Казахстанският президент: Гответе се за цена на петрола от $30-40 за барел

Нурсултан Назарбаев

© Associated Press

Нурсултан НазарбаевКазахстан трябва да се готви за цена на нефта от около 30-40 долара за барел, заяви президентът на страната Нурсултан Назарбаев. Според него ниските цени на петрола и металите могат да се запазят в рамките на пет години, съобщи бизнес порталът РБК.


За нуждата от адаптация към цена на нефта 30-40 долара Назарбаев е говорил по време на съвещание за икономическите политики. Според него в идните години достъпът на развиващите се страни до инвестиции и капитали ще бъде ограничен. Освен това той призна, че пазарът на казахстанска продукция се свива заради слабото търсене от страна на Русия и Китай.


Заради икономическата ситуация Назарбаев смята, че е необходимо да се наложи мараториум на "различни инициативи до 2018 г.". Дотогава трябва да се намали дефицитът до 1% от БВП.
По-рано старшият стратег в Sberbank CIB Том Левинсън заяви, че ако цената на бенчмарковия сорт брент падне до 45 долара за барел, курсът на долара може да достигне 70 рубли.


Според прогнозата на Световната банка средната цена на петрола за 2016 г. може да падне с 10 долара (от 66 до 56 долара) заради ядреното споразумение с Иран и постепенното вдигане на санкциите. Според експерти от Morgan Stanley вдигнатите санкции над Иран и стабилизирана обстановка в Либия могат да доведат до най-сериозния за последните три години спад на цената на петрола.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK