Великобритания намали субсидиите за малките соларни паркове и биомаса

Великобритания намали субсидиите за малките соларни паркове и биомаса

© Надежда Чипева, КапиталВ сряда британското правителство взе решение да ограничи ръста на разходите за субсидии за възобновяеми източници на енергия, който според управляващите заплашва да увеличи сметките, плащани от домакинствата с 18 паунда на година, съобщава Financial Times. Решението беше посрещнато от вълна на оплаквания от бранша.


Обект на последните мерки за ограничаване на разходите за зелена енергия са малките слънчеви паркове и генератори, които ползват дървени трески за гориво. Преди месец бяха намалени и субсидиите за вятърна енергия.


"Изглежда, се връщаме към поредната тъмна епоха, в която ще разчитаме напълно на изкопаеми горива", коментира техническият директор за Великобритания на френската фирма Veolia Ричард Къркман.
Министърът на енергетиката Амбър Ръд обаче защити мярката като действие в защита на потребителите. "Не можем да имаме ситуация, в която цял бранш разполага с "празен чек", а след това сметката се плаща от хората", каза тя пред BBC.


Бившият висш служител на Министерството на енергетиката и климатичните промени Саймън Върли е на мнение, че браншът е изправен пред още съкращения. "Намаленията при биомасата и слънчевата енергия са само началото", смята Върли, който в момента работи за KPMG.


Допълнителните намаления може да се окажат необходими, за да намалят разходите до първоначалното им равнище, очаквано от правителството за разходи за възобновяеми енергийни източници.


Правителството очакваше до 2020-2021 тези разходи да достигнат 7.6 милиарда евро. Тази година обаче министерството установи, че ако строежът на вятърни и соларни паркове продължи с досегашното темпо, разходите ще достигнат 9.1 милиарда паунда, което ще увеличи разходите за домакинствата с 18 паунда до 2020 г.


Засега извънредните разходи са в рамките на 20% толеранс, договорен за зелени субсидии. Правителството обаче предупреждава, че те трябва да бъдат намалени, за да се избегне допълнителен ръст на разходите.


Новите мерки дават на енергийното министерство право да спре субсидиите за соларните паркове с мощност до 5 мегавата година по-рано от планирането. Бюджетните разходи за някои генератори, които ползват биомаса, ще бъдат спрени незабавно.


Намаляването на субсидиите за биомаса се очаква да предотврати ръст на разходите от 500 милиона паунда, а на тези за соларните паркове – между 40 и 100 милиона паунда.


Според анализатора Джон Мъск от RBC Capital Markets тези мерки няма да имат особено въздействие върху големите фирми, които се занимават с производство на зелена енергия.


"Създават се обаче негативни настроения и инвеститорите трябва да са наясно, че консервативната мантра на министерството при настоящия парламент е "да намалим сметки за работещите семейства и фирми", коментира той.


Това е последната от серия мерки, обявени след изборите през май, които си поставят за цел намаляване на бюджетната издръжка за зелената енергия. Освен намаленията за вятърните генератори, на които се противопоставиха много консерватори, беше премахнато и освобождаване от данъци.


Правителството вече намали субсидиите за големите соларни проекти и в бъдеще ще разгледа и малките панели, разполагани по покривите на къщите.


Плановете за друга субсидия, която гарантира дългосрочните цени за реакторите с ниски въглеродни емисии, ще бъдат обявени през есента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK