Русия ще засилва присъствието си в Атлантическия океан и Арктика

Президентът Путин бе в Балтийск, Калининградска обалст, за тържествата по случай деня на руския военноморски флот.

© Mikhail Klimentyev, Reuters

Президентът Путин бе в Балтийск, Калининградска обалст, за тържествата по случай деня на руския военноморски флот.Русия ще засили стратегическите позиции на военноморския си флот в Черно море и се стреми да поддържа присъствието си в Атлантическия океан и Средиземно море, според най-новата военноморска доктрина, която е била променена заради "недопустимото" разширяването на НАТО, предаде агенция "Франс прес".


Новата доктрина, публикувана на уебсайта на Кремъл, идва половин година след последната промяна, която отразяваше рязко влошените отношения със Запада.


НАТО вече се разглеждаше като основна заплаха в по-ранна версия на доктрината, публикувана през 2010 г., но войната в Украйна вдигна напрежението до нива, невиждани от Студената война насам, коментира агенцията.
Новият документ за развитието на военноморските сили подчертава "недопустимия характер на плановете на Алианса да разполага военни инфраструктури близо до границите на Русия".


Като цели на "развитието на инфраструктурата" на флота се посочват Черно море и Крим, който беше анексиран от страна на Русия през 2014 г.


Документът също така призовава за "ускорено разширяване и завършването на стратегическите руски позиции" в Черно море.


Вицепремиерът Дмитрий Рогозин също така подчерта и "акцентът, поставен върху Атлантическия океан и Арктика" в новата доктрина.


За новата доктрина съобщи и самият Путин, говорейки вчера на съвещание, състояло се на борда на фрегатата "Флотски адмирал на Съветския съюз Горшков" в руската военноморска база в Балтийск, Калининградска област, предаде БТА.


На съвещанието, според ТАСС, са присъствали още заместник-премиерът Дмитрий Рогозин, министърът на отбраната Сергей Шойгу, командващият военноморския флот адмирал Виктор Чирков и други висши военачалници.


Главната цел на морската доктрина е да гарантира цялостна, последователна и ефективна морска политика на Русия, насочена към защита на държавните й интереси, посочил Путин на съвещанието, на което е била обсъдена и одобрена новата доктрина.


Повече подробности за новия документ разкри вицепремиерът Рогозин. Той отбеляза, че новата редакция на морската доктрина ще смени предишната, приета през 2001 г. с перспектива до 2020 г. Промените са наложени преди всичко от заради измененията в международната обстановка и от укрепването на Русия като морска държава, посочи той. Тя е изготвена с перспектива за 20 г. напред.
Според Рогозин морската доктрина обхваща четири функционални направления - военноморска дейност, морски транспорт, морска наука и разработка на полезни изкопаеми, както и шест регионални направления - атлантическо, арктическо, тихоокеанско, каспийско, индоокеанско и антарктическо. Последното е добавено заради "много събития напоследък в този интересен за Русия регион".


Според Рогозин основни акценти доктрината поставя на атлантическото и арктическото регионални направления. Повишеното внимание към Арктика той свърза с ръста на значението на Северния морски път, което ще изисква възстановяването на флотилията от атомни ледоразбивачи, инфраструктура и повишено внимание към екологията.


Морската доктрина ще стане основа за подготовка на закон за управление на морската дейност, както и основа за подготовка на документи за кратко-, средно- и дългосрочно планиране на морската дейност. В съвкупност с военната доктрина, приета през 2014 г., тя създава база за подходите на държавата към осигуряването на стратегическите цели и интереси на нейната морска дейност, подчерта вицепремиерът.


Президентът Путин бе в Балтийск за тържествата по случай деня на руския военноморски флот.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK