Орегон стана третият щат в САЩ, наложил режим на водата заради сушата

Губернаторът на Орегон Кейт Браун

© Associated Press

Губернаторът на Орегон Кейт БраунГубернаторът на американския щат Орегон Кейт Браун нареди във вторник на щатските агенции да ограничат потреблението на вода заради продължаващата суша. В съседните Калифорния и Вашингтон също има въведен режим на водата, властите отправят предупреждения за разумно потребление, съобщи агенция "Ройтерс".


Целта на Браун е да намали потреблението на вода с поне 15% средно във всички щатски обекти до края на 2020 г.


Агенциите ще трябва да започнат да докладват за напредъка си през ноември тази година и след това веднъж годишно.
"Водата е основата на икономиката, общностите, екосистемите и качеството на живот", казва Браун в изявление. "Усилията на щатските власти да се справят с климатичните промени трябва да включват намалено потребление на вода и други мерки, тъй като недостигът на вода става новата нормалност", допълва тя.


Изпълнителната заповед беше издадена, след като губернатор Браун обяви извънредно положение в 23 от всички 36 окръга. Сушата засяга двойно повече райони в Орегон в сравнение с миналата година.


Губернаторът на съседния щат Вашингтон Джей Инсли обяви извънредно положение през май, след като стана ясно, че снеговалежите в планинските райони са достигнали до рекордно ниски нива. Миналата седмица в Калифорния регулаторите наложиха рекордната глоба от 1.5 милиона долара на окръг в северната част на щата заради неспазване на предписанията за напояването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK