остарялата икономическа структура и начин на живот, наложени на гражданите от комунистическото управление обаче пречат на интеграцията."

  Западна Германия е традиционно социална държава, често давана за пример от нашите пребоядисани цоциалисти като социалният им идеал! И Източна Германия, витрината на социалистическият блок бе уж социална (социалистическа) държава! Западна и Източна Германия бяха толкова различни, колкото е разликата между истинското от ментето! Близо 30 години и 1.5 трилиона евро не бяха в състояние да унищожат тази разлика!

  И нашите цоциалисти, леви смотляри и "прилежни" "православни" русофили, гробокопачите на загниващият запад са менте, грухтящо на рубладжийска копаня!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Аз пък си мисля, че тук комунизма ще бъде преодолян много по-бързо. Вярно е, че имаме чугуни, но те са вресливи, а не много. Просто тук на народа му се налага да бачка, за да оцелява. На източногерманците, както и на гърците явно това не им е проблем. И причината е една и съща - огромните наляти суми в кацата без дъно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 47 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  германският Иван Костов е виновен! как не го е срам Хелмут Кол да разруши процъфтяващата източногерманска социалистическа икономика. сигурно е агент на ЦРУ, ФБР, и е платен от Сорос.
  (саркастично)

  Истината ни прави свободни.
 47. 48 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Спомням си едно изказване на западногерманците точно след обединението: " Тези наши съграждани, които са родени при социализма, започнали са своята трудова кариера при социализма и са поработили няколко години, са вече загубени. Няма да можем да ги превъзпитаме. Надеждата ни е в следващото поколение"
  Ето това е истината. Порочната система, за кратко време изменя представителите на един и същ народ, превръщайки го в две коренно различни нации, променяйки съзнаниято, работните навици, морала , религията и т.н.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 48. 49 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Поредното доказателство, че комунизъм=доживотна присъда. Айде сега всички теоретици на комунизма обяснят как "през комунизма живеехме по-добре", като в Германия наблюдаваме един и същи народ, етнос, религия, с обща история, но единият е прекарал 50 години комунизъм, а другият - 50 години "соросоиден капитализъм" и все пак западногерманците живеят по-добре. Нещо не се връзва картинката, другари.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 49. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Весело

  Виц от времето на соца

  Какво ще стане ако комунузъма победи в Сахара. След 20 години ще започнат да внасят пясък срещу твърда валута!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 51 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За 45 години комунизъм се съсипа не само българското общество, но дори германското. Трябва да измат поколенията помнещи комунизма, чак тогава ще има нормално гражданско общество. Мойсей водил 40 години евреите из пустинята, докато измрат всички помнещи робството.

  chavo64
 51. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Не е до възпитание, а до липсваща промишленост. ГДР имаще за пазар Източна Европа и властваше, понеже западните стоки бяха табу. 1990 източните пазари се отвориха засападните стоки, а промишлеността на ГДР пое пътя на закриване или приватизация. А едно предприятие се създава поне 80 години, имам пред вид и заемане на пазарна ниша. Така че всичко е естествено и лесно обяснимо, но трудно поправимо. Един западен финансист ми каза през 1992, че единственият начин да се спаси Източна Германия от шока е незабавно се поставят митнически бариери между двете части.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 53 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#51] от "chavo64":

  Те хубаво нсе някога ще умрат, но като ни ръководят политически и икономически на най-големите комунисти децата и внуците какво правим? Германците не са го имали този проблем.

 53. 54 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И това при излетите маса пари от западно имачкото в източно немачкото и че ГДР беше лицето на социализЪма. Където комуне мине трева не никне.

  Ако на тях им трябват 2 поколения, на нас горко ни сигурно 5.

 54. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#52:"vxa15365434"]А едно предприятие се създава поне 80 години, имам пред вид и заемане на пазарна ниша. [/quote]

  Това отдавна не е така. Примери колкото щеш, но ще дам само един - Tesla.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 56 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]Западните немци напомпахи ТРИЛИОНИ марки и впоследствие евро, за да ги вдигнат на крака. Но те - неблагодарниците - до ден днешен, след една ефективна смяна на поколенията, продължават да мрънкат и мърморят за соца,[/quote]

  Германия като цяло спечели много от обединението си, а нейната икономика дръпна значително поради бонанзата от евтин източногермански труд. Идеята как западът хрантутел изтока не е вярна.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 56. 57 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  списвачит на мартяла е пропуснал да отбележи-
  1)извънредните данъци за финансиране на обеднинението, били в сила поне 10 г
  2)Над 900 млрд марки са наляти от федералното правителство в територията на"първия социалистически райх, на германска земя"
  3)сегашната канцлерка е "бивша" комсомолска секретарка от бившата ГДР

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 57. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":


  [quote#23:"Norman Granz"]Прадядо ми е завълшил (през ОСМАНСКО "ИГО"! ) две висши образования в чужбина - Санкт Петербург и Женева. Дядо ми еследвалв Клуж и Монпелие -през "монархо-фашизъма".
  [/quote]


  През 1948 година са били изгонени от Университета всички неугодни на БКП професори и заменени с рабфаковски професори. Изгонен е бил и великият историк проф Иван Дуйчев. Накрая Лздмила Живкова се е усетила като историк какво е станало и го е възстановила на научна работа, но твърде късно. Други стари професори като акад. Любомир Илиев цял живот са треперели да не бъдат санкционирани че преди 9 септември са били Хумболтови стипендианти в Германия. Терорът над интелигенцията беше страшен. За да ти приемат документите за кандидат/студент трябваше бележка от местната ОФ организация, че родителите ти не са засегнати от мероприятията на Народната Власт, т.е. не са били буржоа или недай си Боже имотни.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 59 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#23:"Norman Granz"]Нищо от това не беше достъпно за социалистическия пролетарий, който нямаше право да притежава земя, да се занимава с частен бизнес, да създаваработни места (наричаше се експлоатация) или да учи в чужбина. [/quote]

  То и за османския пролетарии не е било достъпно Колцина от голтаците са можели да се отделят от чопленето на земята и да учат, камо ли в чужбина. Освен това, като давате примери за якото османско владичество срещу гадния комунизъм, не знам защо се спирате все на относително краткия период на благоденствие от късната първа половина на 19-век? Някак безпросветната дивотия от 15-ти до края на 18-ти век се забравя, барабар с кръвния данък, грабежите, подтисничеството, де факто гръцкото владичество и т.н.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 59. 60 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#56] от "civis_eu_sum":

  прав си. просперитетът на Запада се крепи на здравите мешци на Русия и нейните необятни ресурси. и разбира се, на широката руска душа, която е склонна да сподели собствената си чорба от ряпа с интервените. само и само интервентите да си интервенират на запад от Висла, а не на Изток от Брест.

  без Русия западната цивилизация щеше да тъне в мрак, невежество и да води борба за по-нататъшното си оскотяване.

  Кремъл е един факел в мрака на Вселената.
  Кремъл значи топлина.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 60. 61 Профил на stamata
  stamata
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  ++++++++++++++
  точно!!!!!!!

 61. 62 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#60:"полувишис"]прав си. просперитетът на Запада се крепи на здравите мешци на Русия и нейните необятни ресурси. и разбира се, на широката руска душа, която е склонна да сподели собствената си чорба от ряпа с интервените. само и само интервентите да си интервенират на запад от Висла, а не на Изток от Брест.
  [/quote]

  Къде съм споменал Русия, байно? Темата беше конкретно за Германия и обединението й. Явно в полувишето са ви увредили зрението и някой лоб.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 62. 63 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#56:"civis_eu_sum"]Идеята как западът хрантутел изтока не е вярна.[/quote]

  Левундера си личи. Тия трилиарди марки какво са бе?

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#62:"civis_eu_sum"]Къде съм споменал Русия[/quote]

  Знаем си те, "социалистче".

  The best way to predict the future is to invent it.
 64. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#15:"spiegel"]Най-добрият пример за последствията на комунизма. При нас той за 45 години направи това, което не направиха 200 години византийско и 500 години османско дладичество.[/quote]Комунизма ни докара до върха на технологиите, докато реституцията ни върна до времената на татарското нашествие и чумната епидемия - България изгуби 2 милиона население и срина до нивото на Папуа - Нова Гвинея. Това стана

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 66 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  така е Франки ма в една друга лига източните отбори са водещи ...тая на хулиганите кво да праиш кой каквото може

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 66. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#56:"civis_eu_sum"]нейната икономика дръпна значително поради бонанзата от евтин източногермански труд. [/quote]

  Глупости не ми се обсъждат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 68 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#53] от "alextan":

  Най малкото да проявите/проявиме активност на улицата и на избори. Не може само да се мрънка в сайта. Иначе имах предвид, психиката на съвременния гражданин на страната.

  chavo64
 68. 69 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#63:"EU defender"]Левундера си личи. Тия трилиарди марки какво са бе?[/quote]

  Ахахах Трилиарди? Думата е трилион и до 2009-та сумата беше около $1.9 в долари

  А какво са - инвестиции са. В нов пазар и източник на работна ръка.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 69. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1823 Любопитно

  [quote#51:"chavo64"]Трябва да измат поколенията помнещи комунизма[/quote]И като са умрели Адам и Ева преди около 10 700 години ... хората са забравили за Рая ли ? Забивай кабърче календара и чакай да се забрави соца Няма връщане назад - това е смисълът на статията - преживелите соц са на по-високо еволюционно стъпало и независимо от усилията и изсипаните милиарди са различни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 71 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":

  кофти демокрация бе, не ще да поправи щетите нанесени от комунизма по-бързо...

  Birds of a feather flock together.
 71. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#59:"civis_eu_sum"]Колцина от голтаците са можели да се отделят от чопленето на земята и да учат, камо ли в чужбина. [/quote]

  Комуне, ако не бяха такива като дедите ми, за създадат първите училища, сега и ти щеше да чоплиш земята.

  Явно ти е трудно да го схванеш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 73 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  инак за статията авторите малко преувеличават и аз като дойдох тука слушах кви ли не щуротии за източняците ма като ги опознах видях че дявола не е толкова черен единствената им разлика със западняците е че по малко прикриват наци убежденията си но няма какво да си кривим душите в съвремена Европа тва е предимство за тва и в източен берлин особенно дълбокия изток трудно ще видиш турчин ,арабин или някой черен така е и в дрезден и лаипциг колкото и управите на тези градове да се мъчат да привличат такива идивиди(да се чуди човек защо) немците не ги мислете ще се оправят

  п.п аре сега толерастите да ревнат и да ме доклдват

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 73. 74 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#67:"Norman Granz"]Глупости не ми се обсъждат.[/quote]

  Добре, няма повече глупости. Ама кажи за последно колко е било яко по турско, оти дедо ти е бил чорбаджи.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 74. 75 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realist":

  Не знам коя е най-неосакатената, но ние сме най-осакатени от СССР режима. Благодарение на колаборацията на русофили-съветофили.

  Birds of a feather flock together.
 75. 76 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#56] от "civis_eu_sum":

  глупости ако си мсилиш че оситата са по тъпи от западняците и ша бачкат за по малко от турци и араби си се объркал мнооо яко

  п.п другите ти идиотии няма смисъл да ги коментирам

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 76. 77 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#66] от "johngoti":

  Значи при нас освен Айнтрахт има и втородивизионния FSV Frankfurt, който често играе с осиотбори.
  Веднъж интересна сцена преди мач излизайки централна ж.п. гара няколкостотин футболни хулигани хвърляйки голвми бомбички (нещо от рода на някогашния миниум-и-бронз) насочвайки се към центъра на града. Но някъде на 100-тия метър се появиха спец.части със специално тежко снаряжение, заобградиха хулиганите и ги държаха някоко часа на припек.

 77. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1823 Любопитно

  [quote#48:"Magen David"]за кратко време изменя представителите на един и същ народ, превръщайки го в две коренно различни нации, променяйки съзнаниято, работните навици, морала , религията и т.н.[/quote]Това се нарича еволюционна разлика - нещо като грамотността. Когато един човек стане грамотен, колкото и да го мачкаш с ниско квалифицирана работа или безработица той си остава грамотен и децата им са с друг мироглед

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 79 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#76:"johngoti"]лупости ако си мсилиш че оситата са по тъпи от западняците и ша бачкат за по малко от турци и араби си се объркал мнооо яко [/quote]

  Уф. Обединението се осъществи преди 25 г. да напомня и да оситата и до днес получават по-ниски заплати като цяло.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 79. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#76:"johngoti"]п.п другите ти идиотии няма смисъл да ги коментирам[/quote]

  I second that.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 81 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#77] от "Ф.Нинов":

  знам ги на 7-ми август ще играят в първия кръг за купата срещу Динамо(Берлин) отбора с най много хулигани категория б и ц много им се искаше на бефецерите да се паднат с позьорите от айнтрахт ама късмет

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 81. 82 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#69] от "civis_eu_sum":
  Цялата статия е някакво статистическо журналистическо изследване, демек виждате ли светлото капиталистическо бъдеще идва, но инфраструктурата, и т.н... А съвсем наскоро имаше дори филм, как една фабрика произвеждаща детски играчки се е преместила от западна в източна германия, и други промишлени предприятия, и се оказва че един западногермански град започва да тъне в мизерия, престъпност, безрабтица, наркомании, а източногерманското градче от запустяло започва да се развива, та имали промишленост няма значение дали е комунизъм или капитализъм, има ли само молове, веи, услуги като в бг, ще си спомняме соца с добро!

 82. 83 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#79] от "civis_eu_sum":

  може в анхалт и в померония берлин не го броим то си е традиционно беден ....ма секси говоря и за двете му части

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 83. 84 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Разликите между Западна Германия и Източна е същата като между Западна Германия и България - жените по подразбиране работят, намираме западногерманците за надменни, българите масово са атеисти, работиме по-дълги часове, имаме по-ниска производителност на труда и тн.

  Има един мит с производителността на труда, че при нас тя е по-ниска. Аз съм се подстригвал в Германия за 20 евро и в България за 10 лв. Според този велик показател в Германия производителността на фризьорките 4х по-висока. Това всъщност е ножица на цените, която облагоделства страните с висок стандарт.

 84. 85 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#76:"johngoti"]п.п другите ти идиотии няма смисъл да ги коментирам[/quote]

  Муци, дай по-кротко че много лесно е да се разбере кой е идиот и кой не. Това важи и за Норманчо

  http://www.dw.com/en/east-west-pay-gap-persists-decades-after-german-reunification/a-15229077

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 85. 86 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  [quote#84:"Густав"]Има един мит с производителността на труда, че при нас тя е по-ниска. Аз съм се подстригвал в Германия за 20 евро и в България за 10 лв.[/quote]
  аре пак глупости в берлин масово за мъжко подстригване вземат 10 евро ако се поразровиш ша намериш и за 6 така че аре по кротко

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 86. 87 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  Обяснението е просто. Западна Германия унищожи доколкото можа ЩАЗИ, докато у нас, а и в други соц страни ДС си дърпа конците необезпокоявано. Само дето днес не я наричаме ДС, а "КОЙ".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 87. 88 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#85] от "civis_eu_sum":

  муци тая статия е от преди 4 години сега ако намериш една отпреди 14 ша намериш още по голямо потвърждение на тезата ти ....с всяка изминала година разликата намалява .....муцито ми то

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 88. 89 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Моля тълкувание на следното: "Прапрапрадядо ми, съвременник на Пушкин и Наполеон, е бил търговец"

  Браво на прапрадядо ви, но какво точно би трябвало да означава това:
  1. Бил е с Руски и Френски корени
  2. Писател, способен да управлява цяла държава и може би управлявал
  3. Държавен ръководител, който обича да пише от време на време
  4. Обикновен търговец

  Бойко е зависим
 89. 90 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#88:"johngoti"]муци тая статия е от преди 4 години сега ако намериш една отпреди 14 ша намериш още по голямо потвърждение на тезата ти ....с всяка изминала година разликата намалява .....муцито ми то[/quote]

  Ами да цуци, намалява с всяка изминала година, а в началото е била по-голяма т.е. евтина работна ръка. Разбираш ли сега? А?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 90. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#89:"briton"]Моля тълкувание на следното[/quote]

  Моля, запознайте се с подписа ми (онова отдолу под постинга, с големи наклонени надясно букви, че явно трудно схващате).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 92 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#90] от "civis_eu_sum":

  викаш оситата са бачкали за по малко от турци ,араби ,сърби и черни а ......е няма такъв филм в доичо си има правила някви ве тва дан ти е гърция или България

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 92. 93 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#87] от "simval":

  Значи според мен за липсата на свръхбогати източногерманци факторите са три:
  - западянаците светкавично бастисаха източната система неоставяйки възможност местни играчи да се нагрухат с държавна собственост
  - във ФРГ по принцип не е лесно да станеш свръхбогат за кратко време
  - произходът играе също голяма роля за предприемчивостта и най-вече как се правят успешно работите. Например в Берлин тримата братя Samwer, родени м/у 1970 и 75 год са милиардери, чрез https://en.wikipedia.org/wiki/Rocket_Internet но са израстнали в Кьолн, като целият им род се състои от известни бизнес-личности. Бил Гейтс например също произхожда от заможно семейство.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rocket_Internet

 93. 94 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Западна Германия е била толкова добре, не защото са имали производителност за милиарди или са били нещо велико, а защото са имали достъп до неограничени заеми, които са вземали неконтролируемо след 50те год.Имало е много недоволства на ЗАПАД. Четете и не пишете глупости.Капитализмът има нужда от комунизма (не че супер) за надпревара, иначе губи социалното като сега. В България я няма тази информация НА БЪЛГАРСКИ за Западна Германия,но КАТО ОТВОРИТЕ СТАТИСТИКИТЕ от онова време , ЩЕ видите, че и в най-златните си години са вземали милиарди заеми, защото продуктивността и икономическото чудо не са стигали. В по-малките градчета в Западна Германия хората са ядяли месо 2 пъти в седмицата, защото не са можели да си позволят повече, въпреки добри работни места.Ходели са по веднъж на почивка и то натъпкани всички в колата за Дания, Италия и др. Хората са живи, питайте. Имало е също много стачки с месеци наред, протести и неравности в Западната част.Били са протестиращите полицаите със сила по протестите, за да се укротят. Било е лъскав рай, но под повърхността гнилост. Повече от половината от източните германци днес казват, че в комунизма са живели по-добре и капитализма им е донесъл бедност, неравенство,безработица и недоволство. Кой мислите прибра парите наливани в Източна Германия след падането на стената, проверете по архивите. На 80% са фирми от Бавария и Баден Вюртемберг взели сделките да строят Източна Германия с подкупи и корупция и те затова толкова я построиха до днес. В Германия има много корупция и връзкарство до днес под повърхноста. И до днес предпочитат в Западна Германия да вкарат един индиец или филипинец, но да не назначат източен германец!!!Наричат ги с подигравка Оси. Не пишете наизус. Нещата са по-дълбоки.

 94. 95 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#92:"johngoti"]викаш оситата са бачкали за по малко от турци ,араби ,сърби и черни а ......[/quote]

  Не, "викам" че са били и са по-евтина работна ръка от западните си колеги, особено в първите години след обединението и че са били много и на разположение за нуждите на обединената германска икономика. Много ли е трудно да се разбере?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 95. 96 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#12] от "Captain Shakespeare":

  Лъжеш.

 96. 97 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#40] от "yanne":

  комунизма, както аз го определям
  е системен феодализъм със
  изнасилени християнски ценности.
  класов геноцид.

 97. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#82:"ban"] та имали промишленост няма значение дали е комунизъм или капитализъм, има ли само молове, веи, услуги като в бг, ще си спомняме соца с добро! [/quote]++++ Каза им с две думи това което се опитвам да кажа от години ! Промишлеността е ключа!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 99 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#94:"wie"]Капитализмът има нужда от комунизма (не че супер) за надпревара, иначе губи социалното като сега[/quote]
  абе на тебе жегата да не ти е увредила мозъка.
  капитализма не е идеологическа доктрина.
  демокрацията е.
  така че, демокрацията няма нужда от комунизма,
  но комунизма има нужда от нея за да има, както огъня
  кислород.

 99. 100 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Източногерманците не вярват на попове!И аз!Значи съм комунист?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK