Изминаха 70 години от капитулацията на Япония

Емблематичната снимка с моряк, целуващ медицинска сестра на нюйоркския "Таймс скуеър", от 14 август 1945г. когато ликуващи американци излизат по улиците след новината, че Япония капитулира.

© Reuters

Емблематичната снимка с моряк, целуващ медицинска сестра на нюйоркския "Таймс скуеър", от 14 август 1945г. когато ликуващи американци излизат по улиците след новината, че Япония капитулира.В събота се навършиха 70 години от капитулацията на Япония - събитие, което едва не е било провалено от военен преврат, шокира страната и до днес е обект на безспирни спорове.


На 15 август точно в 12 часа местно време радиото излъчва предварително записаната реч на император Хирохито, с която той публично приема условията на Съюзниците за капитулация. Това е краят на Втората световна война.


На 28 август започва окупацията на Япония, формално договорът за капитулация е подписан на 2 септември на борда на американския боен кораб "Мисури". Договорът за прекратяване на войната със САЩ е от 28 април 1952г., а със СССР - през 1956г.
Япония губи малко над 3 милиона души - военни и цивилни, а в обширния район на сраженията и в жестокостите на японската армия жертвите са поне три пъти повече.След разгрома на нацистка Германия поражението на Япония изглежда предизвестено. Мнозина историци смятат, че това е било ясно още преди да избухне войната в Европа и особено през 1939г., когато Хитлер и Сталин сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп.


По това време в Токио разбират, че Хитлер - съюзникът им срещу Британската империя, има план първо да изгради и стабилизира един континентален Трети райх, а след това да се заеме с най-голямата морска сила в света. Плановете на Япония за експанзия в осеяната с колонии на западните държави Източна и Югоизточна Азия са преди всичко да нямат вонен конкурент в морето.


Император Акихито и императрица Мичико участваха във възпоменателната церемония за края на войната.

© Reuters

Император Акихито и императрица Мичико участваха във възпоменателната церемония за края на войната.


На 26 юли 1945г. в Потсдам край Берлин е разпространена декларация с условията за капитулиране на Япония. Тя е подписана от президента на САЩ Хари Труман, премиера на Великобритания Уинстън Чърчил и лидера на националистическото движение в Китай Чан Кай Ши. СССР тайно обещава да се включи във войната, тъй като Сталин се нуждае от прикритието на неутралитета спрямо Япония, за да прехвърли войските си от сърцето на Европа до Далечния Изток.


По това време японският боен флот е почти унищожен и не е в състояние да извършва сериозни действия в защита на страната. В края си е операцията по превземане на остров Окинава и предстои дебаркирането на големите японски острови. На 6 и 9 август следват ядрените бомбардировки на Хирошима и Нагасаки, започва атаката на Червената армия в Манджурия.


Решението за капитулация е взето в нощта на 13 срещу 14 август, като всички висши военни подписват декларация, че ще изпълнят заповедта на императора. Въпреки това на 14 август част от тях започват военен преврат, с който да не се допусне капитулацията на страната. Техни части превземат императорския дворец и отчаяно и безрезултатно търсят часове наред къде е записът с речта на Хирохито. В края на драматичната нощ министърът на войната ген. Коречика Анами - на практика вторият човек след императора, взимащ най-важните решения, се самоубива ритуално.


Изминаха 70 години от капитулацията на Япония

© Reuters


Когато дългата почти 5 минути реч на императора и излъчена на 15 август, японците са шокирани, макар да не схващат веднага всичко поради лошия сигнал и използваната архаична езикова форма на японския език. Една от причините е, че те никога не са чували владетеля си да говори публично. Но основната е, че страната никога не е губила война, не е била окупирана и обществото още не е било в състояние да приеме пълното си поражение.


За разлика от германците, които се сражават до последно, за японците все още не воюват със сухопътни части на основните си острови, а армията им е на Корейския полуостров, части от Южна Азия и в континентален Китай.


Речта на императора обаче спасява страната от тоталната разруха, нанесена на нацистка Германия, и успява да наложи крехък консенсус сред разпокъсания в намеренията си политически и военен елит.


Премиерът Абе по време на мемориалното събитие в токийската зала "Будокан".

© Reuters

Премиерът Абе по време на мемориалното събитие в токийската зала "Будокан".


Датата редовно е отбелязвана с реч на японския премиер, в която се поднася дълбоко извинение за причиненото на японците и на другите народи.


Любопитен елемент е, че в японския език има 20-ина израза за "извинявам се" и чак през 1995г. министър-председателят Томиичи Мураяма използва думата "оваби" (お詫び), съдържаща най-цялостно смисъла на искрено и дълбоко съжаление и извинение, каквото очакват всички, пострадали от действията на имперска Япония.


Важен момент от събитията от 15 август е и част от речта на Хирохито: "Обявихме война на Америка и Великобритания с искреното желание да защитим Япония и да стабилизираме Източна Азия, никога не сме си мислили да нарушаваме нечий суверенитет или да започваме териториално разширяване."


До днес тази фраза се използва от националисти, смятащи, че Япония е завзела и окупирала обширен район, за да създаде "една сфера на съвместен просперитет и да освободи съседите си от колониализма.


Японци в униформи на императорската армия пред храма Ясукуни в Токио, където националистите почитат паметта на загиналите воини и офицери. В Китай и Южна Корея смятат храма за символ на японския милитаризъм.<br />

© Reuters

Японци в униформи на императорската армия пред храма Ясукуни в Токио, където националистите почитат паметта на загиналите воини и офицери. В Китай и Южна Корея смятат храма за символ на японския милитаризъм.


Хиромичи Мотеки, ръководител на Обществото за разпространяване на исторически факти, казва пред "Дойче веле": "Няма за какво да се извиняваме на другите народи в Азия - те станаха независими, защото японската армия се изправи срещу европейските колониални сили. Помогнахме им да се сдобият със свобода и би трябвало да ни благодарят за това."


Премиерът Шинзо Абе също поднесе днес извинения, но не в очакваната форма. След десетилетия на пацифизъм той се опитва да прокара по-активна роля на японските въоръжени сили в района и това не се харесва на мнозина японци.


В статия за портала "Проджект синдикейт" той написа, че "страната ни причини на невинни хора неизмерими страдания и разруха", но добави: "В Япония следвоенните поколения днес са над 80% от населението. Не бива да обричаме на това непрекъснато да се извиняват нашите деца, внуци и следващите поколения, които нямат нищо общо с войната. В същото време японците, поколение след поколение, трябва да знаят историята си."


Японци пускат гълъби, символ на мира, пред мемориала Ясукуни, един от спорните символи на загиналите във войната. Тази година премиерът не посети храма, а изпрати писмено послание.

© Reuters

Японци пускат гълъби, символ на мира, пред мемориала Ясукуни, един от спорните символи на загиналите във войната. Тази година премиерът не посети храма, а изпрати писмено послание.

Ключови думи към статията:

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Атомните бомби спасиха милиони японски и американски живота и спестиха на японците съветската окупация, която би ги унищожила за столетия напред.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Тия откак изядоха големите шамари се държат далеч по-прилично.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Въпреки това на 14 август част от тях започват военен преврат, с който да не се допусне капитулацията на страната. Техни части превземат императорския дворец и отчаяно и безрезултатно търсят часове наред къде е записът с речта на Хирохито.
  .................
  Значи, тези предпочитат да се самоубият пред това да капитулират, а нашите номенклатурни бастърдчита, само като чуят някой с мека реч и дъх на водка, просват се на земята и се разкрачват с мазна усмувка и жаден поглед.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "СССР тайно обещава да се включи във войната"

  Нищо тайно няма. СССР къса дипломатическите отношения с Япония и обявява война още през април 45-та...

 5. 5 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#1] от "lordcris":

  И съветската победа в Монголия, Манджурия, Корея и Северен Китай

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Войната е най-ужасното нещо,което може да се случи на един народ.Много хора го разбраха по най-страшния начин.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Колкото и грозно да звучи, двете атомни бомби прекършват политическото и военното ръководство. Жалко за хилядите цивилни жертви, но американците са наясно, че ще понесат много големи загуби, ако продължат военните действия на японска територия. А японците са се биели до последно. В този смисъл за мене бомбардировката е оправдана, зловещи са последствията от нея.

 8. 8 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Император Хирохито е най големия виновник за загубата на Япония във ВСВ.И най-лошия император в историята на тази велика държава ако той не беше император щяха да са още по велика държава.Но всяка нация си има издънки.

 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Алчността до какво води. От 1905 до 1937 Запада прави доста компромиси с Япония. През 1918 година получават статут на Велика сила, но това не им стига. Докато Хитлер лудува в Европа решават, че могат да прилапат Азия и Тихо-океанския регион. Важното е, че са си взели поука. Не е сигурно обаче дали не крият тайно желание за отмъщение. Никой не обича да губи каквото и да си говорим.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#9] от "angevins":

  Там неслучайно има американски бази

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#8:"hugo_chaves"]Император Хирохито е най големия виновник за загубата на Япония във ВСВ.[/quote]
  Доста пресилено твърдение, което не се споделя и от самите японци. Тогава борбата е била между армията и флота коя стратегия да бъде приета. Надделява флота и започва атаката срещу Пърл Харбър. А вече има изследователи които казват, че войната е предизвикана от Рузвелт с налаганото ембарго. И дата на атаката се е знаела предварително от американското разузнаване, но нарочно не са взети мерки, за да има повод Америка да влезе във войната...

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":
  Нищо тайно няма. СССР къса дипломатическите отношения с Япония и обявява война още през април 45-та...
  ................
  Джапанките изиграха много кур...ски номер на 3 Райх.Вместо да го нахлузят на дядо Иван отзад, те се юрват към Индокитай, за ресурси и суровини, сякаш няма в Сибир достатъчно.
  Проста работа. Тази Ос, Берлин-Токио-Рим е била голяма глупост. Да не говорим, че САЩ намират повод да обявят война на 3 Райх именно по линия на членсвтовото и в този пакт, като съюзник на Япония.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#7:"stedim"]Жалко за хилядите цивилни жертви, но американците са наясно, че ще понесат много големи загуби,[/quote]
  Ами да бяха хвърлили антракс или сибирска язва върху японските градове за да се предпазят от "големи загуби".

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#12:"СДС"]Джапанките изиграха много кур...ски номер на 3 Райх.[/quote]
  Тука вина има и Хитлер понеже не споделя своите планове с Япония и липсва всякаква координация. Поради това японците сключват пакт за неутралитет през 41-ва със Сталин, но той го нарушава през април 45-та...

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  "Коречика Анами - на практика вторият човек след императора, взимащ най-важните решения, се самоубива ритуално."

  След като се разбира, че Япония ще капитулира хиляди (според някои източници десетки хиляди японци) предимно военни, но и цивилни се самоубиват от срам и позор от загубата на войната.

  "Но основната е, че страната никога не е губила война, не е била окупирана и обществото още не е било в състояние да приеме пълното си поражение."

  Това е вярно наполовина, защото Япония има загубени войни в своята история преди ВСВ, като например през 17 век, когато японските управляващи пращат огромни войски в Корея, но корейците заедно с китайска помощ смазват японската агресия и изгонват японските войски от Корея.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иво":

  П.П.
  Става въпрос за тази война през 16 век:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_invasions_of_Korea_(1592%E2%80%9398)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#8:"hugo_chaves"]Император Хирохито е най големия виновник [/quote]
  Най-големият виновник за двете атомни бомби и за жертвите предизвикани от тях.
  Можеше да се размине, ама нали имперската чест е най-важна....
  ...и не му увря акъла след първата бомба да обяви капитулация, та трябваше да го думнат втори път.

 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ох горките японци, американците ги бомбардираха и окупираха, нямаха късмета да ги освободи СССР от фашистко робство...

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  "Речта на императора обаче спасява страната от тоталната разруха, нанесена на нацистка Германия, и успява да наложи крехък консенсус сред разпокъсания в намеренията си политически и военен елит."

  Нещата са били на косъм.... мнозинството военни в генералния щаб са били против капитулацията и са искали страната да води война до последния жив японец. Те са били горди фанатици, които не им е пукало за милионите човешки жертви която би взела подобна война... добре, че все пак техния преврат се проваля и се стига до капитулацията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Неутрално

  "Важен момент от събитията от 15 август е и част от речта на Хирохито: "Обявихме война на Америка и Великобритания с искреното желание да защитим Япония и да стабилизираме Източна Азия, никога не сме си мислили да нарушаваме нечий суверенитет или да започваме териториално разширяване."

  А, тази реч показва колко лъжлив и лицемерен е бил този император. Истината е, че Япония след отварянето си за света започна да се милитаризира, стигна се до там военните да вземат властта в страната и тяхната основна задача беше да създадат своя японска империя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Dob Ri
  Dob Ri
  Рейтинг: 237 Гневно

  Дневник... пределно ми е ясно, че сериозна журналистика и публицистика в България няма, камо ли обективна... или западна или руска пропаганда се лее безспирно. НО факта че се чества 70 години от Хирошима и Нагасаки и да ми говорите за капитулацията на Япония - бива лизане на задници, ама това вашето е направо сравнимо с черпака пред тоалетната чиния. Няма комунисти, няма демократи - САЩ извършват едно от най ужасните военни престъпления през ВСВ наред с избиването на евреите, бомбардировките над Дрезден, избиването на стотици хиляди военнопленници от СССР. ФАКТ ! Набийте си го в мазните глави! И на тия хорица тука които пишат как атомните бомби са спасили разбираш ли милиони хора, ще кажа само едно - познанията ви по история са жалки, смешни и обидни! Япония е един капитулирал и разгромен икономически и военно остров, с гладуващо население и обезверена армия. Една блокада на Япония за максимум 2 месеца е било пределно достатъчно и то само в краен случай! За каква окупация, за какъв десант, какви милиони жертви! По данни на Пентагона разкрити от историци предполагаемите жертви даже при една наземна нямало да надхвърлят 80.000 вертви ОБЩО! На преговорите в Женева, Япония е сикала само и единствено да спасят императора като институция и това им условие е било първоначално отхвърлено. Какво изобщо и обяснявам ... Реалността е само една - САЩ показва на следвоенния свят кой ще води парада.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Добре компилиран превод, статията дава информация. За съжаление поне с няколко параграфа не очертава днешния ден, предложенията за промяна на Конституцията в полза на военните, както и. Факта че в момента и Японския военен флот, и военно-въДушните им сили са практически втори по техника,, организация, и подготовка на състава след САЩ. Мнозина в Япония изявяват мнение че това не е поправка, а основна промяна в Конституцията предвид изграждане на съвместен военен блок против Китай. Абе разбира се вмъква момента за защита на националните интереси и тези на Съюзника, като в същото време не пропусна да посети храма на загиналите.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Гневно

  До днес тази фраза се използва от националисти, смятащи, че Япония е завзела и окупирала обширен район, за да създаде "една сфера на съвместен просперитет и да освободи съседите си от колониализма." Хиромичи Мотеки, ръководител на Обществото за разпространяване на исторически факти, казва пред "Дойче веле": "Няма за какво да се извиняваме на другите народи в Азия - те станаха независими, защото японската армия се изправи срещу европейските колониални сили. Помогнахме им да се сдобият със свобода и би трябвало да ни благодарят за това."

  А, заради такива гнусни и лъжливи изказвания като този японски наглец Хиромичи мнозинството страни и народи в Източна Азия мразят японците и нямат доверие на тази страна.

  Японците просто смениха европейските колонизатори в Източна Азия с един още по-жесток, агресивен и подтиснически колониален режим! Япония НЕ освободи Източна Азия през ВСВ, а я пороби! Японците експлоатираха жестоко местните азиатски народи, избиха милиони цивилни в превзетите от тях територии в Източна Азия и използваха земите за суровинен придатък за своята японска империя на злото. Японците считаха (някои още считат останалите азиатски народи за нисши и тяхното държание към китайци, корейци, филипинци, малайци и други беше като отношението на нацистките изроди към славяните!

  И накрая азиатските народи в Източна Азия дължат свободата си единствено на своите собствени сили и герои, а не лъжливите японци. Те сами се освободиха от европейския колониализъм водейки война срещу своите европейски колонизатори. И чудесен пример за това е първата Индокитайска война при която виетнамците водени от виетнамски патриоти като Хо Ши Мин победиха и изгониха французите от страната. Съшитите след това успяха и да обединят страната и да изгонят и американски, камбоджански и китайски агресори, които искаха да поставят Виетнам под свой контрол. Друг прекрасен пример е Индонезия, където местния народ води героична война срещу холандски и британски войски и накрая успява да ги победи и изгони от тяхната родина!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dob Ri":

  +++++++++++++!

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  "Любопитен елемент е, че в японския език има 20-ина израза за "извинявам се" и чак през 1995г. министър-председателят Томиичи Мураяма използва думата "оваби" (お詫び), съдържаща най-цялостно смисъла на искрено и дълбоко съжаление и извинение, каквото очакват всички, пострадали от действията на имперска Япония."

  Интересно е, че досега само този японски премиер се е извинил така както трябва... с пълно покаяние и съжаление за ужасите и военнопрестъпленията, които е сторила неговата страна преди и през ВСВ! Но, този твърдоглав и горделивец Абе бъдейки националист не е използвал същата дума в последната си реч на церемонията по случай края на войната..... японците просто трябва да следват поведението на германците по тази важна тема за всички народи в Източна Азия. Трябва винаги да показват покаяние и съжаление за злините, които са сторили на съседите си.... проблемът е, че те са твърде горделиви да направят това. И поради тази причина останалите народи и страни в Източна Азия ще изпитва недоверие (в някои случаи омраза към японците). Просто е, трябва да следват поведението на германците! Меркел последно като беше на официално посещение в Германия, но те не я послушаха. Ето повече подробности по този наистина важен въпрос:

  http://www.dw.com/bg/голямата-вина-на-япония/a-18320741

  http://m.btvnovinite.bg/article/svetut/merkel-japonija-trjabva-da-osadi-storenoto-prez-vojnata.html

  И репортаж от Ю. Корея пак във връзка със същата тема:

  http://video.aljazeera.com/channels/eng/videos/japan-wwii-apology-still-sought-in-south-korea/4418312407001

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на djunaaa
  djunaaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  нашенския американски слугинаж е готов даже и такова нечовешко престъпление , като американските ядрени бомби хвърлени над Япония да оправдае . Каквото и да направят господарите ви , винаги ще го оправдаете , даже и нас България да хвърлят ядрена бомба , пак ще ги аплодирате . Жалка работа , гнус ме е от такива продажници

 27. 27 Профил на djunaaa
  djunaaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dob Ri":

  ЕВАЛА +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 941 Весело

  [quote#21:"Dob Ri"]По данни на Пентагона разкрити от историци предполагаемите жертви даже при една наземна нямало да надхвърлят 80.000 вертви ОБЩО![/quote]

  Я, някой си вярва!

  Жертвите само Окинава са над 100 000 при 70 000 японска армия. На островите се е очаквала съпротива от няколко милиона души.

 29. 29 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#25:"Иво"]с пълно покаяние и съжаление за ужасите и военнопрестъпленията, които е сторила неговата страна преди и през ВСВ[/quote]

  А КОГА руските варвари ще сторят същото ??????

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3194 Неутрално


  Иво разпалено обясни всинца ни ужасите, които са търпяли другите азиатски народи!
  Япония се извини подобаващо!
  Но!!!
  Аз чакам извинение от СССР и правоприемникът и Русия за кървавия режим, който силом ни наложиха в мирно време и преобърнаха пътя на развитието и!
  Това би станало само ако на местото на Путин дойде разумен руснак.
  Смятам, че за България ВСВ още не е свършила.
  От БСП нищо не очаквам - те пият вината /с мезета???/ - не се извиняват!!!

 31. 31 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Не съм сигурен колко зле ще прозвучи, но както са казали и по-нагоре-двете бомби пречупват японския военен елит и на практика слагат край на ВСВ. Все пак в онези времена японците са били силно милитаризирани и абсолютно със сигурност при конвенционална война е нямало да се предадат със месеци и години. До колкото знам, очакванията са били при окопна война още поне 6 месеца да не може да се преодолее съпротивата на японците. Типичен пример е Иво Джима-съвсем малко островче, а има още много като него и по-големи.
  Жалко за загиналите и дано никога повече не се повтаря подобно безумие, защото печеливши няма, а само по-малко загубили.

 32. 32 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dob Ri":
  хайде, хайде изплачи една река сълзи за японския милитаризъм през втората световна война....
  САЩ хвърлиха бомбите за да свърши войната по-бързо. Много американци бяха по корабите дълги години, бяха се навоювали достатъчно... Имаха бомби, пуснаха ги както безспорно биха ги пуснали Хитлер и Хирохито ако ги имаха... Жалко за загиналите невинни, но войната си е война.
  Дрезден от отплата за бомбардировките над Лондон - Германците първи започват.
  С последното ти изречение съм съгласен. САЩ показаха кой ще кара влака следващите 70 години...

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  "Няма за какво да се извиняваме на другите народи в Азия - те станаха независими, защото японската армия се изправи срещу европейските колониални сили. Помогнахме им да се сдобият със свобода и би трябвало да ни благодарят за това."

  Факт е разпадът на Британската (и не само) колониална империя, след ВСВ! Големита губещи от световните войни, (освен Германия) спокойно могат да се окажат Англия и Франция...

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#1] от "lordcris":

  е откъде пък сега съветска окупация ,ти дойде

  гошо
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  [quote#29:"son_of_anarchy"]А КОГА руските варвари ще сторят същото ?????? [/quote]

  Не знам кога. Не съм им говорител. Питай ги тях самите....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  [quote#30:"Alexander97"]Япония се извини подобаващо! [/quote]

  Подобаващо според кой? Според теб може би, обаче според китайците и корейците това извинение въобще НЕ е достатъчно, ето ти официалната реакция от Сеул и Пекин на речта на Абе:

  http://www.aljazeera.com/news/2015/08/japan-marks-wwii-anniversary-critcism-150815041157189.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Тук никой не споменава вероломното японско нападение над Пърл-Харбър, Хаваите на 6 декември май 1941 година, когато са избити хиляди моряци. Само за ужасните американски бомби се говори. А те са създадени и от няколко евреи от Будапеща, гонени от Хитлер - Лео Сцилард, Едуард Телер, Джон фон Нойман с цел да бъдат хвърлени над Германия, тъй като се е подозирало, че Германия кове ядрено оръжие. 3 месеца не са достигнали да бъде нагостена Германия ... Има едно отличителна американска черта. Не вдигай ръка срещу американците. Ще те открият и ще те затрият! Добра, лоша - не ми се коментира. Но е факт! Пази се и само любезно. Ако не искаш да контактуваш с тях - отстрани се. Но не посягай!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1247 Весело


  До коментар [#15] от "Иво":

  интересно и при Халхин Гол какво са спечелили японците
  Май страх да не пробват втори път в тая посока

  гошо
 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#33] от "2.50":

  не ,те са големите губещи От световни сили стигнаха до организатори на цигански катуни

  гошо
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Неутрално

  [quote#33:"2.50"]Факт е разпадът на Британската (и не само) колониална империя, след ВСВ! Големита губещи от световните войни, (освен Германия) спокойно могат да се окажат Англия и Франция... [/quote]

  Това е било неминуем процес.... имам предвид разпаданнето на европейските империи след края на ВСВ. Още преди тази война на много места в Африка и Азия е имало възникнали силни националистически освободителни движения в Африка и Азия, които са имали за цел да сложат край на колониализма и създаването на местни независими държави.... Британската империя постъпва по мъдро, като сама дава независимост на повечето свои колонии. Франция води войни да запази своят контрол над колониите си в Алжир и Виетнам, а Холандия в Индонезия.... и двете европейски държави губят тези войни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Не сте много прав
  Нали затова само свурлиха само 2 /две/ атомни бомби.
  Което и изключително хуманно и благородно постижение на хуманизма .
  Особено в очите на една порода комплексари.....
  И да не си помисли некой, че е израз на варварско отмъщение. Сакън

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  До коментар [#38] от "гошо":

  И аз така мисля.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  До коментар [#33] от "2.50":

  П.П.
  Днес Пакистан и Индия празнуват своята независимост..... британците им я дават през 15 август 1947 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Договор за Агресивна Нацистка Делба на Европа

  Какво "ненападение"??
  Защо пак Хитлер е

  пръв "ненападащ"
  "на топ на устата"??

  ...

  Нацистът Болшой Марксистки Злодей
  приключил Делбата през 1945.

  Алиансът още година поне
  воювал Войната.

  В "мирен рахат"
  (за себе си, бе...)

  Соцлагер устроил
  Нацистът нататък...

  "След разгрома на нацистка Германия поражението на Япония изглежда предизвестено. Мнозина историци смятат, че това е било ясно още преди да избухне войната в Европа и

  особено през 1939г., когато Хитлер и Сталин сключват
  договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп."

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Любопитно

  [quote#37:"vxa15365434"] Има едно отличителна американска черта. Не вдигай ръка срещу американците. Ще те открият и ще те затрият! Добра, лоша - не ми се коментира. Но е факт! [/quote]

  Тогава надявам се, че американците ще унищожат скоро Ал Кайда, талибаните и ИД..... те отдавна вдигнаха ръка срещу САЩ. Особенно талибаните и и Ал Кайда..... още през 2001 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  САЩ са имали и трета сглобена бомба! Планът е бил пускане на до 12 атомни бомби само за 1945- та, докато Япония се предаде! Този план е бил споделен със съюзниците, Чърчил и Сталин на срещата с новият американски президент Хари Труман! Чърчил и Сталин са го одобрили!

  Тогава се е смятало, че японците ще се бият до последният войник и загубите за съюзниците ще са ужасяващи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  [quote#36:"Иво"]Подобаващо според кой? Според теб може би, обаче според китайците и корейците това извинение въобще НЕ е достатъчно,[/quote]

  Нека мАмашата ти се извини, както се извиниха германци и японци ушанка! Може да не е напълно достатъчно, но все пак е повече от познатата първобитна северноазиатска наглост!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#37] от "vxa15365434":

  Абсолютно сте прав.
  Виновни са некви евреи. И се чуда, що обвиняват Хитлер
  Неблагодарници са тези , дето не споменават с благодарност американците..
  Аз, например, точно обратното. Винаги ги споменавам с голяма благодарност и уважение- щото събориха къщата на дедо ми на Пиротска, през 43-а. При това, забележете - аз даже не зная къде се намира Пърл Харбър.
  Не знам дали и Вие сте забелязали, но тез от Ал Кайда много си приличат с американците. Вие сте го казали:
  "Ако не искаш да контактуваш с тях - отстрани се. Но не посягай!"


 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":


  [quote#45:"Иво"]Тогава надявам се, че американците ще унищожат скоро Ал Кайда, талибаните и ИД..... [/quote]


  Дано американците помогнат за решаването на проблема. Защото ако се изолират от света на континента си - тежко ни! Турция е в много тежко положение в момента, а България не е толкова далеч от тоя ужас.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  [quote#46:"Realist"]Планът е бил пускане на до 12 атомни бомби само за 1945- та, докато Япония се предаде![/quote]

  Ето повече за плана, Киото е бил запазен заради огромната му историческа стойност. Токио също е бил оставен за най- най- последно заради това, че е бил много гъсто населен и многобройните вероятни цивилни жертви при ядрен взрив:

  http://www.thedailybeast.com/articles/2015/08/14/u-s-planned-to-drop-12-atomic-bombs-on-japan.html

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2012 Разстроено

  До коментар [#48] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#48:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Винаги ги споменавам с голяма благодарност и уважение- щото събориха къщата на дедо ми на Пиротска, през 43-а. При това, забележете - аз даже не зная къде се намира Пърл Харбър. [/quote]


  Небесни жителю! Благодаря за снизхождението да ме коментирате! Бих искал да насоча светото Ви внимание върху незначителният факт, че Хитлеристка Германия обявява война на САЩ. По-късно Царство България с решение на Народното Събрание обявява символична война на САЩ и Великобритания. Очакванията са били, че въздушните крепости ще хвърлят шоколади над България, но уви ... войната си е война.
  Жалко за немалкото жертви и разрушения в София при бомбардировките. Чърчиловска работа. Баща ми е преживял в лозенец взривяването на погребите - те са били на бул. Вапцаров, малко навътре в гората.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#48] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#48:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Абсолютно сте прав.
  Виновни са некви евреи. И се чуда, що обвиняват Хитлер
  Неблагодарници са тези , дето не споменават с благодарност американците.. [/quote]


  Не съм казал, че трябва да обичате Гърмящата Змия! Просто Ви предупреждавам да не я удряте. Не знам дали знаете, но Гърмящата Змия незабавно напада и преследва докрай ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "По това време в Токио разбират, че Хитлер - съюзникът им срещу Британската империя, има план първо да изгради и стабилизира един континентален Трети райх, а след това да се заеме с най-голямата морска сила в света. "

  От къде взехте тази информация драга редакция?! Или просто по традиция преписахте от нейде?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 54. 54 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#7:"stedim"]Колкото и грозно да звучи, двете атомни бомби прекършват политическото и военното ръководство. [/quote]

  Колега, спри да гледаш НГО и Хистори. Едни и същи мантри се повтарят а истината е съвсем друга. След смъртта на Рузвелт (единственият истински президент, която щатите са имали някога), го наследява онзи психопат Труман.Бомбите, не са хвърлени за да принудят Япония да капитулира а за да сплашат руснаците. Една от най-големите лъжи е, че Япония капитулира заради бомбите, а всъщност заради влизането на руснаците в Манджурия.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":

  Иво, орела форума за Корея и Китай!
  Как една дума не каза съдбата на злочеста България?

 56. 56 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#46:"Realist"]САЩ са имали и трета сглобена бомба! Планът е бил пускане на до 12 атомни бомби само за 1945- та, докато Япония се предаде! Този план е бил споделен със съюзниците, Чърчил и Сталин на срещата с новият американски президент Хари Труман! Чърчил и Сталин са го одобрили! [/quote]


  Човекооооооо, току що пренаписа отново вече пренаписаната от англосаксонскиоят свят "истина" за ВСВ. Направо ме разби.....Пусни си НГО -сега дават за "звярът' Хитлер, човекът който е ял еврейски деца и т.н. Да помълчим..........пред.....този невероятен талант.......

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 57. 57 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3194 Неутрално
 58. 58 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Моряк, целуващ медицинска сестра - романтично.
  Ето това осмисля днешния ден.
  Лъч надежда за нормалност.

 59. 59 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално
 60. 60 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  В горната статия много срамежливо се пише за ролята на СССР в приключването на ВСВ. Сталин дава заповед за операция "Августовски щурм" срещу Квантунгската армия на 9. август след хвърлянето на атомните бомби, когато Япония е обречена. Но това не е всичко. След обявеното на 15. август от японците прекратяване на огъня, червената армия дебаркира на Курилските острови и дори след капитулацията на 2. септември маршал Василевски получава заповед да дебаркира на остров Хокайдо, която той не може да изпълни поради липса на десантни съдове. На Курилските острови се водят бойни действия до 5. септември (?!).
  Все пак очаквах от вас да споменете това.

  heruvim
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Весело

  [quote#29:"son_of_anarchy"]А КОГА руските варвари ще сторят същото ?????? [/quote]Когато Хитлер, Мусолини и Тоджо (с наше участие) победят Чърчил, Рузвелт и Сталин

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Любопитно

  [quote#49:"vxa15365434"]Дано американците помогнат за решаването на проблема. Защото ако се изолират от света на континента си - тежко ни! [/quote]Защо ??? То така или иначе ще се стигне до там

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Япония една велика нация и държава сега те са номер 1 в технологиите и първи приятели със сащ.Заровени томахавки

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 64. 64 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#58] от "М.Георгиева":

  Има такъв паметник в Сан Диего, където е най-голямата база на американския тихоокеански флот, срещу самолетоносача "Мидуей", превърнат в кораб-музей.
  Е, от другата страна на парка е един много посещаван кораб-ресторант, ама това е Америка. Бизнес преди всичко.

  heruvim
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#60:"херувим"]Квантунгската армия на 9. август след хвърлянето на атомните бомби[/quote]Точно на 9-ти август е хвърлена втората бомба и още не е бил ясен ефекта от първата дори в самата Япония. Сталин не е тръгнал на умряло куче нож да вади , а се е изправил за война.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#35:"Иво"]Не знам кога. Не съм им говорител. Питай ги тях самите....[/quote]

  питам тебе аз , трябва или не трябва ?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 67. 67 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#54:"Tom Sawyer"]Една от най-големите лъжи е, че Япония капитулира заради бомбите, а всъщност заради влизането на руснаците в Манджурия[/quote]

  аз ги питах японците , казаха че си лъжец като всеки друг лъжлив каскет защитаваш руските варвари
  освен това казаха че много съжаляват задето си удържаха на думата и не удариха рашките в гръб през ВСВ

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 68. 68 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#65] от "dark'star":

  Кучето е било вече умряло. Сталин обаче пак е изхитрил западните си съюзници. Хем е тръгнал на сигурна победа с окупация на територии, хем е изпълнил съюзнически задължения. Проблемът е, че е продължил военните действия след прекратяване на огъня, което си е напълно в негов болшевишки стил. Не знаеш ли последствията? Манджурия, северна Корея и Курилските острови завзети СЛЕД като японците са прекратили съпротива.

  heruvim
 69. 69 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 941 Весело

  [quote#54:"Tom Sawyer"]Бомбите, не са хвърлени за да принудят Япония да капитулира а за да сплашат руснаците. Една от най-големите лъжи е, че Япония капитулира заради бомбите, а всъщност заради влизането на руснаците в Манджурия. [/quote]

  Я, вече си имаме и по-голяма лъжа!...

  Само да направя незначителна забележка на пропагандната агитка. Не за друго, а защото логиката ме гризка - нещо, което май е непознато за агитката.

  1. Ако японците са се предали заради навлизането на руските войски в Манджурия, следва ли да считаме, че американците са оправдани да хвърлят бомите? Според логиката е видно, че японците е нямало да се предадат на и десантът е бил неизбежен, следователно тезата за сплашването на СССР като приоритет пред капитулацията на Япония може да се вмести само в пропагандна кампания.
  2. Първата бомба е хвърлена на 6-ти Август, а втората на 8-ми август. СССР обявява война около 12 часа преди да се взриви втората бомба. Като се има предвид, че полетът е около 6 часа, редно ли е американското командване да спре операцията? Как да знае, че японците ще се предадат след влизането на СССР във войната?

  Извод от пропагандата: Сталин е виновен, че не е обявил навреме война.

 70. 70 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#51:"vxa15365434"]По-късно Царство България с решение на Народното Събрание обявява символична война на САЩ и Великобритания.[/quote]

  Така са мислели "умните" тогавашни български политици. В решението на Народното събрание не се споменава думичката "символично". Все пак войната си е била почти символична, ама не съвсем. С оглед на последствията.
  Една кръгла глупост на тогавашните български политици, към която никой не ги е тласкал.

  heruvim
 71. 71 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 941 Разстроено

  Неточност: На 8-ми Сталин обявява войната, а на 9-ти е бомбардировката на Нагасаки.

 72. 72 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Даже и от "дневник" не си е премълчали и са написали, макар и разхвърляно по разлчни абзаци за пълната военна разруха на японската армиия И БЕЗ ТЕЗИ ХУМАННИ АТОМНИ БОМБАРИРОВКИ. На цивилното население на два МИРНИ беззащитни града:
  (1)
  "По това време японският боен флот е почти унищожен и не е в състояние да извършва сериозни действия в защита на страната."
  (1.1)
  Добавям - и са практически унищожени военно въздушните сили, барабар със самолетоносачите и барабар със разораните от артилерия и бомби летища.
  ---
  (2)
  "Япония губи малко над 3 милиона души - военни и цивилни"
  ---
  (3)
  "След разгрома на нацистка Германия поражението на Япония изглежда предизвестено."
  ---
  (4)
  "...започва атаката на Червената армия в Манджурия."
  ---
  (5)
  "...армията им е на Корейския полуостров, части от Южна Азия и в континентален Китай."
  ---
  (6) Добавям - Япония в пълна морска блокада, без суровини, , гориво и храна, както за населението, така и за остатъцитеот армията, коятоосвен това е с привършващи боеприпаси.
  -------------------------------------------------------------
  И пак ще се намери некой друг силно амеролюбив пейтриът, дето пак да завърти втръсналите си демагогии за "хуманната" атомна бомбардировка, дето "спестила мелеооооони животи" и потресающата, вечна, висша, уникална, грандиозна и най-вече всепоглъщаща (при това в буквалния смисъл) американска бомбардировъчна хуманност.
  ---
  На таквоз и лично на черепа му да му стоварят атомна бомба ... и миг преди това ослучайност да види, че е с надпис made in USA... миг преди да се изпари - ще намери секунда време да изтръгне от най-дълбоките си дълбини на душата и да отправи към сполетяващата го американска хуманна атомна бомба - един изпълнен с дълбоко преклонение и благодарност възглас:
  - Оооо USA, блягодарим ти USA за щассс ...
  ... прасссс.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 73. 73 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#54:"Tom Sawyer"]Една от най-големите лъжи е, че Япония капитулира заради бомбите, а всъщност заради влизането на руснаците в Манджурия. [/quote]

  Ваууу, съвсем нова теза за влизането на СССР във войната с Япония! Имаш ли някакви източници, че го чувам за първи път.
  Я вземи да напишеш една книга по въпроса, може и да стане бестселър!

  heruvim
 74. 74 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "PlamenVarna":
  - Оооо USA, блягодарим ти USA за щассс ...
  ... прасссс.
  ...............
  Пламбе, пак ли те пуснаха за уикенда в къщи?
  Ако не беше САЩ и по-точно англосакските в нея, ако бяха курдисали на акъла на еврейско-немските учени направили атомната бомба,
  то градовете щяха да бъдат Дисбург, Дормунд, Есен и тн., Рурската област, на едно место живеят там ок 5.5 млн души.
  Има разлика, нали така.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 75. 75 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#72] от "PlamenVarna":

  Да, много впечатляващ емоционален коментар от днешна и от хуманистична гледна точка, но доста далеч от историческата истина. САЩ са имали две цели с хвърлянето на атомните бомби. Първата е естествено да изпробват това ново оръжие, а втората е да спасят живота на свои войници след опита им с десантите на два японски острова - Иво Джима и Окинава. Там са се сблъскали с фанатична съпротива и са понесли огромни човешки загуби.  heruvim
 76. 76 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "PlamenVarna":

  Аз пък съм сигурен - атомните бомби са "лично" отмъщение за ради Пърл Харбър.

 77. 77 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  [quote#56:"Tom Sawyer"]Човекооооооо, току що пренаписа отново вече пренаписаната от англосаксонскиоят свят "истина" за ВСВ. Направо ме разби.....[/quote]

  Дал съм линк тАваришч основан на разсекретени скоро документи! Коментар [#50], приятно четене, ако не разбирате езика ще ви преведа!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 78. 78 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Догодина ще са 71 години... И????

 79. 79 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#54] от "Tom Sawyer":
  Бомбите, не са хвърлени за да принудят Япония да капитулира а за да сплашат руснаците.
  ...........
  Вероятно и двете.Въпреки че на 02.08.45 приключва конференцията в Потсдам, Източна Европа престава да съществува политически, Германия е поделена и т., но проблемът е, че Япония не подпсива Потсдамската декларация от 28.07.45 г и става опитен полигон.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 80. 80 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  Втората бомба е била предназначена за Когура, била е пусната над Нагазаки заради лошото време! Япония се разминава с трети ядрен взрив за има няма 3 дни. Планираната атака е била за 19- ти август, Япония капитулира на 15-ти! САЩ са разполагали с ресурз за производство на 12 отделни ядрени бомби до края на 1945- та. Това разкриват архивите:

  U.S. Planned to Drop 12 Atomic Bombs on Japan

  http://www.thedailybeast.com/articles/2015/08/14/u-s-planned-to-drop-12-atomic-bombs-on-japan.html

  ---------------------
  Archival records show a third bomb was under assembly at Tinian in the Mariana Islands where the Enola Gay and Bockscar had flown from, with the main plutonium core about to be shipped from the U.S.
  ---------------------
  A transcript of a top-level call between two military experts on August 13 reveals details of this “third shot.” It also confirmed that a vast production line of about 12 other atomic bombs was being readied for additional continuous strikes against other key targets.

  It was agreed this next bomb would be available to be dropped on August 19, with a schedule of further bombs available throughout September and October.
  ---------------------------

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Любопитно

  [quote#68:"херувим"]Не знаеш ли последствията? Манджурия, северна Корея и Курилските острови завзети СЛЕД като японците са прекратили съпротива.[/quote]Какъв е проблема ?
  Съюзническа армия е освободила Манджурия, северна Корея и Курилските острови .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#81] от "dark'star": Проблемът е нарушаване на основни закони на войната. След като противникът е обявил прекратяване на огъня, настъплението продължава. И то дълго след това. Почти месец. Освен това, Курилските острови са си японска територия, която до ден днешен не е върната.

  heruvim
 83. 83 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#79:"СДС"]но проблемът е, че Япония не подпсива Потсдамската декларация от 28.07.45 г и става опитен полигон. [/quote]

  ??? Какво общо има Япония с Потсдамската декларация? Там е проведена конференция на трите съюзни държави САЩ, СССР и Великобритания.

  heruvim
 84. 84 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#70:"херувим"] Все пак войната си е била почти символична, ама не съвсем.[/quote]Съвсем символично освобождаваме и присъединяваме територии към Царството /отнети несправедливо/, окупираме други територии, а на трети територии подменяме немски и италиански части освобождавайки 300 000 елитни немски части за действие по други фронтове. Съвсем символично доубиваме повредени самолети на англоамериканците след бомбардировки на румънски петролни инсталации. Символично, ама не съвсем.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 85. 85 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  [quote#75:"херувим"] а втората е да спасят живота на свои войници след опита им с десантите на два японски острова - Иво Джима и Окинава. [/quote]

  И не само това, Германия е била в руини! За разлика от нея, Япония се предава почти неразрушена! С изключение на бомбардировките над Токио с конвенционални бомби и двете атомни бомби! Помислете колко цивилни жертви щеше да има при положение, че имаше десант на островите! И в Окинава и в Иво Джима цивилни японци масово избиват семействата си за да не попаднат в плен.

  Според мен се е случило по- доброто от трагедията, която можеше да се случи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Любопитно

  [quote#82:"херувим"]нарушаване на основни закони на войната.[/quote]Да дам ли примери колко френски територии са грабнати от Британия , САЩ също си взе един остров от Япония. Да не говорим за ядрените бомбардировки ... на мирно население. Кой не е нарушил законите на водене на войната. Сталин е предал териториите на съюзни местни войски воюващи с японците. Плененото оръжие също

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#73:"херувим"]съвсем нова теза за влизането на СССР във войната с Япония! [/quote]Ние го учехме подробно по история.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#84] от "dark'star":

  Ами да, отнетите от царството по международно признати мирни договори територии са били наистина символично освободени. Даже Хитлер не е признавал това. И за това платената цена след войната беше висока. Никой не принуждаваше България да обявява война на САЩ и Великобритания, като даже не и на СССР. Можеше да се кротува дипломатично и след войната да има по-добри условия за мирен договор след принуденото влизане в Тристранния пакт.

  heruvim
 89. 89 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#85] от "Realist":
  За американците защитата на живота на техните войници е била най-висш принцип по време на ВСВ.

  heruvim
 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#68:"херувим"]Кучето е било вече умряло[/quote]Квантунгската армия е била на точно обратното мнение по въпроса.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#86:"dark'star"]Да дам ли примери колко френски територии са грабнати от Британия , САЩ също си взе един остров от Япония. [/quote]

  Ами дай ми примери кои френски територии са взети от Великобритания. Защото аз не знам такива. А ако говориш за Окинава, то на острова има американска военна база, но той си е бил винаги под японски суверенитет. Не ми излизай с такива приказки.

  heruvim
 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#88:"херувим"]Никой не принуждаваше България да обявява война на САЩ и Великобритания[/quote]Обявихме им война на Британия и САЩ след сръбски, английски ... и руски бомбардировки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#90] от "dark'star":

  Ама е била в Китай, далеч от родината и за това откъсната и без значение. А в тила ѝ са действали националистите на Чан Кай-Ши и комунистите на Мао Дзе-Дун.

  heruvim
 94. 94 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#92] от "dark'star":
  Те са били наистина символични в сравнение с последвалите от САЩ и Великобритания. Това би трябвало да го знаеш.

  heruvim
 95. 95 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  [quote#89:"херувим"]За американците защитата на живота на техните войници е била най-висш принцип по време на ВСВ.
  [/quote]

  Това е вярно за американските войници във всяка война, но американците също се опитват да минимизират и цивилните жертви, да опазят историческото наследство, ...! Бомбардировките съвсем не са хаотични, имало е специален комитет, който е избирал целите и плановете и който се е ръководил секретаря за войната, Хенри Стимсън! С минимални жертви да се постигнат максимални резултати!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#91] от "херувим":

  Магадаскар , Сирия .... и още доста.
  САЩ взе остров защитаван до последния човек, после японците се самоубиха. Оцеля само 1 момиче на 9 годинки. Не съм сигурен за името - далече е от японски брегове. Сега е на САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#93:"херувим"] Чан Кай-Ши [/quote]Китай (Чан Кайши) е съюзник на Британия и САЩ ... в американски филми никога не забравят да го съобщят. Води война с Япония десетилетие преди САЩ и има огромен принос за победата. Никой не бива да бъде забравян.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А, здравейте колеги.

  ДА.

  И това:
  До коментар [#76] от "Сиянието на Мрака":
  "атомните бомби са "лично" отмъщение за ради Пърл Харбър."
  ---
  И това:
  До коментар [#75] от "херувим"
  "Първата е естествено да изпробват това ново оръжие, а втората е да спасят живота на свои войници след опита им с десантите на два японски острова - Иво Джима и Окинава"
  ---
  И това:
  До коментар [#74] от "СДС":
  "...Дисбург, Дормунд, Есен и тн., Рурската област, на едно место живеят там ок 5.5 млн души"
  Заб.
  Само дето няма нужда некой да ме "пуска за уикенда в къщи"
  Щото съм си в къщи във ваканция, по избор:
  На един подлез и една "Морска градина" разстояние до Варненското море.
  Или на една пътечка време от "Траката" до вилното море.
  Или на един стадион растояние до плажа на Аспаруховското море.
  ---
  И към причините за атомните бомбардировки да добавя според мен най-основната - документираното за разговорът между на Труман на Сталиин в Потсдам във втората половина на юли 1945 г:

  "Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагазаки бяха демонстрация на военна мощ и ядрено оръжие и е всъщност основната цел на Хари Труман. Дори на конференцията в Потсдам във втората половина на юли 1945 г., когато „тримата големи” се събират и Хари Труман съобщава на Сталин, че имат ново оръжие с невиждана военна мощ. Той не употребява думата ядрено оръжие. Сталин много добре схваща за какво става въпрос, защото е информиран от разузнаването.
  Хвърлянето на атомните бомби, е средството на Хари Труман, с което показва кой ще командва следвоенния свят."

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 99. 99 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#96] от "dark'star":

  Уважаеми колега по форум, не на мен такива номера! Мадагаскар си беше френска колония до независимостта някъде към 1960 година (не ми се рови в интернет за точната дата, ама по памет го знам). Сирия никога не е била британска след ВСВ. През ПСВ да, ама за малко време.
  А че на Окинава се е самоубило цялото местно население вероятно си го чел в някакъв антиамерикански пасквил.

  heruvim
 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Островът не е Окинава. Някой друг беше.
  Британия превзема Магадаскар като предпазна мярка от нахлуване на Японския имперски флот в Индийския океан = аз не плещя непроверена информация.
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK