Хилари Клинтън предложи нова схема за финансиране на висшето образование в САЩ

Хилари Клинтън предложи нова схема за финансиране на висшето образование в САЩ

© ReutersХилари Клинтън предложи скъпа програма, която цели да позволи на студентите да следват в държавни колежи и университети, без да вземат заеми, с които да плащат таксите, в опит да разреши проблемите на много американски семейства и да развие една от най-популярните идеи на демократите, пише Wall Street Journal.


Планът ще струва приблизително 350 милиарда долара за срок от 10 години и ще измени изцяло ролята на федералното правителство във висшето образование, като ще бъдат инвестирани нови средства, но без много условия.


Щатите ще трябва да увеличат собствените си разходи, а университети ще трябва да контролират употребата на средствата. Фаворитът за номинацията на демократите все още не съобщава подробности по плана си, освен че семействата ще продължават да плащат определени суми, но студентите няма да се нуждаят от заеми за таксите на публичните висши училища.
"Представете си какво ще е възможно в Америка, ако разрешим проблема с увеличаващите се разходи за висше образование, осигурим завършването на студентите, които започват образованието си, и облекчим огромното тегло на студентския дълг", казва се в разпространена от кампанията на Клинтън брошура.


Предложението ще бъде разкрито в Ню Хемпшир, а основната му цел е да привлече младите гласоподаватели към Клинтън. Информация за плана й ще е ключов елемент от кампанията в университетите през есента.


Повечето от кандидатите на демократите се противопоставят на растящите разходи за висше образование, но ранната намеса на Клинтън в дебата може да й даде преднина пред сенатор Бърни Сандърс, който се радва на подкрепата на все повече хора.


За десетилетие студентският дълг се утрои, като днес е 1.2 трилиона долара, сочат данни на нюйорският федерален резерв. По-голям е единствено обемът на ипотечните кредити в страната. Почти 43 милиона американци имат такъв дълг, но в домакинствата с членове под 40-годишна възраст делът с такъв кредит e 37%.


Това предложение ще е център на вътрешната политика на Клинтън, но е и най-скъпото от всички в кампанията. Средствата трябва да дойдат от свиване на данъчни облекчения за хората с големи доходи, което Барак Обама не успя да прокара.


Новите разходи и данъци ще срещнат съпротива от страна на републиканците, но и двете партии разпознават ръста на разходите за образование като проблем. Републиканците обаче се съсредоточават върху ограничаването на стойността на висшето образование.


Клинтън иска висшите учебни заведения да носят отговорност, когато студентите им фалират по кредитите си. Сандърс от своя страна предлага да се финансират щатите, така че висшето образование да стане изцяло безплатно.


Първата част от плана на Клинтън ще пренасочи пари към щатите, повечето от които намалиха разходите си за образование по време на рецесията, като за да получат ново финансиране те ще трябва да увеличат отново разходите.


Държавните университети ще бъдат задължени да ползват новите средства за образование, а не за администрация или инвестиции, като ще бъдат въведени нови правила за разходите им.


Планът включва и предложението на Барак Обама за въвеждане на две години безплатен колеж, което заедно с помощта за щатите ще струва 200 милиарда долара за 10 години. Още средства ще бъдат отпуснат за университетите, посещавани предимно от афроамериканци и бедни висши училища.


Втората част от плана ще измени програмата за федерални студентски кредити с цел намаляване на лихвите на хората, които имат поет дълг, както и за бъдещите студенти на частните университети.


Клинтън иска да намали плащанията по кредитите на 25 милиона души, като им позволи да ги рефинансират при по-ниски ставки или да влязат в програма, която изчислява плащанията въз основа на доходите им, като дълговете по-стари от 20 години ще бъдат опростени.


Новите студенти също ще имат достъп до изменените програми, като тези промени ще струват 125 милиарда долара за 10 години.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Весело

  Като се премахне рискът да завършиш нещо дато с него не можеш да си платиш заема за обучението и ще стане като в България. Всички студенти ще се запишат психология или социални науки или екология.

  подпис
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Весело

  Левите са опасни дори и за САЩ. Ние сме героична нация щом сме още живи при толкова много левичари в България

  подпис
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 900 Любопитно

  Колко пари са нужни, за обръщане на ситуацията, математици; инженери и физици да са от азиатски произход, а белите дебелаци да учат за адвокати и психолози?

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 524 Весело

  Добре,че американците и нямат доверие.

  Само родените роби чакат....Освободител !
 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Баш предизборно, немой така, Хил.
  Ща събудиш дрогаря Ленин...

 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 798 Неутрално

  А кога ще обещае мед и масло да текат от чешмата?

 7. 7 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#2:"Иван К"]Левите са опасни дори и за САЩ. Ние сме героична нация щом сме още живи при толкова много левичари в България [/quote]

  В българия няма левичари, има само наведени леволизци(други няма). Всичко друго беше обрано, изгонено или пребито! Не знам какво дясно лансирате, няма такъв вариант, това е някаква измишльотина на комунистите, които искат да оправдават ниското заплащане и пенсии! Вероятно искате китайска България, но както виждате българите предпочитат германска, британска, френска.....................................

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Бил трябваше да бие дузпата на тази още на времето

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Икономиката, глупачке !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Популизми, за да разкара Сандърс. И докато богати нации, натрупали капитал, могат да си позволят известно време да са малоумни социаилсти, бедняци като нас имат нужда от ударна доза капитализъм в най-скоро време!

 11. 11 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#2:"Иван К"]Левите са опасни дори и за САЩ. Ние сме героична нация щом сме още живи при толкова много левичари в България [/quote]

  Аха, "героични" сте: минимум жертви във войните, а сега искате "десни" политики от правителство финансирано на 90% от ЕС и контролирано от комунисти, които преди това сучеха от СССР(а сега разпределят към Путин). Буреносен смях бро!!!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 12. 12 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 524 Весело

  Клинтън говори за намаляване на лихвите, а банкстерите отстрани кимат одобрително... Как ли пък ще си оставят точно най-сладкия бизнес с "рискови" студентски кредити. По скоро ще изковат нещо като Лемън Брадърс да ги гарантира и ще надуят поредния балон...

  Основния проблем е, че за младежите, студентските години значат 4-5 години парти, а полученото образование няма никакво значение. Университетите пък нямат никаква полза да ги гонят, докато си плащат и проблема се затвърждава.

  Затегнете приема и стандартите и системата ще се излекува сама!

 13. 13 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#12:"vari"]Затегнете приема и стандартите и системата ще се излекува сама![/quote]

  До коментар [#12] от "vari":

  Това се определя от университета, как да го затегнат системно?

 14. 14 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дясното е добре дошло, когато има изградено правосъдие и институции! До тогава политици и общественици да се приготвят да се сблъскват със собствените си идиотии!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Те американците специалистите могат да си ги набавят съвсем безплатно,защо им е да харчат толкова милиарди,като голяма част от читавите квалифицирани хора,напират за САЩ.

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  Проблемът с това предложение е че образованието, с изключение на 13 от общо на 4,000 университети и колежи в САЩ, е въпрос на щатско самоуправление, а на на федерално. Ако предложената програма е нещо като здравната, т.е. договореност за федерални субсидии базирана на задълженията на щата по осигуряване на половината от разходите, то може да се говори за някакъв вариант. В интерес на истината и в момента Флорида, Джорджия и доста други системи имат програми осигуряващи покриване на над 80%, а в някои и цялата сума на таксите за обучение. В тези случаи може да се говори за останалите разходи: общежития, студентски такси за застраховки, спортни съоръжения и т.п.
  За сведение на дискутиращите студентските заеми са сред малкото които не се елиминират и при персонален банкрут, т.е. те са завинаги закачени към индивида. Имам колеги които вече се пенсионират и още изплащат студентски заеми (тук са включени не само бакалавърските програми, но и магистратури и докторантури).

 17. 17 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Хиларито ще я "изберат" щом е сглобила неква схема с международните лихвари. Прехвърляне на задължения от отделни лица върху цялото общество, наливане на пари в чернокожи вузове, Рефинансиране на дълг. О бой хамериканците яко са я закъсали.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 18. 18 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  поредната глупост от демократите, дайте им само да харчат държавни пари, вместо да видят защо са толкова скъпи университетите, може би някой умишлено саботира възможността за акредитиране на нови университети и професори или пък държавата гарантира студентските дългове и така всички теглят безумни заеми и университетите се възползват от това

  twitter.com/voxybg
 19. 19 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#2:"Иван К"]Левите са опасни дори и за САЩ. Ние сме героична нация щом сме още живи при толкова много левичари в България [/quote]

  Левите са опасни особено за САЩ (и други големи държави, особени такива нестрадали от социал-популизъм и комунизъм). В тоязи "план" има такива изродщини, че чак се чудя как е възможна подобна тъпота.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 20. 20 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 502 Неутрално

  В САЩ има един проблем Affirmative Action, с него се приемат студенти от малцинствата и лошите училища. Като ги приемат в началото 50% от тях се записват за сериозни технически специалности, но тъй като не са подготвенни за тези специалности, се прхвърлят в хуманнитарни науки, и после като завършат защо нямат работа? Те имат също и висок dropout % нещо от порядъка на 40% но Хилари е твърде лицемерна за да разравя Affirmative Action, републиканците също ги е страх...

 21. 21 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "yoankata":

  Прав си, наивничко ми е предложението - твърде много проблеми са се събрали и интересите също не са малко.

  Затова вярвам, че образователната система заедно с основната ифраструктура и армията трябва да са държавни, покриващи държавните стандарти - просто са твърде стратегически за да ги оставиш на свободния пазар. Във всичко останало държавата най-добре да не се меси, но както едното не става лесно, така и другото...

  В случая искат хем да е капитализъм, и някой като се прецака с кредити да си носи последствията, хем социализъм и да се даде образование на колкото се може повече хора, защото икономиката се нуждае от тях.

  Тия проблеми са нови за човечеството и тепърва ще видим как ще се решават. В момента е голям хаос дори и в най-развитите държави. Лично аз се надявам, че евтиното/безплатно интернет образование/само-образование ще получи по-голям дял и ще помогне на повече хора да са продуктивни и без да се набълбукват с кредити. Предстои да видим ...

 22. 22 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#21:"vari"]Тия проблеми са нови за човечеството и тепърва ще видим как ще се решават. В момента е голям хаос дори и в най-развитите държави. Лично аз се надявам, че евтиното/безплатно интернет образование/само-образование ще получи по-голям дял и ще помогне на повече хора да са продуктивни и без да се набълбукват с кредити. Предстои да видим ...[/quote]

  До коментар [#21] от "vari":

  Не съм съгласна, всеки работодател иска 'елитно' образование, не просто диплома и ако не елитно то поне добре известно. Факт. А такива униврситети има отдавна и просто не се котират, не знам защо - може би традиционализъм. Съгласна съм с всичко, което си писал по принцип за, но просот не виждам изход от създалата се ситуация.

  [quote#21:"vari"]Тия проблеми са нови за човечеството и тепърва ще видим как ще се решават.[/quote]
  Има нещо такова. А между другото все повече ще се увеличава дела на високотехнологичните сектори и все по-образовани ще се търсят. Няма да е лесно.

 23. 23 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Вземи се ориентирай по въпроса що е то екология и какво е търсенето на еколози на Запад.

 24. 24 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#20] от "accidental":

  Ей, тва специалистите по образование в България сте толкова много, че българските университети гледам се нареждат в челните места на световните класации.

 25. 25 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#10] от "ungeheuer":

  Идеите на Сандърс по въпроса за финансовото бреме от висшето образование върху завършващите са същите или най-малкото твърде сходни с тези на Хилари. Нищо популистко няма в подобен род идеи. Висшето образование в Германия и Франция например е безплатно. Както и в ред други страни в ЕС. Това, че за т.нар. десни - очевидно и за такивата в България - най-важното е правенето на пари, по възможност само за себе си, а другите да вървят по дяволите, не ви прави по-икономически начетени и успешни. Тъкмо напротив.

 26. 26 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#25] от "asbroad":

  най-важното е не правенето на пари, а справедливост. Да не се крадат чужди пари и преразпределят неефективно и без контролни механизми. Евтини студентски заеми си е точно такова.

 27. 27 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#26] от "ungeheuer":

  Какви чужди пари се крадат като се направи висшето образование безплатно? От кого се крадат? От учещите, болшинството от които са тийнеджъри? Нормално ли е да се дискриминират деца от бедни семейства, които поради средата на израстване, бедността, и прочее, нямат възможност да си платят таксите за университет? С какво са виновни такива деца? И по кой начин е честно, спрямо тях и обществото като цяло, да ги държим по принуда в социо-икономическата графа, в която са израстнали? Аман от пишман специалисти и най-вече човеколюбци, които винят бедните за бедността им.

 28. 28 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#27] от "asbroad":

  безплатно? Нали някой го плаща, да не валят парите за образование от Господ? Като си беден, взимаш кредит и си сядаш на гъза. Повечето българи например така правят на запад. Като е изкривен пазара е по-лошо в крайна сметка и води до кризи.

 29. 29 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 482 Неутрално

  То някой плаща и уличното осветлене, което е 'безплатно', и достъпа до държавни музеи, началното и средното образование, и прочее. Инвестирането на обществени средства в образованието и здравеопазването е далеч по-добре - доказано, според социологическите проучвания за качество на живота. Разните мутам господи нямат нищо общо с това. А вземането на кредит, особено когато си беден, е а) трудно, да не кажа невъзможно, и б) социално неоправдано, особено като се има предвид, че в САщ например богатите често плащат по-малък процент данък върху доходите си от болшинството средна и работническа класа хора, а децата им, без значение колко са кадърни, се ползват с преимущества, финансови и други, единствено поради късмета да се родят на заможни родители. Българите на Запад вземат кредити там, където ученето в университет се таксува за всички; кредити за учене в Германия, например, не са нужни. Изкривяване на пазара при безплатно образование няма как да има; изкривяването се получава сега, с университети таксуващи студентите си отвратително високи суми, така че освен ипотеката за жилище, завършилите висше се обременяват да изплащат и заеми за образование. За пореден път се убеждавам, че това хората сме изключителни егоисти, особено изострена форма на които сте т.нар. десни и консерватори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK