Екипи на тройката кредитори пристигат днес в Атина

Завръщането на тройката, ден след като парламентът одобри и втория пакет реформи, може да се определи като лично поражение за премиера Алексис Ципрас, който обеща повече никога да не позволи одиторите да дойдат в Гърция и да проверяват напредъка на властите в Атина, коментира британският вестник "Гардиън".

© Reuters

Завръщането на тройката, ден след като парламентът одобри и втория пакет реформи, може да се определи като лично поражение за премиера Алексис Ципрас, който обеща повече никога да не позволи одиторите да дойдат в Гърция и да проверяват напредъка на властите в Атина, коментира британският вестник "Гардиън".Екипи на тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ, МВФ) и Европейския механизъм за стабилност пристигат днес в Атина за преговори с правителството по отпускане на трети спасителен пакет финансова помощ за Гърция, съобщават световните агенции. 


Завръщането на тройката, ден след като парламентът одобри и втория пакет реформи, може да се определи като лично поражение за премиера Алексис Ципрас, който обеща повече никога да не позволи одиторите да дойдат в Гърция и да проверяват напредъка на властите в Атина, коментира британският вестник "Гардиън". Все още не е ясно как ще реагира населението, допълва изданието.


Според политолога Аристидис Хацис гръцката преса със сигурност ще представи завръщането на тройката като голямо събитие, а правителството ще опитда да го омаловажи.
Правителството на СИРИЗА има време до 20 август да се споразумее за третия спасителен план. Тогава е крайният срок за плащане на 3.4 милиарда евро по дълга към Европейската централна банка (ЕЦБ).


Все пак Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси, не изключи нов мостови заем, ако преговорите не приключат до тази дата.


Според агенция "Ройтерс" преговорите ще се провеждат по две паралелни линии – една за меморандума за разбирателство по мерките, които Гърция трябва да предприеме, и друга – за кредитите, които държавата би искала да получи.


Неяснен остава въпросът за участието на МФВ в помощта, щом неговата кредитна линия изтече следващата година. Вестник "Етнос" пише, че в състава на тройката няма да участва Международният валутен фонд (МВФ). Вестник "Нафтемборики" цитира говорител на фонда, който казал, че засега няма дата за идването на представители на МВФ и че ситуацията е особено динамична. 


Според "Прото тема" новите преговори с кредиторите ще стартират, но без срещи на тройката с гръцки министри. Гръцкият преговорен екип включва председателя на съвета на финансовите експерти Йоргос Хулиаракос и ръководителя на икономическия екип към премиера Франгискос Кутанакис. Очаква се преговорите да започнат в понеделник. 


Гръцкият Институт за икономически и индустриални изследвания алармира за две тревожни констатации, а именно, че новите преговори ще стартират при очаквана за тази година рецесия от 2-2.5% и при липсата на съгласие между основните политически сили в страната по някаква минимална национална програма за стабилизиране на икономиката и за развитие. 


Институтът предупреждава, че такава програма няма от 2009 г., тоест от началото на кризата, че доходите и заетостта в следващите месеци ще се свиват, тъй като инвестициите са намалели и не е изключено да паднат още. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK