Подготвя се среща на източните страни от НАТО в Букурещ, потвърди външното министерство

Подготвя се среща на източните страни от НАТО в Букурещ, потвърди външното министерство

© ReutersСрещата на върха на източните държави от НАТО, включително и България, през ноември тази година е в процес на подготовка и ще се проведе в Букурещ, потвърди Министерството на външните работи в отговор на запитване на "Дневник".


В началото на тази седмица американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че лидерите на тези страни (трите прибалтийски държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България) ще заседават извънредно на 3 и 4 ноември в румънската столица. Изданието се позовава на Кшищоф Шчерски, външнополитически представител на встъпилия в длъжност на 6 август полски президент Анджей Дуда.


От пресцентъра на министерството уточниха, че организацията на тези срещи се извършва по двустранна линия, без участието на НАТО и делегациите в Брюксел. В случая съорганизатори са Румъния и Полша, която беше домакин на предишната среща в същия формат с участието на българския президент Росен Плевнелиев, провела се във Варшава през юли 2014 г. в навечерието на съмита на алианса в Уелс.
Към момента българската страна не е получавала официална покана.


Полша ще бъде домакин и на насрочената за 8-9 юли 2016 г. във Варшава среща на лидерите на всички страни от алианса.


"С оглед на променената среда за сигурност и заплахите, идващи от изток и от юг, България е заинтересована от засилване на сигурността по източния фланг на алианса. Страната ни се придържа стриктно към изпълнението на Плана за действие за готовност (Readiness Action Plan), приет по време на съмита на алианса в Уелс през септември 2014 г. и активно участва в изпълнението на мерките за гарантиране сигурността на съюзниците и мерките за адаптация на НАТО, особено спрямо източния фланг", казват от външното министерство.


От пресцентъра припомнят, че България е взела участие в редица международни учения със съюзници от НАТО и партньори. Наред с това през тази година предстои активирането на център за интегрирани сили на НАТО, който ще е разположен в София.


В сряда започнаха най-големите от края на студената война десантни учения на НАТО в Европа и ще продължат почти един месец - до 13 септември. В тях участват военни от САЩ и още 10 държави, включително България, като маневрите се провеждат на територията на 4 от страните членки, съобщи пресцентърът на американската армия.


"Предвид географското си разположение България подкрепя мерките, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион. Значението на Черно море се засилва не само поради факта, че е географско сечение на двете кризи, а и с оглед ролята му като външна граница на ЕС и НАТО и важен регион за енергийни доставки", пише още в изявлението на ведомството.


"Като част от този процес и с оглед подготовката на срещата на върха във Варшава през 2016 г. бихме приветствали по-тясната координация и изработването на консолидирани позиции на страните от източния фланг по отношение на сигурността", казват от външното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK