Германия е спестила 100 млрд. евро от дълговата криза в еврозоната

Германия е спестила 100 млрд. евро от дълговата криза в еврозоната

© Associated PressГермания е спестила 100 милиарда евро от 2010 г., защото разходите й за финансиране на дълга й са намалели по време на кризата. Тази сума на практика е повече, отколкото цената, която германската икономика е трябвало да плати за дълговата криза, твърди Институтът за икономически изследвания "Лайбниц", базиран в град Хале.


Инвеститорите търсиха сигурност в германски държавни облигации от 2010 г. и по този начин лихвите по тези облигации намаляха. Плащайки по-ниски лихви, помогна на правителството да спести над 3% от БВП, смятат експертите от института.


Те са създали модел с предполагаема "нормална" ситуация - без криза - за да установят какви са щели да бъдат лихвите, основавайки се на инфлация и забавяне на икономиката.
Докладът подчертава тясната връзка между политическите горещи точни по време на дълговата криза в еврозоната и колебанието в лихвите по германските държавни облигации. Те падат рязко при лоши новини от Гърция, като например при решението на премиера Алексис Ципрас да свика референдум от края на юни.


Общата спестена сума заради тази динамика - 100 милиарда евро - е далеч над разходите на германската икономика за дълговата криза, дори и ако Гърция се окаже, че е напълно неспособна да обслужи дълговете си.


Държавните облигации в други държави, включително Франция, САЩ и Холандия, също са имали полза по същия начин от кризата, но в по-малък мащаб.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Весело

  Да ги дадат на гърците сега

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дълговете са най-големия бизнес.
  За това мачкат Гърция !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  е тва е , разбрах що всички бягат в Германия , има за разпределяне 100 милиарда

 4. 4 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много обичам такива бакалски сметчици. Що не сметнат колко са изгуибили от кризата като спадане на покупателната способност на купувачите на немски стоки и да салдират. Иначе само дават доводи на гърците да се смятат за минати и да не искат да връщат дълговете си.

 5. 5 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Германците удариха кьоравото с кризата в еврозоната с ниските лихви по облигациите им и обезценената им валута. Затова могат да си изтезават южноевропейците, колкото си искат. Колкото по-зле за южна Европа, толкова по-добре за Германия! Евросолидарност! Да видим до кога, обаче...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Значи, инвеститорите за бягали от гръцкия дълг и са купували германски. Защо ли?!

  Надявам се, няма сега някой да тръгне да обяснява, че германците са виновни и трябва да си платят за това.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Ще намерят още такива баламурници като гърците и ще продължат да печелят. Тези пенсии по 2-3000 евро някой трябва да им ги изкара.
  Само не знам Италия или Испания ще е.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#6] от "Калник":

  Оооо, не е луд тоя дето яде баницата

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Весело

  Ако мога да префразирам Гари Линекер: Икономиката в Еврозоната е проста игра, 19 държави тичат след торба евро и накрая печелят германците...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Рядко може да се прочете по-потресаюша глупост от тази статия. Това че лихвите по дълга на Германия са намаляли, не значи, че главницата на дълга е намаляла. А тя е огромна - между 70 и 80 % от БВП. Германия има огромен БВП, така че дългът е солиден. Ако Гърция фалира Германия губи незабавно 80 милиарда евро. А лихвите са плаващо нещо - днес са едни, утре други.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Общата спестена сума заради тази динамика - 100 милиарда евро - е далеч над разходите на германската икономика за дълговата криза, дори и ако Гърция се окаже, че е напълно неспособна да обслужи дълговете си."

  - това няма как да бъде вярно. Само парите от Германия дадени на Гърция са повече, а Гърция едва ли ще ги върне. Отделно от това немският данъкоплатец наля поне 100 милиарда за спасяване на немските банки.

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Не бъркайте ФРГ с Гърция или България!
  Германските пенсии се плащат от пенсионите фондове, а не от бюджета.
  Парите в пенсионите фондове идват от вноски на сегашните бачкери.
  Докато има бачкери ще има и пенсии.
  Намалеят ли бачкерите - намаляват и пенсиите.

 13. 13 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако гърците чуят за тази врътка ще се поне пак репарации нацисти и прочее

 14. 14 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#2] от "E_E_U_":

  Мачкат Гърция ? Как по-точно я мачкат ми обясни ? Гърците са взели нялколко стотин милиара евро на заем. Похарчили са ги за високи заплати, пенсии и премии и сега олелеле, трябвало да ги връщаме. Това е като да вземеш един заем от банката за 20-30 хиляди лева, да го похарчиш за едно лято на морето и после да дойдеш да ми се жалваш как банката те "мачкала".

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  В момента лихвите навсякъде са толкова ниски, че дори Италия, Испания и Португалия са спестили милиарди по техните кредити.... стига да не си тотален джънк - всеки длъжник щрака с пръсти.

  Знаете ли, че през 1980-те години лихвите във ФРГ и САЩ са стигали до 18% <- Е, тва е трепач!
  Един ден тези времена може пак да се върнат.

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Финансирванто на помощите за Гърция се извършват чрез Bürgschaften при държавната банка Kfw. В момента възлизат на близо 80 милиарда евро. Бундесбюджета е на стойност близост 300 милиарда евро. Ако Гърция след 100 години не си плати дълговете, трябва да се плати от бюджета на държавите. И няма да е евтино. И освен това, Финландия е била против третият спасителен пакет. Но по принципа на диктатурата е била задължена да плаща, до 2-ят спасителен пакет са били 5% от държавният бюджет на Финландия

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Затова е смешно, жалко и страшно вредно за България да е на общ пазар със страни които се финансират на по-ниски лихви от нея. България вън от ЕС !!!

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Това са спестените пари на бюджета, който тегли заеми заради дефицитите. Тия 100 млрд. евро така или иначе нямаше да бъдат върнатти като дъгла. Цената е силната обезценка на еврото, което обедни германците (пък и всички други спестяващи в евро) с поне 30%. Не говорим че инфлацията е над лихвите и така нетно се губят пари. Реално се получи че държавата се почерпи при спестителите. Включително гръцките, които си изнесоха парите в Германия.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#17] от "42":

  Ако България влезе в ЕЗ лихвите още повече ще паднат.
  Ако излезе от ЕС - лихвите ще скочат.
  Това е горчивата истина в момента.

 20. 20 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  И нека добавим, че ниските лихви по ДЦК свалиха лихвите по ипотечните заеми, което започна да надува балона на имотите и средно в най-големите германски градове цените са се увеличили с 50% от началото на кризата. С което наемите скочиха с приблизително толкова, без заплатите да са се увеличили, а споменах че заради по-евтиното евро покупателната способност на вносни стоки от извън ЕС спадна.
  Вече е нормално само за наема едно семейство да дава 30-35% от месечния си доход (това, което принципно е границата на вноската по един ипотечен кредит, нивото на поносимост).

 21. 21 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#19:"Ф.Нинов"]Ако България влезе в ЕЗ лихвите още повече ще паднат.[/quote]

  В момента имат годишен банков депозит с лихва от 7%. Ако България влезе в Еврозоната, ще стане сигурно както в Германия с олихвяване от 3%

  Es muß Geld fließen!
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ф.Нинов":

  Нищо не бъркам. За да има вноски за пенсии трябва да има добре платена работа. За целта с всички субсидии от ЕС се купува предимно немско оборудване. Тук Кауфланд и Лидъл продават предимно немски стоки.
  Немския бизнес купува суровини по преференциални за Германия цени, например газа, финансира се с 3-4% по-ниски от нашите лихви.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  лихвите по депозитите в БГ така или иначе ще спадат още и без ЕЗ. Причината е проста - банките имат прекалено голяма ликвидност - 34% при санитарен минимум от 10%. Отделно сега бая гърци и гръцки фирми ще си изнесат парите в БГ, което още повече ще натисне лихвите по депозитите. А банките се опитват с малкото кредити да се хранят. Ако свалят лихвите просто ще вкарат всякакви таксички. Например Прокредит вече взимат 10лв за теглене на каса до 3000лв, над 3000лв 1% (т.е. мин 30лв). Ако теглиш на банкомат е безплатно (т.е. частично одиране, частично съкращаване на разходите, сигурно половината им касиери ще отида скоро на борсата).

 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#22] от "hope":

  но все още заплатите в България са по-ниски отколкото в Германия, все още. Така че България също има коз спрямо немското производство. Само да нямаше толкова прекупвачи в България.

 25. 25 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#21] от "iik47393114":

  покажи ми къде в Германия има лихва от 3% на годишен депозит, та да кажа на познатите да си сложат парите там. Лихви от 1-1,5% са висотите. Всичко това идва не от ниската лихва на ЕЦБ, а от това, че немските банки са бъкани с пари от цялата еврозона, понеже немските банки се смятат за сигурни. Бая гърците изнесоха пари към Германия.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  Да сме вън и вътре от ЕЗ и ЕС има много плюсове и минуси.
  Лихвите ще се вдигнат колко???
  Обаче, ако се сложат мита, местния бизнес ще започне да назначава хора. Типичен пример е Турция. За това на 45 години се пенсионират с минимум 800лв..

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#24] от "alabalko":

  Не са виновни прекупвачите, а политиката на ЕС. Защо "Верея" например не изнася българско масло за Германия?
  Не защото има прекупвачи, а първо, защото никоя верига в Германия няма да го купи, ако ще да е на половин цена, но то няма как и да е, защото няма как да стигне себестойността на немското.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Ами всички имат доверие в германската икономика, затова там има печалба. А какво да кажем ние с гайдите...

 29. 29 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#25] от "alabalko":

  При Таргобанк вид на сметката е Junior-Sparkonto

  Es muß Geld fließen!
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#22] от "hope":

  Не бъркайте цени на едро с цени на дребно.
  Цената на газа, влизащ в Германия може да е по-ниска от тази в България, но крайният германски потребител плаща много повече от българския такъв. Голям келепир има в разпределението в самата страна.
  Средната цена на ел.енергия във ФРГ е €0.29 кв.ч. <- колко е в България? А?
  Иначе тез тъпи гермаснки вериги (не са никакъв фактор за герм.икономика) може тотално да ги забравите - те на година продават на Балканите толкоз стока, колкото струва един 17 метра висок двутактов MAN дизелов двигател за китайски контейнеровоз.... дори яхтата на Абрамович струва повече.

 31. 31 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  нека го обясним така. Германците имат ниски лихви, българите имат възможност да плащат заплати под масата и да пестят от осигуровки, а и като добавим по-ниските заплати се получава едно добро предимство, ако произвеждаш. Разбира се от това има губещи - социалната система с всичките навързани и разбира се пенсионерите. Но пенсионерите си получава своето въпреки липсата на вноски. За 50% от пенсиите като сума няма вноски, но държавата внася пари, платени през ДДС. Просто имаме прекалено много пенсионери на икономика, която трябва да избухне. Турците нямат толкова пенсионери спрямо младото работещо население и има кой да плаща вноски. След 40 години ще са и те на нашия хал, защото безкраен растеж на населението няма. Това, което те изживяват сега германците са го изживяли преди няколко десетилетия и сега имат 25млн пенсионери на 40млн работещи, което е малко по-добре от България, но пак тенденцията е на спадащите пенсии (под 900 евро средна за западна Германия, след което се плаща ДОД и здравна осигуровка).

 32. 32 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "alabalko":

  Точно ниските германски лихви обуславят ниското заплащане в Бг, защото българския предприемач няма от къде другаде да е конкурентен. Затова пак ви казвам, ако искаме България да се развива трябва да излезем от ЕС !!!

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  В Турция се пенсионират, защото имат бол деца и демографския фактор е с дебел знак плюс.
  Реджеп Тайип даже има оферта-трепач:
  "Плащаш днес сума на куп, равняваща се на 5 годишна пенсия - и получаваш доживотна пенсия"
  Много герм. турци се възползват от тази оферта.... "Дааааайте калема! Къде да се рапиша?!"

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#23] от "alabalko":

  Значи имаме швейцарска ситуация в България - много са вкарващите пари в банките, а малко са теглещите заеми

 35. 35 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#32] от "42":

  за да си произвеждаме всичко ли? Или да плащаме 100% отгоре за качествени немски стоки, които нямат български аналог (причината руските пощи да не могат да обработят 1 колет по няколко месеца, защото германците пазаруват по интернет, понеже на местно ниво им дерат кожите).

  Бизнесът добре се оправя като е в сивия сектор. Държавата поддържа това, за да може да оцелее бизнесът. Симбиоза.

  А и немските лихви, поне обещано, би трябвало вече да ги има и за български фирми :

  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2015/04/13/2511691_kreditirame_bulgarski_kompanii_na_germanski_lihvi/

 36. 36 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#29] от "iik47393114":

  това е за лица под 18 години. Ако прехвърлиш пари на детето си по такива сметки, частично с цел да избегнеш данъка върху лихвите, реално се лишаваш от собствеността на парите. Доколкото си спомням точно заради избягването на данъчното облагане има по-строги права за разпологаемостта от настойниците. Т.е. подаряваш ги на детето и на 18 то може да реши да не ти ги върне

 37. 37 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  2,50 % p.a. für den Teil des Guthabens bis 1.000 €
  1,00 % p.a. für den Teil des Guthabens von 1.000 € bis 5.000 €
  0,15 % p.a. für den Teil des Guthabens von 5.000 € bis 250.000 €
  0,05 % p.a. für den Teil des Guthabens ab 250.000 €

  хаха, колко е лихвата за 5-250к? 0,15%....смешно

 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  Как не ги е срам! Вместо да ги дадат на Гърция или поне да им опростят дълговете! Пфу...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Германия имаше изгода и по друга линия-гръцките дългови проблеми значително свалиха курса на еврото спрямо долара,с което германската икономика,която е изкл експортно ориентирана,получи допълнително предимство...

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ф.Нинов":

  През цялото време говоря за това, че като влизаш в общ пазар с бедна икономика, произвеждаща домати и колци за тях и си там с държави произвеждащи високотехнологични продукти и услуги, от които се печели сто пъти повече от колците и доматите, никога, никой няма да ти даде парче от баницата, никога.

  Цената на газа е важна за производителите, не за крайните потребители!

  А за веригите това, което говориш е меко казано невярно и цинично. Рекорда по оборот мисля, че държи метро с повече от МИЛИАРД оборот на година, един магазин, този на Цариградско. Тогава още Кауфланд не се бяха разгърнали.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  [quote#22:"hope"]Тук Кауфланд и Лидъл продават предимно немски стоки. [/quote]
  Ай сега да провериш колко е вярно. Па можеш да провериш и кой е собственик на Кауфланд тук.
  Аман от оф дрънкачи.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#26] от "hope":

  Ба си го у спициалиста. А да ти минава през акъла, че с мита ще се обложи износа? Имаш ли идея колко е износа на България (в която според оф нищо не се произвежда)?
  Що не провериш как се развива БГ икономиката спрямо Македонската или Сръбската след ясната перспектива за еврочленство на страната ни? Та белким оф лаладжиите смените малко тъпотиите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#31] от "alabalko":

  В Турция ВСИЧКО е произведено в Турция. Пълно е с малки магазини за храни, буквално са навсякъде. От храни, до битова техника, много от колите.
  Влезте в турска бензиностанция, която и да е, и потърсете нещо, което не е произведено в Турция, под 1%. Същото е в хипермаркетите. Така харченето на пари създава работни места. У нас харченето на пари, плаща заплати и пари в Германия.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":

  Тоз милиардов оборот се прави с всякакви стоки, вкл. гръцка и испанска риба (Метро е най-големият търговец на риба в света).
  В бълг. Кауфланд като влеза виждам предимно българска стока - качествени продукти на добри цени.
  Къде ги видяхте тез германски стоки?
  Ако не вярвате - разходете се до Кауфланд да видите как е бъкан с българска стока... направо прелива... десетки видове салами, кисели млека... тинтири-минтири...

 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#40] от "hope":

  Като оставим останалия бъркоч в главата ти къде смяташ, че някой "ще ти даде"?
  Като оставим ЕС разбира се. От където наистина получаваме.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#43] от "hope":

  Сопри се бре. Я отвори родната статистика и се замисли. Ако можеш де.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#42] от "Цецо":

  Специално с Германия сметката е проста, внасяме два пъти повече от колкото изнасяме.
  Изнасяме суровини, масла, дървен материал, продукти с ниска добавена стойност, внасяме машинно оборудване, техника за бита, хранителни продукти, все неща, за чието производство един работник взима 2000евро заплата.

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":
  Сигурно няма да намеря статистика, какъв % от оборота са български стоки но месо и картофи бъгарски няма. Ябълки, моркови, даже магданоза е от Италия.. За била говоря.
  Единственото положително търговско салдо ни е с Гърция.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#48] от "hope":

  А с Русия как е търговското салдо?
  Положително ли е?

  Български плодове и зеленчуци може да се купят по пазарите.
  Аз например юни се спуках да ям череши - най-скъпите по 2.20 лв. килото. Във ФРГ таквиз струват над €5

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#48] от "hope":

  Изкопах в мрежата следния пейпър: http://commerce.ue-varna.bg/uploads/1399713855-D_Kirova.pdf

  В който пишат на стр. 7 :

  "....между 70- 75% от оборота на компанията е от стоки произведени в България, като в различните стокови групи варира, а около двадесет български производители изнасят своята продукция чрез веригата в чужбина”

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ф.Нинов":

  Това за Гърция го споменах за цвят

  В щатите по богатите щати плащали на по-бедните 5%, поне за примера който четох, но парите влизат директно в бюджета.
  В ЕС немците плащат най-много, но в някакъв общ бюджет и с него пак се купуват немски стоки и услуги.
  Аз не съм привърженик на протекционизма, но ставам все по голям евроскептик, да не кажа краен.

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#47] от "hope":

  Ся да се върнем на веригите. Ко стана?
  Па като искаш за търговския баланс на страната, убаво. Германия произвежда машини необходими за родните производители. Съвсем между другото в немските автомобили има доста части произведени у нас. И не само в немските. Но ти не го знаеш защото не четеш статистика. И защото нямаш никаква представа от икономиката на страната.
  Я сега да видим как ще си обясниш защо от много години имаме отрицателно търговско салдо, а борда си е жив и здрав.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ф.Нинов":

  През телефона не се чете, като седна на компютъра ще го разгледам непременно.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#51] от "hope":

  Проблемът с ЕС е друг, а именно че се разхишават еврофондовете за глупости. Това наистина е ужасно.
  Иначе тва с гермаските стоки е мит: ФРГ има балансирано салдо със страните от ЕС... с някои има излишъци, но с други като Холандия има голям дефицит.
  Големият търговски излишък идава от страните извън ЕС.

 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#51] от "hope":

  Я да видим пък колко от общия бюджет отива в Германия. Най-големите проекти у нас са магистралите (и пътищата изобщо). Колко пряко и косвено е отишло в Германия? 5%? От софийското метро колко? има ли 10%? От разните "образователни" програми колко? 1%? От субсидиите за селско стопанство? Или дори от тези за конкурентноспособност.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#52] от "Цецо":

  Ся, нищо няма ти обяснявам, не че те подценявам, но много заядливо звучиш. Не може да обясняваш на някой, когото не познаваш какво е чел и какво не е!

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#55] от "Цецо":

  Такава статистика никой, никога няма да направи.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ф.Нинов":

  Да, именно този излишък немците дължат на евтиното евро. Халал да им е, дето се казва.
  Защо не договорят една цена на газа за целия ЕС?

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#17:"42"]България вън от ЕС !!! [/quote]

  Репресираните от Дневник - вън от форума !!!

 60. 60 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Весело

  И сега какво излиза, германците са виновни, че икономиката им работи и инвеститорите предпочитат да си държат парите там?!? Типичен малоумен анализ на икономист!!

 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#58] от "hope":

  Германските вносители на газ са частни до голяма степен чуждестранни фирми... дори Газпром участва в играта като вносител... и колкото и да звучи странно - на този пазар той е от добрите вносители, защото е малкият Давид.
  Та тези частни фирми са сключили договори за внос на газ с държавни руски, холандски и норвежки фирми, ориентирайки по цената на нефта... цената на газа следи цената на нефта.
  Интересно обаче е друго, а именно от една страна потреблението на газ във ФРГ постоянно намалява, а от друга напира нов (вагабондиращ) втечнен алжирски и катарски газ на половин цена, който също влиза в системата.
  Ти не трябва да правиш аналогия с България, защото германският газов пазар е напълно либерализиран. Дори като малък потребител за домакински нужди може да си избереш доставчик от между няколкостотин.
  България много фурни хляб трябва да изяде.
  Вервай ми!

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  И може би гърците смятат,че имат право на тях,заради приноса си.

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ф.Нинов":

  Изследването за веригите го прочетох, то е на няколко години, но 36% пазарен дял в бързо оборотните стоки е силно занижен. Цялата търговия минава от там. Общата цифра за 2012г. от 3,7 млрд. лева е внушителна за нашата икономика. Може би трябва да се сравни като % от осигурителния доход на всички работещи+пенсиите.
  Положителния ефект е единствено за бюджета. Малките магазини не пускаха касови бележки. Те впрочем бележат лек ренесанс, в София, продават стоки, които не могат да се намерят във веригите.
  А за газта мислех, че се договаря от държавата Германия и тя я продава на частните компании?

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Природният газ е от мъжки род.... газова тръба
  Течната газ е от женски... газена лампа

  Преди 25 години ФРГ реши, че не е добър стопанин и приватизира абсолютно всичко без железниците и аутобаните.
  На държавно ниво има 30%-тно участие в Дойче Телеком и 25% в Дойче Пост. На общинско имат провинциите: Долна Саксония 20% във Фолксваген, Хесен има 30% във Фрапорт.... Северен Рейн Вестфалия има в RWE, но само като пасивен акционер без да се мешат в оперативния бизнес.
  Няма таквоз нещо Меркел да ходи да преговаря цената на газа с Путин.
  Понеже ФРГ не може да усвои споразумяните квоти руски газ германските вносители плащат доста яки неустойки на Газпром.
  Идеята на гер.правителство е следната: По-добре да оставим фирмите да са конкурентни и да се развиват на световния пазара, дори да станат лидери.... и да цепим печалбата с данък, да цепим дивидентите с даънк от 25%, да цепим с данък заплатите на служителите и бачкерите, отколкото да имаме мухлясали предприятия със 100% държавна собственост.
  Намесата става обаче косвено чрез данъци и дотации.
  Например прир.газ е неизгоден, защото го цакат с ВЕИ и въглищата, които са субсидирани.

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ф.Нинов":

  нещо не мога да схвана логиката. Ясно, че е по-добре газА да се продава до крайния клиент от частни фирми и да има конкуренция, но всяка от тях да се договаря с Газпром ми звучи направо странно.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#65] от "hope":

  Вносът става на няколко нива:
  - 1. на най-високо ниво има няколко големи вносители на газ, които закупуват газа от Русия, Холандия, Норвегия, Германия (собствено производство) имащи големи газохранилища.
  - 2. има фирми опериращи магистралната газопреносна система
  - 3. на регионално ниво газоразпределителните фирми (често общински комунални предприятия) закупуват газа от вносителите в т. 1. използвайки тръбите на т.2
  - 4. виртуални брокери
  Крайният клиент (домакинство или малка фирма) обаче може да избере избере за доставчик тези в 3. или 4. (с тези от 1. и 2. си няма работа.)
  Техните взаимоотношения се дефинират от регулатора при какви условия и на какви цени да си предоставят газопреносната мрежа един на друг.
  Ако ооообаче си BASF нещата изглеждат по съвсем друг начин те са и 1 и 2 и 3 и 4... имайки си от 40 год. собствени тръби директно до Холандия, Норвегия, Русия... но все пак нали знаем хим.заводът им в Лудвихсхафен е най-големият в света - колям консуматор на нефт & газ.

 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Мерси за информацията. Това в България тепърва предстои.

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#67] от "hope":

  Консумацията на газ в Германия е както следва:
  - 60% битови нужди (отопление, говене, топла вода)
  - 40% индустрия
  Понеже холандските и норвежките залежи падат и няма друга видима алтернатива герм. правителството иска да избегне зависимостта от Русия и поставя драконични изисквания новите (а после и старите) сгради да са изолирани със супер изолация от половин метър. Освен това дом.газови котли над 30 год. не им продължават сертификата и трябва да си купиш нов (германски), който консумира наполовина.
  Развива се местната индустрия вместо да се харчат пари за внос на газ.
  Дългосрочният план е страната да стане енергийно-независима с ВЕИ (вятър, слънце, биогаз) и въглища с които разполага на собствена територия.
  Правителстото яко се меши, но по косвен път.

 69. 69 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  питай верея защо не изнасят, сигурно защото маслото им е предимно вода, факт е че в кауфланд в германия има българско сирене, овче и биволско, по 1.69 евро за опаковка 200 гр. напълно конкурентна цена на гръцките и немски бели саламурени сирена. В REWE която е малко по-скъпа верига, има българско овче сирене по 1.99 евро, пак напълно конкурентна цена спрямо останалите сирена в магазина.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 70. 70 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#47] от "hope":

  понеже повечето от тия неща дето ги изброи ги внасяме от турция, полша, словения, словакия, китай, то работниците там далеч не взимат по 2000 евро.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 71. 71 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":

  турция може да си произведе всички тези неща и има население 75 млн души, българия не може, много е просто. Харченето на пари в българия плаща много повече заплати в турция и китай, отколкото в германия, а за мащабите на немската икономика, износа за българия е нищожен. Обаче износа на българия към германия е доста значителен. Налагането на някакви вносни мита в българия няма да накара производителите да преместят производства тук, още по-малко пък ще накара местни фирми да почнат да произвеждат заместващи стоки. Само ще вдигнат цената за крайните потребители, и ще предизвикат съкращаване на работни места заради реципрочните немски мита за български стоки.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  Дойчовците са на далавера въпреки гръцката криза-невероятно,но факт-

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK