Щетите от взрива в Тянцзин са за над 1 млрд. долара

Екип изнася тялото на жертва от огромния паркинг. Загиналите досега са над 100 души.

© Reuters

Екип изнася тялото на жертва от огромния паркинг. Загиналите досега са над 100 души.Двете експлозии в склад в индустриалната зона на китайското пристанище Тянцзин предизвикаха разруха, която по предварителни оценки може да струва на застрахователите между 1 и 1.5 млрд. долара.


Такава е преценката на анализатори от Credit Suisse, направили първите си изчисления на базата на публикации и репортажи в китийските медии.


Тянцзин е третият в света по обем на товарите и компаниите, имащи бизнес в поразения район, вече са отправили първите заявления към застрахователите си, включително Zurich Insurance Group AG и Allianz SE.
Засегнати от искове ще бъдат множество компании от сектора, особено китайските, казва Ариян ван Веен от Credit Suisse. Международни групи ще се включат по-скоро като презастрахователи.


Първите по-конкретни щети съобщават автомобилостроителите. Към понеделник сутринта общо 4950 коли бяха унищожени от взрива и повечето от тях са застраховани. Крайният брой обаче вероятно ще наближи 10 000, когато властите пуснат представители на компаниите до цялата площадка на бедствието.


От Volkswagen AG казаха, че са пострадали 2700 внесени автомобила с поражения, заради които те няма да могат да се използват. Hyundai Motor са имали паркирани на мястото 4000 коли, но още не могат да стигнат до тях, за да оценят състоянието им. Renault's China са видели само 1500 от общо 5000 свои коли в района.


От Renault SA казват, че взривът може да затрудни доставките за август и септември. Ford Motor Co, Nissan Motor Co Ltd, Toyota Motor Corp, Daimler и BMW AG потвърждават, че са изгубили автомобили в Тянцзин, но още правят оценка на щетите.


През това пристанище през 2014 г. са влезли около 40% от вносните коли за китайския пазар.


И това е само началото, защото са повредени контейнери, складове, влакове, кранове и жп линии, казва Дитер Берг от Munich Re, най-големият в света застраховател.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK