Водеща американска телекомуникационна компания е помагала на АНС за следене

Водеща американска телекомуникационна компания е помагала на АНС за следене

© Patrick Semansky, Associated PressТелекомуникационният гигант "Ей Ти енд Ти" (AT&T ) е оказвал значително съдействие на американската Агенция за национална сигурност (АНС) за провеждане на мащабно електронно следене, съобщиха световните агенции, като се позоваха на вестник New York Times.


Американското издание цитира документи, предоставени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, които показват, че разузнавателната служба е била в състояние да следи огромен обем от интернет трафика, минаващ през САЩ, благодарение на многогодишното сътрудничество с "Ей Ти енд Ти", уточнява БТА.


Според документите, датиращи от периода между 2003 и 2013 г., компанията е оказвала техническо съдействие на АНС за изпълнение на тайна съдебна заповед, позволяваща да се следи цялата интернет комуникация в централата на ООН, която е клиент на "Ей Ти енд Ти".
Компанията е помагала на АНС за осъществяване на широк кръг от класифицирани дейности. От документите става ясно какво голямо значение имат работните отношения между АНС и "Ей Ти енд Ти", позволяващи на разузнавателната служба да следи минаващите през САЩ интернет комуникации съгласно различни законови правила.


Информацията на New York Times показва, че "Ей Ти енд Ти" е инсталирала оборудване за следене в поне 17 от своите интернет центрове в САЩ, а нейните инженери са били първите, използвали нови технологии за следене, измислени от АНС.


Според изнесените данни компанията е започнала през 2011 г. да предоставя на АНС ежедневно над 1.1 милиард разпечатки на разговори с мобилни телефони в САЩ.


New York Times отбелязва, че макар отдавна да се знае за тясното сътрудничество между американските телекомуникационни компании и разузнавателната служба, новите разкрития показват, че отношенията с Ей Ти енд Ти са смятани за уникални и особено продуктивни. В един от документите компанията е описана като "доста склонна към сътрудничество", а в друг тя е хвалена за своята "изключителна готовност да помага".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK