Беларус спечели най-много от руското ембарго, повечето страни не изпълниха обещанията си

Беларус спечели най-много от руското ембарго, повечето страни не изпълниха обещанията си

© Maxim Zmeyev, ReutersПреди година Бразилия, Турция и Китай обещаха да помогнат на Русия в заместването на вноса от Запада след въвеждането на ембаргото. Поръчано от РБК проучване обаче устанвои, че най-големият печеливш се оказа Беларус.


Миналата година белоруският земеделски министър Леонид Маринич определи ембаргото като "златна мина" и обеща да замени голяма част от западния внос, в това число на сирене, месо, мляко, картофи и ябълки.


Обещанието му беше изпълнено – според статистиката на руската митническа служба вносът на стоките, обект на санкции се е увеличил най-вече от Беларус. До май 2015 г. са били внесени 916.4 хиляди тона стоки, чиито внос от някои страни е забранен, в сравнение с 568 хиляди тона за същия период миналата година. Общият дял на вноса на тези стоки от Беларус е нараснал от 13.5% на 21%.
Неизпълнени обещания


На второ място по внос на стоките, обект на ембарго е Турция, но нейният дял не нараства през същия период, въпреки обещанията за увеличение на износа на плодове и зеленчуци. Говореше се и за внос на бяло месо и заместване на вноса на гръцка риба, но обемът на доставките през първите пет месеца на 2015 г. се оказва същия като през същия период на 2014 г. Сърбия, която обеща да увеличи доставките на млечни продукти изпълни поетото задължение, но увеличението е с едва 2%.


През август посланикът на Еквадор също обеща ръст на доставките на морски дарове, плодове и зеленчуци. На практика обаче вносът на продуктите под ембарго от страната е намалял – от 577 хиляди тона до 523 хиляди тона.


Очакванията не оправда и Бразилия, която преди година се смяташе за "основен печеливш" от руското ембарго. Независимо от сключеното споразумение за доставка на млечни продукти и удвояване на износа на пиле за Русия, износът на Бразилия за Русия е намалял в сравнение с миналата година. Китай също намали доставките на поставените под ембарго стоки за Русия, от 418 хиляди тона на 390 хиляди тона, въпреки договорите за заместване на европейските плодове и зеленчуци на руския пазар.


Аржентина също заяви готовността си да увеличи износа си за Русия. Ставаше дума най-вече за месо, но чиновници предупредиха, че за това са необходими значителни дипломатически усилия. На практика обаче аржентинският внос за година се сви с 30%.


По-малко риба и месо за руснаците


Ембаргото и обезценяването на на рублата доведоха до промени на потребителските предпочитания на руснаците, сочи изследване на "Ромир", като най-много е спаднало потреблението на риба и морски дарове.


Докато миналата година рибата беше популярна сред руснаците, покупките на риба и морски дарове е спаднала с 21% през първото полугодие на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Вносът на риба и рибни продукти също с е свилм като преди ембаргото той е бил 900 хиляди тона на година, след него – не повече 600 хиляди тона.


Основният вносител на риба е била Норвегия, но днес по-голямата част от нея идва от Югоизточна Азия. Намаляването на доставките е довело до ръст на цените, които са скочили с 30%.


Според данните на "Ромир" покупките на месо са се свили, но не особено забележително, като спадът им е с 5% за последната година. Покупките на зеленчуци е спаднала с 6%, на сирене – с 5%. Преди година тенденциите бяха обратните – през първото полугодие на 2014 г. потреблението на месо растеше с 11%, на сирене – с 2%, на зеленчуци – с 1%.


Средната цена (без инфлацията) на хранителните продукти през първото полугодие е нараснала, сочат данните на "Ромир". Най-големият ръст се наблюдава при сушените плодове (40%), месото (29%), плодовете (27%), рибата и морските дарове (25%), зеленчуците (23%).


Ръстът на цените и намаляването на търсенето на месо се свързва с девалвацията на рублата и намаляването на доходите, а не със самото ембарго, смятат експерти, които посочват, че доставките са започнали да намаляват още преди санкциите. Ембаргото обаче се е отразило на цената на сиренето.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK