Moody's прогнозира задълбочаване на рецесията в Русия

Moody's прогнозира задълбочаване на рецесията в Русия

© ReutersВ нов доклад рейтингова агенция Moody's прогнозира, че новият спад на цената на петрола и последвалото го обезценяване на рублата ще станат причина за задълбочаване на рецесията в Русия, пише РБК.


Анализаторите от Moody's Investors Service посочват, че публикуваната от руската статистическа служба Росстат макроикономическа статистика за второто тримесечие сочи, че руската икономика "официално се намира в състояние на рецесия".


В доклада се казва още, че създалото се положение с цената на петрола и курса на руската валута ще забави възстановяването на икономиката през 2016 г. Агенцията прогнозира, че през 2015 г. свиването на БВП ще е с 3%, а през следващата година в Русия ще има нулев растеж.
Moody's посочва, че основните фактори за рецесията ще бъдат спадът на частното потребление и инвестициите на фирмите, както и международните санкции срещу Москва. Според оценката на агенцията санкциите ще струват 1-1.5% от реалния БВП на страната до 2020 г.


Според данните на Росстат, през второто тримесечие БВП се сви с 4.6%, а през първото – с 2.2%. В момента кредитният рейтинг на страната, определен от Moody's e Ва1 с негативна прогноза.


В началото на юли регйтингова агенция Fitch запази своя рейтинг за Русия на ниво ВВВ-, с негативна прогноза, с аргумента, че страната отчасти е възстановила конкурентоспособността си, но средносрочната перспектива за растежа на икономиката остава слаба в сравнение с други развиващи се държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK