Обама: Ако можех да се кандидатирам пак, може би щяха да ме изберат

Обама: Ако можех да се кандидатирам пак, може би щяха да ме изберат

© ReutersАмериканският президент Барак Обама обяви, че ако можеше да се кандидатира за трети мандат, може би щеше да спечели, предава думите му списание Time. В рамките на реч пред Африканския съюз Обама призова африканските лидери също да се съобразяват с ограниченията в мандатите си.


"Всъщност си мисля, че съм доста добър президент. Мисля, че ако се кандидатирам, може да спечеля. Не мога обаче", заяви той днес в Етиопия. "Искам да направя много неща за развитието на Африка, но законът си е закон", добави Обама.


Президентът коментира "третия си мандат", докато призоваваше африканските лидери да се оттеглят от постовете си, след като мандатът им свърши. По време на речта си – първата на американски президент през Африканския съюз – Обама заяви, че когато лидерите "опитват да променят правилата по средата на играта", за да се задържат на мястото си, поставят в опасност стабилността на държавите и бъдещето на демократичния процес.
Обама даде за пример последните избори в Бурунди, в които президентът Пиер Нкурунзиза спечели трети мандат, а ООН описа условията, в които те са се провели, като "несъвместими със свободен, обхватен и правдоподобен изборен процес".


"Не разбирам защо хората искат да останат толкова дълго. Особено предвид, че имат толкова много пари", заяви Обама. "Понякога чуваме как лидери казват, че са "единственото, което държи държавата заедно". Ако това е вярно, то те са се провалили в изграждането на нацията си", добави президентът.


Въпреки че призна, че се е справил добре с работата си като президент (с което са съгласни 49% от американците според последното проучване на CNN), Обама говори и за свободата, която ще си върне, като напусне поста.


"Очаквам живота си, след като престана да бъда президент", каза президентът на САЩ. "Няма да се движа с толкова много охрана през цялото време. Това значи, че ще мога да се разхождам, да прекарвам време със семейството си, ще намеря друг начин да служа. Ще мога по-често да посещавам Африка", заяви Обама.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK