Имаме прекалено много имигранти, смятат 50% от гражданите на Г-20

Надуваема лодка, претоварена с афганистански нелегални имигранти, пристигна вчера на гръцкия остров Лесбос.

© Reuters

Надуваема лодка, претоварена с афганистански нелегални имигранти, пристигна вчера на гръцкия остров Лесбос.Половината от жителите на водещите икономики в света смятат, че в страните им има прекалено много имигранти и че това предизвиква в тези държави промени, които не им харесват. Едва всеки пети (21%) казват, че имиграцията оказва положителен ефект или че е нещо добро за икономиките им (28%), но почти половината (45%) са убедени че сънародниците им по-трудно си намират работа заради чужденците.


Това са основните заключения от глобално проучване сред повече от 17 500 души, проведено от социологическия институт "Ипсос" (Ipsos). То обхваща 20-те най-развити икономики плюс държави като Полша, Унгария, Швеция, Белгия (те обаче са представени в Г-20 от името на ЕС),  Израел и Саудитска Арабия. Статистически допустимото отклонение от резултатите е в рамките на 3.5 пункта.


Проучването е проведено за четвърта година от 2011г. насам и очертава някои тенденции.
Така 81% твърдят, че през последните 5 години са се увеличили имигрантите в страните им, 50% - че е станал прекален натискът над социалните им служби, а 30% - че това е направило държавите им по-интересно място за живеене. За 41% би трябвало, когато се допускат имигранти, да се дава приоритет на такива с висше образование и квалификация за професионалисти, каквато не достигат в собствените им държави.


Допитването, проведено онлайн, между 19 юни и 3 юли 2015г., разкрива и отчетливи разминавания на мнението в отделните 24 анкетирани държави.


Най-много са смятащите, че се е увеличила имиграцията в Турция (97%), Италия (94%), Южна Африка (93%), Русия (90%) и Швеция (88%). Но най-силният ръст на споделящите това мнение е в Швеция (+22 процентни пункта спрямо 2011г.)Германия (+21), Турция (+16) и Унгария (+10), докато броят им намалява в страни, традиционно привличащи имигранти, като САЩ (-12), Великобритания (-2), Канада (-6), Испания (-29), Австралия (-8) или Русия (-3).


Нюанси има и сред смятащите, че в страните им има прекалено много имигранти. Като цяло увеличението до 50% на тази група е с 2 пункта спрямо миналата година, но е с 2 пункта по-малко спрямо 2011г., когато започват тези допитвания. Най-рязък ръст в групата показва Турция (+41 пункта спрямо 2011г.) и е логично 92% от турците да смятат така, предвид вълната от бежанци от гражданския конфликт в Сирия и Ирак.


Следват белгийците (61% или +11 пункта) и французите (60% или +8 пункта) и италианците (71% или +4 пункта). Намалява броят на отговорилите по този начин в държави като Русия (общо 69% смятат така, но преди година са били 73%, а през 2011г. - 77%), Великобритания (60% или -11 пункта), САЩ (49% или -10 пункта) и Испания (49% и -19 пункта спрямо 2011г.)


За изминалите 5 години не се е променил малкият дял (21%) на смятащите, че имиграцията оказва положителен ефект върху държавите им. Най-доволни от имигрантите са саудитците (52% или увеличение с цели 22 пункта спрямо 2014г.). Следват Индия (48% или +8 пункта), Канада (37%), Австралия (36%), Швеция (31%).


Отново Саудитска Арабия (52%) води в групата (общо 28% за 24-те държави), смятаща, че имиграцията се отразява добре на икономиката в страната. Следват Индия (48%), Китай (44%), Австралия (41%) и Великобритания (38%). Под средния глобален показател остават Германия (27%), Испания (26%) Франция (15%), Италия и Турция (с по 14%).


Намалява (до 45%) делът на смятащите, че заради чужденците местните хора по-трудно си намират работа. Най-категорично зад това мнение застават турците (85% или +24 пункта спрямо 2011г.), руснаците (68%, но -7 пункта) и аржентинците (56% и -5 пункта). Дори в страни, отчитащи значителен спад в тази група (свиване в рамките на 11-14 пункта спрямо 2011г.) тя остава значителна - Великобритания и САЩ са с по 48%, Испания е с 41%, Германия - с 30%, а на дъното е Япония с 24%, споделящи, че имигрантите пречат на трудовия пазар.


В същото време страни, в които се водят често остри дебати за и против имиграцията, не е малък делът на гражданите, смятащи, че чужденците правят държавите им по-интересно място за живеене. Водещ е Китай с 48%, но така отговарят и 41% от американците, 40% от британците, 33% от германците и дори 28% от турците. Най-малко приемат подобна теза в страни като Япония (14%), Италия (13%) и Русия (9%).

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  В Китай 50-60 х.имигранти може и да не правят впечатление,но толкова в Унгария вече си е бедствие.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Весело

  Много проценти,много сметки.

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Не са проблема само количествата емигранти. Проблема е, че се прави противоправно. Няма допитване, няма референдум. Решили корпорациите, че им трябват нови хора и хоп- Дъблинския регламент. Тъп, нереален на мащабите регламент. Длъжен си да дадеш дома и леглото си. За колко време? Може и вечно. За колко хора? Колкото поискат. Това са наши пари, ние отгладувахме присъединяването към ЕС две десетилетия, преди това войни и глад. Сбъркани правила. Нелогични и пагубни.
  И последно. Трагедията е в липсата на изисквания към тия хора. Ние в Щатите пазим и покриваме изисквания, по граници ни пребъркват и събличат. Тия хора чупят камиони и превземат тунели. Няма правила. Поне за хуманитарния статут или за статута бежанец трябваше да се изисква клетва и пълно писмено съгласие с нашите правила. А сега какво- те веднага нарушават статута и бегом към богатия Север. Срам.

 4. 4 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Добър ден, мили ми наивници!

  Чак сега ли осъзнахте, че Брюксел, Амстердам, Берлин, Париж са станали гета? 50+ подстригани по един и същи начин, с едни и същи анцунгзи, мразещи всеки, работещ, спретнат, чист и възпитан европеец?

  Време е за промяна!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Ми да спретнат референдум тогава, какво чакат. Ако емигрантите бяха нормални, работещи хора не би трябвало да има проблем, ама тия се интегрират по зле и от циганите, а и религията им една миролюбива та живи да ги оплачеш..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Даването даром на права, свободи и благинки води до самозабравяне за тези, които са се измъкнали от кирпича някъде в Азия или от африканските джунгли. Самозабравят се кои са, откъде са и колко струват и започват да живеят в свят на права , свободи и благинки, който някой друг е създал, но който им се полага по право.

 7. 7 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Като прочетох коментара се сетих:

  Китай решили да изпратят военна помощ на Украйна. От Китайският пресцентър казали, че ще изпратят микро бригади от по 1 милион човека

 8. 8 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "marsena":

  В коментари из френския интернет хората се готвят за гражданска война и в селските местности, а градове като Париж са ги отписали изобщо като част от Франция.

 9. 9 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 427 Любопитно

  „Имаме прекалено много имигранти...“
  Я, някой май се е събудил от либаралната кома и е започнал да разсъждава.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 10. 10 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "Радио Юпитер":

  Очакваше се- въпрос на време. Да видим какво ще стане, но каквото и да е- няма да е добре.

 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 615 Весело

  Еми направете нещо, примерно в Полша има съоръжения, които ако бъдат въведени отново в експлоатация бялата европейска раса ще се отърси от емигрантската чума за няколко години.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Аз пък съм сърдит на Западна Европа, да си бял там е едва ли не престъпление.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трепаха се за независимост, после хукнаха да емигрират към държавите-колонизаторки от които са се освободили.
  Разбира се това не им пречи да празнуват всяка година "денят на незавусимостта".

 14. 14 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако на заводите и фирмите им трябваха работници в ЕС, защо 7 години ограничиха пазара на труда 2004 и 2007 за новите членки. Тогава твърдяха, че няма работа за всички и лодката е пълна. И нека сравним един европеец с немного добро училишно образование 11, 12 клас с един африканец или иркачанин, които даже не могат да пишат и смятат в 21 век. Европейците говорят по един или два чужди езика от училище, дори и лошо, а африканеца, а афганистанеца или сомалиеца едва сега ще почват да го учат. Какви ще са тези работни кадри? За музиканти и певци си имаме ромите. За чистачи и лоша работа са турците. За яко бачкне по строежите и заводите- източно европейците. Африканците, кое звено в ЕС ще заемат? И как преди нямаше работа в Западна Европа за всички, а сега отведнъж има, все едно няма голяма безработица там, но се крие с разхубавени статистики.

 15. 15 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#3:"grayeagle"] Ние в Щатите пазим и покриваме изисквания, по граници ни пребъркват и събличат. Тия хора чупят [/quote]
  Абе колко сволач допуснахте в щатите и продължавате....

 16. 16 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "angevins":

  То и без това индоевропейците произлизат от Източна Европа

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Разстроено

  Щом са само 50% против няма страшно, продължавайте да пускате имигрантската напаст в страните си и да трошите милиони за спасяването на безценните имигранти в морето да не вземат случайно да се удавят и планетата да се лиши от този рядък и изчезващ вид.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#16] от "Радио Юпитер":

  Всички хора на Земята които имат сини очи имат общ праародител който е живял в Северното Причерноморие т.е. района между Черно море и Каспийско море. Интересното е че скорошни проучвания показаха че Тутанкамон и част от роднините му имат такъв да го кажа северно-черноморски произход. Предполага се, че индо-европейците идват от този район и Централна Азия бялата раса се е простирала чак близо до съвременните граници на Китай. В китайските легенди и митове има истории за ,,бели'' богове. Но също така според други проучвания част от хората в Западна Европа имат африкански произход. Техните гени са много близки с хората от суб-сахарска Северозападна Африка. И нямам предвид имигрантите, а от белите европейци. Учените предполагат че е имало древна миграция от Африка през Гибралтар и Испания.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 19. 19 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "angevins":

  Така е, доколкото и аз съм чел (защото не съм специалист по генетична история).
  Това за индоевропейците в Китай не са легенди, то е доказано - мумиите в Таримския басейн
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tarim_mummies
  Както има и надписи на два индоевропейски езика от същото място (различни от източноиранския согдийски)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tocharian_languages

  Жителите на Памир и Хиндукуш например (сакън, не ги наричам българи, мисля че е редно човек да запази класа), са си сиво-руси до ден днешен:
  https://www.youtube.com/watch?v=o0TQ1gj8GQo

  И още:
  http://www.thegeneticatlas.com/World_Y-DNA.htm

 20. 20 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Либерастията бавно, но сигурно отмира. Свърши времето на мултикултурализма, толерирането на исляма и унищожаването на фундаменталните ценности на християнската европейска цивилизация.
  И с годините тоя процес ще продължава, ще се задълбочава и ще победи.

 21. 21 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alkizeer":

  Всъщност, фундаменталната ценност на християнската цивилизация е християнството, а то не е само европейско

 22. 22 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alkizeer":

  Но времето на либерастията свършва, съвсем определено, независимо дали нас ще ни баннат в Дневничето с пари на Ройтерс, или не ... Всъщност, те вече са баннати генерално и не е добре да стоят на пътя на водния поток ...

 23. 23 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 527 Разстроено

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Аз също живея в Щатите. И тука е пълно със всякаква сволоч, особено бедните латиноси, от които 80% са целите в татуси и се имат за гангстери, отделно белите боклуци по 200 кг на скутерите, пък за негрите като цяло изобщо какво да си говорим? Само мини през някой Walmart/Target в който и да е щат в Мидуест-а и ти става ясно какво е качеството на матрияла в по-бедните прослойки...

 24. 24 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Малка Хърватия все още няма пълен достъп до пазара на труда в ЕС, до вчера и ние нямахме, защото бяхме голяма заплаха за Западна Европа, сега какво стана, драги политици?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK