Закон в Румъния забрани култа към Чаушеску

Закон в Румъния забрани култа към Чаушеску

© ReutersЗакон, който забранява култа към Чаушеску и легионерските символи, породи напрежение в Румъния, историците водят спорове, говорейки за цензура, а изпитващите носталгия по комунизма и крайнодесните казват, че са готови да идат в затвора заради идеите си, пише в. "Адевърул", цитиран от БТА.


На 27 юли 2015 г. в румънския Държавен вестник беше публикуван нормативен акт, който променя и допълва постановление от 2002 г. за забрана на организациите и символите с фашистки, расистки или ксенофобски характер и разпространяване на култа към личности, виновни за извършване на престъпления срещу мира и човечеството.


Новият закон, иницииран от либералите Крин Антонеску, Джордже Скутару и Андрей Джеря, внася три съществени изменения спрямо постановлението от 2002 г.: въвежда понятието "румънски холокост", поставя легионерството редом до фашизма и забранява пропагандирането на култа към лица, осъдени за геноцид.
Нововъведенията в закона предизвикаха разпалени дебати между историците, симпатизантите на легионерското движение и носталгиците, въздишащи по времето на Чаушеску, посочва изданието, като допълва, че "най-голям ефект предизвика вестта, че Чаушеску вече не може да бъде хвален публично". Неспазването на законите за борба с екстремизма се санкционира със затвор от 6 месеца до 3 години или с глоба.


"Като се има предвид, че Чаушеску беше осъден за геноцид, този закон се отнася и за неговата личност. Значи се забранява култът към него. Какво означава култ? Пропагандирането в общественото пространство на образа на Чаушеску с положителен смисъл. Ако носиш тениска с лика на Чаушеску, значи рекламираш положителния му образ. Не можеш да казваш, че Чаушеску е бил герой, (...) че трябва да следваме примерите му. Това не означава, че въобще не може да се говори за Чаушеску или че историците ще имат някакви спънки в изследванията си", обяснява Александру Флориан, председател на Националния институт за изучаване на холокоста в Румъния "Ели Визел".


"Само чакам да ме осъдят, защото поддържам култа към личността на Чаушеску! Аз самият съм готов да опитам. Да видим дали ще ме осъдят. Ще ми забранят ли на мен да казвам, че Чаушеску беше герой? Ами аз така мисля и имам сериозни аргументи", казва Петре Игнатенку, председател на Комитета за реорганизация на Румънската комунистическа партия.


От своя страна Константин Ротару, председател на Румънската социалистическа партия, казва, че само чака неговата партия на дойде на власт, за да обвини настоящите управници в геноцид. "От 1989 г. досега населението на Румъния е намаляло с три милиона души. Това не е ли геноцид? Ако ние дойдем на власт - Румънската социалистическа партия - ще ги осъдим с техните закони. Това, което направи Чаушеску, не беше геноцид", коментира Ротару.


Николае и Елена Чаушеску са единствените лица, осъдени за геноцид, в цялата история на Румъния, отбелязва "Адевърул". Проучване на института ИНСКОП по поръчка на вестника сочи, че Николае Чаушеску заема първо място сред най-добрите държавни ръководители, които Румъния е имала, получавайки 24.7% от гласовете на анкетираните, тоест повече от подкрепата за бившите президенти Траян Бъсеску и Емил Константинеску.


Също така 70% от румънците смятат, че присъдата, издадена на семейство Чаушеску през декември 1989 г., е неправилна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK